Autor Wątek: Pomoc dla początkujących z VR  (Przeczytany 22726 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Pomoc dla początkujących z VR
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 15, 2019, 08:23:23 »
Natomiast tak mnie podniecił Redaktor swoim pieniem ...

Jak to nie masz 60 FPS? ;) Mamy sprzęt taki sam, więc jak możesz mieć w DCS mniej niż 45? No chyba, że online latałeś, tego nie testowałem. Mam stabilne, czasem skoczy na 43 ale to na pół sek i nie przeszkadza (dodam, że latam na 110-130% rozdzielczości, więc ponad natywną). Owszem na razie żadna kampania nie zaczęta, tam może być inaczej. Może kwestia jakiś ustawień u Ciebie? Wrzucę później swoje z DCS.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline JankeS

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 15, 2019, 09:06:49 »
Ja mam stałe 45 z reprojekcją nawet w multi. Ustawienie 108% lekko ponad natywną. Wszystko śmiga aż huczy ;)
F-16C Block50 driver...

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 15, 2019, 09:18:38 »
Jak to nie masz 60 FPS? ;) Mamy sprzęt taki sam, więc jak możesz mieć w DCS mniej niż 45? No chyba, że online latałeś, tego nie testowałem. Mam stabilne, czasem skoczy na 43 ale to na pół sek i nie przeszkadza (dodam, że latam na 110-130% rozdzielczości, więc ponad natywną). Owszem na razie żadna kampania nie zaczęta, tam może być inaczej. Może kwestia jakiś ustawień u Ciebie? Wrzucę później swoje z DCS.

Redaktorze, to 60 czy 45 ;-). To może proszę zróbcie tak, żebyśmy mieli wspólną `platformę testową`, wejdźcie w DCSa Instant Action, Su-25T, Target practice - czyli kilka zgrupowań celów przy wybrzeżu. Uruchomcie i zbliżcie się do nich i proszę napiszcie jakie wartości pokazuje Wam fpsVR. Do tego zróbcie screen konfigu ogólnego i VR. U mnie przy ustawieniach VR 4K jest ŚREDNIO 44.6 fpsa, a przy High/Ultra >=35, ale potrafi spadać do 2x. Z tego co pytałem, to Wolf też ma ~35 w dobrych ustawieniach...  Ogólne, jak na mój gust, wrażenia są dość słabe, oczywiście porównując do monitora 60Hz  :evil:.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 15, 2019, 22:39:09 »
Redaktorze, to 60 czy 45 ;-).

U mnie 45, ale przecież to Pan Doktor ma zawsze i wszędzie 60 8).
Ok, przetestowane, 45 jak w ryj, nic nie spada, a latałem z 10 min. nad celami (blue i red).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 15, 2019, 23:05:00 »
Wyłącz smoothing to będziesz wiedział ile masz klatek naprawdę. Raczej nie 45, bo pewnie by Ci rwało w grze. Pewnie coś pomiędzy 45 a 90.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

--------------------------------
Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #20 dnia: Listopada 15, 2019, 23:08:03 »
Wyłącz smoothing to będziesz wiedział ile masz klatek naprawdę. Raczej nie 45, bo pewnie by Ci rwało w grze. Pewnie coś pomiędzy 45 a 90.

Przecież przed chwilą narzekałem, że mi nie działa.
To jest opcja must to have "on".

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #21 dnia: Listopada 16, 2019, 09:25:27 »
Masz równe 45 fps caly czas bez względu co się dzieje na ekranie? No to chyba jednak coś jest przycinanie do 45. 

Win10 64bit
PC: i7 13700k, 64GB RAM 3200MHz DDR4, RTX 4090, VR Quest 3, M2 Drives, EVGA 1000W GQ

VPC MongoosT-50CM2 Grip, VPC MongoosT-50CM3 Throttle, crosswinds rudder pedals, VPC panel CP3, WinWIng PTO2

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #22 dnia: Listopada 16, 2019, 09:53:51 »
Masz równe 45 fps caly czas bez względu co się dzieje na ekranie? No to chyba jednak coś jest przycinanie do 45. 

Chyba się nie rozumiemy 45 jest ok. Jak masz Motion Reprojection (czy inny klon tego) włączony to masz przecież 1:1 lub 1/2 w FPS do swojego odświeżania monitorków, są blokowane klatki przy działaniu wyrównania FPS. Jest to wartość pożądana jaka najbardziej dla użytkowników VR. W przeciwnym razie jest stutter co obserwowałem na niejednym zestawie VR.

www.yoyosims.pl

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #23 dnia: Listopada 16, 2019, 10:19:04 »
Z włączoną reprojekcją gogle cały czas wyświetlają 90 klatek na sekundę. Gra generuje 45 klatek, brakujące 45 dodaje oprogramowanie na podstawie sąsiednich. Jeśli w grze pomiędzy dwiema klatkami poruszyłeś głową o 2 milimetry, to oprogramowanie doda interpolowaną klatkę na której głowa jest przesunięta o jeden milimetr. Bez reprojekcji gogle też pracują w 90Hz, tylko brakujące klatki są dodawane w inny sposób. Zamiast zaawansowanej interpolacji cały statyczny obraz z poprzedniej klatki jest przesuwany tak, żeby dopasować go do aktualnej pozycji głowy. Dlatego bez reprojekcji rozglądanie działa ok, ale już przy przesuwaniu głowy na boki obraz się rozmazuje. To tak w uproszczeniu.

Oczywiście oprogramowanie nie jest idealne i stąd różne artefakty, ale nie ma tego co porównywać do monitora 60Hz, bo gogle cały czas wyświetlają 90 różnych klatek na sekundę. Kwestia tylko w jaki sposób generowane są brakujące klatki, które nie wyszły z gry. No i są gogle w których można wymusić niższe odświeżanie ekranu, wtedy wszystko działa tak samo, tylko progi FPS są inne. Czasem to pomaga, bo są sytuacje, gdzie 60 prawdziwych klatek z gry na sekundę będzie wyglądać lepiej niż 60 prawdziwych plus 30 "dorobionych" bez reprojekcji.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #24 dnia: Listopada 16, 2019, 10:21:20 »
Ja tylko pisałem, że jeśli chcesz wiedzieć jaką masz ilość klatek w jakimś tytule to zawsze wyłącza się roprojection i wtedy patrzy.

Jak pokazuje 90 lub 45 ( czy 72 lub 64 dla Pimaxa) to mocne zaokrąglenia.

Win10 64bit

Offline maikel

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: Lutego 12, 2020, 18:15:53 »
Witam,
Zastanawiam się nad kupnem VR żeby polatać na DCS, zastanawiam się tylko jak wtedy z obsługą samolotu skoro do tej pory używam joysticka, klawiatury oraz myszki.

« Odpowiedź #26 dnia: Lutego 12, 2020, 18:28:17 »
Trzeba sobie wszystko co się da zamapować pod joystick i klawisze, które można trafić na ślepo. Mniej krytyczne funkcje po prostu klikasz w kabinie myszką. Można też zamapować klik myszki pod joystick i wskazywać odpowiednie przyciski w kokpicie poruszając głową. Prawdziwy kłopot pojawia się przy przepisywaniu współrzędnych i przeglądaniu dokumentacji. Może EDki się zlitują i dodadzą jakiś eksport współrzędnych z mapy do kneeboard . Jako protezę można używać tego http://www.dcskneeboardbuilder.com  Wcześniej przygotowujesz dane i robisz z tego dodatkowe strony w kneeboard.

« Odpowiedź #27 dnia: Lutego 12, 2020, 18:31:18 »
Ja mam mysz pod ręką. Szybko uczysz się gdzie ją znaleźć. Większość ważnych funkcji mapujesz na hotas. Klawiatura też jest w pogotowiu, ale do jej użycia trzeba zdjąć gogle lub patrzec jednym okiem przy nosie jeśli gogle mają tam prześwit.

Win10 64bit

Offline maikel

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #28 dnia: Lutego 12, 2020, 19:19:47 »
Dzięki, a jak ogólne wrażenia z VR?
« Ostatnia zmiana: Lutego 12, 2020, 20:42:00 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #29 dnia: Lutego 12, 2020, 19:23:00 »
Bardzo dobre ;)

Win10 64bit