Autor Wątek: Nvidia RTX (przyszłość w grafice)?  (Przeczytany 71259 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Odp: Nvidia RTX (przyszłość w grafice)?
« Odpowiedź #766 dnia: Lutego 01, 2025, 00:54:09 »
Oficjalnie nie można. DCS nie ma wsparcia DLSS Override na ten moment. Ba, nawet nie jest rozpoznawaną aplikacją w NVidia App...

Poniżej zestawienie wspieranych gier, chociaż ta tabelka to porażka totalna. W bardziej niejasny sposób chyba nie dało się tego przedstawić.

https://www.nvidia.com/en-us/geforce/news/nvidia-rtx-games-engines-apps/

« Odpowiedź #767 dnia: Lutego 02, 2025, 13:29:09 »
A w FS2020, po instalacji nowych sterowników ten DLSS4 działa, czy też trzeba się bawić w ustawianie?

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #768 dnia: Lutego 02, 2025, 14:05:57 »
A w FS2020, po instalacji nowych sterowników ten DLSS4 działa, czy też trzeba się bawić w ustawianie?

Tam powinno od razu (z funkcja Overwrite), łącznie z MFG (dla kart 50xx).
https://youtu.be/q7bsFr9vFJw?si=Ptcu_txMb1wJGXjb

Edit. Jednak nie, MSFS musi być zaktualizowany, czyli też podmiana plików jak tu: https://youtu.be/UgUrypUZ7q8?si=tEiYjrUNjgpjyi0z.
« Ostatnia zmiana: Lutego 02, 2025, 14:30:51 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #769 dnia: Lutego 02, 2025, 14:37:52 »
W FS2020 można wymusić nowy DLSS z poziomu nvidia App, nie trzeba podmieniać DLLi ręcznie.
Ale z jakiegoś powodu w FS2024 jest to zablokowane w aplikacji. Tylko Framegen można przestawić, ale "latest" wygląda gorzej niż standardowy.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #770 dnia: Lutego 02, 2025, 16:47:33 »
Dzięki za info. :)

« Odpowiedź #771 dnia: Lutego 04, 2025, 20:19:19 »
https://ithardware.pl/aktualnosci/karty_rtx_5090_rtx_5090d_sterowniko-38701.html
Tego jeszcze nie grali, żeby sterowniki w nowych Windowsach potrafiły zbrickować(?) kartę. :)
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #772 dnia: Lutego 05, 2025, 21:58:48 »
Odnośnie tego co pisałem w temacie Kingdom Come Deliverance 2, da się jednak włączyć prostą nakładkę, która pokazuje wersję DLSS, wybrany profil i rozdzielczość z której jest skalowany obraz.

https://www.nexusmods.com/starfield/mods/2045?tab=description

(link do działu modów Starfield, ale te zmiany w rejestrze są uniwersalne)

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #773 dnia: Lutego 16, 2025, 13:00:03 »
Podobno za miesiąc ma się zwiększyć dostępność kart serii 50xx, jak to napisano "drastycznie" ;>: https://ithardware.pl/aktualnosci/rtx_5090_dostepnosc_nvidia-39029.html.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #774 dnia: Lutego 16, 2025, 18:24:57 »
Po tych wszystkich recenzjach jakie widziałem nie wiem czy 5090 to wciąż taki hot catch. Faktycznie coraz częściej przemawia do mnie opinia, że to produkt typu zapchaj-dziura. Słaby progres.

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #775 dnia: Lutego 16, 2025, 20:33:09 »
A mnie zastanawia teraz kwestia techniczna. Mianowicie włączenie DLSS4 (opcja overwrite) + Frame Generation powoduje, że nie działa ani VSync ani GSync (karta 40xx, wiem, wiem, to żadne odkrycie pewnie, bo w sumie w inne gry poza simami praktycznie nie gram).  Mam Avowed i widać w tej grze darcie ekranu jak cholera. Monitor 160Hz/144Hz. Ograniczyłem klatki do 120FPS w Riva Tuner i zaczęło być znośnie. Teraz tak myślę, że ta cała gonitwa za klatkami na 2D to wcale nie jest jakieś nie wiadomo co, skoro nie działa to z VSync lub GSync, a to doczytałem właśnie. Ktoś ma może na to jakieś inne metody? Jak daję DLSS w opcjach to w samej grze VSync staje się wyszarzały, a GSync też przez to nie działa.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #776 dnia: Lutego 16, 2025, 21:31:17 »
Ustaw VSync na zawsze włączony w ustawieniach globalnych Nvidia App. Ja tam problemów ze screen tearing nie mam.

Moim zdaniem brak VSync w tym przypadku tylko odpowiada za screen tearing. Sam VSync nie jest potrzebny do działania G-Sync czy innego VRR. Ustawienia DLSS i FG też nie mają na to wpływu.

PS. Premiera 5070Ti i podobno cenowo też będzie ch*jnia. Obstawiam, że większość ponad 5k PLN. Generalnie już się oswoiłem, że tę generację sobie raczej odpuszczę.

PS2. A cała sytuacja z powrotem problemu palenia się kabli zasilania przy kartach 5090 i 5080 jest przezabawna biorąc pod uwagę ich ceny.
« Ostatnia zmiana: Lutego 16, 2025, 21:37:02 wysłana przez Jascha »

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #777 dnia: Lutego 16, 2025, 21:35:19 »
No właśnie nie do końca. Może zależy to od gry ale dość dużo znalazłem tematów, kiedy włączenie FG+DLSS powoduje brak działania synchronizacji pionowej, przykład z CP77 oraz inne tematy. Mam po 250FPS, a darcie jest wciąż widoczne, nawet Hz monitora tego nie ogranicza. Jak wyłączy się DLSS i Frame Genartions wszystko wraca do normy.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #778 dnia: Lutego 16, 2025, 21:43:44 »
No ale w ustawieniach globalnych Nvidia App masz wymuszone działanie VSync niezależnie od ustawień aplikacji czy nie?

Skoro twierdzisz, że G-Sync nie działa, to znaczy, że monitor nie dostosowuje odświeżania do liczby klatek?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #779 dnia: Lutego 16, 2025, 22:22:09 »
Korzystając z VRR (Gsync, Freesync itp) najlepiej zamiast V-sync włączyć ograniczenie FPS w sterowniku na kilka klatek poniżej odświeżania monitora. Ewentualnie w opcjach nVidii włączyć Low Latency Mode na Ultra, wtedy efekt będzie ten sam.

Chodzi o to, że VRR i Vsync to dwie zupełnie różne techniki, inaczej buforujące obraz. Przełączanie pomiędzy nimi, gdy FPS spada na przykład ze 144 (Vsync) na 140 FPS i z powrotem może powodować przycięcia animacji.

Framegen to chyba w ogóle nie lubi się z vsync i trzeba polegać na limicie FPS. Ten limiter FPS w Riva tuner też kiedyś sprawiał problemy z framegen, najbezpieczniej używać ograniczenia FPS z poziomu sterowników nvidii.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"