Autor Wątek: CD Projekt oddaj moje 60 melonów! czyli spór o Wiedźmina.  (Przeczytany 10951 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Odp: Wiedźmin (The Witcher) - nowa gra cRPG.
« Odpowiedź #45 dnia: Października 05, 2018, 22:07:01 »
Przypominam, że dzięki serii o Wieśku CDP jako pierwsza polska firma z branży IT przekroczyła wartość 1 mld usd na giełdzie. I żałują Sapkowskiemu kilkudziesiąt baniek. Wiocha i to nie bynajmniej po stronie tego, kogo wskazują krótkowzroczne cebulaki :-).

Nie serii tylko jednej grze tak naprawdę. Jakoś wcześniej wyszły dwie części i świata nie zawojowały. Czyżby sukces CDP to nie kwestia magicznego tytułu Wiedźmin tylko ciężkiej pracy studia ?

A to ostatnie zdanie? Czyli kto ma inne zdanie to odrazu cebularz ? Dno i kupa mułu. 

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: Października 05, 2018, 22:28:02 »
A to ostatnie zdanie? Czyli kto ma inne zdanie to odrazu cebularz ? Dno i kupa mułu.

Poczytaj komentarze w necie na temat Sapkowskiego, jego określa się bardzo często jako "cebularz", że taki obrzydliwiec pazerny na kasę etc. Ja napisałem, że to raczej nie Sapkowski jest cebularzem, ale ci, którzy go tak nazywają. Jakbyś czytał wątek, to pewnie byś zrozumiał. Wyobraź sobie, że w temacie Sapkowskiego to ja mam inne zdanie niż większość. Wartość CDP szacuje się na podstawie serii, o czym też pisałem, więc sobie daruj ten muł, bo najwyraźniej rzuca ci się na oczy.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #47 dnia: Października 08, 2018, 09:39:57 »
Żeby było jasne - nie grałem w grę.
Dlaczego  ? Bo książka jest po prostu genialna, a nie chcę sobie popsuć mojego wyobrażenia tego całego uniwersum. Popsuć poprzez narzucenie mi wyglądu czy ukształtowania fizycznego tej czy innej postaci lub miejscowości.  Tym bardziej nie będę oglądał serialu :-P

Cała dyskusje można podsumować tym co napisał Jascha
Całe uniwersum, Geralt, Ciri, Jaskier, eliksiry, strzygi, kikimory, królestwa, klnące krasnoludy, słowiański folklor, loża czarodziejek (itd. itp. etc.) - przecież te gry są fabularnie zakorzenione w twórczości Sapkowskiego i czerpią z niej garściami. Jasne, że CDPR wykonał kawał dobrej roboty od strony poprowadzenia fabuły, ale całe uniwersum otrzymali gotowe na talerzu.

Dla mnie CDP miał wszystko podane na tacy. Bohaterów, fabułę, świat geograficzny, konflikty, politykę - jednym słowem - wsio.
Jedyne co musieli wykoncypować - to jak ubrać to w kolorki i zaimplementować ruchy postaci i ich sterowanie. Tylko tyle  i aż tyle.
Ale to mogli zrobić ludzie zajmujący się zawodowo grami komputerowymi.
Pytanie brzmi - czy programiści komputerowi (nawet najlepsi) - są wstanie stworzyć podobne uniwersum od A do Z bez pomocy formy pisanej ? Bez swoistego scenariusza ?
Moim zdaniem - nie. A w przypadku Wiedźmina mieli to podane na tacy. Podobnie Sapkowski nie był stanie stworzyć gry komputerowej. Obie strony są (były - bo gra zakończyła swój okres) od siebie zależne, ale wg mnie przej do Sapkowskiego prędzej czy później zapukało by jakieś studio komputerowe, niż CDP wymyśliłby równie dobry świat z takimi bohaterami.

Cała sprawa wynika pośrednio moim zdaniem z racji wieku i obszaru zainteresowań p. Sapkowskiego. On prawdopodobnie najnormalniej w świecie nic nie wiedział o grach komputerowych w momencie podpisywania pierwszej Umowy, stąd takie a nie inne jego podejście. Z drugiej strony wg. mnie podpisanie Umowy do czegoś zobowiązuje, ale też znane są ludzkości różne formy renegocjacji Umów (aneksy, protokoły konieczności itp, itd ...).
Powinni zrobić to po cichu, spokojnie jak ludzie. Ale firma to firma - tam jest zarząd, zyski, straty, PR i takie tam różne bzdury. Może ktoś chciał się z nim dogadać, a wiceprezes zarządu powiedział "ni ch..a" i sprawa wypłynęła. Nie dziwię się też Sapkowskiemu, że go krew zalewa, gdy czyta, że książka powstała na podstawie gry - a to też może mieć wpływ na jego postawę w negocjacjach :-P

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #48 dnia: Października 08, 2018, 10:07:46 »
Pytanie brzmi - czy programiści komputerowi (nawet najlepsi) - są wstanie stworzyć podobne uniwersum od A do Z bez pomocy formy pisanej ? Bez swoistego scenariusza ?

Pewnie, że są. Jest cała masa dobrych RPGów od Baldurs Gate do Skyrimów przez Falloty czy Mass Effecty. Wiedźmin jest świetna książką, więc CDP postawił na coś co jest "nasze" i czego jeszcze nie było. Pomysł chwycił ale równie dobrze mogłoby być to cokolwiek innego.

Cała sprawa wynika pośrednio moim zdaniem z racji wieku i obszaru zainteresowań p. Sapkowskiego. On prawdopodobnie najnormalniej w świecie nic nie wiedział o grach komputerowych w momencie podpisywania pierwszej Umowy, stąd takie a nie inne jego podejście. Z drugiej strony wg. mnie podpisanie Umowy do czegoś zobowiązuje, ale też znane są ludzkości różne formy renegocjacji Umów (aneksy, protokoły konieczności itp, itd ...).

Sapkowski nie jest aż tak stary, nie jedną książkę napisał to przecież jakieś pojęcie o prawach autorskich ma. Jak nie to idzie się do odpowiedniego człowieka i prosi o opinię. Nawet gdybym nie wierzył w sukces tego przedsięwzięcia to nie oddałbym dorobku życia za taką śmieszną kasę.

Powinni zrobić to po cichu, spokojnie jak ludzie. Ale firma to firma - tam jest zarząd, zyski, straty, PR i takie tam różne bzdury. Może ktoś chciał się z nim dogadać, a wiceprezes zarządu powiedział "ni ch..a" i sprawa wypłynęła. Nie dziwię się też Sapkowskiemu, że go krew zalewa, gdy czyta, że książka powstała na podstawie gry - a to też może mieć wpływ na jego postawę w negocjacjach :-P

Nie mogli, bo z racji bycia na giełdzie muszą o takich sprawach informować swoich akcjonariuszy. To może mieć bezpośredni wpływ na cenę akcji, więc chciał nie chciał musieli to opublikować. W przeciwnym wypadku druga strona by mogła dochodzić swoich praw i byłaby podwójna strata.

Zobaczymy jak ta sprawa się potoczy, bo pewnie jeszcze nie raz o niej usłyszymy. Opinie są różne i teraz kwestia kto będzie miał lepszego "papugę". Być może dojdzie do jakiejś ugody. Szczerze to wolałbym żeby obie strony dogadały się, bo szkoda by było żeby już żaden Wiesiek nie wyszedł.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #49 dnia: Października 08, 2018, 13:08:50 »
Grałem tylko chwilę w Wieśka 2, więc nie wiem i się pytam - powiedzcie mi, czy fabuła tych 3 gier jest wzięta z powieści i/lub opowiadań, czy tylko świat jako taki oraz postacie?
« Ostatnia zmiana: Października 08, 2018, 13:17:26 wysłana przez KosiMazaki »
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: Października 08, 2018, 13:54:49 »
Grałem tylko chwilę w Wieśka 2, więc nie wiem i się pytam - powiedzcie mi, czy fabuła tych 3 gier jest wzięta z powieści i/lub opowiadań, czy tylko świat jako taki oraz postacie?

W ogóle czy się da i czy ma sens wprowadzać takie rozróżnienie? Dla przykładu, jeśli Geralt zna Jaskiera, to pytanie czy zna go ze świata gry, czy z kart książek Sapkowskiego, albo Ciri, czy jej los leży Geraltowi na sercu, bo ją poznał w studiu CDP czy na kartach powieści, podobnie z innymi postaciami i miejscami? Moim zdaniem nie da się tego jasno odróżnić, chociażby dlatego, że czytają widać wyraźne odniesienia do losów książkowych.

kwadrat

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: Października 08, 2018, 14:15:11 »
Sapkowski nosi dwa portfele, jeden na pieniądze z góry, drugi na te z roszczeń sądowych.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #53 dnia: Października 08, 2018, 15:29:44 »
Chyba napiszę do Sapkowskiego że jak dostanie te 60 baniek to ja żądam wtedy 1 malutkiej bańki tylko, bo dzięki mnie został tak "wielkim pisarzem", gdyż w roku bodajże '85 czy '86 wydałem kilkadziesiąt ówczesnych złotych na znaczek na list z głosowaniem na najlepsze opowiadanie fantasy i najlepszy debiut w miesięczniku "Fantastyka". Należy mi się.
To była jedyna rzecz Sapkowskiego którą przeczytałem, w żadną grę nie grałem. Nie wiem czy zaliczy mi to na plus w negocjacjach bo na książkach kupionych przeze mnie nie zarobił ale z drugiej strony nie nabijałem kabzy jego kosztem CDP. No dobra, syn nabijał, przyznam się.
W juesej już dawny by zawarli ugodę, choć też zadali by pytanie czy gdyby gra przyniosła straty to Sapkowski równie ochoczo dołożyć by się chciał do ich pokrycia gdyby np. CDP uważał że uniwersum i historia Wiedźmina były do dupy...
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #54 dnia: Października 08, 2018, 16:45:06 »
Socjalizm w czystej formie. Nie chciałem ryzyka, ale kasę chcę. Należy mi się!

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: Października 08, 2018, 17:30:05 »
Socjalizm w czystej formie. Nie chciałem ryzyka, ale kasę chcę. Należy mi się!

W takim razie żaden rozwinięty kraj nie wyrósł z socjalizmu. Prosty przykład: gwarancje budżetowe dla banków, tzn. lokat bankowych. Albo jeszcze inaczej - wyobraź sobie, że tak się działo  :evil: - straciliśmy całą kasę (setki miliardów usd), ale rilaks, podatnik da nam zastrzyk gotówki. Ryzyko było, ale skończyło się happy endem. Tak więc proponuję patrzeć w nieco szerszej perspektywie.

« Odpowiedź #56 dnia: Października 08, 2018, 18:02:01 »
Boski - mieszasz pojęcia. To pachnie demagogią.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #57 dnia: Października 08, 2018, 18:13:17 »
W takim razie żaden rozwinięty kraj nie wyrósł z socjalizmu. Prosty przykład: gwarancje budżetowe dla banków, tzn. lokat bankowych. Albo jeszcze inaczej - wyobraź sobie, że tak się działo  :evil: - straciliśmy całą kasę (setki miliardów usd), ale rilaks, podatnik da nam zastrzyk gotówki. Ryzyko było, ale skończyło się happy endem. Tak więc proponuję patrzeć w nieco szerszej perspektywie.

Oczywiście, że żaden rozwinięty kraj nie wyrósł z socjalizmu, a często się w niego stoczył. Nie wiem tylko, jak się to ma do tej sytuacji. Może ja też powinienem zażądać kilku baniek od kogokolwiek, bo tak. Niech pomyślę, sprzedałem samochód 10 lat temu.  Chcę go z powrotem w nienaruszonym stanie, za mało za niego dostałem. Jeśli obecny właściciel już go nie ma, albo go popsuł niech zapłaci milion, albo 10 milionów. Taki sam tok myślenia.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: Października 08, 2018, 18:30:13 »
Oczywiście, że żaden rozwinięty kraj nie wyrósł z socjalizmu, a często się w niego stoczył. Nie wiem tylko, jak się to ma do tej sytuacji. Może ja też powinienem zażądać kilku baniek od kogokolwiek, bo tak. Niech pomyślę, sprzedałem samochód 10 lat temu.  Chcę go z powrotem w nienaruszonym stanie, za mało za niego dostałem. Jeśli obecny właściciel już go nie ma, albo go popsuł niech zapłaci milion, albo 10 milionów. Taki sam tok myślenia.

Kolego, z cały szacunkiem, ale jeśli nie dostrzegasz wkładu Sapkowskiego w kulturę polską i porównujesz go do jakiegoś samochodu, a w zasadzie grata, sprzed 10 lat, to raczej się nie zrozumiemy :-). Natomiast mój przykład miał pokazać, że tylko dla gołodupców obowiązują "święte" zasady umów, kontraktów etc. Ale ok... niech go wyśmieją, niech mają fazę. Możemy się pożegnać z kolejnymi grami.

« Odpowiedź #59 dnia: Października 08, 2018, 19:19:46 »
Kolego, z cały szacunkiem, ale jeśli nie dostrzegasz wkładu Sapkowskiego w kulturę polską i porównujesz go do jakiegoś samochodu, a w zasadzie grata, sprzed 10 lat, to raczej się nie zrozumiemy :-). Natomiast mój przykład miał pokazać, że tylko dla gołodupców obowiązują "święte" zasady umów, kontraktów etc. Ale ok... niech go wyśmieją, niech mają fazę. Możemy się pożegnać z kolejnymi grami.

Jeśli uważasz, że wkład w kulturę ma wpływ na ważność umowy, to faktycznie możemy się nie zrozumieć :-)
Wiedźmina czytałem, w grę nie grałem, więc mi to akurat wisi, czy będzie następny, czy nie.