Co do faktycznej i prawdziwej rozdzielczości jaką masz w goglach, musisz mieć zainstalowany OpenXR Toolkit. Tam w opcjach możesz sobie to sprawdzić, ponieważ jeśli multiplikujesz upscaling to tak naprawdę ciężko policzyć co się tam ma. W OpenXR możesz sobie to sprawdzić przy opcjach skalowania. Są tutaj temat o tym, również o ile mnie pamięć nie myli, to są ustawienia w temacie o Quest Pro.
Ja korzystam tylko z ustawień oczywiście w Meta Link settings plus OTT (Oculus Try tool) ponieważ ODT nie pamięta wszystkich ustawień. Nie korzystam ze Steam dla żadnego z symulatorów (IL-2, DCS MT i MSFS), ponieważ nie mam dobrych doświadczeń z połączeniem Steam oraz Oculus. Ja mam 1.3 dla 72 Hz plus podbicie o kolejny mnożnik 1.15 - 1.25 w zależności od symulatora (różne profile). ASW = off, co daje mi w 95-99% sytuacji po 72 FPS w każdym simie (może 80% w MSFS tylko ale w niego latam bardzo mało w sumie). Mam też zmniejszony FOV, co jest kompletnie niewidoczne, a zaoszczędza to FPS.
Co do ustawień w grze dla 2D, nie ma to kompletnie znaczenia, niby zaleca się jedynie nie mieć zaznaczonych V-sync, ale ja ogólnie tego nie zaznaczam, bo mam monitor z G-sync, więc i tak gra sama od razu odznacza V-sync.