Autor Wątek: Diuna  (Przeczytany 10492 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Diuna
« Odpowiedź #15 dnia: Października 27, 2021, 08:24:11 »
Ale to w sensie druga część pierwszej książki? Czy następna opowieść? Bo jak to ma być następny film, który się pojawi w kinach, to słabo.

Czesc druga czyli kontynuacja (tak, z tego co wiem to dalsza czesc 1 tomu).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #16 dnia: Października 27, 2021, 10:12:07 »
Czyli pierwsza film był teraz, a drugi za dwa lata. Jak by to ująć... To bardzo niesatysfakcjonujące. :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #17 dnia: Października 27, 2021, 11:00:00 »
Tak jak już pisałem i jeszcze raz powtórzę. Diuna, czyli tom I cyklu Kroniki Diuny składa się z dwóch części (pierwsze polskie wydanie było nawet dwutomowe, pozostałe już jedno tomowe). Obecny film dość wiernie ekranizuje część pierwszą.
Pomiędzy częściami pierwszą i drugą następuje przeskok czasowy i dochodzimy do finału :)
Jeżeli ktoś obejrzał pierwszą i odebrał ją pozytywnie to tym bardziej ciekawie zapowiada się druga, gdyż pierwsza służy jedynie zawiązaniu akcji i stworzeniu tła dla tego co wydarzy się w drugiej, a wydarzy się sporo :)

« Odpowiedź #18 dnia: Października 27, 2021, 21:47:15 »
Reszta pierwszej książki. Mesjasz Diuny będzie więc trzecim filmem (o ile będzie).

« Odpowiedź #19 dnia: Października 28, 2021, 16:21:16 »
Wczoraj byłem na seansie 2D, normalne kino Cinema City. Moja ostatnia wizyta w kinie to był Avatar 3D. Inna kategoria filmu kolory itd. Ale Diuna wydała mi się jakaś taka ziarnista, nie wyraźna niewyraźna kaseta VHS :evil:. Nie wiem czy to tak ma być, a może twórca sobie to tak wymyślił? A może to kiepskie kino i w iMax byłoby lepiej? A może przyzwyczaiłem się już do materiału wyświetlanego na TV i w kinie spodziewałem się czegoś więcej. Hmm... Co do aktorów to Jason Momoa grał moim zdaniem najlepiej.

P.S. Książkę dopiero zaczynam czytać i wychodząc z kina, stwierdziłem że mam przeczytane jakieś połowę filmu :).
« Ostatnia zmiana: Października 28, 2021, 17:08:48 wysłana przez KosiMazaki »
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

« Odpowiedź #20 dnia: Października 28, 2021, 22:53:14 »
W lynchowskiej wersji najbardziej urzekła mnie muzyka Toto. Stworzyli świetny soundtrack.

« Odpowiedź #21 dnia: Października 29, 2021, 11:06:28 »
A mnie tak ta Lynchowska zniesmaczyła, że nawet nie zauważyłem muzyki  :evil:
W nowej muzyka Zimmera, robi swoje, czyli podkreśla doskonale obraz, ale nie jest to muzyka jaką bym kupił i słuchał osobno, jak na przykład w przypadku Vangelisa z pierwszego Blade Runner, który posiadam na cd i vinylu i z przyjemnością co jakiś czas słucham.
W ogóle nie jestem fanem Zimmera bo jest go po prostu za dużo, a jest powtarzalny, ale akurat w Diunie muzyka może nie wybitna, ale spełnia doskonale swoje zadanie.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #22 dnia: Października 29, 2021, 16:58:49 »
Pamiętajcie jeszcze o miniserialu! Przy wszystkich swoich ułomnościach wynikających z budżetu, to jednak spoko ekranizacja książek, 3 książek. Spróbujcie. :)
« Ostatnia zmiana: Października 29, 2021, 19:49:26 wysłana przez YoYo »
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #23 dnia: Października 29, 2021, 19:49:48 »
Pamiętajcie jeszcze o miniserialu! Przy wszystkich swoich ułomnościach wynikających z budżetu, to jednak spoko ekranizacja książek, 3 książek. Spróbujcie. :)

Jaki miniserial?

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #24 dnia: Października 29, 2021, 20:03:44 »
Serial akurat przegapiłem, acz mój Kolega, też miłośnik Diuny, wypowiadał się o nim pozytywnie, więc może obejrzę, aczkolwiek jakoś szkoda mi czasu na seriale.
A tytuł to chyba "Dzieci Diuny"?

« Odpowiedź #25 dnia: Października 29, 2021, 20:09:51 »
Gigabyte: P55-USB3, obecnie: i7 870 2.93 (3.72) poprzednio: i5 760 (3.49), RAM: 16GB, MSI 970. AV8R-01, Logitech G940, Thrustmaster Hotas X, Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals, FreeTrack

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #26 dnia: Listopada 02, 2021, 08:51:06 »
To jest druga część, drugi miniserial. Należy oglądać od pierwszego miniserialu. :)  https://www.filmweb.pl/serial/Diuna-2000-31058
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #27 dnia: Listopada 04, 2021, 08:17:51 »
W ogóle nie jestem fanem Zimmera bo jest go po prostu za dużo, a jest powtarzalny, ale akurat w Diunie muzyka może nie wybitna, ale spełnia doskonale swoje zadanie.

Zgadzam się. Zimmer to takie "classico polo". Niemniej jednak parę hitów miał.

« Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 04, 2021, 12:00:29 »
Całe szczęście że reżyser Denis Villeneuve (w przeciwieństwie do Jacksona filmującego Tolkiena) nieznacznie okroił oryginał, nie pomijając jednak niczego naprawdę istotnego.
A mnie "zakłuło" w oczy:
- oddanie krysnoż bez sceny związanej z "przelaniem krwi",
- czarnoskóra kobieta Doktor Kynes... tak, uprzedzenie pełną gębą ;),
- zgarniarka w scenie z czerwiem - ale wiadomo, kino,
- relatywnie "cichy", niepyskujący Piter de Vries,
- scena rozgrywana przed i po śmierci księcia Leto Atrydy - przeinaczone to,
- podobnie scena śmierci Doktor Kynes - ale to znów kino,
- walka z Jamisem odbywała się w innym otoczeniu, do przeżycia,
- ...ale "przelanie swojej wody" po jego śmierci i uroczystość pogrzebu, to gdzie?

(...) Pierwsza to Thuffir Hawatt - mistrz asasynów księcia, zdecydowanie fizjonomia filmowego bohatera nie pasuje do wyobrażeń, które na podstawie sugestii Autora w trakcie czytania mogłem sobie wyrobić.
+1

Są uproszczenia, ale da się przeżyć. Ten, kto nie czytał książki pewnie nie odczuje ich braku.
Jako hmmm.. "widowisko dla oczu", to film jest rzeczywiście fajny i zgodzę się w pełni z:
Jako widowisko sci-fi jest super, wreszcie jakieś porządne kino fantastyczne, a nie ta żenada Disneya psująca SW, czy kolejni bohaterowie marvela.
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 29, 2023, 20:51:11 »
Tej jesieni, jest nowy trailer :) https://youtu.be/_YUzQa_1RCE. Zajawka fajna, pewnie przed trzeba będzie sobie przypomnieć cz.1.

www.yoyosims.pl