Autor Wątek: Problemy, pytania o gre online  (Przeczytany 31633 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Qba

• VFA-313
  • *
Odp: Problemy, pytania o gre online
« Odpowiedź #30 dnia: Lutego 07, 2007, 14:03:11 »
W tym wątku warto jeszcze dodać, że istnieje fajny programik Hamachi emulujący sieć lokalną. Z tego co wiem z jego pomocą można grać w Falcona mając wewnętrzne IP, zablokowane porty itd. www.hamachi.cc

Virtual Strike Fighter Squadron 313

"Failure to remove TrackIR prior to ejection may cause injury. If unable to remove TrackIR, a proper ejection body position (head back against the seat headrest) reduces the chance of injury from the TrackIR."

Bialy_ICE

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Lutego 07, 2007, 20:24:49 »
Szkoda że gra prawi tyle problemów jeżeli chodzi o połączenie do gry online.
Gdyby nie to sądze, że na Hyperlobby wzrosłaby frekwencja miłośników Falcona, może zbliżona do takiej jak na Iłku FB. Ale cóż jak do tej pory, na razie jest niewielki ruch ale znajdzie się parę osób i można grać. :002: Albo może się rozkręci, bo z tego co wiem to FalconAF jest aktywny na HL po patchu 1.0.8  Ale cóż, pozostaje nie tylko grać na HaLku.... :021:
« Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2007, 20:30:06 wysłana przez Bialy_ICE »

lopezonline

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Marca 17, 2007, 15:00:52 »
Mam F:AF z patchem 1.10, łącze po kablówce, 1.5 Mb z High ID, WinXP z SP2, Zone Alarm i AVG, Router D-linka DI-604 (dziele łącze z bratem) co muszę zrobić/ściągnąć/zainstalować/przekonfigurować żeby pośmigać moim Jastrzębiem (sic!) po i-necie ?

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #33 dnia: Marca 17, 2007, 20:59:38 »
Mieć na swoim routerze otwarte porty TCP/UDP 2934 i 2935.

Jeśli jesteś dodatkowo za NAT-em ubłagać/przekupić/pobić admina celem udostępnienia tych portów/przekierowania ich na zewnętrznym firewalllu.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Miszon

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Marca 18, 2007, 10:05:21 »
Porty na ruterze nie tyle muszą być otwarte co przekierowane (portforwarding) na twój adres IP. Jeżeli na ruterze stosujesz firewall, wówczas musisz stworzyć regułę, która przepuści ruch na tych portach. Jeśli na ruterze masz wyłączony firewall to nie musisz nic dodawać. Ponadto na lokalnym firewallu (ZoneAlarm) również musisz zastosować taką regułę. Niektóre windziane firewalle (np. Sygate) w przypadku braku reguły same pytają czy taki ruch dopuścić, wówczas należy odpowiedzieć twierdząco.
Jeżeli masz publiczny (zewnętrzny) adres IP przypisany tylko dla ciebie to prawdopodobnie nie musisz o nic prosić admina, jednak jeżeli takiego nie masz, zgdonie z tym co napisał bip3r, musisz załatwić sprawę z adminem o takie same przekierowanie portów u nich na ruterze.

Maks

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: Września 29, 2007, 14:13:09 »
Siema,
Mam problem z gra onlinne poniewaz nie umiem odblokowac portow. Mam Outposta Firewallaa moje IP to 192.168.1.10

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Września 29, 2007, 14:26:06 »
Ten IP wygląda mi na IP wewnętrzne. Jesteś w sieci LAN? Osiedlowej albo domowej?

edit: Przeczytałeś ten temat od początku?

Maks

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: Września 30, 2007, 10:49:54 »
Mam liveboxa dzielonego na mnie i na siostre.Predkosc 1MB.Ale jak wchodze na strone gdzie pokazuje moje IP to zawsze jest inne i przewaznie zaczyna sie na 83.xxx.xx.

Maks

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Września 30, 2007, 11:31:40 »

Wydaje mi się że dobrze odblokowałem porty.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #39 dnia: Września 30, 2007, 12:55:59 »
Cytat: Maks
Siema,
Mam problem z gra onlinne poniewaz nie umiem odblokowac portow. Mam Outpost Firewallaa moje IP to 192.168.1.10

Mam liveboxa dzielonego na mnie i na siostre.Predkosc 1MB.Ale jak wchodze na strone gdzie pokazuje moje IP to zawsze jest inne i przewaznie zaczyna sie na 83.xxx.xx.

Wydaje mi się że dobrze odblokowałem porty.

Jeśli dobrze rozumiem, to Livebox o IP 83.xxx.xxx.xxx robi u Ciebie za router i rozdziela dostęp na dwa kompy w sieci domowej o numerach IP 192.168.1.10 i 192.168.1.xxx

Zakładam , że obrazek przedstawia konfigurację Livebox'a, a nie Outpost Firewall'a na komputerze o IP 192.168.1.10.

Jeśli tak, to w konfiguracji Liveboxa musisz otworzyć porty 2934 i 2935 w OBU KIERUNKACH, tzn dla pakietów PRZYCHODZĄCYCH jak i WYCHODZĄCYCH.
Z załączonego obrazka wynika chyba, że otworzyłeś porty UDP 2934 i 2935 tylko dla pakietów WYCHODZĄCYCH ("Outbound"). Najprawdopodobniej musisz także je otworzyć dla pakietów przychodzących (logika podpowiada mi że powinny się one zwać "Inbound").

Teraz na kompie gdzie masz AF'a i Outposta Firewall'a (czyli tym z IP wew. 192.168.1.10) również musisz otworzyć te porty dla AF'a.

Dla pewności możesz to samo zrobić dla protokołu TCP..
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #40 dnia: Września 30, 2007, 13:27:34 »
Z poziomu przeglądarki wejdź na adres http://192.168.1.1 użytkownik admin, hasło admin. Następnie przejdź do zakładki Serwery LAN, kliknij przycisk Dodaj i wypełnij następująco:
Nazwa serwera: Falcon4TCP
Dostęp włączony: Tak
Protokół: TCP
Port od: 2934
Port do: 2936
Lokalny adres: zostaw bez zmian, domyślnie będzie twój
Kliknij Zastosuj, następnie Później. Teraz musisz powtórzyć całą procedurę. Zmień tylko Nazwę serwera na Falcon4UDP, Protokół na UDP i po kliknięciu Zastosuj zamiast Później kliknij Teraz, potem Zapisz.

W zasadzie to wszystko. Wejdź jeszcze dla pewności w zakładkę Serwery LAN i jeśli widzisz na liście Falcon4TCP i Falcon4UDP to masz już przekierowane porty.
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

Maks

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: Września 30, 2007, 15:31:01 »

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #42 dnia: Września 30, 2007, 15:43:31 »
Pewnie nie zmieniłeś Nazwy serwera dodając drugie przekierowanie.
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

Maks

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: Września 30, 2007, 15:46:36 »
Zmieniłem.

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #44 dnia: Września 30, 2007, 15:53:02 »
Jesteś pewien, że wpisujesz tak jak jest tutaj:

Zrób screenshota z zakładki Serwery LAN.