Jak wykonać coś takiego:
mam w LAN dwa kompy - chcę jeden przeznaczyć na serwer(w trybie host only) drugi ma być zwykłym klientem. Oczywiście - dostęp do serwera ma być możliwy również od strony WAN. Jak to wszystko skonfigurować? Wydaje mi się, że gdzieś,kiedyś czytałem o podobnym problemie ale niestety starcza pamięć zawodzi. Proszę o wszelką pomoc.
PS Sprawa dotyczy wszystkich wersji, tj AF, OF i RV. Myślę, że rozwiązanie jeśli istnieje powinno być bardzo podobne.
Konfiguracja pewnie zależy od tego, czy komp mający robić za server ma zewnętrzne IP, czy nie. Jeśli tak, to raczej bez większych problemów będzie on widoczny przez wszystkich klientów (WAN i LAN) pod tym IP.
Jeśli oba są za NATem, to wydaje mi się, klienci z WAN-u musieliby łączyć się z IP routera + to nieszczęsne przekierowanie portów na Twój server, natomiast Ty ze swojego klienta z LAN powinieneś mieć 2 możliwości połączenia się z serverem:
1) wpisując w konsoli Falcona bezpośrednio LAN-owe IP 192.168.xxx.xxx (ale czy wówczas nie będzie problemów w trakcie misji pomiędzy Tobą, a zewnętrznymi ??)
2) możesz chyba także połączyć się jako "zewnętrzny" podając w konsoli IP routera, a nie bezpośrednio LAN-owe IP Twojego servera Falcona. Wówczas droga Twoich pakietów będzie podobnie "skomplikowana" jak klientów z zewnątrz, a więc opóźnienia itp. będą dotyczyły wszystkich równo.
Oby nie powstał z tego system iście socjalistyczny - wszystkim równo.... czyli każdemu gó..o!

A tak swoją drogą to ciekawe jak to zagra, daj znać jak będziesz miał wyniki!