Autor Wątek: Śmigłowce w MSFS  (Przeczytany 11378 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Śmigłowce w MSFS
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 14, 2022, 20:04:35 »
A tak z ciekawości, ktoś z doświadczeniem w helikach porównywał model lotu helika w MFS z Xplane 12?
Ja obecnie nie latam helikami (latałem modelami RC helików) i na tym tle heliki w starym MFS latały dość łatwo, chyba nierealistycznie (prawdziwego nie prowadziłem ;)  ), nowego nie mam, więc się nie wypowiem.

« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 14, 2022, 21:04:53 »
Wygląda na to, że w ustawieniach modelu lotu są jeszcze jakieś bugi i można pokombinować:

https://www.helisimmer.com/news/issues-msfs-helicopter-flight-dynamics-start-here?utm_source=website&utm_medium=list&utm_campaign=more-stories

Dodatkowo tutaj jest pozytywna recenzja dodatku z H145. To oczywiście dodatkowy koszt ale może warto. Można też do niego dokupić mission pack.

https://www.helisimmer.com/news/exciting-update-hype-performance-group-h145

Русский военный корабль, иди нахуй

« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 19, 2022, 16:43:11 »
Gdyby ktoś był zainteresowany przybliżeniem modelu lotu do realistycznego, to podobnie jak to zrobiłem na forum MSFS proponuję zmienić dwa parametry w pliku konfiguracyjnym Cabri (flight_model.cfg) znajdującym się w Official\Steam\Asobo-aircraft-cabri-g2\SimObjects\Airplanes\Asobo_Cabri_G2. Chodzi o:

cyclic_roll_control_scalar = 3 ; scalar , scales roll cyclic controls
cyclic_pitch_control_scalar = 2 ; scalar , scales pitch cyclic controls

W ten sposób zwiększamy max kąt wychylenia dla wirnika przez co helikopter nie wydaje się już taki "zamulony". Oczywiście polecam poeksperymentować z parametrami, te powyżej to moim zdaniem dobry punkt wyjścia.
Jeśli chodzi o 407, to jest mod który poprawia nieco zachowanie modelu lotu dla tego śmigłowca:
https://flightsim.to/file/43693/bell-407-improvement-mod
Nadal jednak polecam zmienić te same parametry również dla tego modelu według własnego uznania.

« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 26, 2022, 18:55:07 »
Cytat: SamekB
przybliżeniem modelu lotu do realistycznego
Cytat: SamekB
według własnego uznania
Drugie zdecydowanie wyklucza pierwsze. :evil:
I zawsze mnie zastanawia, jak to możliwe, że te liczne mody do modeli latających cieszą się taką popularnością i są uważane za bardziej realistyczne, jeśli w większości przypadków ktoś zmodyfikował maszynę zapewne wg własnego uznania.
System: Intel Core i7-13700K, MSI Z790 Edge WiFi, G.Skill 32GB 6800 MHz, MSI GeForce RTX 4080 Ventus 3X OC 16GB, Corsair RM1000x, Windows 11 64 bit

Zapraszam do odwiedzenia mojego kanału na YouTube - Filmy z latania w FSX, X-Plane i innych gier oraz symulatorów

« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 27, 2022, 23:28:03 »
W ten sposób zwiększamy max kąt wychylenia dla wirnika
Więc parametr jaki należy ustawić żeby przybliżyć go do realistycznego zależy od długości joysticka jaki używamy.
Problem jaki jest w MSFS wyjaśniłem już na forum MSFS, może ten obrazek co nieco wyjaśni:

Zawsze mnie zastanawia, że ludzie zakładają, że wszystko co studio X (w tym przypadku Asobo) wypuści uważane jest za bardziej realistyczne niż to by wynikało z prostych eksperymentów, które każdy może samemu przeprowadzić w symulatorze  :evil:
Jeśli interesuje Ciebie więcej, to prześledź moje posty na formum MSFS (głownie w wątkach "Helicopters are hard", oraz "Helicopters controls movement range modeling issue", nie będę tutaj pisał drugi raz tego samego)
https://forums.flightsimulator.com/u/N46MajiAho
EDIT: Przy okazji- dlaczego np. mod dla modelu lotu 407 jest tak popularny? Wskazówka- może dlatego, że domyślny jest beznadziejny i najprawodopobniej jest za niego odpowiedzialny Milviz (piloci z doświadczeniem w realu praktycznie jednogłośnie twierdzą, że mod poprawia model lotu; nie żeby to nie było oczywiste po kilkunastu sekundach samodzielnych testów, które możesz przeprowadzić)
« Ostatnia zmiana: Listopada 27, 2022, 23:38:35 wysłana przez SamekB »

sunrrrise

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Listopada 28, 2022, 00:14:38 »
Nie twierdzę, że 407 ma dobry/zły model lotu, ale co ma długość wajchy do kąta wychylenia wirnika? Kąt to kąt.

« Odpowiedź #21 dnia: Listopada 28, 2022, 00:41:03 »
Nie twierdzę, że 407 ma dobry/zły model lotu, ale co ma długość wajchy do kąta wychylenia wirnika?
Widzę, że piszesz z innego konta.
A, to skoro znasz parametry wychyłu wirnika jakie wynikają z geometrii układu śmigła w prawdziwym modelu i jak je przełożyć na model lotu MSFS, to super! To czekam aż je podasz, to będzie duże ułatwienie, bo wtedy sobie każdy ustawi saturację osi dla swojego joysticka (ja np. mam wydłużony- podobnie jak wiele osób latających tylko helikopterami w symulatorach) i nie będzie już mowy o ustawianiu cyferek w pliku konfiguracynym modelu lotu według własnego uznania, tylko o ustawieniach osi joysticka w opcjach symulatora. No bo przecież nie bierzesz pod uwagę... no wiesz... ustawiania tego parametru według własnego uznania.
Bo ja niestety nie znam tych danych, więc podałem parametry takie, które przy energicznym wychylaniu drążka w graniczne wartości wprawiają śmigłowiec w ruch zbliżony do realnego. I (tak jak napisałem) to jest dobry punkt wyjścia. Do dalszych eksperymentów.

A tak na poważnie:
Sskoro nie masz zdania na temat modelu lotu, to znaczy że go nie testowałeś, albo masz małe pojęcie o fizyce. Bo domyślny model lotu zawiera zbyt wiele błędów, pierwsze dostrzegalne po kilkunastu sekundach testu. Czytałeś w ogóle readme tego moda? Zakładam, że nie skoro kwestionujesz przyczyny jego popularności.

Dalsze wyjaśnienie problemu MSFS z mapowaniem ruchu joysticka z kątem wychyłu wirnika: zachęcam do przeczytania dyskusji na forum MSFS, wszystkie pytania i wątpliwości które wymieniłeś są tam omówione.
Może ten obrazek Tobie coś objaśni jeśli nie chcesz czytać po angielsku dłuższych tekstów:

EDIT: A jeśli jesteś jednak innym użytkownikiem, to bardzo przepraszam Ciebie!
I w takim wpadku odpowiedź brzmi: W MSFS 1cm ruchu drążka w prawdziwym śmigłowcu= 1cm ruchu joysicka, ale ponieważ ruch krótkiego joysticka jest krótszy, to wirnik jest wychylany pod mniejszym kątem (upraszczam, ale na pewno rozumiesz). To jest ukłon w stronę "casual players". Parametr który ja podałem, najprawdopodbniej zwiększa kąt wychyłu wirnika, więc przy krótkim joysticku helikopter jest bardzo czuły na małe ruchy- jak DCS.

« Ostatnia zmiana: Listopada 28, 2022, 00:50:16 wysłana przez SamekB »

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #22 dnia: Listopada 30, 2022, 11:50:48 »
Ja się śmiglakami jeszcze nie bawiłem w MSFS. A pojawiła się chociaż osobna opcja do przypisania w ustawieniach jak sterowanie dźwignią skoku ogólnego i mocy i nie koliduje to z przepustnicą samolotową (Throttle)? Czy wszystko trzeba mieć podpięte jak w samolocie i nikt nie wpadł na to, że powinna być opcja rozdzielonego sterowania?
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #23 dnia: Listopada 30, 2022, 18:07:09 »
Jest osobna oś dla dźwigni skoku ogólnego i drążka sterowego (dwie nowe pozycje w ustawieniach kontrolerów). Jeśli chodzi o oś throttle (czyli nie collective, tylko sterowanie tym czego pilnuje governor), to ona jest z tego co ja zauważyłem dzielona z samolotami (ale np. w Bell- 407 to i tak ten element nie działa, taką padakę odwalili).

EDIT: Chyba, że ktoś korzysta z Airland FM, tam nadal z tego co ja testowałem używane są osie używane przez samoloty.
« Ostatnia zmiana: Listopada 30, 2022, 18:12:46 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 14, 2022, 11:38:11 »
Kupiłem tego H145 od Hype Performance Group. Powód- dodali wersję Beta w której mamy ten nowy model lotu.
Wygląd/ Dźwięk- 10/10.
Systemy 9/10 (ale to nie moja ocena, tylko ocena społeczności- w wersjach beta zdarza się, że coś nie działa).
Dodatkowo jest całe multum możliwości urozmaicenia zabawy dzięki narzędziom jakie twórcy dodali (np. spawnowanie poszkodowanych w losowych miejscach w zakresie dystansu jaki sobie wybierzemy; łącznie z animacjami ratowników- w tym praca hoist line itp.). Moim zdaniem jak dopieszczą jeszcze produkt, to będzie must have dla miłośników helikopterów.
Minus- H145 sam w sobie jest konstrukcją bardzo stabilną dzięki zaawansowanemu AFCS. Więc może być trochę "nudny" w pilotażu dla tych z nas, którzy są przyzwyczajeni do bardziej wymagających modułow. Na szczęście można latać z wyłączonymi systemami AFCS i wtedy jest OK.
Drugi minus- poprawne wsparcie dla joysticków z FFB jest "w trakcie rozwoju", moduł był na początku tworzony z myślą o joystickach ze sprzężyną (samocentrujących).
« Ostatnia zmiana: Grudnia 14, 2022, 11:44:04 wysłana przez SamekB »

« Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 17, 2022, 15:38:47 »
Kupiłeś razem z dodatkiem Action Pack czy tylko podstawkę? Bardzo mi się ten produkt podoba i zastanawiam się nad kupnem z zestawem Action Pack. Oba są teraz w promocji za 35 $ od sztuki.
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

« Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 18, 2022, 00:49:21 »
Kupiłem najpierw sam base pack, bo chciałem sprawdzić FM. Ten domyślny (v.1.0) jest IMHO beznadziejny i byłem na siebie zły, że kupiłem go. Dopiero potem się zorientowałem, że trzeba pobrać przez apkę którą zarządzasz całym pakietem aktualizację. Po kilkunastu minutach testów kupiłem Action Pack.
Dzisiaj wypuścili kolejną wersję Beta modelu lotu i poprawia ten pierwszy relase z nowym FM śmigłowców od Asobo. Na prawdę wrażenia są super. Ja codziennie sobie robię jeden lot (losowe zadanie HEMS) i najczęściej po powrocie na heliport z którego startowałem odpalam kolejną misję- za dużo frajdy jest z tego :)
Myślę, że dla zainteresowanych śmigłowcami 35$ na testy to nie będą pieniądze wyrzucone w błoto. I tak pewnie większość osób potem dokupi Action Packa.
Na ten moment dla mnie największy minus modelu lotu to bardzo słabe ETL (wręcz nieodczuwalny), to jest problem silnika od Asobo, a nie tego dodatku.

« Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 18, 2022, 03:43:37 »
Kupiłem oba dodatki. Są świetne, jakość wykonania, detale opcje etc. naprawdę robią wrażenie. Mam tylko pytanie - czy wersje śmigłowców z action packa działają Ci z nowym modelem lotu?  Bo ja mam czarne ekrany i brak reakcji na stery. Musiałem odinstalować wersję base i wrócić do stabilnej build 340, tak żeby zgadzała się z wersją build 340 action packa. Ale wtedy model lotu jest dosyć uproszczony. I faktycznie latam z wyłączonymi systemami SAS, wtedy maszyna przyjemniej reaguje na stery, brakuje mi jednak tego najnowszego modelu lotu. Czyli trzeba czekać, aż zaktualizują Action Pack, żeby zrównał się z wersją podstawki, dobrze rozumuję?
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

« Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 18, 2022, 09:47:54 »
Tak, model lotu działa i z modelami podstawowymi i z tymi z Action Pack. Jeśli masz czarne ekrany itd, to może nie masz aktywowanego tego AP? Drugim problemem może być GTN750  (PMSGTN750), u mnie akurat dodanie darmowego H125 było problemem. Z tego co pamiętam, to instrukcja aktywacji jest taka, że

1Odpalasz model Luxury, wpisujesz w tablecie kod itd.
2 WYCHODZISZ z MSFS (czyli kończysz lot, z menu głównego ESC i potwierdzasz, że chcesz zamknąć symulator)
3 Uruchamiasz ponownie MSFS i odpalasz model Medical z Action Packa
4 Wpisujesz kod dla Action Packa i znowu powtarzasz punkt 2

Ogólnie to polecam Tobie dołączyć do ich Discorda. Tam są instrukcje gdzie się zgłosić żeby dostać dostęp do pisania w kategorii H145 i tam ludzie bardzo pomagają jak są problemy. Poza tym na Discordzie jest też ten poprawiony FM wersja "Option 1", a nie tylko ta pierwsza iteracja nowego FM od Asobo który instalujesz przez Hype Center.

Przy okazji- pojawił się nowy, darmowy Robinson R44 od twórcy Airland (to chyba Fred Naar, który kiedyś stworzył HTR do FSX?). Ja tylko odpaliłem z ciekawości i model lotu pisany jest chyba pod bardzo krótkie joysticki, ale odpalić chyba można. Działa, fajnie brzmi, wygląda OK. Ja polatałem z 2 minuty i miałem dość, ale może komuś z Was przypadnie do gustu.
https://flightsim.to/file/45703/robinson-r44-raven-ii-helicopter-40th-anniversary-edition
« Ostatnia zmiana: Grudnia 18, 2022, 09:58:03 wysłana przez SamekB »

« Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 18, 2022, 15:49:03 »
Uff już wszystko działa 😁. Przeinstalowałem "base", ale nie ruszałem "action pack-a". Do tego doinstalowałem GTN750 (może to był powód czarnych ekranów i braku reakcji na joy'a). Nowy model lotu przy wyłączonych asystach SAS i AP daje naprawdę dużo frajdy, a samo zachowanie śmigłowca zaczyna już być zbliżone do tego z DCS-a (oczywiście to jeszcz nie ten sam poziom), i nie sprawia wrażenia "kwadratowatości". Maszyna robi to co chcemy i czuć, że porusza się w powietrzu, a nie jakimś oskryptowanym środowisku. Misje z action packa naprawdę dają sporo radochy! Super lata się po znajomej okolicy. Fajnie że oprogramowanie wybiera szpitale, podaje odległości do nich, nie trzeba nic ingerować i samemu wbijać do bazy danych. Przydałby się zamienniki wozów strażackich i ambulansów na te używane w Polsce, bo te amerykańskie trochę nie pasują do naszych klimatów. Ogólnie Hype pokazało jak powinno się robić dodatki nie tylko do FS, ale i innych symulatorów. Dali świetnie oddaną maszynę oraz tchnęli w nią trochę życia. Mam nadzieję, że wydadzą coś jeszcze na podobnych zasadach albo, że inne firmy też spróbują iść tą drogą.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 18, 2022, 18:18:06 wysłana przez KosiMazaki »