Autor Wątek: Problemy, pytania o gre online  (Przeczytany 31681 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Maks

• Gość

BigMac

• Gość
Odp: Problemy, pytania o gre online
« Odpowiedź #46 dnia: Września 30, 2007, 16:10:56 »
Dodaj jeszcze UDP, masz tylko TCP.

Maks

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: Września 30, 2007, 16:18:28 »
Zrobilem oba. i tyłek.

Config Outposta: http://www.imagic.pl/public/pview/74575/bez%A0tytu%3Fu.JPG

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Września 30, 2007, 16:41:50 »
Nie nie, dodaj UDP do "serwera LAN". Firewall też musi przepuszczać UDP, ale jeszcze musisz forwardować porty UDP w routerze. Przeczytaj ponownie post Gerraha.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #49 dnia: Września 30, 2007, 18:09:48 »
Nie nie, dodaj UDP do "serwera LAN". Firewall też musi przepuszczać UDP, ale jeszcze musisz forwardować porty UDP w routerze. Przeczytaj ponownie post Gerraha.

Najprościej mówiąc: zarówno Livebox (router) jak i Firewall na kompie muszą muszą puszczać ruch w obie strony na portach 2934, 2935 w protokołach UDP i dla świętego spokoju TCP.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Maks

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: Września 30, 2007, 21:47:39 »
Nie zorzumialem waszej wypowiedzi poniewaz w Outposcie mam chyba w obie strony i obydwa protokoly zrobione. A w liveboxie tez w obie strony.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #51 dnia: Września 30, 2007, 21:58:10 »
W takim razie, skoro nie wiadomo gdzie leży błąd, to wyłącz całkiem Outposta. Wówczas jeśli AF dalej dalej nie będzie chciał się łączyć, to będzie oznaczało, że błąd konfiguracji leży po stronie Liveboxa. Jeśli się połączy to oznacza, że skopaną masz konfigurację Outposta.

A tak swoją drogą, to ja korzystam z Sygate Personal Firewall Pro, który jest bardzo przejrzysty i intuicujny. Bardzo polecam.

13WELT YouTube Channel

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #52 dnia: Września 30, 2007, 22:08:31 »
Hmm... Spróbuj może jeszcze zresetować router. Co prawda u mnie po forwardowaniu nie trzeba tego robić, ale lepiej sprawdzić tę opcję.
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

Maks

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: Października 01, 2007, 19:58:56 »
Bez outposta tez nie hasa.

Q-bak

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: Października 01, 2007, 21:40:31 »
A ja mam taki problem, ze chociaz mam kilka kompow (laptopow) w domu, to najlatwiej mi korzystac z laptopa sluzbowego matki. jak to sluzbowe, poblokowane jak diabli. no i akurat falcon po necie nie dziala. Probowalem przez hamaczi, ale rowniez nie bardzo szlo. Czy istnieje jakis program, ktory mi na poziomie komputera zrobi jakis tunel, zeby wszystko sobie nie-niepokojone szlo do routera i w swiat ? (dodam ze problem jest w firewallu systemowym kompa, ktory wlasnie trzeba ominac - na innych kompach dziala bez problemu, ale inne nie sa tak mocne/dostepne jak ten)
Czyli sprawa sie rozbija, jak ominac antywirusa komputerowego, w ktorym jest ow firewall. Jest to symantec antywirus. Wolalbym go nie kasowac itd (nie mam tez praw admina)

Ratujcie, bo bede musial latac z 20fps'ami na kompie siory ; )

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: Października 06, 2007, 15:49:26 »
Jak wykonać coś takiego:
mam w LAN dwa kompy - chcę jeden przeznaczyć na serwer(w trybie host only) drugi ma być zwykłym klientem. Oczywiście - dostęp do serwera ma być możliwy również od strony WAN. Jak to wszystko skonfigurować? Wydaje mi się, że gdzieś,kiedyś czytałem o podobnym problemie ale niestety starcza pamięć zawodzi. Proszę o wszelką pomoc.

PS Sprawa dotyczy wszystkich wersji, tj AF, OF i RV. Myślę, że rozwiązanie jeśli istnieje powinno być bardzo podobne.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #56 dnia: Października 06, 2007, 19:11:06 »
Jak wykonać coś takiego:
mam w LAN dwa kompy - chcę jeden przeznaczyć na serwer(w trybie host only) drugi ma być zwykłym klientem. Oczywiście - dostęp do serwera ma być możliwy również od strony WAN. Jak to wszystko skonfigurować? Wydaje mi się, że gdzieś,kiedyś czytałem o podobnym problemie ale niestety starcza pamięć zawodzi. Proszę o wszelką pomoc.

PS Sprawa dotyczy wszystkich wersji, tj AF, OF i RV. Myślę, że rozwiązanie jeśli istnieje powinno być bardzo podobne.

Konfiguracja pewnie zależy od tego, czy komp mający robić za server ma zewnętrzne IP, czy nie. Jeśli tak, to raczej bez większych problemów będzie on widoczny przez wszystkich klientów (WAN i LAN) pod tym IP.

Jeśli oba są za NATem, to wydaje mi się, klienci z WAN-u musieliby łączyć się z IP routera + to nieszczęsne przekierowanie portów na Twój server, natomiast Ty ze swojego klienta z LAN powinieneś mieć 2 możliwości połączenia się z serverem:

1) wpisując w konsoli Falcona bezpośrednio LAN-owe IP 192.168.xxx.xxx (ale czy wówczas nie będzie problemów w trakcie misji pomiędzy Tobą, a zewnętrznymi ??)

2) możesz chyba także połączyć się jako "zewnętrzny" podając w konsoli IP routera, a nie bezpośrednio LAN-owe IP Twojego servera Falcona. Wówczas droga Twoich pakietów będzie podobnie "skomplikowana" jak klientów z zewnątrz, a więc opóźnienia itp. będą dotyczyły wszystkich równo.

Oby nie powstał z tego system iście socjalistyczny - wszystkim równo.... czyli każdemu gó..o!  :020:

A tak swoją drogą to ciekawe jak to zagra, daj znać jak będziesz miał wyniki!

13WELT YouTube Channel

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: Października 06, 2007, 21:07:41 »
SzKolego Bip3r - zrewidujcie, proszę, swój post bo narażacie ludzi na pomroczność jasną w temacie sieci.  :002:

Wyjaśniam jeszcze raz: mam 2 kompy w sieci LAN (ergo za routerem - NAT jest jedną z usług routera, secundo ergo dzielące to samo IP). Chcę by jeden z tych PC "robił" za serwer, w związku z tym ludzie z zewnątrz (czyli WAN) muszą się "przebić" przez router/NAT do serwera w LAN. W tym celu mam zmapowane wymagane porty (2934,2935 oraz dla celów Rapace OF Launcher 2936 i 21) na wewnętrzne IP serwera. Pociąga to za sobą niemożność przekierowania tychże samych portów na klienta. Z kolei serwer może serwować albo dla LAN albo dla WAN - nie da się tego zrobić dla obu sieci, a przynajmniej moje testy wykazują brak takiej możliwości. Stąd ponawiam moje pytanie: wie ktoś jak to obejść?

Pozdrawiam.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: Października 06, 2007, 21:17:27 »
O ile sobie dobrze przypominam, nie da rady...

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: Października 06, 2007, 22:05:22 »
Szczerze pisząc to wolałbym, żebyś jadnak miał sklerozę :D
Ot tak - tylko w tym temacie :P
Ktoś inny ma jakieś pomysły? Coś z hostidx? Jeszcze się nie poddaję...