Autor Wątek: Windows 11  (Przeczytany 18720 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Windows 11
« Odpowiedź #75 dnia: Listopada 06, 2021, 19:51:10 »
Ponieważ jednak byłem ciekaw jak te windowsy wyglądają, więc uaktualniłem win 10 do win 11 na laptopie.
I powiem tak (czysto subiektywnie), jakiejś rewelacji to nie widać. Ten pomysł z ikonkami na środku paska średni, może w szerokoekranowych monitorach się sprawdza, w laptopie bez sensu, gdyby była możliwość zmiany już bym zmienił. Graficznie ... części ciała ;) nie urywa, mniej mi się podoba design nowych ikonek niż starych i generalnie design programów typu explorator (mam na razie wrażenie napaćkania) i czcionka też jakaś taka mniej ładna, co razem daje efekt mniejszej czytelności. Może w środku tkwią "skarby" i ta przesiadka będzie ze wszech miar pożądana, ale jak na pierwsze wrażenia to trochę rozczarowująco.
Zwłaszcza że jak do tej pory wszelkie poprzednie aktualizacje przyjmowałem pozytywnie.
Na razie na stacjonarnym nie upgrejduję.
« Ostatnia zmiana: Listopada 06, 2021, 19:57:14 wysłana przez Addi »

« Odpowiedź #76 dnia: Listopada 06, 2021, 20:35:28 »
W ustawieniach paska zadań można zmienić położenie ikon na lewą stronę. Czcionka to bodajże Calibri, która pojawiła się chyba w Office 2007 i widzę, że Microsoft ustawia ją gdzie może jako domyślną. Też nie jestem fanem nowego wyglądu.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #77 dnia: Listopada 06, 2021, 21:08:38 »
To poczekaj aż wprowadzą do oficjalnego builda zmiany z wersji dev. Jedną z ciekawszych jest zabranie "oczyszczania dysku" na rzecz "użycia magazynu"  :509:.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #78 dnia: Listopada 08, 2021, 13:30:08 »
A tego grupowania na pasku faktycznie nie da się wyłączyć? Jeszcze Windowsa 11 nie mam, ale gdzieś tutaj wyczytałem, że ponoć uszczęśliwiają tym na siłę.

« Odpowiedź #79 dnia: Listopada 08, 2021, 17:50:16 »
No nie da się. Dla mnie to jeden z najpoważniejszych minusów Windows 11. Pracuje dużo z plikami Excel i nie wyobrażam sobie takiego grupowania. Obecnie każdy arkusz ma u mnie (Windows 10) swój pasek i od razu wiem, co mam gdzie.
Bartek
Aztec.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #80 dnia: Listopada 08, 2021, 18:05:28 »

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #81 dnia: Listopada 08, 2021, 19:36:32 »
W ustawieniach paska zadań można zmienić położenie ikon na lewą stronę. Czcionka to bodajże Calibri, która pojawiła się chyba w Office 2007 i widzę, że Microsoft ustawia ją gdzie może jako domyślną. Też nie jestem fanem nowego wyglądu.
Wielkie dzięki, już zmieniłem.
Ale niestety ikonek zmienić się nie da i wyglądają jakoś tak brzydziej.
Kolejna rzecz, która mnie irytuje, prawy klawisz myszy i menu kontekstowe pliku, właściwości od zawsze były ostatnią pozycją, teraz naćkali jeszcze kilka pozycji, po co????
Niby można się do wszystkiego przyzwyczaić, ale po co zmieniać przyzwyczajenia.
Dodatkowo to chyba już nie kwestia zniesmaczenia designem, ale mam zdecydowane wrażenie że mój Surface laptop 2 chodzi zauważalnie wolniej, więcej czasu czekam na otwarcie programów, dodatkowo zauważyłem coś takiego, że jakby płytka dotykowa zrobiła się mniej czuła, czasem muszę kliknąć dwa razy ( a reagowała wcześniej błyskawicznie).
Po kija mi było to uaktualnienie.
Jeszcze dużo wody w Wiśle upłynie nim, o ile w ogóle, zdecyduję się na uaktualnienie stacjonarnego.
Jeżeli kogoś zżera ciekawość jak wygląda nowa windoza, a jest generalnie zadowolony z tego co ma i z wydajności jaką ma, to nich na razie nie próbuje upgrejdu (to taka moja subiektywna oczywiście rada).
Jakby ktoś znał sposób, czy jest w ogóle taki na powrót do win 10 to chętnie posłucham.

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
« Odpowiedź #82 dnia: Listopada 08, 2021, 20:03:40 »
AMD Ryzen9 5900X + beQuiet! ShadowRock3 // HyperX Fury 64GB 3200MHz // MSI MAG X570 Tomahawk // MSI RTX3080 OC 10GB // ASUS ROG SWIFT PG329Q // KIOXIA 2TB M.2 NVMe + Samsung 2TB SSD // beQuiet! PureBase500

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #83 dnia: Listopada 08, 2021, 20:08:47 »
Masz kilka lub kilkanaście (do 30 dni?) czasu na powrót, no chyba, że usunąłeś poprzednią wersję systemu.

Reszta to takie biadolenie dla biadolenia jak to po premierze każdego innego windowsa. Nexus Gamers sprawdziło wydajność w grach i wielkich różnic nie ma. Co prawda wyczytałem, że po aktualizacji winda potrafi działać nieco wolniej niż na świeżo, ale tak było od zawsze. Reszta to kwestia sprawdzenia wymagań, przyzwyczajeń i podejścia. Nikt nikogo do niczego nie zmusza. Inna sprawa to sterowniki, których jeszcze brakuje. Nawet przy darmowej przesiadce z Win7 na Win10 wielu producentów ostrzegało, że nie każdy sprzęt musi działać dobrze po zmianie i oni umywają łapki od tego. Kto umiał ogarnąć ten ogarnął. Przez weekend walczyłem z Lenovo Y520, w którym po aktualizacji przestały działać niektóre programy od Lenovo. Okazało się, że trzeba poprawnie przydzielić uprawnienia, bo ich programy z jakiegoś powodu tego nie miały poprawnie zrobione. Z doświadczenia powiem, że różni użytkownicy się trafiają i bywają magicy co dalej "optymalizują" system i niepotrzebnie cudują, co kończy się problemami. Nie wspominając o takich co nie ogarniają co tam w kompie im się dzieje.

A po co zmiany? Bo zmienia się użytkownik, bo mogą, bo czemu nie, bo tu można sobie wstawić co kto chce :). Czytałem ostatnio wyniki badań przeprowadzonych na jakiejś uczelni, w których wyszło, że 3/4 obecnych użytkowników nie rozróżnia plików od folderów, a wszystko trzyma w jednym miejscu - na pulpicie. Poniekąd to wina przyzwyczajeń z telefonów, tabletów, ale też nie czują potrzeby. To samo jak dzieciaki nie potrafiły ogarnąć windowsa 98 i sposobu jego wyłączania. Na słowo "modem" robiły oczy jak 5zł, a na: "teraz możesz bezpiecznie wyłączyc komputer" chciały uciekać, bo myślały, że wybuchnie :). Inna sprawa, że wiele miejsc w windowsie pamięta czasy jeszcze Windowsa 98. Prawdą jest, że wiele rzeczy jeszcze zbabolone - od tworzenia się pustych folderów po złe wyświetlanie stanu naładowania baterii. Nie da się inaczej. Zawsze tak było, że po pierwszym SP system zaczynał działać lepiej, widzieć większe dyski itd. Tu pewnie będzie podobnie. W ciągu kilku dni potrafi wyjść kilka wersji "preview", więc MS coś z tym softem robi. A poza tym dostaliśmy system za darmo, więc warto o tym pamiętać. Cokolwiek by nimi (MS) nie kierowało :).

PS Jeszcze jedna sprawa, bo mi się przypomniało. Chcąc mieć wsparcie dla współczesnych zabawek to niestety ale trzeba będzie (prędzej czy później) jednak Win11 mieć, więc siłą rzeczy trzeba będzie się przyzwyczaić :).
« Ostatnia zmiana: Listopada 08, 2021, 20:14:04 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #84 dnia: Listopada 08, 2021, 20:33:54 »
Dzięki za linka :)
Nie jestem młodzież, chyba że ta starsza;) Na moich oczach można powiedzieć, że miała miejsce rewolucja teleinformatyczna, przeszedłem chyba cały szlak, zaczynając od  Commodore 64, 386, pentiumy do i7 włącznie, od dosa, nortona, win 3.1 poprzez wszystkie inne wersje aż do win 10 i win 11. Ze wszystkich kolejnych uaktualnień systemu byłem raczej zadowolony, czasem bardziej, czasem mniej i pierwszy raz jestem zniesmaczony. Swego czasu mimo iż nie mam wykształcenia technicznego to i komputery składałem i konfigurowałem. Osiągnąłem wiek, ze już przestałem się podniecać nowymi świecidełkami.
Nie ściągałem windozy skądś tam, tylko czekałem aż mi microsoft łaskawie pozwoli upgrejdować, bo mój sprzęt spełnia wymagania.
Dodatkowo mam laptop tego właśnie microsoftu (z którego byłem i w sumie jestem mega zadowolony) i skoro wyraźnie widzę, że ten laptop chodzi wolniej, a ja klikam po dwa razy, czego nie robiłem, to nie ja zachowuję się jak rozkapryszona panienka, tylko firma dała ciała.

« Odpowiedź #85 dnia: Listopada 08, 2021, 20:54:55 »
Addi - pamiętaj też, że uaktualniłeś Win 10 do 11. Też z doświadczenia po takich operacjach wiem, że wcześniej czy później robiłem świeżą/czystą instalację. Na swoim PC na razie aktualizacji do Win 11 nie robię ale zrobiłem czystą instalacje na laptopie rezerwowym i powiem, że śmiga to naprawdę sprawnie. Może u Ciebie tu jest pies pogrzebany. Nie wiem jak technicznie te systemy się aktualizują ale zakładam, że każdy pozostawia po sobie sporo śmieci, nie tylko plików ale choćby taki rejestr systemowy, który z czasem puchnie.
Bartek
Aztec.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #86 dnia: Listopada 08, 2021, 21:06:58 »
Nie pierwszy i nie ostatni raz zresztą. To, że laptop jest MS o niczym nie świadczy i co najwyżej MS gwarantował Ci, że dobrze będzie działał z windowsem jakim wyszedł z pudła. Każda aktualizacja zawsze zwiększa wymagania, a nawet celowo się zabija starsze sprzęty, żeby użytkownik się wkurzył i kupił nowy komp. Natomiast zacinanie się na kliknięciu to wcale nie musi być wina windowsa, zresztą na takie "wydaje mi się" to jestem mocno przeczulony, bo nie raz miałem grata z którym było wszystko OK. Nie wnikam... Jestem przekonany, że system postawiony od zera, z pendrive'a, a nie z "cofki" mógłby Cię zaskoczyć.

To co przeszedłeś, w czym uczestniczyłeś to nie ma znaczenia, bo w IT nie może być stagnacji i trzeba gonić za trendami. Mam podobne doświadczenia, tylko ja już jestem na etapie, w którym te zmiany ani mnie grzeją, ani ziębią. Chcieli kafelki, to używałem kafelek, chcą menu na środku to używam, a jak wrócą do trybu tekstowego i dyskietek to też ogarnę. Wierz mi, że u mnie muszę tłumaczyć ludziom jak się maile wysyła, albo foldery zakłada, więc uproszczanie i upodabnianie windowsa do tego co masz w telefonie wcale mnie nie dziwi. Po prostu zwracam uwagę, że obecnie Windows cierpi na chorobę wieku dziecięcego i za jakiś czas wróci do swojej lepszej formy (co nie znaczy, że obędzie się bez baboli).

Zawsze można pobawić się tak: https://www.neuf.tv/pl/7-facons-de-rendre-windows-11-plus-rapide-et-dameliorer-les-performances-gadgets-a-utiliser

Ustawisz maksymalną wydajność i masz bez wodotrysków jak kiedyś.

« Odpowiedź #87 dnia: Listopada 08, 2021, 21:07:08 »
Pewnie jest sporo racji w tym co piszesz. Aczkolwiek do win 10 w przypadku poprzedniego laptopa przechodziłem z win 7 (podobna jak teraz możliwość darmowej aktualizacji) i nie zauważyłem jakoś wyraźnie, że coś negatywnego się z laptopem działo. Komputer stacjonarny kupiłem z win 10 wgranym de novo, więc to zupełnie inna sprawa.
Sprawdziłem tego linka i opcje w ustawieniach i rzeczywiście mam możliwość wycofania się z tej aktualizacji i powrotu do win 10, ale ponieważ mam jeszcze kilka dni na podjęcie tego ruchu, więc postanowiłem jeszcze intensywnie potestować i posprawdzać.
Ale tak jak napisałem na stacjonarnym, przynajmniej na razie nie zamierzam instalować, no chyba, że jak Kosi pisze będę w taki czy inny sposób przymuszony.
Tak czy siak bardzo dziękuję za porady.

« Odpowiedź #88 dnia: Listopada 11, 2021, 18:28:50 »
Małe uzupełnienie do poprzednich wniosków/deklaracji.
Przy kolejnym uruchomieniu laptopa po powyższych wpisach pierwszą rzecz, którą laptop zrobił to ściągnął i zainstalował uaktualnienie win 11.
I obiektywnie muszę przyznać, że teraz laptop działa jak działał kiedyś, tzn. bez zauważalnych opóźnień i bez konieczności czasem podwójnego klikania w płytkę dotykową.
Czyli z punktu widzenia wydajności wydaje się, że jest OK.
Ikonki przesunięte na lewo na pasku zadań, powoli przyzwyczajam się do designu i po dwóch dniach w miarę intensywnego testowania dochodzę do wniosku, że wygląda nieco inaczej, ale ten wygląd przestaje drażnić i zaczynam podchodzić do tego w sposób użytkowy.
Postanowiłem zostawić win 11 na laptopie, ale nadal wstrzymuję się z upgrejdem na stacjonarnym.
Jakby ktoś się przypadkiem przejął moimi wstępnymi odczuciami i wnioskami, to muszę teraz stwierdzić, że jest inaczej, ale może być ;)

« Odpowiedź #89 dnia: Listopada 13, 2021, 19:39:37 »
Cześć

Zdecydowałem się na aktualizację do Win 11 na moim główny komputerze. Poszło bardzo sprawnie. Masa ustawień została z Win 10, więc nie musiałem nawet wyłączać opcji, które zawsze wyłączam.
Sam PC działa identycznie jak na Win 10. Zrobiłem już sobie dwa testowe loty w MSFS 2020 i na moje, działa lepiej niż na Win 10. Ładowanie jest szybsze (samego FS ale potem też wybranego lotu) i wydaje mi się ogólna płynność działania też jest lepsza.
Teraz jeszcze mam kilka dni na testy (FS i DCS) bo jakby co, mam 10 dni na powrót do Win 10.
Bartek
Aztec.pl