No dobra, chyba z 12 albo i więcej h za mną.

Jak na razie nie podjąłem decyzji ale nie przez obraz tylko soft, może kwestia opanowania. Czuję się jak dziecko we mgle bo tutaj wszystko inaczej, a w kwestii Oculusa jestem pryszczatym noobem, chociaż po wczoraj już idzie lepiej i trochę pryszczy poznikało.
Na teraz za:
- sama jakość obrazu jest i może być lepsza niż w G2 (ale nie gorsza). Oczywiście nie w natywnej rozdzielczości tylko z podbiciem OXR Tools,
- faktycznie soczewki pancake są super, ostrość od brzegu do brzegu, by zobaczyć wyraźnie 6 wystarczy się obejrzeć i poruszać samą źrenicą, nie trzeba ruszać całą głową,
- kolorki i kontrast, w tym bardziej czarna czerń,
- pomimo, że są cięższe od G2 są bardzo wygodne, aż jestem zaskoczony, bo jak sprawdzałem na "zimno" to miałem mieszane odczucia, a tu okazuje się, że i trzymają się świetnie i nie obciążają jakoś głowy,
- mają świetną wentylację, nie wiem, może jest jakiś wiatrak w środku, bo czuje się w nich jakby nie miało żadnych gogli, fajna sprawa na cieplejsze dni, jest taki lekki przewiew, oczy się nie męczą,
- śledzenie fantastyczne, mniej wrażliwe na niedobory światła,
- na kablu pojemność baterii spadła do 85% po 12h zabawy,
- 72Hz jest rewelką, dałem to, bez reprojekcji, w IL-2 miód na oczy, w DCS Londyn nie trzyma tyle, ale inne lokacje jest 72fps nawet z MSAAx2, świetna sprawa i tego mi brakowało, nie ma efektu migotania jak 60Hz w G2
- fajna opcja to regulacja IPD (jako ze mamy ostrość wszędzie nie ma większego znaczenia, ale... zwiększa nam się FOV jak rozsuniemy całkowicie,
- jakość materiałów,
- opcja bliżej-dalej soczewek.
Na nie:
- soft. Strasznie dużo opcji, nie wiem co do czego jeszcze,
- cable link, czasem to działa czasem nie, ale może coś źle robię, po zamknięciu nie wykrywa, trzeba wyjąc i włożyć wtyczkę USB-C ponownie
- po zdjęciu przechodzą w stan uśpienia i zabawa z cable linkiem się powtarza,
- są pop upy (np. w grze, że kontroler nie działa teraz czy coś), ale kwestia dojścia, jak to wywalić, dziś już ich nie było,
- G2 lepiej się zakłada i są lżejsze,
- mam wrażenie, że konstrukcja jest dość delikatna,
- cena, zwłaszcza, że my jako symulotnicy nie potrzebujemy aż połowy opcji tu.
Przeważają rzeczy na plus i pod względem obrazu nie jest źle. Nie ma też problemu z przesyłem danych po kablu, chociaż był moment w IL-2, nie w DCS, że widziałem jakby inna kompresję dalszych tekstur (wokół jest super ostro jak i w VC). Ręcznie zmieniłem ustawienie Bitrate na 900 (było 0 - czyli auto, ponoć to 120) i jest teraz ok, spadku w jakości tekstur tych dalszych obecnie nie widzę. To moje ustawienia w ODT:
Nie kumam o co chodzi z rozdzielczością bo w sumie można to ustawić od 1.0 do aż 1.7 ale rozdzielczość tu się nie zmienia jak się przełącza między częstotliwościami (OXR podało mi, że to 2816x2896):

więc co to? W OpenXR za to można nadpisać inną, wyższą (mam teraz 3004x3088, w G2 miałem 3156x3088, w G2 obraz w centrum sweet spot był nieco ostrzejszy). Ciekawe, czy da się też jakoś wymusić inną w tym ODT może czy gdzieś? Pod tym względem z WMR jest chyba nieco prościej do opanowania co do czego.
Aha i FOV na koniec wg. mnie taki sam jak w G2, może parę stopni lepiej (widać jak się przesuwa soczewki), ale różnica nikła.
Ogólnie pod względem obrazu, śledzenia, jakości i wygody naprawdę fajne gogle. Resztę pewnie trzeba opanować. Najbardziej denerwuje mnie sprawa z Link Cable, ale za to bardzo dobrze obsługuje się tu pulpity i soft w środku tych VR. Spokojnie można projektować wieżowce jak ktoś chce albo pisać na ekranie

. Nie konfigurowałem jeszcze dłoni i śledzenia wzroku, a także nie testowałem jak wypada ASW i nie puszczałem tego przez SteamVR (jeszcze nie wiem jak). Na pewno te Quest Pro w porównaniu do G2 to nie jakaś rewolacja, ale ewolucja już tak.
Ps. Tu ktoś wrzucił tabelę z porównaniem rozdzielczości:
https://forum.dcs.world/topic/319938-meta-quest-pro-settings/#comment-5178758.