Autor Wątek: Nvidia RTX (przyszłość w grafice)?  (Przeczytany 71149 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Nvidia RTX (przyszłość w grafice)?
« Odpowiedź #810 dnia: Maja 13, 2025, 23:03:00 »
Hmmm, a tymczasem widzę, że ceny w sumie całkiem ładnie spadły i problemów z dostępnością nie ma. RTX 5080 od KFA2 można kupić "już" za 5,2k PLN. Aż zacząłem się zastanawiać. :roll:

Podobno Nvidia ma wypuścić 5080 i 5070 w wersjach Super. Mają mieć odpowiednio 24 GB i 18 GB VRAM. Przecieki są takie, że mają się pojawić jeszcze w 2025. Choć nic nie jest pewne.

https://www.tomsguide.com/computing/gpus/nvidia-rumored-to-deliver-rtx-5080-super-and-5070-super-gpus-in-2025-but-its-all-about-pricing

Na ile te +8 GB VRAM jest warte zawracania sobie głowy?

Generalnie 24 i 32 Gb VRAM do simków to już przesada tak uważam. No chyba, że ktoś lata na 4K+, ale to też chyba nie zżera (chociaż oczywiście, lepiej mieć więcej niż mniej i też z jakimś luźnym marginesem). W MSFS, przynajmniej w VR skakało mi czasem do 12 Gb, w DCS to zazwyczaj 8-10 Gb, a iłek znacznie mniej. Te wszystkie dopakowane karty to tak mocno na wyrost i raczej się tego nie wykorzysta (oczywiście nigdy nie wiadomo co przyniesie przyszłość), natomiast sądzę, że 18 Gb styka w zupełności.

Co do cen - teraz to dobry moment na zakup karty 50xx tak sądzę, za miesiąc, jak dojdą nowe dostawy po nowych cenach może być drożej.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #811 dnia: Maja 13, 2025, 23:10:20 »
Głównie od kątem VR pytam. RTX 5080 niestety ma tylko 16 GB VRAM. Wiadomo i moja karta z 12 GB VRAM daje radę, tylko zastanawiam się na ile ten parametr robi różnicę.

RTX 5080 MSI Gaming Trio da się kupić za ~5700 PLN + nowy Doom w prezencie. Już byłem zdecydowany by przeczekać tę nieszczęsną serię 50, ale teraz sam już nie wiem. Kij wie, jak to się wszystko dalej z cenami potoczy.

« Odpowiedź #812 dnia: Maja 14, 2025, 08:30:01 »
A te hiobowe wieści, to czasem nie po to żeby się pozbyć zapasów z magazynów? Przy poprzedniej serii superki wyszły tańsze. Sam się czaję na wymianę karty, 12GB w mojej RTX3080 to jednak na styk.

« Odpowiedź #813 dnia: Maja 14, 2025, 19:30:32 »
Jakich zapasów z magazynów? ;D Przecież dopiero stosunkowo niedawno sytuacja się unormowała z dostępnością.

To co napisał YoYo, może się sprawdzi, może nie. Na dwoje babka wróżyła. Jeszcze inne czynniki grają rolę u nas, jak kurs dolara chociażby.

Natomiast artykuł skłonił mnie do sprawdzenia jak wyglądają ceny i dostępność kart obecnie i wg mnie nie jest źle. Zdecydowałem się wczoraj spontanicznie na zakup, ale jednak nie RTX 5080, tylko RTX 5070Ti, tak jak pierwotnie zakładałem jeszcze przed premierą. Najtańsze modele może dostać aktualnie od ~3900 PLN. Z sentymentu wziąłem MSI Gaming Trio za 4300 PLN. W promocji kod na nowy Doom. Dla mnie cena w porządku. Dopłacanie 1500 PLN do RTX 5080 (ten sam model MSI) z taką samą ilością VRAM, dający plus 5-10 fps w 4K jakoś mnie nie przekonało. Na pewno 5070Ti pod względem opłacalności wypada lepiej.

« Odpowiedź #814 dnia: Maja 15, 2025, 06:54:10 »
Właśnie mam na myśli połowę maja, a nie to co było. Po sklepikach RTX 5080, leżą i pachną. A cena jak na razie powoli spada.
Dodam jeszcze, że na pewno lepsza opcja, to używka RTX4090, niż nówka RTX 5080, dla tych którym nie przeszkadza zakup z drugiej ręki.
« Ostatnia zmiana: Maja 15, 2025, 06:59:55 wysłana przez leszek660 »

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #815 dnia: Maja 15, 2025, 08:22:19 »
Właśnie mam na myśli połowę maja, a nie to co było. Po sklepikach RTX 5080, leżą i pachną. A cena jak na razie powoli spada.
Dodam jeszcze, że na pewno lepsza opcja, to używka RTX4090, niż nówka RTX 5080, dla tych którym nie przeszkadza zakup z drugiej ręki.

To fakt. 4090 to wciąż w połowie drogi między 5080, a 5090, oczywiście jeśli nie korzystamy z Multi Frame Generations x4, tylko natywnych testach ew. z FG ale x2. Pod VR na pewno lepsza niż 5080 bo tu nie ma żadnego FG. Natomiast co do 5070Ti - to dobry wybór i niezły stosunek cena/jakość, ale jak testowałem u znajomka, to nad Berlinem w DCS (i na gorszych ustawieniach niż moje) już chrupały FPS. W testach w VR 4090 wypadła dalej lepiej niż 5070Ti także poza samym Berlinem (czasy GPU to były tak 10-11ms z pełną płynnością obrazu na Quest vs 13-15 ms na 5070Ti już z widocznym stutterem, małym ale był obecny), przynajmniej w tych testach, które przeprowadzałem ale też fakt, mapa Germany jest najbardziej obecnie wymagającą mapką w DCS.

« Ostatnia zmiana: Maja 15, 2025, 08:28:43 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #816 dnia: Maja 15, 2025, 19:43:14 »
To fakt. 4090 to wciąż w połowie drogi między 5080, a 5090, oczywiście jeśli nie korzystamy z Multi Frame Generations x4, tylko natywnych testach ew. z FG ale x2. Pod VR na pewno lepsza niż 5080 bo tu nie ma żadnego FG. Natomiast co do 5070Ti - to dobry wybór i niezły stosunek cena/jakość, ale jak testowałem u znajomka, to nad Berlinem w DCS (i na gorszych ustawieniach niż moje) już chrupały FPS. W testach w VR 4090 wypadła dalej lepiej niż 5070Ti także poza samym Berlinem (czasy GPU to były tak 10-11ms z pełną płynnością obrazu na Quest vs 13-15 ms na 5070Ti już z widocznym stutterem, małym ale był obecny), przynajmniej w tych testach, które przeprowadzałem ale też fakt, mapa Germany jest najbardziej obecnie wymagającą mapką w DCS.

Ale to piszesz typowo w kontekście VR, tak? Ja w sumie z VR korzystam mało. A do tradycyjnego 2D, wystarczy mi 5070Ti. Nawet 4070Ti wystarczała, choć po przesiadce na monitor 4K dość mocno się grzała. Tutaj od razu widzę poprawę. 5070Ti to w sumie karta na poziomie 4080 Super. Więc do VR też w większości przypadków też w zupełności wystarczy, jak na moje wymagania i potrzeby.

Kartę już zamontowałem i ogólnie jestem zadowolony. Nic nie piszczy. Karta jest "chudsza" od 4070Ti, a jednocześnie mniej się grzeje. Na PCIe 5.0 przepustowość wzrosła dwukrotnie (w teście wyszło 49.35 GB/s w stosunku do 26.86 GB/s na 4070Ti na PCIe 4.0) - choć jeszcze nie wiem czy coś z tego wynika. ;D

Jeszcze taka sprawa. Argumentem przemawiającym za 5070Ti był też posiadany zasilacz 750W, ale kurcze nie wiedziałem, że przejściówkę 12VHPWR należy podłączyć aż do 3 kabli zasilania PCIE (3 x 8-pin). Na opakowaniu jest napisane, że powinny to być osobne kable, a nie kabel z dwoma wtyczkami. Mój zasilacz nie ma tylu gniazd zasilania PCIE. Są 2 kable, każdy po 2 wtyczki 8-pin. Czy to jest faktycznie jakiś problem jeśli podłączę to na dwa kable tylko? W sumie 4070Ti miałem cały czas podłączony po jednym kablu zasilania (2 wtyczki 8-pin z jednego kabla zasiania PCIE). Nie widziałem wtedy takiego obostrzenia. Może warto jednak zainwestować w nowy zasilacz z natywnym 12VHPWR?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #817 dnia: Maja 15, 2025, 21:10:21 »
Każdy PCI-E powinien być osobno wpięty w gniazdo zasilacza, nie powinno łączyć się do karty na 1 kablu z zasilacza przez 2 jego końcówki. To chodzi o słynne właśnie obciążenia, które mogą spowodować przegrzanie kabla, a finalnie niezbyt przyjemną rzecz  na łączu 12VHPWR. Być może chodzi też o pewne ograniczenia w przewodzeniu, w związku z czym, karta w stresie może nie dostawać tyle energii co potrzeba, zatem nie będzie się wykorzystywało jej pełnej mocy. Na swojej mam teraz bagatela 4 kable PCI-E które wchodzą do zasilacza (sumując to 8 końcówek, z czego 4 zwisają luźno), ale to finito, więcej gniazd już nie mam wolnych na swoim zasilaczu :evil: (1250W).
« Ostatnia zmiana: Maja 15, 2025, 21:16:41 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #818 dnia: Maja 15, 2025, 21:36:30 »
Hmmm... Ale problem z przegrzewaniem dotyczył chyba końcówki wpinanej do karty. Z uwagi na zbyt wysokie temperatury generowane przy pełnym obciążeniu. To raczej nie ma nic wspólnego z ilością kabli zasilających PCIE (pomijając już to, że problem raczej nie dotyczył kart o takim poborze mocy jak 5070 Ti). Tutaj myślę, że chodzi o jakąś stabilność zasilania. Ale ekspertem nie jestem.

Trochę zaskoczyła mnie ta sytuacja, ale w takim razie kupię nowy zasilacz. Jak karty teraz tyle kosztują, to nie ma co na to żałować.

PS. A 5090 nie można podłączyć po natywnym kablu 16-pin z zasilacza, bez adaptera?

« Odpowiedź #819 dnia: Maja 15, 2025, 22:05:24 »
Nie popadajmy od razu w paranoję z podłączaniem kabli zasilających a zwłaszcza na słabszych kartach. Sam mam od dłuższego czasu 4080 Super podłączoną przez przejściówkę na 3 gniazda 8 pin do dwóch kabli z zasilacza Seasonic Focus+ 750W i nic się nie dzieje.

Problemem RTX z serii 50x0 jest brak podziału na sekcje odbioru zasilania na PCB - https://il2forum.pl/index.php?topic=18696.msg422795#msg422795
Przy jednej sekcji łatwiej przeciążyć jedną żyłę przewodu zasilającego, bo nie ma balansowania obciążenia pomiędzy żyłami. Może się to zdarzyć i na przewodach 2 x 8 pin z przejściówką i na dedykowanym kablu 12VHPWR.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #820 dnia: Maja 15, 2025, 22:26:05 »
Myślę, że jestem daleki od popadania w paranoję. Po prostu taką a nie inną instrukcję, ktoś nakleił na opakowanie od adaptera 12 VHPWR, do karty którą zakupiłem.

Akurat dokładnie mam to teraz tak podłączone jak na obrazku z "krzyżykiem". ;D

Przy jednej sekcji łatwiej przeciążyć jedną żyłę przewodu zasilającego, bo nie ma balansowania obciążenia pomiędzy żyłami. Może się to zdarzyć i na przewodach 2 x 8 pin z przejściówką i na dedykowanym kablu 12VHPWR.

Czyli zawsze lepiej podłączyć przez adapter 3 kable zasilające PCIE, niż pojedynczym kablem 16-pin bezpośrednio z zasilacza?

« Odpowiedź #821 dnia: Maja 16, 2025, 19:27:14 »
Czyli zawsze lepiej podłączyć przez adapter 3 kable zasilające PCIE, niż pojedynczym kablem 16-pin bezpośrednio z zasilacza?
Nie. Zawsze jest lepiej podłączyć dedykowanym kablem niż przejściówkami. Kolejne przejściówki, to kolejne punkty styku które mogą zawieść.
Kable 12VHPWR oraz (nowszy standard) 12V-2x6 posiadają cztery linie sygnałowe, którymi wymieniają się danymi zasilacz i karta graficzna. Głównie, to "zasilaczu dawaj papu, bo się włączyłam" i do wyboru "dawaj 150 W, 300W, 450W albo 600W". Nie wnikałem co jeszcze jest nimi przesyłane.

MSI nie chwali się, który standard zastosował, jest tylko ogólnik "16-pin x 1": https://www.msi.com/Graphics-Card/GeForce-RTX-5070-Ti-16G-GAMING-TRIO-OC-PLUS/Specification
Inni producenci widzę, że też się nie chcą pochwalić. Zotac się tylko pochwalił, że stosuje 12V-2x6 pin.

Nie wiem jak MSI rozwiązał kwestię zasilania na PCB, ale jeżeli jest tylko jeden rezystor pomiarowy jak w referencie nVidii, to wiele się nie zdziała. Zostaje wiara w Moc i zastosowane kable. ;)
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #822 dnia: Maja 22, 2025, 19:23:05 »
Może zmień zasilacz w takim razie na coś współczesnego? A może producent twojego zasilacza oferuje odpowiednią przejściówkę? Do mojego poprzedniego zasilacza (Be Quiet!) producent oferował przewód 12VHPWR, który był wpinany w 2 gniazda w zasilaczu. Używałem przez ponad 2 lata z RTX4080 - bez żadnych problemów.

Swoją drogą te przejściówki od NV to dziwne są. 3 oddzielne linie do zasilania GPU w zasilaczach to raczej rzadkość - i wydaje mi się, że do kart innych niż xx90 to przerost formy nad treścią.
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

« Odpowiedź #823 dnia: Maja 23, 2025, 08:10:57 »
Może zmień zasilacz w takim razie na coś współczesnego? A może producent twojego zasilacza oferuje odpowiednią przejściówkę?

W moim przypadku taka przejściówka jest zalecana przez producenta GPU. Ale dla świętego spokoju kupiłem już zasilacz nowy z natywnym zasilaniem 12VHPWR. Jak znajdę chwilę to wszystko przełożę.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #824 dnia: Maja 23, 2025, 08:41:11 »
Swoją drogą te przejściówki od NV to dziwne są. 3 oddzielne linie do zasilania GPU w zasilaczach to raczej rzadkość - i wydaje mi się, że do kart innych niż xx90 to przerost formy nad treścią.

To nie są oddzielne linie zasilania jak w dawnych zasilaczach. Po prostu jedna wtyczka do GPU starego typu (8-pin) może dostarczyć według standardu maksymalnie 150 wat. Nowa wtyczka 12VHPWR jest do 600 wat. Więc w zależności od modelu karty graficznej do której są dołączone, te przejściówki od nvidii wymagają podpięcia 2, 3, lub 4 kabli starego typu żeby zasilić kartę i nie przekroczyć ich dopuszczalnego obciążenia.

Tak naprawdę te stare wtyczki 8-pin mogą wtrzymać dużo więcej, grubo ponad 300W jeśli konektory i kable są dobrej jakości. Więc producenci markowych zasilaczy, pewni parametrów swojego okablowania i wiedząc że ich zasilacz wytrzyma tyle dodatkowych amperów na swoich wyjściach, mogą oferować kable wykraczające poza standard stosowany normalnie w GPU. Na przykład 2x8->1x12.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"