Autor Wątek: Chłodzenie do i9 9900K  (Przeczytany 3156 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

qrdl_logos

• Gość
Odp: Chłodzenie do i9 9900K
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 29, 2019, 20:34:56 »
Mazak, ja nie twierdziłem, że AIO są lepsze od powietrza. Miałem takie i takie chłodzenie i nie czuję się zakładnikiem żadnego z nich. AIO ma tę przyjemną - jak dla mnie - cechę, że można sobie chłodnicę wstawić w wygodne miejsce, np. dół budy, albo bok, a na procu pozostaje elegancki (można wyłączyć RGB  :P ) element, który nie zasłania połowy płyty głównej. Kiedyś podobały mi się duże i ciężkie miedziane radiatory, a teraz lubię się wpatrywać w różne lampki na mobo. Tak więc jeśli dasz 2-3 kilo na proca + 2x140 to nie dziwne, że będzie niska temperatura. Ja natomiast mam chłodnicę 360 (3x120) i obroty w granicach 600, co nie generuje szczególnego szumu.
Tak więc wybór pomiędzy AIO a powietrzem, to dla mnie wybór bardziej estetyczno-konecpcyjny, bo jakiś szczególnych przewag nie widzę ani po jednej, ani po drugiej. Poza tym moim zdaniem, a uważam to za ważne, łatwiej się montuje pompkę na proca, niż stawia paczkę cukru :-).

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 29, 2019, 20:47:26 »
buda to Silentium PC Gladius z ...

No to witaj w klubie, też mam Silentium PC obudowę i też jest bardzo ok, mam Armis AR5 TG RGB .

@=OPS=lipas, jak masz przedział na procu pod obciążeniem 80-85st to naprawdę jest ok., nie ma co zmieniać na siłę.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 29, 2019, 20:52:56 »
Tak jak pisałem, pewnie wymienię jedynie obudowę. Taki Rajintek to gigant. Zasłania wszystko łącznie ze slotami pamięci, raczej pozostanę przy Fortisie.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 29, 2019, 21:35:10 »
Panowie, taka mała dygresja. Wiatraki to są w Holandii, w komputerach są wentylatory ;]

Jeśli nie ma w domu małych dzieci, psów, kotów a poczucie estetyki na to pozwoli - najprościej otworzyć budę. Ale to chyba wie już każdy  8).

Dobra opcja ale niestety potem jest cała masa sprzątania. Kurz jest wszędzie, no i hałas. Do tego stopnia tego nie lubię, że zainwestowałem w kompresor i odwadniacze powietrza;).

Zrobiłem porządek a kablami (powywalałem ile się dało na tył bo buda wąska), poustawiałem wiatraki w Biosie. Podczas renderowania temperatury niższe o ok. 5 st. Więc na początek wymienię obudowę na większą i lepiej wentylowaną. No i może pastę na procku, bo ta ACCURA HEAT ABSORBER 9.2X jakoś mi nie leży. Raczej wrócę do Grizzly Kryonaut.

Brawo, koszt niewielki, a urwanie pięciu stopni to sporo. Poza tym miej na uwadze, że twój proc zagoniony do roboty to niezła grzałka, więc takie temperatury są dopuszczalne. Inna sprawa, że zjechanie z napięcia proca potrafi zdziałać cuda. Za dużo dołożysz do pieca i grzeje się jak wściekły.

Używałem różnych wynalazków do płynnego metalu włącznie i powiem Ci, że dużo zależy od prawidłowego nałożenia pasty na IHS. Nie za dużo i w przypadku dużych powierzchni w kształcie "X". Ten wzór dawał najlepsze rezultaty. Można też cienko rozsmarować, ale to już zabawa ;). Nie ma co za wiele kitować pasty, bo robi się z tego izolator. Teraz używam MX-4 lub Mx-5, wcześniej Arctic Silver 5. Ta twoja jest lepsza, bo ma 11 W/mK przewodność, więc nie rezygnowałbym z niej, a prędzej sprawdził czy jest jej tam za grubo.

Mazak, ja nie twierdziłem, że AIO są lepsze od powietrza. Miałem takie i takie chłodzenie i nie czuję się zakładnikiem żadnego z nich. AIO ma tę przyjemną - jak dla mnie - cechę, że można sobie chłodnicę wstawić w wygodne miejsce, np. dół budy, albo bok, a na procu pozostaje elegancki (można wyłączyć RGB  :P ) element, który nie zasłania połowy płyty głównej. Kiedyś podobały mi się duże i ciężkie miedziane radiatory, a teraz lubię się wpatrywać w różne lampki na mobo. Tak więc jeśli dasz 2-3 kilo na proca + 2x140 to nie dziwne, że będzie niska temperatura. Ja natomiast mam chłodnicę 360 (3x120) i obroty w granicach 600, co nie generuje szczególnego szumu.
Tak więc wybór pomiędzy AIO a powietrzem, to dla mnie wybór bardziej estetyczno-konecpcyjny, bo jakiś szczególnych przewag nie widzę ani po jednej, ani po drugiej. Poza tym moim zdaniem, a uważam to za ważne, łatwiej się montuje pompkę na proca, niż stawia paczkę cukru :-).

Moje chłodzenie to wersja dla wariatów. Wybór świadomy, zresztą jak twój z AiO. Każdy wybiera to co lubi i na czym mu bardziej zależy. U mnie to też jest bezgłośne (do czasu jak nie dam w palnik, ale tutaj i AiO ma ten sam problem). Komp jest bardzo cichy. Obroty wentylatorów symboliczne. Dla mnie opisane przez Ciebie rzeczy umykają, bo buda nie ma okna. Okno z założenia nie izoluje dobrze hałasów. Światełka mnie nie interesują :). Otwarcie jakiejkolwiek klapki żeby zamocować chłodnicę równa się ograniczenie tłumienia hałasów. Poza tym chłodzenie ma przede wszystkim chłodzić, a nie cieszyć oko. Sprawa montażu chłodnic to kwestia długości węży i opcji jakie oferuje buda. Ktoś dysponujący czymś starszym może mieć problem aby to zamontować. Chłodzenie powietrzem przeszło długą drogę i to już nie jest kawał miedzi zapięty na sockecie z wichurą wciągającą skarpetki. To samo tyczy się płyt głównych które w dość cwany sposób pozwalają sterować wentylami. Lata wstecz to była nierówna walka za pomocą LM317 ;). Teraz to jest bajka.

Tak jak pisałem, pewnie wymienię jedynie obudowę. Taki Rajintek to gigant. Zasłania wszystko łącznie ze slotami pamięci, raczej pozostanę przy Fortisie.

To prawda, zawsze jest jakieś "ale". U siebie musiałem przejść na układ "ciągnij-ciągnij" zamiast "pchaj-pchaj" ;P. DO dzisiaj trwają spory co lepsze. Tylko u mnie wentyle to giganty, a w innych chłodzeniach różnie. Noctua daje jeden mniejszy wentylator, inni chyba nie wyskakują powyżej 140mm. Sprawa do ogarnięcia, tak jak z AiO. Na co się nie zdecydujesz to musisz być świadomy zalet i wad obu rozwiązań.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 29, 2019, 21:50:46 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 30, 2019, 09:56:09 »
Ale się z tego temat zrobił :). Dzięki za wszystkie sugestie, pewnie to nie koniec.

« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 30, 2019, 10:19:18 »
Posiadam trochę większy model obudowy tej firmy http://www.phanteks.com/Enthoo-Primo.html i osobiście jestem bardzo zadowolony. Po zmianie z wcześniejszej posiadanego Silentium Gladius to zupełnie inna jakość wykonania i użytkowania.
Z drugiej strony również o be-quiet silent base 601 dużo dobrego można przeczytać.
Zresztą obie które bierzesz pod uwagę mają swoje recenzje na PurePc.pl.

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 30, 2019, 13:15:20 »
Z uwagi na problem z dostępnością Phanteksa i słabą wymianą powietrza w be-quiet kupiłem SilentiumPC Armis AR7 TG-RGB. Jedyna niedogodność dla mnie to tylko dwa porty USB w obudowie. Muszę się zaopatrzyć w jakiś koncentrator.
Poza tym obudowa ma bardzo dobre opinie.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 30, 2019, 14:05:23 »
Dobrze, że poszedłeś po rozum do głowy i nie ma z przodu starożytnych zatok na napędy :-).

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 30, 2019, 14:30:16 »
Poza tym chłodzenie ma przede wszystkim chłodzić, a nie cieszyć oko.

Tutaj Przyjacielu się różnimy.
To tak jak z kobietami - mają służyć i dawać przyjemność, ale nie zaszkodzi jak cieszą oko  :evil:.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #25 dnia: Stycznia 06, 2020, 14:59:35 »
że redaktor pakuje do budy szroty ;). Silentium PC robi całkiem dobre podzespoły...

Dobra, miałem wstawić, nie będę pitolił, że mam plus 7 st.C w spoczynku butelki browara w szafie. Daję shota.
Jest jak jest, 34-35 było, ale w domu mam 26 stopni bo lubię siedzieć jak Freddie Mercury w odpowiednio przewiewnej pod pachami koszulce ;>. Za to przy testach w maksie wypada mi trochę powyżej 80 na tym chłodzeniu wodnym co jest bardzo ok i chwalę sobie Silentium PC.

webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Stycznia 07, 2020, 03:41:16 »
Ja w domu tylko w slipkach i koszulce, więc też mam ~24C  :evil:. Redaktorze, a ile macie obrotów na wentylatorach chłodnicy? Bo ja mam podobne do Was temperatury praca, przy 3x~600-700rpm.

https://1drv.ms/u/s!AvwJjdH4deeRivwGnN9R_NwXF7_u-A?e=lEePiW

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #27 dnia: Kwietnia 29, 2020, 14:30:38 »
Wymieniłem Fortis 3 na Scythe Fuma 2 i muszę powiedzieć, ze rewelacja. Temperatury spadły o ponad 10 st. W normalnym użytkowaniu właściwie niesłyszalny. Dopiero przy renderowaniu się rozkręca, ale do zupełnie przyzwoitego poziomu, jest ciszej niż z Fortis 3.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Kwietnia 29, 2020, 15:36:48 »
Ja w spoczynku mam 28-32 st.

Temperatury spadły o ponad 10 st.

To gratki, że masz ~18C, nawet w spoczynku to wyczyn przy i7-9900K na powietrzu  :o.

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #29 dnia: Kwietnia 29, 2020, 16:38:57 »
Nie, w spoczynku jest ok. 30 st. Tu chodzi przede wszystkim o temperatury w stresie.