Autor Wątek: Wątek porządkujący i nie prowokacyjny  (Przeczytany 13144 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dark2

• Gość
Wątek porządkujący i nie prowokacyjny
« Odpowiedź #45 dnia: Sierpnia 31, 2005, 12:39:50 »
kaa - bo po co pisać jak nie ma się co napisać...?? czytać czasami też się nie chce...bo jak na proste pytanie -(choćby o tego mustanga..) trzeba przebrnąć przez może niejawne..ale jednak docinki pomiędzy polemizującymi ... czasem wydaję mi się że niektórzy odbiją sobie na forum niepowodzenia rodzinne, zawodowe, czy jakieś inne na tym forum...
oczywiście..nie każdy, nie zawsze...ale może warto czytać swoje posty nie tylko pod kątem ortografii...
ps.. żadna to pociecha...ale inne fora dotyczy ta sama bolączka..zbaczania z tematów i nieprowadzących do niczego kłótni..

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #46 dnia: Sierpnia 31, 2005, 12:47:38 »
Cytat: Ziuk
Blackmessiah ja nie zgodzę się, że przyczyną nieszczęść jest gra a uważam, że jak zwykle winni są ludzie. Jeśli komuś ta gra nie pasuje i nie może pojąć jego jakże ekspercki łeb, że to jest komputerowa masowo nakierowana gra to, co tu poradzić.
Dlaczego tacy ludzie siedzą i monotonnie marudzą, narzekają i tym samym wprowadzają rozkład w samo środowisko? to jest fundamentalne pytanie do nich. Na które jak do tej pory nie ma odpowiedzi.
Jest w tym coś z hasła „nie chcę, ale muszę”. Tylko, po co grać schizofreniczną postać, która wylewa pomyje na grę a sama od niej oderwać się nie umie?
Części środowiska już nie chce się słuchać tych dekadencko nastawionych do wszystkich owoców Olega graczy. Jednocześnie narzucają oni to jak na forum ma się myśleć o PF.

Ja już dawno skończyłem z ta grą ale siedze tu dla ludzi których poznałem a przy okazji staram się dzielić wiedzą którą zebrałem przez ten czas o tej grze. I lubie sobie poczytać o LO i dowiedzieć sie kilku ciekawych rzeczy z o lotnictwie. Dlatego też walczyłem o to forum żeby pozostało ale powoli zaczynam myślec że chyba było to błędem.

Ty pytasz sie mnie czemu marudzę o grze? a ja sie pytam czemu Ty ciągle marudzisz o tym że władza jest zła? i wg. mnie też idziesz z hasłem "nie chcę, ale muszę". W ten sposób piłeczka została odbita. A do Olega mogę mieć pretensje, bo po tym jak zafascynowała mnie jego gra teraz widzę jak upada.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Bartolnikow

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: Sierpnia 31, 2005, 12:51:23 »
Ziuk - jestem w stanie zgodzic sie z Toba w sprawie administracyjnego dyktatorstwa. Zgodze sie rowniez, ze w ostatnim czasie moderatorzy zaczynaja naduzywac swoich praw. Kasuja posty z blachego powodu - w obawie przed nagla zmiana polityki rozmow. Zgodze sie rowniez, ze w ostanim czasie mlodzi gracze zniechecaja sie, uciekaja od spolecznisci forumowej. Coraz czesciej prosba o porade forumowicza wiekiem nie przekraczajacego 18 lat - traktowana jest poblazliwie. Czesto osobe taka nazywa sie 13latkiem z Kansas... Co w naszej spolecznosci jest dosc obrazliwym okresleniem. Pamietam, jak zaczynalem grac w il2, na kazde moje pytanie otrzymywalem retelna informacje. Od calego grona forumowiczow. Do tego wtedy rowniez istniala wyszukiwarka, a nikt mnie nie strofowal za to, ze sie wpierw nie wyslilem. A czy to bylo az tak dawno temu? 1 Rok!

Z drugiej jednak strony posadzanie moderatorow o celowe kumoterstwo, walke z wiatrakami, o usilna probe zachowania klimatu 1 wersji Il-a jest nieporozumieniem. trudno sie dziwic, ze ludzie zzyci, znajacy sie latami,  tworzacy forum od podstaw sa w pewnego rodzaju kropce. Srodowisko Il-a rozwija sie w zastraszajacym tempie, a ludzie starajacy sie utrzymac forum w ladzie imaja sie roznych sposobow. Ja poniekad rozumiem takie zachowanie.

Jednak nie moge sie pogodzic z faktem upadku moralnosci, stosowania podstawowych zasad kultury jezyka. Nie moge tez sie pogodzic z lekcewazacym podejsciem do nowych uzytkowikow forum. Przeciez odrobina dobrej woli i jest szansa, ze 14-15-16 latek zlapie bakcyla hisorii, historii Polski, lotnictwa, itp. Ja tez jestem w kropce. Obie strony ponasza odpowiedzialnosc za taki stan rzeczy. Zarowno moderatorzy, jak i wszyscy uzytkownicy forum. Pytanie - w ktora strone to zmierza.
Jednego czego sobie bym rzyczyl i wszystkim pozostalym, to cierpliwosci i jezcze raz ciepliwosci. Ostatnio brakuje tego nam wszystkim.

kaa

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Sierpnia 31, 2005, 12:55:47 »
dark2,

żeby nie było niejasności: ja lubię to forum takie jakim jest (nawet więcej - to moje ulubione forum) i generalnie popieram politykę grupy trzymającej władzę™.

zbaczanie z tematu jest istotnie bolączką wielu forów, ale dopóki nie wykraczamy poza szeroko pojętą tematykę lotniczą, mi nie przeszkadza.

oczywiście zgadzam się, że jak się ma nic do przekazania to lepiej się powstrzymać. i właśnie o to mi chodzi. bo wiele mamy na forum osób takich, które wypowiadają się jedynie w tematach takich jak niniejszy, a w rzeczowych, merytorycznych dyskusjach nt. lotnictwa bądź gier - już zdecydowanie mniej. oni nie tworzą tego forum, ale do narzekania, kłótni i wyładowywania własnych frustracji są pierwsi.

jeśli chodzi o wątek o mustangu to przestałem się w nim udzielać, gdy poziom dyskusji zanadto się obniżył. mogę się jedynie dziwić, że w tym wypadku obyło się bez - zasłużonych moim zdaniem - strzałów w kolana.

Ziuk

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: Sierpnia 31, 2005, 12:59:32 »
Otóż Mazaku z 304 odszedłem sam, bo nie akceptowałem bierności dywizjonu zresztą nie ja sam z tego powodu odszedłem, bo dywizjon nielatający to dywizjon nieistniejący. Różnice zdań z ręką niekiedy burzliwe spowodowane były właśnie owym problem bierności.
Obecnie dywizjon jest już czymś innym i się rozwija, co jest mile obserwować. Zrozumieli, choć po czasie, że musza działać i się zmieniać i chwała im za to.
Jeżeli zaś chodzi o 306 to problem tkwił w dotychczasowej doktrynie dywizjonu, która głosiła super organizację a w praktyce taka organizacja nie istniała, do tego doszło chwiejne nastawianie w sprawie tzw. sekcji szturmowej, paranoiczny lęk, przed 303 który rzutował na wszystkich tych, co chcieli nieco inaczej. Teraz jest już inaczej i zdrowiej i bardzo dobrze. Gość, który tobie donosił na mnie byś dał mi bana na wentylu wielki obrońca dywizjonu zdezerterował na drugą stronę barykady przynosząc ulgę kolegom, co poniekąd podważyło słuszność jego zabiegów w wokół mojej osoby i tyle.

Jakbyś był zwolennikiem merytorycznej, o która tak wielu kolegów się dopomina możemy o tym porozmawiać, ale w innym temacie by nie uciekać panicznie od istoty problemu tego tematu, w którym tą dygresje udało się wprowadzić.

Mam zaś do ciebie Mazak pytanie czy dławienie kiedyś mojej opinii w dość obszernym temacie pomogło? Tam przecież było jasno napisane, co jest nie tak, Kos nawet interweniował, ale nikt nie chciał wtedy słuchać, a teraz wielcy się nagle przejęli i kto miał rację, że problem wróci i że przyjdą następni, którzy zaczną go podnosić!

---------------

Mazak piłeczka nie została odbita, bo ja wiem, że gry nie zmienicie, zresztą wy też, ale wiem że można wpłynąć na to co się na forum dzieje i masz tego efekty bo nie ja już sam marudzę ale coraz więcej osób dostrzega różne nieprawidłowości.

----------

Bartolnikow masz sporo racji ale cierpliwość nam nie pozwoli dojśc do niczego. Jakie widzisz rozwiązanie?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #50 dnia: Sierpnia 31, 2005, 13:00:12 »
Bartolnikow przykład z przed kilku minut - Sro Sie 31, 2005 12:53 pm

Myślisz że też w porządku jest zachowanie nowych osób które bez zastanowienia zakładają tematy o których była mowa? Przecież autor tego tematu nawet nie zerknął co pisało w regulaminie, nie przeglądnął działów z myślą że może już coś było o tym, a nie wspominając juz o użyciu wyszukiwarki.

Litości, klepanie 100 raz o tym samym też nie jest wyjściem. Poza tym przecież ja nie mogę latać za każdym i prosić o łaskawe przeczytanie regulaminu i prośbę o zmianę tematu bo jest zła.

Ps. Cóż Ziuku, ja słyszałem coś innego. MOże ten Gość widział co się święci i chciał mieć sięty spokój (to jego sprawa). A oczywiście że pomogło, miałem święty spokój i jeżeli zostane zmuszony to to zrobię. Tu i na Wentylu....kein problem.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

kaa

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: Sierpnia 31, 2005, 13:03:14 »
a mój przyklejony wątek wisi...

Bartolnikow

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: Sierpnia 31, 2005, 13:04:20 »
Oczywiscie, moge sie mylic w pewnych kwestiach... ale to tylko kropla w morzu. Problem w tym, ze takie zachowanie uczestnikow stalo sie nad wyraz tendencyjne. Czasem temat jest glebszy, czasem problem byl poruszony, lecz umarl smiercia naturalna. Nie mowie, ze Wy to "be", a z Nas to fajna wiara jest! Apeluje jedynie, by sie nie zagalopowywac za predko. Utkniemy gdzies kiedys w jakim kacie i dupa blada bedzie... Przpraszam za kolokwializm.

Kizior

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: Sierpnia 31, 2005, 13:10:18 »
Są i zawsze były dwie frakcje:

technofilsko - teoretyzująca, uważająca niemieckie maszyny za szczyt zaawansowania technicznego tamtego okresu (nie bez racji) oraz frakcja romantyczno - patriotyczna, której przedstawiciele mogą latać na czymkolwiek byle strzelać do samolotów mających czarne krzyże na skrzydłach. Konflikt między obydwiema grupami był zawsze od kiedy pamiętam i co jakiś czas wybuchał z większą lub mniejszą siłą czy to na jakimś forum czy na HL albo na czacie w grze. Zagrywki i chwyty obu stron w celu podbudowania własnej wartości a umniejszenia osiągnieć strony przeciwnej są od lat te same, zgrane niczym zdarta płyta, tym dziwniejsze jest dla mnie, że weteranom tego forum ciągle się chce angażować w tego typu dyskusje.

Co do wzrastającej w zastraszającym tempie ilości czerwieni przy nickach użytkowników tego forum to chciałbym tylko zauważyć, że rozdawaniem na prawo i lewo banów i ostrzeżeń szacunku i uznania nie wspominając o sympatii się nie zdobędzie.
Wszak jak powiadają "prawdziwa cnota krytyk się nie boi".

Tak sobie myślę, że jakby taki jeden z drugim zacietrzewieniec zapisali się na kurs samolotowy, szybowcowy, motolotniowy, lotniowy, motoparalotniowy, paralotniowy, spadochronowy czy w ostateczności balonowy to znikła by znaczna ilość ich problemów.

Pozdrawiam

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #54 dnia: Sierpnia 31, 2005, 13:16:02 »
Cytat: Bartolnikow
moderatorzy zaczynaja naduzywac swoich praw. Kasuja posty z blachego powodu - w obawie przed nagla zmiana polityki rozmow.

Jeżeli masz na mysli ostatni incydent z Tematem Rokosowskiego,to wypada mi się tylko zaśmiać.
Tak moderator,którego głównym zainteresowaniem lotniczym jest lotnictwo Rosyjskie,zwłaszcza powojenne,usuwa temat o Rosyjskim Lotnictwie w latach 80.
Nie doszukujcie się na siłę jakichś teorii spiskowych,bo robi się to smieszne.
Co do usuwania tematów,postów,polecam przesledzic najblizsze forum o uzbrojeniu np
NFOW.Tam odbywa się wszytsko bez ceregieli.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Ziuk

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: Sierpnia 31, 2005, 13:22:08 »
Jeżeli chcecie czegoś konstruktywnego z mojej strony to spisze wam to, co należałoby zrobić by wyjść z impasu. To czy jest to dobre czy złe poddaje waszej ocenie.

1.)Administracja forum ma działać w oparciu o regulamin i swoje ewentualne działania konieczne dla utrzymania dyskusji nim motywować

2.)Regulamin ma dotyczyć każdego użytkownika bez względu czy jest on u władzy na forum czy też nie

3.)Forum o ile ma reprezentować całość polskiej to musi dopuścić do administracji przedstawiciela drugiej strony tu proponuje kogoś nieuwikłanego w toczące się spory będącego jednocześnie przedstawicielem tej drugiej strony.

4.)Odebrania moderacji skompromitowanym moderatorom, którzy stosunkowo niedawno zostali mianowani.

5.)Dbania o poziom dyskusji i uwolnienie jej od spekulacji.

6.)Zachowania prywatności forów dywizjonowych.

7.)Sam regulamin i zmiany w nim poddać publicznej dyskusji.

Bartolnikow

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: Sierpnia 31, 2005, 13:25:15 »
Cytat: Kusch
Jeżeli masz na mysli ostatni incydent z Tematem Rokosowskiego,to wypada mi się tylko zaśmiać.

Nie, nie mialem na mysli konkretnych postow, konkretnych zachowan. Jestem daleki od wytykania palcem. to jest raczej problem o naturze dosyc szerszej, niz jeden post, jedna wypowiedz. Prosze, spojrzcie na problem nieco glebiej, nie rozdrabnijacie sie na szczegoly i pojedyncze watki, bo utoniemy w tym temacie. I niczego nie rozwiazemy.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #57 dnia: Sierpnia 31, 2005, 13:25:32 »
Cytat: Kizior

Co do wzrastającej w zastraszającym tempie ilości czerwieni przy nickach użytkowników tego forum to chciałbym tylko zauważyć, że rozdawaniem na prawo i lewo banów i ostrzeżeń szacunku i uznania nie wspominając o sympatii się nie zdobędzie.
Wszak jak powiadają "prawdziwa cnota krytyk się nie boi".

Prawdę mówiąc gdyby nie ja to większość tych osób co w jakimś stopniu mąci wodę już by dawno poleciała a tak to mamy powtórkę z rozrywki co 2 miesiące.

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
« Odpowiedź #58 dnia: Sierpnia 31, 2005, 13:26:35 »
Kolego Ziuk
pozwolę sobie zabrać głos w sprawie  tzw "grupa trzymająca władzę".
Czytając wypociny i zadowolenie z DARMOWEGO udostępniania swoich własnych zasobów na utrzymanie tego forum, zaczynam zastanawiając się nad postawieniem strony z "gołymi du..mi". Lecz nie zrobię tego ponieważ zaglądają tutaj :
Mazak
Elwod
Schmeisser
Zoom
Yoyo
Josiv
Swier
Kush
...
Oraz wielu wielu innych ludzi którzy wnoszą do  naszych rozmów, wiele ciekawych tematów i dzieląc sie swoją wiedzą, nie oczekują przyklasku, lecz myślę że należy im się szacunek.
To co się tutaj dzieje to natłok zbyt wielkiej ilości dzieciaczków którzy otrzymują właśnie dawkę testosteronu, i wiedząc niewiele zamiast z pokorą przyjąć nauki, próbują załatwić wszystko krzykiem i arogancją.
To taka moja własna teoria TROLA internetowego, którego zawsze będę tępił.
Dziękuję.

dark2

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: Sierpnia 31, 2005, 13:29:25 »
kaa - też lubię to forum ! :)
a do autora wątku.... umieszczenie w tytule zwrotu nie prowokacyjny to tak jak powiedzenie    dziewczynie, że nie jesteś zainteresowany -> na głowie stanie żebyś zwrócił na nią uwagę:)
a porządki..zaczynamy od siebie (to nie jest przytyk do nikogo - najwyżej do siebie samego)  :) ..więc...już milcze i się nie odzywam... :)