Autor Wątek: 20 lat Iłka  (Przeczytany 10234 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: 20 lat Iłka
« Odpowiedź #30 dnia: Grudnia 15, 2021, 12:32:45 »
Wysłałem plik .rply (chyba takie było rozszerzenie powtórek) do YoYo'a XD. Niestety było z dema tego z Airacobrą i Bfem 109. Czy ktoś pamięta projekt lobby dla gier lotniczych, autorstwa Rossa z Secret Service?
« Ostatnia zmiana: Grudnia 15, 2021, 13:18:16 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 15, 2021, 22:26:08 »
W latach 2001-2004 mieszkałem w Niemczech i tam miałem pierwszy internet. Grywałem w najstarszego Ił2 dużo, odkryłem to Forum. Później weszła era Forgotten Battles, złote czasy HyperLobby, turnieje Dziadka Kosa - przy okazji jednego turnieju, gdzie mi dobrze szło, zadzwonił do mnie Pan Reżyser i kręcili mnie w domu.  8)

Dzięki Il2 poznałem przyszłą żonę, niestety już przeszłą.  :evil: Piękne czasy.

Połowa dekady 2001-2010 - HyperLobby - wszedł Pacific Fighters. Na jednym serwerze natłukłem 11 samolotów w jednym locie w A6M2 Zero na mapie Pearl Harbor. To był klimat. Grały tysiące ludzi. Teraz to jest bieda w porównaniu do tamtych czasów. Jeszcze serwer WarClouds był fajny, ze statystykami drobiazgowymi. Ech... to se uź ne vrati.

Jeszcze pierwsze lata Battle Of Stalingrad były okej, później coś zaczęli macać w modelu lotu. I mamy to, co mamy.

Kiedyś w 2001 roku wyszedł Il2, w 2003 Forgotten Battles, a w 2004 Pacific Fighters. Mnóstwo samolotów i teatrów działań. Teraz, przy lepszej technologii, czekamy na jeden moduł kilka lat.

sunrrrise

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Grudnia 16, 2021, 10:10:51 »
Koniec 8 klasy podstawówki, czerwiec a może jeszcze maj 1999 roku. W czerwcowym numerze Gamblera ukazuje się całostronicowa zapowiedź Il-2 autorstwa Yennefer.

Kompletnie mnie nie ruszyło.

Minęły dwa lata, wiosna 2001, dorwałem jakieś demo - niestety na moim sprzęcie mam pokaz slajdów. Odkładam i czekam na lepsze czasy.

A lepsze czasy przyszły wiosną 2003 gdy GF4 4800 (Ti? - było coś takiego?) do spółki z Athlonem 2000+ pozwolił mi w końcu komfortowo polatać w Forgotten Battles. Potem przyszedł AEP aż wreszcie wylądował Pacific Fighters. Ale w to się latało, nawet parę razy poleciałem z Narfem i Lecterem na Waszym Wentylu.

Chciałbym też jeszcze zauważyć, ze "nowy", to jest ten odpalony w 2013 roku (hehe) Il-2 w dalszym ciągu nie ma kodów taktycznych a stareńki Il-2 to miał.

To był koniec Zlotej Ery Symulatorów jak dla mnie. To co mamy teraz nie ma startu do końcówki lat 90 i pierwszych lat XXI wieku mimo, że technika poszła niesamowicie do przodu.

« Odpowiedź #33 dnia: Grudnia 20, 2021, 21:14:39 »
Chciałbym też jeszcze zauważyć, ze "nowy", to jest ten odpalony w 2013 roku (hehe) Il-2 w dalszym ciągu nie ma kodów taktycznych a stareńki Il-2 to miał.
O to chodzi? W single mission i multi jest.

PFS_milo

sunrrrise

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Grudnia 20, 2021, 23:48:02 »
Tak, od kilku miesięcy i tylko dla kilku samolotów. Osiem, prawie dziewięć lat po premierze. Dodatkowo wygląda to dość nienaturalnie.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #35 dnia: Grudnia 21, 2021, 09:03:18 »
U mnie Iłek wciąż jest na dysku. W zasadzie oba - stary i 1946 + któryś tam mod :). Od czasu do czasu sobie z sentymentu włączę i chwilę pokręcę w QMB :).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #36 dnia: Grudnia 21, 2021, 12:04:53 »
U mnie też leży i się kisi. Z megapackiem modów. Ale... ale odpaliłem ostatnio po przejściu z Windy 7 na 10 i tyle. A wcześniej to może z rok temu. #smuteczek :( 
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #37 dnia: Stycznia 23, 2022, 15:06:48 »
W starych "śmieciach" wygrzebałem i ja starego Iłka, uczciwie przyznam, iż moja przygoda z nim skończyła się dość szybko. Beznadziejny komp. który wgrywał grę i misję po około 10 min...  skutecznie mnie zniechęcił- ale nie do samej gry, tylko został odłożony na "lepsze czasy" :)

Teraz, po Waszym zachwalaniu, chętnie bym pograł.
I w związku z tym mam pytanie techniczne do starych wyjadaczy/parów (niepotrzebne skreślić)  :P
Czy stary Iłek obsługiwał Free Tracka, TrackIR..., u mnie niestety nic nie trybi. Szukałem po innych forach, ale nie ma żadnej konkretnej informacji.
Jeśli kobieta Cię słucha i nie przerywa, nie budź jej !

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #38 dnia: Stycznia 24, 2022, 15:55:37 »
A obsługiwał, i owszem. Tu też na forum poszukaj, w ramach wykopalisk. :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #39 dnia: Stycznia 24, 2022, 16:10:01 »
Coś mi dzwoni, że dopiero od FB.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #40 dnia: Stycznia 25, 2022, 13:16:24 »
Faktycznie chyba od FB. Pierwszy Iłek to chyba tylko w trybie "emulacja myszy ", czy jakoś tak.

« Odpowiedź #41 dnia: Stycznia 25, 2022, 22:26:32 »
Faktycznie chyba od FB. Pierwszy Iłek to chyba tylko w trybie "emulacja myszy ", czy jakoś tak.

No właśnie, takie informacje - w ramach wykopalisk znalazłem  ;)
Dziękuję za odpowiedzi.
Jeśli kobieta Cię słucha i nie przerywa, nie budź jej !

« Odpowiedź #42 dnia: Stycznia 29, 2022, 22:42:43 »
Jeżeli wspominamy graczy pierwszego iłka, to należy jeszcze wymienić:
Ręka - latał iłem -2 z pięknym malowaniem z napisem "milicja". Szkoda, że nie zachował się żaden screen.
Schmeisser - zatwardziały gracz z niebieskiej strony mocy
Doktor - ulubiony samolot - I-16 pomalowany na różowo z pokemonami    :)

No i oprócz Geronimo_serv, należy wspomnieć o turnieju dziadka Kosa.
Dziadek Kos otworzył też szkołę dla adeptów latania w iła. Nawet tam próbowałem uczyć, Do tej pory pamiętam, jak jeden z nowych uczniów mnie zwyzywał, że strzelałem do niego od tyłu, w plecy, tak bardzo nie honorowo  ;D

« Odpowiedź #43 dnia: Lutego 03, 2022, 12:39:27 »
Czy coś wiadomo, co się dzieje z Dziadkiem Kosem? Miałem go kiedyś na GG.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #44 dnia: Lutego 03, 2022, 12:50:45 »
Dziadek Kos ma się dobrze (przynajmniej tak było jak ostatni raz z nim rozmawiałem), zajął się modelarstwem na szerszą skalę i czasami tu zagląda. Nawet miał kiedyś podesłać zdjęcia swoich prac.

Inną osobą jest Elwood, także kawał historii tego forum i IL-2. Tylko kompletnie nie wiem gdzie ta stara parówa teraz jest.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"