Autor Wątek: O Track IR dwa slowa...  (Przeczytany 140989 razy)

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Odp: O Track IR dwa slowa...
« Odpowiedź #255 dnia: Lipca 28, 2009, 08:52:53 »
Bez problemu wychwyci. Zresztą podstawowym klawiszem (na klawie/na joyu) jest ten od centrowania widoku więc nawet jakby Ci się "zawiesił" na jakimś ekranie szybko go przywracasz do prawidłowego widoku z kabiny. (czyli najczęściej "na wprost)
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #256 dnia: Lipca 28, 2009, 09:13:14 »
A gdzie można teraz kupić TrackIR 4 PRO za "normalną" cenę ? Na stronie stronie http://www.naturalpoint.com/trackir/02-products/product-TrackIR-4-PRO.html jest za 99$ (co przy obecnym kursie jest ceną OK) tylko, że przesyłka UPS (koszt prawie taki jak samego produktu). A sklep.pilots.pl nie oferuje już tej wersji.

therealremi

• Gość
« Odpowiedź #257 dnia: Lipca 28, 2009, 14:41:59 »
codeking: przesyłka ze sklepu Natural Point do Polski jest aż taka droga?
A co ze sprawą cła? Ktoś się orientuje czy przy zamówieniu TrackIRa ze stanów będzie trzeba płacić jeszcze jakieś cło? Tzn czytałem pierwszy post ale czy nic się od tego czasu nie zmieniło?
Bo ta cena ze sklepu pilots.pl za TrackIRa 5 to jakieś nieporozumienie przy obecnym kursie dolara :(

« Odpowiedź #258 dnia: Lipca 28, 2009, 15:15:59 »
Cena TrackIR 4 PRO - 99,95$. A koszty wysyłki i info skopiowane ze strony zamówienia (nie zamówiłem bo cena mnie powaliła).
NaturalPoint's policy is to ship products within 10 business days.
We are currently shipping in 2-4* business days.

* OptiTrack, ARENA, Expression & Tracking Tools orders may require up to 4 weeks.
* SmartNav orders may require up to 15 business days.
* TrackIR and TrackClip PRO orders may require up to 7 business days.

International Customers see note about customs below.

Please Note : choosing a faster shipping method will only take effect once the product ships.
Thank you for your patience and cooperation.

UPS Saver Air International  $95.73

NOTE to International Customers :
Shipping and Handling does not include GST, Duties or other Taxes and fees that may be required by your country's customs. If imposed, the delivery agent will be required to collect these fees at the time of delivery. (Average cost of these fees can be as much as 30% of the value of the item.)

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
« Odpowiedź #259 dnia: Lipca 28, 2009, 15:24:16 »
@codeking
do tego może dojść Ci cło - czyli nawet 70% wartości urządzenia i kilkanaście godzin szukania w książce w urzędzie celnym pod jaką kategorię TIR'a podczepić. Już lepiej kupować coś w EU - dojdzie najwyżej VAT 22% (o ile będziesz miał pecha i ci paczkę skontrolują).
AMD Ryzen9 5900X + beQuiet! ShadowRock3 // HyperX Fury 64GB 3200MHz // MSI MAG X570 Tomahawk // MSI RTX3080 OC 10GB // ASUS ROG SWIFT PG329Q // KIOXIA 2TB M.2 NVMe + Samsung 2TB SSD // beQuiet! PureBase500

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #260 dnia: Lipca 28, 2009, 15:31:02 »
Już lepiej kupować coś w EU - dojdzie najwyżej VAT 22% (o ile będziesz miał pecha i ci paczkę skontrolują).

Kupując w obrębie EU VAT masz wliczony w cenę towaru. Jest to VAT według stawek kraju w którym znajduje się sklep. Żadnej kontroli paczki i dopłat nie ma.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #261 dnia: Lipca 28, 2009, 19:10:35 »
Osobiście zamawiam z
http://flightsimx.flightstore.co.uk/prod/TRACKIR4/DEPT-FSIM/HEAD11/

Nie wiem jakie ceny są w Polsce, jestem na miejscu więc za dostawę w następny dzień zapłacę 9 funciaków
Jeśli ktoś byłby zainteresowany oferta sklepu, do Polski liczą sobie 17 i 34, więc przy obecnym kursie (4,80) paczka będzie kosztować 557 pln. Porównajcie ceny ze stanów czy nie wyjdzie czasami drożej.

« Odpowiedź #262 dnia: Lipca 28, 2009, 19:52:59 »
Porównajcie ceny ze stanów czy nie wyjdzie czasami drożej.

W obu przypadkach (z USA i UK) biorąc pod uwagę, że zakup w USA i dostawa do PL zapewne podlega dodatkowym opłatom i tak zakup Track IR5 w Polsce wychodzi taniej lub tyle samo. Nawet jeżeli ten zakup i przesyłka z USA (która wydaje się tańsza 99,95 + 95,73$) byłaby wolna od VAT-ów i innych ceł, czy dodatkowych opłat (w co osobiście jakoś nie wierzę, ale sprzeczać się nie będę)  to ja bym się zastanowił czy jednak nie warto kupić za te ~120zł więcej jednak u nas Track IR5.

Some1 ma rację raczej nikt nie rzuca 4 i kupuje na gwałt wersje 5, ale czy zaczynając zabawę z Trackiem nie lepiej jednak kupić jednak nowszej wersji. Komputer za jakiś czas sobie zmienisz, monitor pewnie też (skoro bawisz się simami to naturalne), ale tracka nie kupujesz przecież na dwa-trzy lata. Urządzenie będzie Ci służyć jakiś czas (moja żona ma jeszcze stareńkiego Tracka IR2 i nic mu nie dolega) i zastanów się czy tej większej dokładności nie będziesz chciał kiedyś mieć. Nigdy nie wiadomo jak to będzie z obsługą (a raczej jakością obsługi w nowych grach) - ja osobiście gdybym nie miał Tracka w ogóle, to przy niewielkiej różnicy cenowej kupiłbym raczej wersje 5. Ale ponieważ mam IR4Pro to się go nie pozbędę na rzecz piątki (przynajmniej na razie).

« Odpowiedź #263 dnia: Lipca 28, 2009, 20:52:26 »
to ja bym się zastanowił czy jednak nie warto kupić za te ~120zł więcej jednak u nas Track IR5.

Powiem inaczej, nie ma się co zastanawiać, ma lepsze parametry itd. Tylko cena jest nieadekwatna do naszych warunków. Szkoda, niestety wiele simowych produktów bardziej opłaca się kupować u "obcego" niż wspierać naszego, ale to już OT.

« Odpowiedź #264 dnia: Lipca 28, 2009, 22:44:12 »
Kupiłem czwórkę pro  :001: jutro pewnie dostawa, myślę że na parę latek starczy. Opinie raczej wszystkie pozytywne więc chyba się nie zawiodę. A skoro patrzeć w przyszłość to pewnie za x lat będzie się siedzieć przed 42 calami z track ir 8 albo 10 przy fs11 lub 12. Patrząc na politykę Microsoftu i ich produktów (symulatory) wymieniać będzie trzeba wszystko tak jak było to przy fsx. Poza tym musiałbym doliczyć przesyłkę z PL do UK lub bilet lotniczy, więc wyszło by na to samo. Wersja 5 która by mnie interesowała prawie 2x droższa :TrackIR 5 and TrackClip Pro Our Price For Both: £171.98

http://flightsimx.flightstore.co.uk/prod/TRACKIR5/DEPT-FSIM/HEAD11/

Dziękuje za pomoc przy wyborze sprzętu  :010:
« Ostatnia zmiana: Lipca 28, 2009, 22:52:15 wysłana przez fresh »

« Odpowiedź #265 dnia: Lipca 30, 2009, 21:30:14 »
Sprzęcik rewelacyjny latanie w FSX nabrało innego wymiaru, wreszcie można się wychylić za szybkę podczas lądowania w 109ce. :banan

Na razie jestem w fazie testów i dostosowywania parametrów. Mam pytanie odnośnie widoku zewnętrznego w fsx'ie. Czy można ustawić zoom oraz góra - dół, czy tylko lewo, prawo przy takim widoku jest dostępne? Sterowniki 5.0 beta.

« Odpowiedź #266 dnia: Sierpnia 27, 2009, 19:00:18 »
Panowie zakupiłem sobie tracka 5, sprzęt super ma tylko dwie wady, cena i wysiada szyja. Testuje, próbuje ustawić sobie jakiś profil do openfalcona no ale to może potrwać  :001:. W związku z tym może ktoś z forumowiczów podesłał by coś sprawdzonego, na czym mógłbym się oprzeć.
JID: kajko@jabberpl.org

Silesian

• Gość
« Odpowiedź #267 dnia: Października 17, 2009, 17:47:30 »
Stwierdzenie zapewne banalne … ale czasem pod latarnią najciemniej –szyi nie musimy sobie ukręcać jeżeli w ustawieniach suwakami zwiększymy czułość osi. Musiałem też zwiększyć dystans i przenieś urządzenie z monitora na półkę (większy zakres działania czujnika).

Używam bezproblemowo 4Pro od XII.2006 i niestety v5 nie ma nic takiego co skłaniało by mnie do wymiany. Wyraźny postęp jest chyba co dwa modele.

Mam też pytanie:
Czemu w istocie służy połączenie TrackClip PRo przewodem do gniazda USB ?
Czy jest to tylko sposób zasilania diod, czy także przesyłaniu jakichś sygnałów ?

« Odpowiedź #268 dnia: Października 17, 2009, 17:55:32 »
Czy jest to tylko sposób zasilania diod, czy także przesyłaniu jakichś sygnałów ?

Tylko i wyłącznie zasilanie, na kablu jest nawet dodatkowe gniazdo USB żeby nie tracić w komputerze/hubie :)

Silesian

• Gość
« Odpowiedź #269 dnia: Października 18, 2009, 00:51:03 »
Stwierdzenie zapewne banalne … ale czasem pod latarnią najciemniej –szyi nie musimy sobie ukręcać jeżeli w ustawieniach suwakami zwiększymy czułość osi. Musiałem też zwiększyć dystans i przenieś urządzenie z monitora na półkę (większy zakres działania czujnika).

Używam bezproblemowo 4Pro od XII.2006 i niestety v5 nie ma nic takiego co skłaniało by mnie do wymiany. Wyraźny postęp jest chyba co dwa modele.

Mam też pytanie:
Tylko i wyłącznie zasilanie, na kablu jest nawet dodatkowe gniazdo USB żeby nie tracić w komputerze/hubie :)

… To oznacza, że przez trzy lata dałem się bezmyślnie przywiązać przewodem do monitora, w zasadzie to dwoma, bo jeszcze jeden od słuchawek.
Ostatnimi czasy zauważyłem nasilenie procesu defragmentacji słuchawek, jako spoiwo taśma izolacyjna znalazła zastosowanie już w trzech punktach. Długo odkładana decyzja o wymianie zaczęła zdobywać dominującą pozycję nad pragmatyzmem. Nowe nasłuchy będą już bezprzewodowe:
http://www.plantronics.net.pl/1,6697,plantronics,audio_995_-_bezprzewodowe_sluchawki_stereo_z_mikrofonem_z_redukcja_szumow_otoczenia_regulacja_glosnosci_i_adapterem_usb.html

Z uwagi na w/w to kabel od TrackClip PRO pasuje mi jak tzw "kij do dupy".

Stąd moje pytanie:
Czy ktokolwiek widział już gdzieś modyfikacje polegającą na zmianie zasilania TrackClip PRO przewodem na bateryjne ?
Nie wiem jak długo mi z tym zejdzie, ale o ile to możliwe to na pewno wykonam taka przeróbkę. Jeżeli nikt o takim rozwiązaniu jeszcze nie słyszał to chciałbym poznać wasz punkt widzenia na ten pomysł.

Jakie napięcie powinno zostać doprowadzone, czy takie jak na USB, czy jest jakiś element który je reguluje ?

Najwygodniej i bezproblemowo widział bym zastosowanie baterii  typu AAA (najlepiej akumulator).
Myślę, że należało by znaleźć jakieś urządzenie zasilane jedną taką baterią (oczywiście jeżeli jedna wystarczy) np. mała latarka, która była by dawcą obudowy, jaką łatwo można by przykleić. W ten sposób całość była by w miarę lekka, estetyczna i co najważniejsze praktyczna bo wymiana baterii nie polegała by na rozklejaniu jakichś taśm czy rozlutowywaniu.