To fakt. 4090 to wciąż w połowie drogi między 5080, a 5090, oczywiście jeśli nie korzystamy z Multi Frame Generations x4, tylko natywnych testach ew. z FG ale x2. Pod VR na pewno lepsza niż 5080 bo tu nie ma żadnego FG. Natomiast co do 5070Ti - to dobry wybór i niezły stosunek cena/jakość, ale jak testowałem u znajomka, to nad Berlinem w DCS (i na gorszych ustawieniach niż moje) już chrupały FPS. W testach w VR 4090 wypadła dalej lepiej niż 5070Ti także poza samym Berlinem (czasy GPU to były tak 10-11ms z pełną płynnością obrazu na Quest vs 13-15 ms na 5070Ti już z widocznym stutterem, małym ale był obecny), przynajmniej w tych testach, które przeprowadzałem ale też fakt, mapa Germany jest najbardziej obecnie wymagającą mapką w DCS.
Ale to piszesz typowo w kontekście VR, tak? Ja w sumie z VR korzystam mało. A do tradycyjnego 2D, wystarczy mi 5070Ti. Nawet 4070Ti wystarczała, choć po przesiadce na monitor 4K dość mocno się grzała. Tutaj od razu widzę poprawę. 5070Ti to w sumie karta na poziomie 4080 Super. Więc do VR też w większości przypadków też w zupełności wystarczy, jak na moje wymagania i potrzeby.
Kartę już zamontowałem i ogólnie jestem zadowolony. Nic nie piszczy. Karta jest "chudsza" od 4070Ti, a jednocześnie mniej się grzeje. Na PCIe 5.0 przepustowość wzrosła dwukrotnie (w teście wyszło 49.35 GB/s w stosunku do 26.86 GB/s na 4070Ti na PCIe 4.0) - choć jeszcze nie wiem czy coś z tego wynika.

Jeszcze taka sprawa. Argumentem przemawiającym za 5070Ti był też posiadany zasilacz 750W, ale kurcze nie wiedziałem, że przejściówkę 12VHPWR należy podłączyć aż do 3 kabli zasilania PCIE (3 x 8-pin). Na opakowaniu jest napisane, że powinny to być osobne kable, a nie kabel z dwoma wtyczkami. Mój zasilacz nie ma tylu gniazd zasilania PCIE. Są 2 kable, każdy po 2 wtyczki 8-pin. Czy to jest faktycznie jakiś problem jeśli podłączę to na dwa kable tylko? W sumie 4070Ti miałem cały czas podłączony po jednym kablu zasilania (2 wtyczki 8-pin z jednego kabla zasiania PCIE). Nie widziałem wtedy takiego obostrzenia. Może warto jednak zainwestować w nowy zasilacz z natywnym 12VHPWR?