Noo, niestety kiepsko trafiłeś. Dzisiaj była jak trafnie zauważył Menek rzeźnia (i to obustronna).
W związku z tym dwie sprawy:
- Uzbrojenie A2G czyli bomby i rakiety niekierowane mogą przenosić tylko samoloty szturmowe a nie są nimi MiG-29 i Su-27. Wydawało mi się, że taka jest zasada według której ostatnio latamy, jeśli jest inaczej, to proszę niech ktoś mnie wyprowadzi z błędu.
- Druga i ważniejsza. Od kilku spotkań zauważyłem rosnące umiejętności pilotów samolotów szturmowych (pogratulować

), co skutkuje bardzo szybkim wyłączeniem niemal całej obrony lotniskowej. Potem następuje mała rewia podczas której każdy, kto wystartuje z atakowanego lotniska może się czuć jakby trafił szóstkę w totka. Niestety po kilku minutach takiej zabawy lotnisko nie nadaje się do czegokolwiek przez pół godziny, a to za sprawą dziesiątek dziur w nawierzchni pozostawionych przez bomby kasetowe i pociski niekierowane, które są ulubioną zabawką w niszczeniu stojących na parkinku samolotów. O spadku FPS'ów nad takim przeoranym pasem nie wspomnę. Lotnisko strony RED ma tak mały parking, że wystrczą dwa pojedyncze RBK w odpowiednich miejscach, aby uniemożliwić start każdemu samolotwi.
Mam zatem taką prośbę, czy raczej sugestię. Moglibyśmy umówić się, aby do atakowania samolotów znajdujących się na pasie używać tylko działa, bomb konwencjonalnych (nie kasetowych) i pocisków kierowanych. Broń taka zostawia duży, ładny lej, który potem można grzecznie ominąć podczas kołowanie i jest na tyle dobrze widoczny z powietrza, żeby nie wpaść nań przy lądowaniu na pasie. No i oczywiście nie niszczymy celowo nawierzchni pasa zrzucając w poprzek 4 x mk82 na przykład.
Problem jest mniej uciążliwy dla podłączających się do serwera, bo wychodząc i wchodząc do gry ponownie czyścimy pas ze wszystkiego śmiecia. Tylko co ma powiedzieć stawiający serwer?