Autor Wątek: Pomoc dla początkujących z VR  (Przeczytany 22774 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pomoc dla początkujących z VR
« Odpowiedź #135 dnia: Kwietnia 27, 2023, 08:36:37 »
Hej,

No rzeczywiście nie napisałem o jaki symulator mi chodzi, ogrywam Ił2. Co do ustawień w grze, na FPS wyświetla mi 60/94, co ciekawe spadki wysypują tylko gdy na niebie pojawiają się wrogie samoloty - i tylko w kampanii na szybkiej bitwie nawet w konfiguracji 8x8 chodzi płynnie z drobnymi spadkami o maks 5fps, co da się przeżyć.

Na steamvr zaszedłem już z fizyczną rozdziałką na minimum i boostuje ją softowo mnożnikiem.

Pozdrawiam

Pozdrawiam Adam

« Odpowiedź #136 dnia: Listopada 06, 2023, 18:02:24 »
Hej. Z racji ze wymieniałem kompa to myślę o okularach VR.
Przeczytałem wasze wątki panowie poniżej i w sumie to zastanawiam się nad dwiema propozycjami:
1.Quest 3
2.Primax Crystal.

Pierwsze są tańsze, jakość obrazu (z różnych filmów/wypowiedzi) jest bardzo dobra, dobra dostepność, cena jak na okulary VR przystępna.
Pytanie tylko czy brać wersję 128GB czy 512GB i czy w ogóle to ma znaczenie?

Drugie to podobno najlepsza jakość obrazu, ale dużo osób na grupie Primax na FB skarży się na jakość wykonania i wysoką cenę.

Okularowa będę używał do wszelakiej maści symulatorów: DCS, Il2, MSFS itp.
Co byście polecili z waszego doświadczenia, jako że to moje pierwsze okulary?
Dzięki.

I7 13700k
64gb DDR5 6000mHZ
RTX 4090
WD 850SNX
« Ostatnia zmiana: Listopada 06, 2023, 19:42:45 wysłana przez KosiMazaki »
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

« Odpowiedź #137 dnia: Listopada 06, 2023, 18:21:49 »
Nie napisałeś czy użytkowałeś już gogle VR. Jeśli_masz je założyć po raz pierwszy sugerowałbym próbę w w jakimś salonie gier VR lub po prostu u znajomego. Parę osób z mojego otoczenia okazało się kompletnie "niekompatybilne" z goglami VR.
Co do samych gogli to:

1. Quest 3
- na plus soczewki typu "pancake" (ostrość na dużym obszarze ekranu, w porównaniu do reverb g2 duży postęp),
- na minus niewygodna opaska (z opinii użytkowników, podobno pomaga dokupienie "elite strap",_co do jakości to też bywa różnie w tym filmie masz sporo informacji: https://youtu.be/eYY2KTiIm8E?si=Ma2ovQKMNIG0YW03).

2. Pimax Crystal to zupełnie inna liga, niestety kontrola jakości bywa różna.

Zobacz na discorda_gildia.org  2-3 osoby mają już pimax crystal.

Łukasz
« Ostatnia zmiana: Listopada 06, 2023, 19:49:00 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #138 dnia: Listopada 06, 2023, 19:41:53 »
Popieram Przedmówcę.
Dzieki uprzejmości YoYo miałem okazję założyć gogle i muszę przyznać, że wrażenie rzeczywiście niesamowite, ale nie odbyło się to bez efektów ubocznych. Po tej sesji zapoznawczej jechałem przez ciemną i pustą Warszawę z potwornym bólem głowy i nieco wariującym błędnikiem, całe szczęście było pusto na drodze, bo dziwnie mi się jechało.
Mój zapał do natychmiastowego upgrejdowania sprzętu i zakupu gogli zmalał.

« Odpowiedź #139 dnia: Listopada 07, 2023, 07:56:27 »
Można zamówić dowolne gogle, a jak nie spasuje, to 14 dni na zwrot.

« Odpowiedź #140 dnia: Listopada 13, 2023, 15:47:29 »
Panowie wielkie dzięki za informacje. Nabyłem  Quest 3 + kabel do PC(fiber-optic)._Okulary są spoko chodź mam mały problem z DCS. Najnowsze stery do grafiki i software w Questach też najnowszy + software do Questow na PC zainstalowany._DCS stand alone wersja nie steam. Ustawienia na "LOW" w DCS, a "stutter" jest niesamowity. Patrzę po różnych poradnikach, ale nic na razie nie pomaga. Jakaś idea pomysły macie? Zadne inne programy w stylu OTT itp. są nie instalowane. Odświeżanie 72Hz czy 90Hz nie ma znaczenia i jest cały czas to samo.

Regulamin forum. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Listopada 14, 2023, 07:40:45 wysłana przez KosiMazaki »
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

« Odpowiedź #141 dnia: Listopada 13, 2023, 17:52:46 »
W sobotę pomagałem w diagnozie stutteringu DCS na i5 12400F, generalnie żadna sztuczka nie działała poza uruchomieniem DCS w wersji ST, na MT losowo pojawiały się niesamowite spadki fps.

« Odpowiedź #142 dnia: Listopada 14, 2023, 07:32:26 »
W sobotę pomagałem w diagnozie stutteringu DCS na i5 12400F. Generalnie żadna sztuczka nie działała poza uruchomieniem DCS w wersji ST, na MT losowo pojawiały się niesamowite spadki fps.

OK panowie- odnosząc się do mojego postu powyżej DCS nie działa mi w wersji MT, a jedynie standard. Bez żadnych stutterów i 90 fps na ustawieniach "high". W wersji MT co bym nie robił, według poradnika tego powyżej i innych nie da się pozbyć stutters zacięć, które uniemożliwiają zabawę.
Wielkie dzięki Attyla.
« Ostatnia zmiana: Listopada 14, 2023, 07:44:16 wysłana przez KosiMazaki »

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #143 dnia: Listopada 14, 2023, 09:03:40 »
U mnie zacięcia pojawiają się sporadycznie. I na ST i MT. Pomaga jedynie ponowne uruchomienie sima. Za to mam gwałtowne spadki FPS z 90 na 45. Bez stanów pośrednich. Jedynie w minimalnych ustawieniach ich nie ma.
Latam na i7 12700k, 32GB, RTX 4090, HP G2.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #144 dnia: Listopada 14, 2023, 09:55:20 »
Panowie wielkie dzięki za informacje. Nabyłem  Quest 3 + kabel do PC(fiber-optic)._Okulary są spoko chodź mam mały problem z DCS. Najnowsze stery do grafiki i software w Questach też najnowszy + software do Questow na PC zainstalowany._DCS stand alone wersja nie steam. Ustawienia na "LOW" w DCS, a "stutter" jest niesamowity. Patrzę po różnych poradnikach, ale nic na razie nie pomaga. Jakaś idea pomysły macie? Zadne inne programy w stylu OTT itp. są nie instalowane. Odświeżanie 72Hz czy 90Hz nie ma znaczenia i jest cały czas to samo.

Regulamin forum. Mazak.

Może rdzenie ci parkują, sprawdź sobie podczas grania czy masz (menadżer zadań > wydajność > otwórz monitor zasobów > CPU) CPU z dopiskiem "wstrzymany"? Jest to znany i poważny problem 2.9. Po usunięciu parkowania nie ma już żadnego stuttera. Jaki CPU?
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #145 dnia: Listopada 14, 2023, 13:31:08 »
CPU to 13700 KF. A masz moze jakiegos linka Jak usunac to "parkowanie"?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #146 dnia: Listopada 14, 2023, 14:22:46 »
CPU to 13700 KF. A masz moze jakiegos linka Jak usunac to "parkowanie"?

No to serii 12 i 13 dotyczy to najbardziej :evil:, zwłaszcza jak się jest na Windows 10 (11 lepiej sobie z tym radzi). Przed chwilą zresztą wydali tymczasowego fixa na to: https://forum.dcs.world/topic/337829-intel-hybrid-cpu-getting-stutter-please-try-this-in-multithreading-dcs/#comment-5328666.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #147 dnia: Czerwca 08, 2024, 13:49:43 »
Staram się w wolnej chwili ogarniać te ustawienia Quest 3. Idzie jak krew z nosa. ;D

Odnośnie rozdzielczości, to w przypadku korzystania z Meta Link (po kablu lub bezprzewodowo), rozumiem że decydujące jest ustawienie grafiki w aplikacji Meta. Aktualnie mam ustawione 72 Hz, 1.3 (5408x2912 razem, tj. 2704x2912 na oko). Jak do tego się mają ustawienia w SteamVR? Rozumiem, że dają dalszą modyfikację rozdzielczości w odniesieniu do tej ustawionej w Meta - czyli mając w SteamVR ustawione 100%, to mam tą rozdzielczość ustawioną w Meta, tak? Testowałem rozdzielczość fpsVR (tam jest opcja wykrywania rozdzielczości) i wychodzą jakieś dziwne wartości (ok. 4000 x 4000 na oko), więc sam już nie wiem...

Jak testowałem te 1.3 (jeśli dobrze liczę to wychodzi 7.8 megapikseli na oko), to Lone Echo chodzi płynnie. No ale już IL2BOS nie dawał u mnie rady (ustawienia mam na Ultra). Stąd pytanie, czy to dobre rozwiązanie by mieć ustawiony max w Meta Link (5408x2912) i potem skalowanie w dół (jakieś 70%-80% w tym przypadku) w SteamVR? Czy na takim rozwiązaniu się traci (w stosunku do ustawienia właściwej rozdzielczości już w Meta Link, a SteamVR później na 100%)?

Przy okazji czy rozdzielczość ustawiona w grze (w moim przypadku 1440p) ma jakieś znaczenie?

Aha, i czy G-Sync ustawiony domyślnie jako włączony też ogrywa jakąś rolę?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #148 dnia: Czerwca 10, 2024, 09:21:11 »
Co do faktycznej i prawdziwej rozdzielczości jaką masz w goglach, musisz mieć zainstalowany OpenXR Toolkit. Tam w opcjach możesz sobie to sprawdzić, ponieważ jeśli multiplikujesz upscaling to tak naprawdę ciężko policzyć co się tam ma. W OpenXR możesz sobie to sprawdzić przy opcjach skalowania. Są tutaj temat o tym, również o ile mnie pamięć nie myli, to są ustawienia w temacie o Quest Pro.

Ja korzystam tylko z ustawień oczywiście w Meta Link settings plus OTT (Oculus Try tool) ponieważ ODT nie pamięta wszystkich ustawień. Nie korzystam ze Steam dla żadnego z symulatorów (IL-2, DCS MT i MSFS), ponieważ nie mam dobrych doświadczeń z połączeniem Steam oraz Oculus. Ja mam 1.3 dla 72 Hz plus podbicie o kolejny mnożnik 1.15 - 1.25 w zależności od symulatora (różne profile). ASW = off, co daje mi w 95-99% sytuacji po 72 FPS w każdym simie (może 80% w MSFS tylko ale w niego latam bardzo mało w sumie). Mam też zmniejszony FOV, co jest kompletnie niewidoczne, a zaoszczędza to FPS.

Co do ustawień w grze dla 2D, nie ma to kompletnie znaczenia, niby zaleca się jedynie nie mieć zaznaczonych V-sync, ale ja ogólnie tego nie zaznaczam, bo mam monitor z G-sync, więc i tak gra sama od razu odznacza V-sync.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #149 dnia: Czerwca 10, 2024, 21:11:00 »
Ok, dzięki. A SteamVR obsługuje też OpenXR, tak? Ja muszę ręcznie wymusić by z tego korzystał zamiast OpenVR?

Aha, niektóre gry pojawiają się bezpośrednio w bibliotece Meta Link. Tak jest np. z DCS i MSFS2020, ale IL2BOS już nie. Od czego to zależy? Odpalanie w ten sposób (bezpośrednio) powoduje uruchomianie bez ustawień SteamVR?

Ja korzystam tylko z ustawień oczywiście w Meta Link settings plus OTT (Oculus Try tool) ponieważ ODT nie pamięta wszystkich ustawień.

ODT to Oculus Debug Tool?

ponieważ nie mam dobrych doświadczeń z połączeniem Steam oraz Oculus

Ale masz na myśli Steam Link? Mi chodzi o odpalanie SteamVR z poziomu Meta Link.