Autor Wątek: Pomoc dla początkujących z VR  (Przeczytany 22937 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pomoc dla początkujących z VR
« Odpowiedź #105 dnia: Maja 13, 2021, 12:24:21 »
Jako użytkownik Reverb G1 i G2 śmiało mogę polecić HP w DCS z zainstalowanym Reshade VR obraz jest naprawdę niezły, oczywiście są kwiatki typu zepsuta jakość chmur w VR ale pewnie to niedługo poprawią . W MSFS 2020 VR naprawdę potrafi zachwycić. Obie gry nadal są na enginie DirectX 11 więc niespecjalnie dobrze korzystają z nowoczesnych kart. DCS ma dostać Vulkana a MSFS 2002 DirectX12 pytanie kiedy? Generalnie latanie w VR to zupełnie inne doznania i nie da się tego porównać z niczym innym, oczywiście warunek to mocny sprzęt (u mnie Ryzen 5600X, Radeon 6900XT, 64 GB RAM) . Najlepiej wpadnij do kogoś kto ma Reverby i spróbuj jak to jest w VR.

Stream z ViveCon https://www.youtube.com/watch?v=czbaotClA6w

Jestem świeżym użytkownikiem G2 i pierwsze wrażenia WOW!!! - Nigdy więcej bez VR w DCS!!!

Ale nie tak do końca sobie to wyobrażałem - kup, podłącz, włącz DCS i bujaj w obłokach... Z tego miejsca dzięki YoYo za świetny poradnik, który pomógł w pierwszych krokach i uruchomieniu.

Zainstalowałem Reshade VR i obraz w oddali jest ostrzejszy, jedynie napisy przełączników w kokpicie helikopterów są mniej wyraźne, ale to bez znaczenia.
Mam podobne zestawienie sprzętu, pomijając słabszy procesor Ryzen 3600. Mógłbyś podzielić się ustawieniami w DCS i Adrenalin Software. Na razie próbuję znaleźć optymalne ustawienia a tak będę miał jakiś punkt odniesienia, zaoszczędzi sporo czasu i będzie można porównać wyniki.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #106 dnia: Maja 13, 2021, 17:24:27 »
Zainstalowałem Reshade VR i obraz w oddali jest ostrzejszy, jedynie napisy przełączników w kokpicie helikopterów są mniej wyraźne, ale to bez znaczenia.

Majstrowałeś coś przy ustawieniach Reshade? U mnie jest dokładnie odwrotnie i budziki w kokpicie są ostrzejsze i wyraźniejsze z Reshade, przynajmniej w DCS.

« Odpowiedź #107 dnia: Maja 13, 2021, 17:34:21 »
Majstrowałeś coś przy ustawieniach Reshade? U mnie jest dokładnie odwrotnie i budziki w kokpicie są ostrzejsze i wyraźniejsze z Reshade, przynajmniej w DCS.

W ustawieniach nic nie zmieniałam, mam zainstalowany dopiero od wczoraj. Przy budzikach nie widzę różnicy, były też wyraźne przed instalką Reshade.

« Odpowiedź #108 dnia: Maja 14, 2021, 17:11:41 »
Sadow, poniżej ustawienia w dcs, steam vr i jgsme:

W Adrenalin Software nic nie przestawiałem poza podkręceniem karty - na rdzeń 2600 Mhz pamięci 2100 Mhz. Mam moduły F-16, F-18  jak chcesz to mogę w jakiejś konkretnej misji /miejscu sprawdzić ilość fps.

Regulamin. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 01, 2021, 07:47:53 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #109 dnia: Maja 24, 2021, 19:38:30 »
Witam. Na olx pojawiły się G2 w atrakcyjnych cenach: https://www.olx.pl/oferty/q-hp+reverb+g2/.  Co nie podlega gwarancji na gogle?
« Ostatnia zmiana: Maja 25, 2021, 09:55:01 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #110 dnia: Maja 24, 2021, 20:10:32 »
 A może ktoś jest z Bydgoszczy, Krakowa, Gdyni i by mógł gogle sprawdzić przed zakupem.

« Odpowiedź #111 dnia: Maja 25, 2021, 06:43:07 »
 Najważniejsze przy takiej okazji to odbiór osobisty i  dokładnie obejrzeć soczewki, najlepiej pod lupą. O ile wiem to gwarancja nie obejmuje uszkodzeń mechanicznych. Jak wyskoczy bad piksel, to pół biedy, na gwarancji wymienią. Ale porysowane szkła to już kupa. Te ceny dość ciekawe, ale chyba wolałbym z outletu, zawsze można zwrócić, no i nie trzeba jeździć po ludziach i sprawdzać.

« Odpowiedź #112 dnia: Maja 25, 2021, 09:45:08 »
A jak wygloda reklamacja w bestware. Czy są jakieś problemy?

« Odpowiedź #113 dnia: Maja 25, 2021, 15:26:11 »
Gdzieś pisałem o reklamacji kabla do Reverb G2, kupionym w bestwerze, zadzwoniłem do helpdesku HP i miałem kabel po dwóch, czy trzech dniach.
Musiałem im odesłać na ich koszt, przejściówkę USB, stary kabel został u mnie.
Ale tak jak wspomniałem, dzwoniłem do HP Polska, podałem numer produktu, gość sprawdził ile mam jeszcze gwarancji i bez zbędnych pytań uruchomił procedurę wymiany.

« Odpowiedź #114 dnia: Maja 25, 2021, 19:54:36 »
Dzięki za pomoc. Teraz muszę wybrać od kogo kupić gogle.

« Odpowiedź #115 dnia: Czerwca 11, 2021, 17:15:34 »
Witam, kupiłem HP. Czy wasze google mają luz na soczewkach jeśli poruszamy je za oprawkę palcami góra dół?

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #116 dnia: Lipca 03, 2021, 13:54:10 »
U mnie można nimi leciutko poruszyć, czyli na sztywno nie są, ale luzem bym tego nie nazwał.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #117 dnia: Listopada 30, 2021, 23:04:37 »
Koledzy, czy ktoś z Was już próbował jak DCS i G2 działają na W11? U mnie na razie to słabo wygląda.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #118 dnia: Listopada 30, 2021, 23:06:29 »
Koledzy, czy ktoś z Was już próbował jak DCS i G2 działają na W11? U mnie na razie to słabo wygląda.

Ja nie, a czemu słabo?
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #119 dnia: Listopada 30, 2021, 23:13:41 »
Próba odpalenia fpsVR podczas lotu w DCS wykrzacza VR. Generalnie od czasu do czasu mnie z niego wyrzuca. Pojawiły się też lekkie freezy w klatkach. Przy aktualnych ustawieniach mam 40-45 fps (free lot F-16). Zakładam, że grafa nie jest za słaba (RTX 2080 Super), a na pewno nie reszta (i7 12700K + 32 GB 4400 DDR4).
« Ostatnia zmiana: Grudnia 01, 2021, 07:48:44 wysłana przez KosiMazaki »