Autor Wątek: 1.2 "Black Shark"  (Przeczytany 141578 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

||**Boberros**||

• Gość
Odp: 1.2 "Black Shark"
« Odpowiedź #750 dnia: Czerwca 28, 2007, 19:14:33 »
Co do tworzenia maszyn dwumiejscowych to przecież nie jest to bariera nie do przebicia. Moim zdaniem powinna być to dodatkowa opcja, którą by się uaktywniało tylko jeżeli by się chciało lecieć taką maszyna - np. 2 osoby w sieci łączą się i jest OK. Tylko w sieci byłby wymagany dodatkowy człowiek, a singlu już nie. Jakby ktoś chciał lecieć np. Su-30 czy Mi-24 bez innego człowieka z drugiej strony, to gra by nie pozwalała wziąć takiego samolotu i musielibyśmy wybrać samolot jednomiejscowy. Problem rozwiązany. Oczywiście do tego przydał by się serwer dedykowany, ale to mrzonka  :021: Aby to działało musieli by dodać kilka opcji związanych z serwerem, by np. sprawdzał ile osób jest do jednego samolotu, czy np. nikt też nie zmienił sobie rakiet na AIM-54. I tak dalej. Może doczekamy się wreszcie starych Mig-21 a do AI nowe modele, np. Eurofighter 2000, czy F-22 (samoloty AI i tak są uproszczone więc mogło by być).
Ale jak tego nie będzie to przecież później wyjdzie nowy sim, po BS, na nowym silniku itd.

A i ciekawe jak to będzie wyglądać lot nisko nad ziemią z tymi niezbyt fajnymi teksturami.... jakie ma FC

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #751 dnia: Czerwca 28, 2007, 19:22:52 »
Ja jestem ciekaw czemu ten amerykański AH-64D na tym filmiku ma zasobnik AMASE ? Z tego co wiem amerykanie ich nie zakupili  bo czekają na wynik prób z pełną integracja głowic DIRCM, testowanych na maszynach Holenderskich od zeszłego roku.

Czyżby jak zwykle wrzucali do gara co im się nawinie pod rękę ?

« Odpowiedź #752 dnia: Czerwca 28, 2007, 19:28:56 »
@ qrdl

Argument o jednomiejscowości maszyny podałem nie dlatego, że uważam symulator maszyny dwu- i więcejmiejscowej za gorszy czy mniej realistyczny. Jakoś w EE obecność wirtualnego strzelca/2 pilota mi to zbytnio nie przeszkadzała. Inna sprawa, że argument o samolotach pasażerskich w FS-ach jest też trochę chybiony bo w zasadzie wszystkie czynności pilotażowe może tam wykonywać jedna osoba.

O jednomiejscowości i możliwości jedynego wyboru w tym przypadku Ka-50 piszę w kontekście tego co twierdzi ED, że nie jest w stanie wyprodukować samolotu/śmigłowca dwumiejscowego, podobnie jak nie jest w stanie wyprodukować symulacji bardziej rozbudowanych systemów elektronicznych. Nie znam się na tym, ale jeżeli ktoś tak twierdzi to lepiej niech robi dobrze to co potrafi, a nie próbuje na siłę to czego nie umie - efekt będzie chyba lepszy.

Co do wiedzy na temat jak taka maszyna lata to chyba trochę przesadzasz. Jak latają śmigłowce z układem podwójnego wirnika wiadomo powszechnie (w końcu kilka maszyn z takim układem jest eksploatowanych), systemy uzbrojenia też nie są ewenementem itd.

Inna sprawa, że zgadzam się w zupełności co do oceny kierunku rozwoju gry - też wolałbym, aby LO pozostał grą o samolotach, a śmigłowce powstały w innym odrębnym simie tylko im poświęconej, ale jak się nie ma co się lubi ...

no chyba, że ktoś wprowadzi się w stan, w którym Ukraina napad na Rosję

A co robimy od czasu pierwszego Flankera? Przecież to właśnie fikcyjna wojna Rosji z Ukrainą, o Krym

I tu znowu się muszę z Tobą zgodzić, że bardziej od nowych maszyn (choć wiele bym dał za MiG-21, 23 i Su-22 - zapłaciłbym im chętnie za każdy z tych samolotów tyle co za całą grę) są potrzebne nowe teatry działań. I tego właśnie nie rozumiem w polityce ED. Przecież ten teren w LO nie jest zbudowany jakoś skomplikowanie - z tych "kocków" dało by się zbudować np. wschodnią Europę - w zasadzie wszystkie elementy są, architektura jest przecież podobna. Nie mogła by ta druga wojna w LO+ wybuchnąć np. w państwach nadbałtyckich albo jakaś zadyma w obwodzie Kaliningradzkim etc.?

I to jest dla mnie znacznie bardziej niezrozumiałe niż tworzenie tego Ka-50.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #753 dnia: Czerwca 28, 2007, 19:58:55 »
A ja Wam mówię, że to: "Big announcement" co to ma być w lipcu, będzie dotyczyć Apacha flayable  :021:
Natomiast co do AMASE to miałem czasie projekcji identyczne skojarzenia jak Sun. Komuś się spodobała fotka "Holendra" na airforcephotos i chłopaki zaszaleli...
Jeszcze odnośnie umiejscowienia gry. Rozbudowują teren w stronę Gruzji i reszty Kaukazu, bo tak się składa, że ten rejon najbardziej szczypi w d... Rosjan, a rozmowy o włączeniu Gruzji do NATO jeszcze to szczypienie pogłębiają.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #754 dnia: Czerwca 28, 2007, 20:00:23 »
Ja jestem ciekaw czemu ten amerykański AH-64D na tym filmiku ma zasobnik AMASE ? Z tego co wiem amerykanie ich nie zakupili  bo czekają na wynik prób z pełną integracja głowic DIRCM, testowanych na maszynach Holenderskich od zeszłego roku.

[...]

Czyżby jak zwykle wrzucali do gara co im się nawinie pod rękę ?

Podobna rzecz ma się na przykład z nocnym zasobnikiem celowniczym do Su-25T Merkury, co do którego tak naprawdę ED pomyliło modele 3D. Ten pod w symulatorze który podwieszamy pod ropucha to tak naprawdę zasobnik Chód, mający Merkuryrego zastąpić, obecnie jednak w Rosji nie produkowany z przyczyn obiektywnych. Zatem, choć pod Merkury oficjalnie skasowano z racji dużej zawodności, zbyt niskich charakterystyk oraz z racji faktu iż nie jest stabilizowany, to jednak w realu będące w Lipiecku żaby muszą się obejść smakiem i korzystać z kilku sztuk dostępnych, niegdyś zbudowanych Merkurych.

Samo wyposażenie Ka-50 jest co najmniej kontrowersyjne, bowiem w realu kilka sztuk tego śmigłowca ma zainstalowane różne egzotyczne czujniki (np. kulę ze stacją GOES-320 na egzemplarzu '18', tuż pod okienkiem Szkwała-1). Nawet seryjny Ka-50 o numerze '25' lata na ten przykład z czujnikami systemu Otklik (L140), którego pozostałe egzemplarze o numerkach serii '2x' jak dotąd nie mają. I tak można wymieniać i wymieniać... Choć akurat w przypadku Ka-50 chyba lepiej jednak, że ED nie bawiło się w wymodelowanie innych systemów (w większości zresztą tajnych) niż te które prezentują dotychczas wydane filmiki.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #755 dnia: Czerwca 28, 2007, 20:44:47 »
A ja Wam mówię, że to: "Big announcement" co to ma być w lipcu, będzie dotyczyć Apacha flayable  :021:

Jakby co, to będzie można się na Ciebie powołać? ;)

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #756 dnia: Czerwca 28, 2007, 20:58:17 »
O, jak ładnie się wątek ożywił dzięki qrdl'owi, parę godzin i nowa strona do poczytania.

A podsumować to można po prostu: cholera wie, czemu ED wymyśliło sobie zrobić Hokuma :D Widać było im po drodze, mieli dokumentację, umyślili sobie, że zarobią więcej niż na MiGu-21 , 23 albo Su-17 itd...

Kilka uwag technicznych:
ED to nie jest jakiś wielki korporacyjny team projektowy. To zespół, którego większość (jeśli nie wszyscy) członków zmieści się w jednym pomieszczeniu na fotografii i należy to wziąść pod uwagę określając swoje oczekiwania wobec symulatora. To nie był i nie będzie Flight Simulator, gdzie najpierw setki ludzi pracują nad stworzeniem podstawy po to, by potem tysiące ludzi mogły go rozszerzać według własnych upodobań.
Wszystko co padło tutaj w tym koncercie życzeń nie jest tak bardzo kwestią problemów technicznych (poza tymi oczywistymi, ale one są do rozwiązania), tylko przede wszystkim czasu a jak wszyscy wiemy czas = pieniądz

A w BS wszystkie śmigłowce będą flyable.... podobnie jak obecnie są flyable wszystkie samoloty. Wystarczy podmienić model zewnętrzny, tak nawet było zrobione na potrzeby tego filmu.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #757 dnia: Czerwca 28, 2007, 21:39:23 »
Jakby co, to będzie można się na Ciebie powołać? ;)

Raczej nie  :118: ale nawet jeżeli będzie to model T-64, film Glowing Amraama czy też manual, to następną maszyną flayable będzie Apacz, tylko pytanie czy jeszcze w tej dekadzie?
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline raugust

• *
  • Anytime, Baby...!
« Odpowiedź #758 dnia: Czerwca 28, 2007, 23:58:16 »
Rozumiem tęsknotę do MiG-21, sam chetnie polatałbym nim bojowo w jakimś dobrym simie, ale ta maszyna do LO nie pasuje, nie miała by absolutnie szans w konfrontacji z maszynami trzeciej generacji. Co innego Su-17, jeszcze by się mógł tu załapać w misjach szturmowych. A swoja drogą realnie odtworzony Mi-24 z możliwością latania w 2 osobowej załodze w sieci i misje desantowe obok typowo szturmowych to mogłoby być ciekawe. :003: Czasami marzy mi się w LockOnie Jak-141 ale to już byłoby kompletne SF :004:
http://img525.imageshack.us/img525/6027/su7attackfv3.gif

"...a jeśli z Nas ktoś padnie wśród szaleńczych jazd, czerwieńszy będzie kwadrat, nasz lotniczy znak..."

Elwood

• Gość
« Odpowiedź #759 dnia: Czerwca 29, 2007, 11:25:15 »
Poza tym w Mi-24 zupełnie przyzwoicie można narozrabiać w pojedynkę, bez operatora z przodu. Jedyną nie zdublowaną funkcją jest obsługa karabinu maszynowego, jeśli jest to starszy model bez armaty na prawej burcie. Prowadzenie radiowe tak przestarzałych rakiet jak Swatter i tak jest zasadzie bezużyteczne na dzisiejszym polu walki. Ale nie widzę problemu w zrobieniu operatora AI, jeśli w T-72 jeżdżącym po Bałkanach dało się zrobić rozsądną załogę, to i tu się da.

« Odpowiedź #760 dnia: Czerwca 29, 2007, 12:17:33 »
Rozumiem tęsknotę do MiG-21, sam chetnie polatałbym nim bojowo w jakimś dobrym simie, ale ta maszyna do LO nie pasuje, nie miała by absolutnie szans w konfrontacji z maszynami trzeciej generacji.

Jak najbardziej pasuje! LO odtwarza świat z lat dziewięćdziesiątych, kiedy to MiG-21 był samolotem w służbie równolegle z konstrukcjami nowszymi jak MiG-29 czy Su-27. Dodanie tej maszyny znacznie rozszerzyłby możliwości rozbudowy gry o inne kraje.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #761 dnia: Czerwca 29, 2007, 15:17:22 »
Poza tym w Mi-24 zupełnie przyzwoicie można narozrabiać w pojedynkę, bez operatora z przodu.
Tak jest w większości maszyn - operator uzbrojenia zwykle ma tylko dodatkową możliwość bardziej zaawansowanej obsługi sensorów i naprowadzania uzbrojenia kierowanego kablowo. Musiałbym zajrzeć do podręcznika, ale wydaje mi sie, że w takim Apache pilot nie ma właśnie tylko możliwości programowania lasera i odpalania jego wiązki.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #762 dnia: Czerwca 29, 2007, 23:50:20 »
wydaje mi sie, że w takim Apache pilot nie ma właśnie tylko możliwości programowania lasera i odpalania jego wiązki.

Czy to "tylko" nie powoduje, że w zasadzie nie można używać Hellfire'ów naprowadzanych laserowo?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #763 dnia: Czerwca 30, 2007, 00:23:14 »
Tak, ale nadal może korzystać z działka, FFARów i Stingerów, a w wersji AH-64D z pocisków AGM-114L. Jak do tej pory bardzo radośnie wydajemy rozkazy naszym skrzydłowym sterowanym przez AI (czy raczej AS - Artificial Stupidity ;) ), wiec co za problem wydać takiego rozkazu strzelcowi AI, namierz cel o największym priorytecie, następny cel, poprzedni cel, namierz itp. W Longbowach Janesa to jakoś nie przeszkadzało. Sprawa chęci, bo wymodelowanie takiego Apache, OH-58D, czy starej Cobry to żaden problem, a i nowsze przy odrobinie pieniędzy* można zrobić.

* - kwestia 200-300 USD za materiały na temat powiedzmy AH-1W, jego silników i tym podobnych drobiazgów.

Schmicht

• Gość
« Odpowiedź #764 dnia: Czerwca 30, 2007, 18:03:44 »
Drogie, moje Robaczki  :003:
Dyskusja na temat co pasuje, a co nie, nie ma sensu ponieważ dla ED nie ma to większego znaczenia! Należy zwrócić uwagę na dwie sprawy. Pierwszą z nich jest fakt że na rynku simów śmigłowców bojowych już dawno nie pojawiła się nowy tytuł, tym samym rynek został zaniedbany, a Ci którym w oczach świeci ten znaczek -> "$" to zauważyli i planują to wykorzystać. Więc raczej nie ma mowy by zamiast tego śmigłowca dali jakiś samolot. Inną sprawą że mogli by równolegle razem z Ka-50 dodać np. MiG'a 21, ale jak słusznie zauważył some1 ED to niewielki team i wyszli z założenia "lepszy jeden ogórek cały niż dwa podziabane".  :118:

Dlaczego nie mi24? Cóż ostatni czasy LO stało się poligonem doświadczalnym dla pewnego sima dla wojska. Tym samym uważam że Ka-50 jest swoistą próba możliwości ED. No ale to już taka moja luźniejsza teoria ;D