Autor Wątek: 1.2 "Black Shark"  (Przeczytany 141495 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

maverickdan

• Gość
Odp: 1.2 "Black Shark"
« Odpowiedź #900 dnia: Października 14, 2007, 20:34:40 »
Drogi Razorblade1967 zgadzam się z tobą, jest to wojna Ukrainy z Rosja więc po kiego diabła dali tego nieszczęsnego F-15 i A-10? Moim zdaniem jak coś się robi to trzeba być konsekwentnym i zrobić to dobrze.

jakie samoloty powinny mieć IFF odczytywany przez maszynę USA jako swój? Przecież wszystkie samoloty Rosji, Ukrainy i Gruzji IFF identyfikowałby jako maszyny obce - czyli tak jak jest rzeczywiście w grze

W rzeczywistości to jest tak że IFF w tym symulatorze ma mało wspólnego z rzeczywistością. Twórcy tego wspaniałego symulatora poszli drogą gdzie to wybranie koalicji decyduje o wskazaniach IFF i dlatego F-15 powinien mieć ten bejerek tak jak inne maszyny.

Jeżeli jednak już miałoby być tak jak powinno to w momencie kiedy w tej samej koalicji znajdują się samoloty innych krajów to IFF powinien wskazywać ich jako OBCYCH a tak nie jest.

przykład? USA jest w koalicji z Ukraina tak? Mam do wyboru samolot SU27(UKRAINA) i F-15(USA)
Ja biorę SU27, mój kolega Czesterfild bierze F-15. Mamy starcie z dwoma napastnikami na bliskim kontakcie i okazuje się że ja  mam możliwość identyfikacji IFF w swoim SU27, a mój kolega Czesterfild nie ma pojęcia kto jest kto, ponieważ pech chciał że w obu koalicjach Red i Blu są samoloty SU27 .

Jeżeli jednak chodzi o możliwość pokazywania typu samolotu to może ona służyć jako IFF pod warunkiem że jest zrobiona odpowiednio misja i niema po obu stronach tych samych samolotów

Tak więc "marudzenie" na brak IFF w F-15 jest moim zdaniem uzasadnione "średnio".
Całkowicie się z tobą nie zgadzam, jak pisałem wyżej
Twórcy tego wspaniałego symulatora poszli drogą gdzie to wybranie koalicji decyduje o wskazaniach IFF i dlatego F-15 powinien mieć ten bejerek tak jak inne maszyny.

Jak nas znajdziecie miedzy drzewami....oj nie byłbym taki do przodu ,bo jeśli macie racje to naszym sukcesem będzie ucieczka w jednym kawałku ....jeśli nie ....to lepiej szybko startujcie i w stratosferę.....a ja na pewno sprawdzę jak będzie .

Pożyjemy zobaczymy :118: potrafie wytropić bez szelestnie zwierzynę o czym niektórzy z kolego z tego forum się przekonali :021:

pozdrawiam
Maverickdan

« Ostatnia zmiana: Października 14, 2007, 20:41:54 wysłana przez Maverickdan »

« Odpowiedź #901 dnia: Października 14, 2007, 20:57:07 »
...jest to wojna Ukrainy z Rosja więc po kiego diabła dali tego nieszczęsnego F-15 i A-10?

Też nie rozumiem dlaczego poszli w tym kierunku. Trochę to było na siłę ... ale rynek ma swoje prawa.

Moim zdaniem jak coś się robi to trzeba być konsekwentnym i zrobić to dobrze [...]
USA jest w koalicji z Ukraina tak? Mam do wyboru samolot SU27(UKRAINA) i F-15(USA)

I tu właśnie pojawia się problem taki sam jak w "realu". USA nie jest w koalicji z Ukrainą, Rosją czy Gruzją (nie był w czasie kiedy "dzieje się symulator" i nie jest teraz jak tworzą BS) - urządzenia identyfikujące nie są ze sobą zgodne. Jeżeli więc bawimy się w amerykańską interwencję na Ukrainie czy w Gruzji (po dowolnej ze stron) to problemy identyfikacyjne są podobne jak byłyby w rzeczywistości (oczywiście to tylko gra, więc masz całkowita rację, że nijak to się ma do prawdziwego IFF) - IFF w F-15 z USAF pokazywałby, że samolot Ukraiński jest wrogi (pomimo, że działali by po tej samej stronie w danym momencie), bo samoloty Ukraińskie nie miałyby odpowiednich urządzeń. O przynależności maszyny decydowałyby inne kwestie i nie można by strzelać bez upewnienia się kto leci. W sumie to można tylko należy się wtedy liczyć ze stratami u "sojusznika".

Gdybyś miał w F-15 "hamerykanski" IFF to i tak nie odróżniałby, która maszyna Rosji, Ukrainy czy Gruzji jest aktualnie po Twojej stronie :021:

Jeżeli mówimy o misjach (takich jak Wasze przyszłe-niedoszłe plany dynamicznej kampanii) to nie żadnego problemu. Problemy identyfikacyjne tylko urealniają rozgrywkę. Czy takiego problemu nie było czasem podczas "Pustynnej Burzy" z francuskimi Mirage? To właśnie mam na myśli pisząc, że IFF w F-15 to niewielki problem.

Jeżeli jednak chodzi o możliwość pokazywania typu samolotu to może ona służyć jako IFF pod warunkiem że jest zrobiona odpowiednio misja i niema po obu stronach tych samych samolotów

I tu się właśnie z Tobą nie zgadzam, z powodów podanych powyżej. Jesteś w swoim amerykańskim czy izraelskim F-15 interwentem na obcej wojnie i właśnie masz mieć problemy z identyfikacją i to jest właśnie OK w odniesieniu do realu.

Jedyne zastrzeżenie można mieć w stosunku do dogfightowej "rąbanki". Tam brak IFF to pewien problem.

Inna sprawa, że w rzeczywistym konflikcie samoloty nie latają z włączonym ciągle IFF. Uruchamia się go tylko w określonych strefach bo urządzenia te emitują sygnał co sprzyja wykryciu przez nieprzyjaciela.
« Ostatnia zmiana: Października 14, 2007, 21:17:17 wysłana przez Razorblade1967 »

maverickdan

• Gość
« Odpowiedź #902 dnia: Października 14, 2007, 21:50:26 »
Może przekonam cię inaczej.
Powiedz mi czy w porządku jest to że w walce na bliski kontakt, czyli w skanowaniu pionowym, brak jest identyfikacji SWÓJ/OBCY na HUD lub w innym miejscu w samolocie F-15 a na przykład w BVR na radarze w tymże samolocie będę widział  kto jest kto. Nie jest to twoim zdaniem całkowita nie dorobaka i brak odpowiedzialności?
Spójrzmy na drogę którą poszli twórcy a nie jak powinno być bo to wiemy obydwaj.
W LockOn FC koalicja decyduje o wskazaniach IFF -TO JEST FAKT.

Zgadzam się z tobą że IFF powinien działać tak jak napisałeś ale tego się nie doczekamy.

I teraz jeszcze jedna aspekt który niebył chyba tutaj jeszcze poruszany. Każdego z nas interesują inne typy samolotów. Niektórych z nas interesują myśliwce, kogoś innego bombowce a jeszcze kogoś wiatraki.
Gdyby wypuścili FC  jako  kontynuacja LockON Air Combat i niebyło by możliwości latania innymi samolotami tylko SU25T to gwarantuje że sprzedaż tego produktu byłaby mniejsza o jakieś 40%

Wystarczy zobaczyć na HL ile osób, czym lata  i sprawa jest jasna.

Niech wypuszczą BS bez możliwości latania innymi samolotami, to pójdą z torbami

Moim skromnym zdaniem skandalem jest olewanie innych samolotów kosztem zrobienia innego pojazdu lotniczego lepiej i w bardziej zaawansowanym stopniu.

To tyle z mojej strony

pozdrawiam

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #903 dnia: Października 14, 2007, 22:16:02 »
Dyskusja prawie jak w PFie o Ufach :D Nie wałkujmy już tego. Koń jaki jest każdy widzi i albo się z tym pogodzimy, albo się nie bawimy. im i tak róznicy to nie zrobi :)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #904 dnia: Października 15, 2007, 00:03:14 »
Jak nas znajdziecie miedzy drzewami...
Jakimi drzewami ? :D Cygan zapominasz, że jeżeli ty widzisz drzewa, to w cale nie oznacza, ze twój przeciwnik je również widzi , bo :
a. może być za daleko
b. może mieć ich ustawienia na niższym poziomie, lub wręcz wyłączone ;)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #905 dnia: Października 15, 2007, 00:13:00 »
To my zrobimy tak żeby serwer dbał o grafę i małą ilość fpsów  :118: Prawda Qrdl? [;
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #906 dnia: Października 15, 2007, 00:22:51 »
To my zrobimy tak żeby serwer dbał o grafę i małą ilość fpsów  :118: Prawda Qrdl? [;

Prawda, Prawda. Wiecie co mówicie  :021: Przy okazji, to już się nie mogę doczekać jak wam odstrzelę łopaty. Już widzę te posty - BS nie spełnił moich oczekiwań, bo zupa była za słona hahahah.

« Odpowiedź #907 dnia: Października 15, 2007, 06:17:21 »
Przy okazji, to już się nie mogę doczekać jak wam odstrzelę łopaty.

W dobrym towarzystwie to nawet pospadać można przyjemnie  :002:

Już widzę te posty - BS nie spełnił moich oczekiwań, bo zupa była za słona hahahah.

Bądź tego pewny grono malkontentów zawsze się znajdzie.

Dyskusja prawie jak w PFie o Ufach :D Nie wałkujmy już tego. Koń jaki jest każdy widzi i albo się z tym pogodzimy, albo się nie bawimy. im i tak róznicy to nie zrobi :)

Święte słowa (z tym koniem) :003: OK - Mav i tak się nie przekonamy bo wyraźnie mamy krańcowo odmienne zdania zarówno co do obecności w tej grze amerykańskiego sprzętu (wg mnie w obecnym kształcie gry po prostu nie bardzo pasuje i stąd wiele problemów), jak i kwestii wagi potrzeby  :002: tego urządzenia w F-15 w grze mającej taki, a nie inny teatr działań. Mnie też interesują myśliwce, a nie samoloty szturmowe (choć "wiatrakiem, nie pogardzę, bo to inna "para kaloszy") - inna kwestia, że akurat raczej te zgodne z "duchem gry" od jej początków czyli Migi i "Suki".

... i wcale nie jest to "kwestia wyboru koalicji" bo samoloty Su-27 i MiG-21 mogą być sensownie po "dwóch stronach konfliktu" (stąd taka konstrukcja IFF, która się całkowicie sprawdza - po diabła robić inny dla Ukrainy i inny dla Rosji), a F-15 tylko po swojej czyli po stronie USA, stąd nie widzę powodu do narzekań na twórców gry/dodatków. Lepiej niż jest tak, niż miałby ten IFF działać jak w samolotach Rosji i Ukrainy czyli F-15 mógłby mieć zgodny IFF z maszynami np. Rosji (przecież to "kwestia koalicji") - bo to byłoby już śmieszne. A to, że niektórzy budują sobie "kombinacje wojenne" niezbyt zgodne z tym co zaplanowano w tej grze, dla tego teatru działań wojennych - to nie jest przecież wina jej twórców. A to, że mamy rożne pomysły w stylu Ukraina albo Gruzja w NATO, czy dodawanie nieistniejących państw to niestety wyłącznie nasz problem, że musimy borykać się z pewnymi niedogodnościami, bo autorzy gry nie przewidzieli naszych pomysłów.

Mazak ma rację, że to trochę podobne do PF-a - bo tam nie mogłem postawić Francji i USA po przeciwnych stronach konfliktu i zrobić sobie poprawnie operacji "Torch". Czy jednak to wina "Ola i spółki"? Czy po prostu moje pomysły przerastają to co przewidzieli autorzy? Chyba nie mogę mieć o to do nich pretensji, bo autorzy po prostu nie przewidzieli odwzorowania tego kawałka DWS (choć samoloty są).

Ale OK - mogę się dalej w tym temacie nie wypowiadać skoro jak widać to "nie pasuje". Możesz sobie Mav narzekać dalej do woli - ja swoje powiedziałem (tj. napisałem) :118:

Jak nas znajdziecie miedzy drzewami....

No właśnie - bardziej ciekawi mnie (od jakiegoś IFF-a dla F-15) czy w związku z pojawieniem się w grze śmigłowca urealniono kwestię wykrywania nisko i wolno lecącego celu na tle ziemi, bo w "realu" to wcale takie łatwe nie jest. Jeżeli taki obiekt będzie wykrywany z dużej odległości przez myśliwce to faktycznie uznam, że jego obecność w grze za "mało uzasadnioną".
« Ostatnia zmiana: Października 15, 2007, 06:25:46 wysłana przez Razorblade1967 »

« Odpowiedź #908 dnia: Października 15, 2007, 08:38:01 »
Widze  ,ze  zapanowala straszna euforia--zeby tylko  terminu  wydania  nie  zmienili:)
A tak  korzystajac   z okazji , ktos ma zamiar  kupic Black Shark'a  na  zachodzie??
Chetnie bym   sie  podpiol[podpiął] , moze  jeszcze  pare  osob by mialo chec  nabycia --zawsze  taniej (koszty wysylki na  kilka  osob)

Pisownia! Za następnego takiego posta będzie strzał.
some1
« Ostatnia zmiana: Października 15, 2007, 09:45:29 wysłana przez some1 »

maverickdan

• Gość
« Odpowiedź #909 dnia: Października 15, 2007, 09:22:15 »
Drogi Razorblade1967 bardzo ciebie szanuję, ale widzę że nie znasz tematu i nigdy nie latałeś chyba F-15.
Żeby był jasne, IFF działa tak jak w innych samolotach w tym simie, ale tylko w walce bez widoczności czyli BVR. Cały czas chodzi mi o to że niema żadnego rozpoznania w momencie kiedy dochodzi do walki na bliski kontakt. Tak jak pisałem wcześniej twórcy poszli drogą że to wybranie wspólnej koalicji dla tych samych państw, decyduje o wskazaniach IFF i tak jest we wszystkich samolotach.
Nierozumiem twojego czepiania się do mnie że marudzę.Naprawdę nie chcem nic kosmicznego. Zastanów się jak by to było, kiedy niemiał byś literki na HUDzie wskazującej SWÓJ/OBCY, w migu podczas walki kołowej kiedy to w walce uczestniczą więcej  niż cztery samoloty. Ciekawe co byś powiedział gdybym ja miał takie wskazanie i mógł rozróżnić kto jest kto.

przedstawie to tak:

MIG29      SU27     SU33    F-15

Wskazania IFF(BVR)                                      TAK         TAK      TAK      TAK

Wskazania IFF(BOR)                                      TAK         TAK       TAK      NIE

Wskazania IFF( Skanowanie pionowe)               TAK         TAK       TAK      NIE (hmm zapomnieli?)

Narzekam bo skutecznie to psuje zabawe podczas walki na bliski kontakt i czuje się jak by mi ktoś związał ręce.

poko24

• Gość
« Odpowiedź #910 dnia: Października 15, 2007, 09:47:54 »
Tak. Wygląda to tak, że maszyny strony amerykańskiej są jedynie dopełnieniem po to, by zapewnić grającym po stronie wschodniej w miarę realistycznej zabawy. Tak jak w prawdziwych symulatorach w USAF czy lotnictwie marynarki USA - pilot uczeń ma wszystko, a instruktor jedynie drążek, przepustnicę i bardzo skrótowe przedstawienie pola walki w 2 (słownie DWÓCH) kolorach. F-15 jest takim narzędziem w LockOnie, ale już o wiele lepiej przedstawionym. LockOn to nie jest miejsce dla fanów techniki lotniczej USA i koniec. Taki ktoś powinien poczekać jeszcze trochę na FighterOps (jeżeli w ogóle się doczeka... :D). Eagle może posłużyć jako "cel"  w rękach instruktora wirtualnej eskadry, latającej na Su lub MiGach, dla szkolących się młodych pilotów w walce ze zróżnicowanymi przeciwnikami.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #911 dnia: Października 15, 2007, 09:53:20 »
Że zacytuję Mazaka: Nie wałkujmy już tego. Koń jaki jest każdy widzi i albo się z tym pogodzimy, albo się nie bawimy, im i tak róznicy to nie zrobi .

Mav, daj już spokój. Tu na tym forum wszyscy albo już wiedzą że F-15 jest skopany albo kij ich to obchodzi bo nim nie latają (między innymi ponieważ jest skopany). I nic nie zmienisz. Chcesz, to napisz to samo na forum.lockon.ru, że skandal czemu nie poprawiają istniejących samolotów, że strajk, że przez rok nie kupisz i w ogóle strzel focha. Może załapiesz się do pierwszej setki narzekających.

A wiesz ilu fanów śmigłowców ślini się na ten tytuł?  :021:
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #912 dnia: Października 15, 2007, 10:11:18 »
Ja nie rozumie debaty na temat "Jak BS bedzie standalone" to nie kupuje.

Ja jako fan Helikopterow kupilem FC bo wiem ze trzeba ED wspierac zeby nadal produkowali gry dla nas.

Jestem 100 % pewny ze kazdy kto lubi symulatory bedzie kochal BS :D

poko24

• Gość
« Odpowiedź #913 dnia: Października 15, 2007, 10:14:25 »
Mav. Ostatnie słowo. Byłem zmuszony nauczyć się ruskich maszyn w LockOnie, bo poprostu amerykańskie odbiegają znacznie realizacją od tych poprzednich. Potem próbowałem opanować Su25 (bez większych sukcesów jak narazie). Teraz jestem zmuszony przesiąść się na wiatraki (swoją drogą tak jak porucznik pilot Sławomir Karski w komiksie "Pilot Śmigłowca" Rosińskiego lol. "Sławek" też nie był zachwycony tym faktem).

To co "chopaki". Pora zbierać materiały na temat Ka50, co? Może otworzyć kolejny topic? Liczę na Kuscha, który zapewne ma najwięcej danych, jakieś "walkaroundy", itp.

Aha! Groove! Jeżeli BS będzie stand-alone to wcale jeszcze nie znaczy, że nie będzie tam Su-25, prawda? Nikt tego nie potwierdził.
« Ostatnia zmiana: Października 15, 2007, 10:20:45 wysłana przez poko24 »

« Odpowiedź #914 dnia: Października 15, 2007, 10:22:05 »
Bede w Brukseli na wystawie firmy www.simw.com i bede pomagal ED.

Przywioze kupe zdjec!

Wystaway bedzie 2,3,4 Listopada !