Nie twierdzę, że 407 ma dobry/zły model lotu, ale co ma długość wajchy do kąta wychylenia wirnika?
Widzę, że piszesz z innego konta.
A, to skoro znasz parametry wychyłu wirnika jakie wynikają z geometrii układu śmigła w prawdziwym modelu i jak je przełożyć na model lotu MSFS, to super! To czekam aż je podasz, to będzie duże ułatwienie, bo wtedy sobie każdy ustawi saturację osi dla swojego joysticka (ja np. mam wydłużony- podobnie jak wiele osób latających tylko helikopterami w symulatorach) i nie będzie już mowy o ustawianiu cyferek w pliku konfiguracynym modelu lotu według własnego uznania, tylko o ustawieniach osi joysticka w opcjach symulatora. No bo przecież nie bierzesz pod uwagę... no wiesz... ustawiania tego parametru według własnego uznania.
Bo ja niestety nie znam tych danych, więc podałem parametry takie, które przy energicznym wychylaniu drążka w graniczne wartości wprawiają śmigłowiec w ruch zbliżony do realnego. I (tak jak napisałem) to jest dobry punkt wyjścia. Do dalszych eksperymentów.
A tak na poważnie:
Sskoro nie masz zdania na temat modelu lotu, to znaczy że go nie testowałeś, albo masz małe pojęcie o fizyce. Bo domyślny model lotu zawiera zbyt wiele błędów, pierwsze dostrzegalne po kilkunastu sekundach testu. Czytałeś w ogóle readme tego moda? Zakładam, że nie skoro kwestionujesz przyczyny jego popularności.
Dalsze wyjaśnienie problemu MSFS z mapowaniem ruchu joysticka z kątem wychyłu wirnika: zachęcam do przeczytania dyskusji na forum MSFS, wszystkie pytania i wątpliwości które wymieniłeś są tam omówione.
Może ten obrazek Tobie coś objaśni jeśli nie chcesz czytać po angielsku dłuższych tekstów:
EDIT: A jeśli jesteś jednak innym użytkownikiem, to bardzo przepraszam Ciebie!I w takim wpadku odpowiedź brzmi: W MSFS 1cm ruchu drążka w prawdziwym śmigłowcu= 1cm ruchu joysicka, ale ponieważ ruch krótkiego joysticka jest krótszy, to wirnik jest wychylany pod mniejszym kątem (upraszczam, ale na pewno rozumiesz). To jest ukłon w stronę "casual players". Parametr który ja podałem, najprawdopodbniej zwiększa kąt wychyłu wirnika, więc przy krótkim joysticku helikopter jest bardzo czuły na małe ruchy- jak DCS.