Autor Wątek: Śmigłowce w MSFS  (Przeczytany 11452 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Śmigłowce w MSFS
« dnia: Listopada 13, 2022, 09:54:09 »
Cześć, no to mamy oficjalne wsparcie dla helikopterów;mam pytanie to ludzi, którzy latają helikopterami w DCS- jak wypada ten MSFS na tle DCS w tym kontekście? Oceniając po filmikach od deweloperów wygląda to bardzo, bardzo ciekawie, ale ponieważ interesują mnie tylko i wyłącznie śmigłowce, to nie będę kupować tego symulatora jeśli fizyka lotu nie jest na poziomie podobnym do DCS.
Jak to wygląda w Waszej opinii?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Śmigłowce w MSFS
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 13, 2022, 10:16:36 »
Płacąc za takie sterowniki wspieram patologię na rynku oprogramowania.

Podstawkę masz za darmo. Z dodatkowymi bajerami (jak FiP itp.) trzeba płacić już. Ja miałem, nie żałuję ani jednego Eu. Sterownik jest za darmo, płacisz za oprogramowanie, które jest rewelacyjne i daje w zasadzie nieskoczenie dużo opcji (pod każdy samolot możesz sobie ustawić dosłownie wszystko. Logitech się chowa (poza tym Logitech nie ma nawet softu do indywidulanych ustawień, od tego trzeba zacząć, więc to nie patologia :) ).
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline Luber

• *
  • 7 Wirtualna Eskadra Działań Specjalnych
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 13, 2022, 18:26:13 »
Cześć, no to mamy oficjalne wsparcie dla helikopterów;mam pytanie to ludzi, którzy latają helikopterami w DCS- jak wypada ten MSFS na tle DCS w tym kontekście? Oceniając po filmikach od deweloperów wygląda to bardzo, bardzo ciekawie, ale ponieważ interesują mnie tylko i wyłącznie śmigłowce, to nie będę kupować tego symulatora jeśli fizyka lotu nie jest na poziomie podobnym do DCS.
Jeżeli dla śmigłowców miałbyś kupić to nie warto, model lotu jest bardzo uproszczony.

Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka

« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 13, 2022, 19:14:59 »

Osobiście mam skojarzenie z modelem lotu, który pamiętam z Army lub ToH. Poza tym póki co to nie ma czym specjalnie latać jeżeli chodzi o helikoptery, ale to już zapewne wiesz.

« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 13, 2022, 19:52:06 »
Dzięki za odpowiedzi. To odpuszczam. Miałem nadzieję, że z wył. asystami będzie fajnie, ale skoro pada nawet skojarzenie z ToH, to na pewno nie kupuję.

« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 13, 2022, 21:02:09 »
Ze śmigłowcami za dużo doświadczenia nie mam i trudno mi się wypowiadać na temat modelu lotu ale trzeba pamiętać, że ułatwienia są domyślnie włączone.

Z drugiej strony, jak się lata dla widoczków, to śmigłowce wprowadzają zupełnie nową jakość...

Русский военный корабль, иди нахуй

« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 13, 2022, 21:12:42 »
Tak, nawet na YT widziałem ludzi, którzy się po chwili dopiero orientowali, że domyślnie dla helikopterów asysty są włączone, ale zakładam, że koledzy powyżej to sprawdzili. Widoki piękne, jednak jest przepaść między MSFS a DCSem pod tym względem. Dla mnie jednak model lotu jest na pierwszym miejscu i "przeboleję" grafikę DCS (która dla mnie jest po prostu OK), a modelu lotu na poziomie ToH nie zdzierżę- nawet jeśli grafika by była fotorealistyczna ;)

« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 13, 2022, 22:31:18 »
Ja na pewno wyłączyłem asysty, bo z nimi to się nie lata, a sunie w powietrzu ;-) Nie miałem zbytnio nadziei na takie 3/4 poziomu z DCS, ale na to co jest teraz zupełnie szkoda mi czasu. Trudno, ale może za jakiś czas coś z tym zrobią, chociaż spodziewam się raczej szybciej jakiegoś autorskiego modelu lotu dedykowanego pod któryś z płatnych modeli.

Jeżeli nie przeszkadza ci ściągnie tych 140 (?) GB gry to może xbox pass za 4 zł na miesiąc jest jakimś rozwiązaniem?

« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 13, 2022, 23:10:12 »
Myślałem o tym game passie, ale nie chcę się logować na żadne konto MS na moim Windowsie. Prędzej opcja Steam i refund (można się ubiegać jeśli się grało mniej niż 2h). A oczywiście nie sugeruję, że koledzy nie ogarnęli tej opcji asyst, tylko pisżę o innych przypadkach jakie widziałem. Ludzie nie ogranęli, że jest nowa, osobna kategoria dla helikopterów w innym miejscu w menu i domyślnie są tam dwie asysty ON.

« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 14, 2022, 08:17:11 »
Na oficjalnym forum FS znajdziesz również takie komentarze jak poniższy więc może jednak musiałbyś sam spróbować i ocenić. W DCS latałem tylko UH-1 i Ka-50, więc może mam „spaczone” podejście do tematu modelu lotu ;-)

„ I must say I am quite pleased with the flight modelling / controls. I fly with a MS SWFFB2 joystick that has twist rudder and small axis throttle. I found both helicopters quite nice for take-off / landing and flying around. I disabled all Helicopters assists prior to firing it up.

Having said that, I fly a lot of DCS Helicopters with this stick and also flew helicopters in XP11 so I have become very used to flying helicopters I guess. The main difference I found was the friction from the ground on initial take-off is either on/off and there was less transition so the “rudder” correction is a bit more sudden in MSFS.

Slow collective / rudder inputs is the key to flying helicopters (especially with sticks that have short throw).

But all in all, very happy.”

« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 14, 2022, 08:41:45 »

« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 14, 2022, 12:14:00 »
O, poczytam, dzięki!

Offline Luber

• *
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 14, 2022, 17:24:12 »
Tak, nawet na YT widziałem ludzi, którzy się po chwili dopiero orientowali, że domyślnie dla helikopterów asysty są włączone, ale zakładam, że koledzy powyżej to sprawdzili. Widoki piękne, jednak jest przepaść między MSFS a DCSem pod tym względem. Dla mnie jednak model lotu jest na pierwszym miejscu i "przeboleję" grafikę DCS (która dla mnie jest po prostu OK), a modelu lotu na poziomie ToH nie zdzierżę- nawet jeśli grafika by była fotorealistyczna ;)
Przyznam się, nie sprawdziłem asyst, po wyłączeniu ich, tryb latania zmienił się bardziej na śmigłowcowy ale nie zbliżył się do poziomu DCS-a. Teraz bardziej przypomina zaawansowany model lotu z ARMA3.

Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: Listopada 14, 2022, 18:33:26 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 14, 2022, 19:35:40 »
OK, to zrobiłem to- kupiłem tego MSFSa. Dziwna akcja tam jest IMHO, bo na Steam pobiera tylko coś w rodzaju launchera, więc pewnie ze zwrotem były by problemy gdyby ktoś chciał przez te 2h potestować (tzn czas liczy się od uruchomienia "gry" przez Steam, ale ta gra to tylko launcher, który pobiera właściwą grę- a czas Steam nalicza jakbyśmy grali ;) ). Z góry przepraszam za angielskie terminy.
Wrażenia co do modelu lotu mam mieszane, ale pozytywne. Po pierwsze w obydwu śmigłowcach dziwnie zachowuje się drążek- tzn tak jakby oś joysticka pomimo ustawienia liniowego w opcjach symulatora nie była liniowa. Na skrajnych pozycjach przy domyślnych ustawieniach mam wrażenie, że wizualnie wewnątrz kabiny drążek przesuwa się szybciej niż wśrodkowej.

-Cabri moim zdaniem jest OK (tzn ani beznadziejny, ani nie genialny). Ogólne wrażenia: W zawisie i manewrach przy niskich predkościach zachowuje się OK. Wzraz ze wzrostem prędkości robi się "nudny" tzn. jest tak stabilny, że można puścić stery. Największy problem z modelem lotu jest moim zdaniem taki, że helikopter nie jest zawieszony w powietrzu, tylko w jakimś żelu, a sam helikopter jakby nie był Cabri, tylko jakimś cieższym- UH-60. Na przykład w zawisie można wychylić drążek max w lewo i helikopter się przechyli w lewo, ale robi to za wolno, a jak już jest wychylony to trzeba poczekać aż zacznie przesuwać się w lewo. Nie czuć, że to ultra lekki helikopter. Można wykonywać gwałtowne ruchy bez żadnego strachu. Ogólnie im bradziej ekstremalne manewry, tym wrażenie, że realizm spada.

-Bell 407 dziwnie mi się nim latało. Problemy jak wyżej plus w locie trzeba cały czas korygować przez lewy pedał (anti- torque), do tego Transitional Lift jest ledwo odczuwalny (w Cabri nie ma żadnego z tych dwóch problemów).

Zgaduję, że model lotu w DCS jest 1/1, więc w teorii na pełnowymiarowym drążku lata się jak w realu, a w MSFS model lotu jest przystosowany do "zwykłych" joysticków (tzn wirnik wychyla się pod mniejszymi kątami niż w realu), więc przechodząc z DCS wszystko jest takie jakby bardziej leniwe i bardziej stabilne. U mnie na G940 na drążku wydłużonym o 2- 3 cm zmieniłem sobie ustawienia osi przesuwając dla ruchu horyzontalnego:
- "Sensitivity -" na 50%
- "Sensitivity +" tak samo- na 50%
W ten sposób czułość dla mnie bardziej "znajoma" w zawisie i można sobie polatać i dobrze się bawić (w pozytywnym sensie).

Nie jestem żadnym autorytetem, ale dla mnie MSFS ma potencjał (tzn. czuć, że "pod maską" jest fajny model lotu) i dlatego go zostawiam. Wierzę, że powstanie jakiś dodatek robiący użytek z tego modelu lotu. Domyślne helikoptery to nie jest poziom DCS, ale nie zgodzę się, że to poziom Arma/ ToH.
« Ostatnia zmiana: Listopada 14, 2022, 19:55:32 wysłana przez SamekB »

« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 14, 2022, 19:46:21 »
Asobo dodało zupełnie nowe bindowania osi specjalnie pod helikoptery - po wycięciu wszystkiego dotyczącego samolotów i stworzeniu nowych dedykowanych profili nie zauważyłem jednakże żadnej pozytywnej zmiany.
Generalnie wydaje mi się, że duża cześć implementacji śmiglaków to takie "early access" (np. "force trim" nie działa, podobnie jak "rotor brake", a obrót "throttle" można obsługiwać tylko łapiąc myszką), łącznie z "407" na którego najbardziej liczyłem w aktualizacji. Nie ma nawet co porównywać do a310, DHC-2, czy DC-3.
"407" bez problemu robi pętle na 3/4 mocy, połamać łopatki wirnika również chyba się nie da - generalnie próbowałem go zepsuć przez godzinę i działa tylko kolizja z ziemią ;-)
Dobrze, że nie żałujesz wydanych pieniędzy, a to już coś :-)