Bez urazy, ale tak to wygląda.
Widzisz, problem z informacjami z ChRL jest niestety taki, że nikt nie wie co jest prawdą, co lekko naciągane, a co totalnymi kłamstwami lub pomijanymi danymi nie pasującymi do "idei" zaje..ści "chińskiego systemu komunistycznego".
OK. Oczywistym jest, że każdy z dużych krajów kreuje własną propagandę, więc zawsze trzeba mieć to na uwadze. Chińczycy publikują bardzo mało danych technicznych dotyczących ich sprzętu wojskowego. Raczej ograniczają się do wizualnej prezentacji maszyn, co w domyśle jest formą komentarza: "
Patrzcie, mamy to". Jeśli już dowiadujemy się czegoś konkretnego o produkowanym przez nich sprzęcie to zazwyczaj z innych źródeł, via ćwiczenia lotnicze Pakistańczyków z Arabami. Rozumiem, że taka forma budzi zwyczajne podejrzenia/niedowierzanie, zwłaszcza że przez ostatnie 30 lat żyliśmy w świecie militarnej supremacji USA i krajów zachodu. Historia jednak uczy, że nic nie trwa wiecznie i może właśnie żyjemy w czasie kolejnego "przesilenia". Nie wiem, zobaczymy. Myślę jednak, że jeśli już, to powody do niepokoju powinni mieć Amerykanie. Zatem wystarczy obserwować ich reakcje. Oni mają dobry wywiad i jeśli chińskie "nadymanie się militarne" to zwykły blef, za którym nie stoją żadne rewelacje technologiczne, to zwyczajnie im nie odpuszczą na terenie południowego Pacyfiku - Oceanu Indyjskiego i wciąż będą dzierżyć rolę "światowego żandarma". Przynajmniej tak uważam

.
Odnośnie ichniejszego systemu komunistycznego, to nie zamierzam go bronić, bo zwyczajnie nie ma czego. Niemniej jednak, w niektórych krajach sprawdza się dziwna forma sprawowania władzy, która nigdzie indziej nie zostałaby zaakceptowana (Chiny, czy większość krajów islamskich). Poza tym, to wcale nie musi się przekładać na siłę militarną danego państwa. W 455r Rzym został podbity i splądrowany przez Wandalów, a przecież nikt o zdrowych zmysłach nie będzie udowadniał wyższości norm plemiennych nad
Ius Romanum (prawo rzymskie)

. To, że my mamy demokrację, wcale nie musi z automatu oznaczać, że jesteśmy od nich we wszystkim lepsi (choć mam wrażenie, że wielu się tak właśnie czuje), a zwłaszcza już w kwestiach technicznych.
Kolei dużych prędkości w Chinach (spinających ten kraj) nie wybudował Deutsche Bahn czy Amtrak, lecz ich własny CRH. Misji bezzałogowej na Marsa w 2021r też nie przygotował im Elon Musk, lecz CNSA (Chińska Narodowa Agencja Kosmiczna).
Zapewne wielu z nas (możliwe że każdy) ma w domu jakiś nowy sprzęt elektroniczny z ChRL firm: Huawei, Mio, Xiaomi, TP-Link itp, itd... Ma więc okazję przekonać się, że nie jest to elektronika odbiegająca jakoś od tego co produkowane jest obecnie w Korei czy Japonii.
Myślę, że u nas jest też wiele zakłamania i hipokryzji w prasie. Dowodem niech będzie przypadek tego chińskiego generała (nazwiska nie wspomnę

), o którym mówił u siebie na kanale dr Szewko, że prasa zachodnie go uśmierciła, jako dowód na czystki wprowadzane w chińskiej armii przez Xi. Po czym facet cudownie "zmartwychwstał", gdy odnalazł się w składzie delegacji chińskiej do Wietnamu. Oczywiści zachodnie gazety nie przyznały się do wcześniejszej ściemy, lecz wymyśliły nowe nagłówki, że jest to niezbity dowód na postawienie się chińskiej armii "Kubusiowi Puchatkowi"

.
Jeśli kogoś mierżą wstawiane tu przeze mnie posty z chińskimi nowinkami, to zalecam omijać je szerokim łukiem. Ja ograniczę się jedynie do wklejania zdjęć z nazwami sprzętu, bez jakichkolwiek opisów, czy linków do artykułów. Ewentualnie, mogę tego w ogóle zaprzestać. Nie będzie żadnych moich nowych postów ze sprzętem od Azjatów, jeśli wyprowadza was to z własnych "stref komfortu".
Spoko, dla mnie nie ma problemu. Ja nie mam z tego żadnej kasy, a i też lepsze pomysły na spędzanie wolnego czasu niż przepychanki słowne z innymi użytkownikami forum. Pamiętam, że był tu kiedyś pewien kolega, bardzo merytoryczny w kwestiach sprzętu "Made in CCCP", lecz znikł.
Johnny Cool taki chyba miał nick. Myślę, że stało się to ze szkodą dla tego forum, ale może administratorzy uważają inaczej... Tak czy siak, dajcie znać coście postanowili, jakie jest wasze zdanie. Dostosuję się

.