Autor Wątek: Pimax 5k+  (Przeczytany 9425 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
Odp: Pimax 5k+
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 11, 2019, 20:40:01 »
Ja się trochę boję spróbowania tego teraz, bo może się okazać, że potem nie będę mógł spać.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 11, 2019, 21:10:36 »
Ja się trochę boję spróbowania tego teraz, bo może się okazać, że potem nie będę mógł spać.

Wątpię, VR obecnie w porównaniu do TrI to cienizna, jeśli chodzi o walkę powietrzną. Jeśli ktoś twierdzi inaczej, to zapraszam go w dowolnych okularach na solo na naszym serwerze OPSu albo na wybranym innym. Sam mam HTC V Pro i TrI 5, więc mam wrażenie, że wiem o czym mówię. Koleś z opanowanym TrI zawsze będzie miał przewagę, przy obecnej generacji VR.

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 11, 2019, 21:53:35 »
Ale to nie koniecznie niekoniecznie chodzi o walkę. Raczej o wrażenia z latania.
« Ostatnia zmiana: Marca 11, 2019, 21:56:13 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #18 dnia: Marca 11, 2019, 22:01:30 »
No właśnie... Czy wygrywanie zawsze jest najważniejsze ;) albo inaczej - czy mamy tylko pojedynki 1 vs 1? Dla mnie nie. Możemy rozegrać scenariusz w BoX. Kurdl w niezwyciężonym Yaku, który zdaniem niektórych jest nie do ubicia. 200m. Ja ze skrzydłowym w 109 tce F-4 angel 2. VR vs TIR. Takie pojedynki są częste na WoL. Nie wszystkie przegrywamy ;) za to wrażenia są takie że nigdy bym ich na 100% wygranych nie zamienił i o to właśnie chodzi w VR.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #19 dnia: Marca 12, 2019, 01:09:42 »
Ja wierzę, że kwestia zwycięstwa w walce, to tylko kwestia wytrenowania i taktyki. Niezależnie czy używasz tracka czy VR. Za parę lat jak technologia okrzepnie VR będzie wymiatał.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 12, 2019, 02:11:18 »
Ja wierzę, że kwestia zwycięstwa w walce, to tylko kwestia wytrenowania i taktyki. Niezależnie czy używasz tracka czy VR. Za parę lat jak technologia okrzepnie VR będzie wymiatał.

Dobrze, że podkreśliłeś, że to kwestia Twojej wiary. Ogólnie Wasze wywody... nie to żebym coś do nich miał... przypominają mi owe nieszczęsne powiedzenie o polskich pilotach i drzwiach do stodoły. Po drugie to ja nigdzie nie pisałem, że latanie to tylko pojedynki, ale generalnie porównywanie komfortu i możliwości rozglądania się VR vs TrI5, to albo celowe niedostrzeganie mankamentów, albo po prostu niewiedza. VR w tym momencie nie ma startu do TrI5 jeśli chodzi o swobodę i szybkość rozglądania się. Zacznij Lipas latać w DCSa i rozglądać się numpadem, to pogadamy o "wytrenowaniu i taktyce", szczególnie w kołówce - uprzedzając, będziesz bez szans. A propos wrażeń z latania, OK, są świetne, wręcz zachwycające, ale po 2-3 godzinach z goglami na twarzy ma się lekko dość, jeśli do tego np. dodamy wysoką wilgotność, temperaturę i zachodzenie mgiełką soczewek, to nie jest tak radośnie jak na materiałach reklamowych. Wprowadzanie błędnika w błąd też swoje może dodać i człowiek nawet się nie spostrzeże jak go zaczyna mdlić.
Do czego zmierzam? Otóż tylko do tego, że porównywanie VR i TrI do siebie, to jak porównywanie marchewek i jabłek. Jaki jest tego sens, to wiedzą tylko pindy z programów o zdrowej żywności. Latać dla `immersji` czy przyjemności to VR, walczyć na poważnie, to TrI, a najlepiej mieć te dwie rzeczy.

Tako rzecze,
Zaratustra

PS. I taka przestroga dla tych co w ciemno chcą kupić VR, bo się naczytali różnych radosnych wątków - najlepiej gdzieś sprawdzić na własnej dyńce czy VR spełnia nasze oczekiwania, albo nawet czy w ogóle wiemy o co w tym chodzi. Oszczędzi to na pewno późniejszych rozczarowań.

« Odpowiedź #21 dnia: Marca 12, 2019, 12:59:11 »
Jednorazowe sprawdzenie niczego nie da, ja potrzebowałem tygodnia żeby zmienić zdanie na temat VR. Po pierwszym dniu byłem pewny że odeślę Rifta z powrotem. Jak już się do niego przekonałem to TrackIR poleciał do szuflady. Ostatnio go stamtąd wygrzebałem bo znudziła mi się pikselowatość VR i ciągłe pieprzenie się z fpsami. Nie dałem rady nawet godziny z TrackIRem. Wszystko jakieś płaskie, rozglądanie się nienaturalne, celowanie to była masakra.
Lepiej zdecydować się na jedno, albo drugie i tego się trzymać. Przestrajanie się z TiRa na VR i odwrotnie do najprzyjemniejszych nie należy.

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Marca 13, 2019, 17:37:36 »
Jak dla mnie nie ma powrotu z VR na zwykły monitor czy telewizor, nawet gdyby miał 75 cali i 16K. Odczucie głębi, wyczucie wysokości, poczucie prędkości - wszystko to nabiera nowego znaczenia i bardziej zbliża nas do uczucia bycia faktycznie w symulowanej maszynie. Track IR - to tylko mechanizm sterowania widokiem za pomocą ruchów głowy, w VR patrzysz tam gdzie skierujesz głowę. Trzeba się wysilić żeby sprawdzić szóstą. Z trackiem IR można sprawdzać szóstą nie wypuszczając z ust słomki od bezalkoholowego piwa w dłoni. Mój track IR 5 pokrył się kurzem od czasu Pimaxa 4K i trzymam go tylko dla możliwości nagrywania filmów, gdzie może przydać się do sterowania kamerą - do niczego innego nie będzie już potrzebny. Jakość obrazu na monitorze jest lepsza - ale odczucia z latania miażdżą wszystko. Dużo by pisać. VR to głęboki temat i każdy musi spędzić sporo czasu aby ustawić obraz pod siebie. Konieczne również jest zrobienie sobie mini kokpitu, tak by ster i przepustnica były przymocowane na stałe i to wystarczy. Jak dla mnie teraz już jest super, a wiadomo że będzie tylko lepiej.
F-16C Block50 driver...

« Odpowiedź #23 dnia: Marca 13, 2019, 20:28:24 »
Popieram. Też nie dam się namówić więcej na latanie patrząc się w płaski ekran. Rodzielczość, ilość klatek jest na średnim poziomie. Przy bardziej rozbudowanej misji wręcz na słabym. Jednak jak Wam wiadomo, pilot przede wszystkim lata „czterema literami” i aktualnie tylko VR nas do tego zbliża. Czucie wysokość, przechyłu, pochylenia, przyspieszenia a do tego słuchawki na uszach z których dźwięki dochodzą do uszu, tylko uzupełniają klimat środowiska w którym pracuje pilot. Dla mnie GAME CHANGER, bez dwóch zdań.

P.S. Żeby było uczciwie, chwile zwątpienia też miewałem...

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #24 dnia: Marca 17, 2019, 20:06:20 »
Podobno na obecnie trwających targach GDC mamy dowiedzieć się czegoś o Oculus Rift S czyli to już przyszły tydzień, a niektórzy mówią że nawet coś będzie wiadomo jutro https://www.roadtovr.com/oculus-rift-s-headset-reveal-gdc-2019-report/ .
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #25 dnia: Marca 18, 2019, 11:17:12 »
Najprawdopodobniej Rift S to:
- 1600 x 1440,
- brak stacji, system Oculus Insight
- OLED
- FOV ten sam jak Rift ew. ciutek większy +10 stopni (110-120).

Na GDC mają podać więcej:
https://techmoneyfit.com/blog/new-oculus-rift-s-headset-to-be-unveiled-at-the-gdc-2019/

Być może w końcu się skuszę, ale właśnie stawiałbym na Rift'a, który jest najmniej problemowy (chociaż nie wiem jak to bdzie działać bez stacji, może wymagać oświetlenia w pokoju).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #26 dnia: Marca 18, 2019, 11:49:23 »
Coś mi się zdaję, że w nowym Rift-cie zobaczymy ASW 2.0...oby  8)

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #27 dnia: Marca 18, 2019, 12:13:39 »
Coś mi się zdaję, że w nowym Rift-cie zobaczymy ASW 2.0...oby  8)

To by było super.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #28 dnia: Marca 19, 2019, 10:22:32 »
Tylko czy DCS obsłuży ASW 2.0... obawiam się, że nie szybko. Pierwsze recenzje Oculus Quest'a są powiedzmy takie sobie. Coś jak SO. Bez kabli, z podobną rozdziałką (lub taką samą), tylko nawet nieco węższy FoV... do symulatorów to sam nie wiem, ale chyba nie.
--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

« Odpowiedź #29 dnia: Marca 19, 2019, 11:27:31 »
Tylko czy DCS obsłuży ASW 2.0... obawiam się, że nie szybko.

ASW to chyba zadanie dla sterowników a nie samej gry. Jak weszło ASW 1.0 to działało z wszystkimi tytułami od samego początku.