Autor Wątek: Kampania Afghan war: Szatan Arba  (Przeczytany 9233 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Kampania Afghan war: Szatan Arba
« Odpowiedź #45 dnia: Stycznia 24, 2024, 09:00:26 »
Trzeba pamiętać, że mamy dwie komendy dla AI - Niszcz AAA i Niszcz cele naziemne. Jeśli damy tę pierwszą komendę, to nie ruszy nam nasz AI innych celów, więc ew. po zniszczeniu obrony przeciwlotniczej należy dać drugą komendę by niszczył piechotę i inne pojazdy, obiekty. Ale tak - nasz AI używa PPK oraz NPR, działka nie zauważyłem również  8).

PS. Tak z ciekawości. W Afganistanie latali z PZU cały czas włączonym?

Starty i lądowania (filtrowanie pyłów), ale też akurat DCS tego nie symuluje, żeby coś się popsuło.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #46 dnia: Stycznia 24, 2024, 09:36:47 »
Jestem po misji nr 6 i dokładnie tak robię, że najpierw wydaję komendę wspólnego niszczenia AAA a potem resztę pojazdów naziemnych. To działa i nawet AI użył wczoraj działka do atakowania piechoty (skutecznie! ;)). Celność piechoty to inny temat, a w dodatku skrzydłowy AI pcha się im pod lufy. Na szczęście udało mu się wrócić do bazy choć ostrzelali go konkretnie. Dzisiaj w nocy kolejna misja.
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #47 dnia: Stycznia 24, 2024, 22:22:46 »
PZU masz włączone tylko na czas startu i lądowania.
FS 2004/FSX  DCS  BMS  TOH  ARMA3

« Odpowiedź #48 dnia: Stycznia 25, 2024, 20:42:33 »
Ok, dzięki. Myślałem, że może w warunkach afgańskich (albo np. irackich) było to stosowane w jakimś szerszym zakresie ze względu na większe zapylenie. Jak rozumiem działanie ustrojstwa ma wpływ na osiągi (mniejsza moc), ale to w DCS nie jest chyba (jeszcze?) symulowane?

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #49 dnia: Stycznia 25, 2024, 23:54:43 »
Nie, nie jest.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #50 dnia: Lutego 02, 2024, 15:18:50 »
Połowę kampanii mam już za sobą. Sprawia masę frajdy, ale długość misji jest bardzo wymagająca (z uwagi na brak możliwości zapisu i ładowania stanu gry). Najlepszy element kampanii jak dla mnie to DJ Petro. ;D Masz może gdzieś spisane tytuły wykorzystanych utworów? Naprawdę fajny klimat dają. Ten kawałek z misji nocnej albo ten z czekania na skrzydłowego przy lotnisku (give fire vocal.ogg) - super.

Misja nocna z transportem Specnazu - chyba pierwszy raz leciałem Hindem z NVG. Tragicznie się pilotuje w takich warunkach, nic nie widać na tablicy rozdzielczej (mimo dostosowania oświetlenia). Choć pewnie jest to prawidłowe odwzorowanie. W sumie zastanawiałem się czy sowieccy piloci mieli wtedy w ogóle noktowizory na wyposażeniu?

Misja z ochroną konwoju zajęła chyba równe 2 godziny... Nie wiem co było tam takiego specyficznego, ale dwa razy się rozbiłem (może wiatr?). Na niskiej prędkości śmigłowiec zaczynał mi się obracać w lewo i nawet maksymalne wychylenia orczyka w prawo nie dawało rady tego zmienić. Przy powrocie 4 śmigłowce RU krążące w ogół lotniska. Chyba ogólnie lądowania na tej mapie (a może na tym konkretnym lotnisku) sprawiają AI duże problemy. Ja daję Hold Position dla skrzydłowego i spisuje się to dobrze. Komendę RTB dopiero jak jestem na rampie, żeby nie zdążył się rozbić zanim będzie koniec misji. ;)

Misja z odsieczą dla tej wysuniętej bazy w górach - wystartowałem pionowo, bo tak zrozumiałem sugestie, że liczy się czas. Przez to chyba jakiś trigger nie zadziałał, bo Igor został na lotniku (w ogóle nie rozpoczął kołowania) - dobrze byłoby to poprawić jeśli jest taka możliwość (da się ustawić alternatywny trigger?). Robotę ogarnąłem sam (choć trochę na farcie). Ta pierwsza grupa strasznie ciężka do wykrycia na tych skalistych teksturach wzgórza. Z maksymalnym zoomem w końcu jakoś się udało ich pocisnąć. Generalnie w DCS widoczność piechoty jest tragiczna. Mi-8 poza tym, że się pokręcił przez chwilę obok wzgórza, też nic nie atakował (analizowałem później misję w Tacview).

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #51 dnia: Lutego 03, 2024, 00:08:44 »
W sumie zastanawiałem się czy sowieccy piloci mieli wtedy w ogóle noktowizory na wyposażeniu?

Nie nie posiadali, z zachodem słońca walki ustawały po jednej jak i po drugiej stronie, natomiast dlatego jest tam dialog, że czują się wyróżnieni, a noktowizor dostali w ramach wyjątku od dowództwa bazy ;).

Misja z odsieczą dla tej wysuniętej bazy w górach - wystartowałem pionowo, bo tak zrozumiałem sugestie, że liczy się czas. Przez to chyba jakiś trigger nie zadziałał, bo Igor został na lotniku (w ogóle nie rozpoczął kołowania)

Tu on powinien dołączyć i tak się dzieje, może coś nie zatrybiło. 

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #52 dnia: Lutego 03, 2024, 11:54:53 »
Misja z odsieczą dla tej wysuniętej bazy w górach - wystartowałem pionowo, bo tak zrozumiałem sugestie, że liczy się czas. Przez to chyba jakiś trigger nie zadziałał, bo Igor został na lotniku (w ogóle nie rozpoczął kołowania) - dobrze byłoby to poprawić jeśli jest taka możliwość (da się ustawić alternatywny trigger?).

Od trzeciej misji wszystkie starty mam bezpośrednio z płaszczyzny postojowej i skrzydłowy zawsze podrywa się bez żadnych problemów. Podobnie lądowania robię od razu na miejsce postojowe i o dziwo wingman też radzi sobie w ten sposób. Zdecydowanie skraca to czas misji, a w sumie śmigła są od tego, żeby nie musiały pchać się przez pół lotniska na pas startowy i tam po 20 metrach wznieść się w powietrze. Zresztą z pozycji parkingowej można spokojnie zrobić kilkunastometrowy rozbieg.
Ryzen 7 5800x3d, Gainward 4080 Phoenix, 32 Gb RAM, Samsung 980 Pro 1Tb, 4 x SSD, Hotas Warthog, TrackIR 4, HP Reverb

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #53 dnia: Lutego 03, 2024, 17:11:46 »
Od trzeciej misji wszystkie starty mam...

Szykuj się po powrocie do CCCP do Łagru! Oficer polityczny już wysłał notatkę do politbiura. :evil:

www.yoyosims.pl

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #54 dnia: Lutego 03, 2024, 18:12:37 »
Słuchajcie, a z tymi wąsami u wojaków wszelkich rodzajów sił w Afganie, nie było tak, że tylko weterani mieli prawo do zapuszczenia? No chyba, że piloci byli na specjalnych prawach?

Wysłane z mojego SM-S908B przy użyciu Tapatalka

miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #55 dnia: Lutego 03, 2024, 21:26:06 »
Od trzeciej misji wszystkie starty mam bezpośrednio z płaszczyzny postojowej i skrzydłowy zawsze podrywa się bez żadnych problemów. Podobnie lądowania robię od razu na miejsce postojowe i o dziwo wingman też radzi sobie w ten sposób. Zdecydowanie skraca to czas misji, a w sumie śmigła są od tego, żeby nie musiały pchać się przez pół lotniska na pas startowy i tam po 20 metrach wznieść się w powietrze. Zresztą z pozycji parkingowej można spokojnie zrobić kilkunastometrowy rozbieg.

Tzn. skrzydłowy też startuje od razu z miejsca postojowego? U mnie w tym przypadku został na lotnisku i zaczął kołować dopiero kiedy wylądowałem na pasie.

To taxi na pas to jeszcze mogę przeżyć, ale szlag mnie trafia jak oni jadą pojedynczo na początek pasa, po to tylko by wznieść się w powietrze po kilku metrach "rozbiegu".

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #56 dnia: Lutego 26, 2024, 10:52:06 »
Balszoi nagrał odcinek o Mi-24 nad Afganistanem, polecam jako wstęp: https://youtu.be/cVRNafKAMJw?si=1JyS7f0NZYQd43W6. Nie dodał tylko dość ważnej dla nas kwestii  :), że początkowo Mudżahedini, przeciw między innymi sowieckim Mi-24, posługiwali się wyrzutniami IR (Strzała) sprowadzanymi na dość szeroka skalę z ... PRL (poprzez Izrael, a potem szło to do Pakistanu i  Afganistanu), a jak to wyszło była dość ciekawa akcja potem.

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #57 dnia: Lutego 27, 2024, 21:57:30 »
Ja się nie pochwaliłem, że jakiś czas temu kampanię ukończyłem. Z wyróżnieniem, bo startowałem z pasa i czekałem na skrzydłowego. :P

Ogólnie kawał dobrej roboty. Jak na darmową kampanię jest wręcz znakomita. Bardzo dobrze dobrany poziom trudności. Ja praktycznie uczyłem się obsługi Hinda w trakcie postępów w tej kampanii. Kilka misji trzeba było powtarzać (niektóre kilka razy), ale ogólnie było w porządku. Fajnie, że kampania dała możliwość wykorzystania praktycznie każdego rodzaju uzbrojenia. Choć szkoda, że tylko jedna misja była z wykorzystaniem Korda. Szczególnie w misji z obroną bazy, bardzo by się przydał.

Bardzo mi się podobała mi się muzyka, naprawdę fajnie dobrana i dająca klimat. Najfajniejsza misja dla mnie to chyba 15. (ta z transportem ładunku na linie na początku). Bardzo podobało mi się też nocne polowanie na "przemytników".

Misje są natomiast naprawdę wymagające jeśli chodzi o czas (średnio zajmowały 1,5 godziny, te najdłuższe 2 godziny). To sporo. Jeśli chodzi o te głosy "AI" - jedne wypadają lepiej, inne gorzej. Czasem brzmią po prostu jak syntezator mowy. Jeśli kampania byłaby płatna, na pewno wskazane byłoby wykorzystanie lektorów.

Aha, największy atut kampanii to wg mnie pokazanie tego jak zmieniły się "warunki pracy" kierowców Hindów, po dostawach Stingerów. Uczucie, że z łowcy przeistaczamy się w zwierzynę było naprawdę odczuwalne. ;)

Online YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #58 dnia: Lutego 28, 2024, 10:26:44 »
Super, dzięki za opinię, cieszę się, że kampania się podobała i przede wszystkim, że udało się ją skończyć :).

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #59 dnia: Lutego 28, 2024, 13:47:24 »
Gratulacje Jascha za ukończenie kampanii ;). Po ukończeniu kampanii dla AH-64, dotarciu do piątej misji w Szatan Abra dla Mi-24 zrobiłem sobie odpoczynek od śmigieł i ukończyłem całą kampanię Red Flag dla F-16. Teraz czas na powrót Afganistanu ;)