Autor Wątek: Polish Air Force oraz inne modyfikacje Sił Powietrznych  (Przeczytany 161569 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Polish Air Force oraz inne modyfikacje Sił Powietrznych
« Odpowiedź #300 dnia: Lutego 28, 2006, 13:01:32 »
Wiem, że moja poprzednia wypowiedź była OT, widzę jednak, że była tak smutna, że nikt nie zareagował :). Uczy do góry chłopaki, jesteśmy w NATO i UE. MOŻE teraz nikt nas nie oszuka.

Pewnie właśnie dla tego, że był OT. Tutaj raczej wymieniamy poglądy na temat gry, a nie realistycznego lotnictwa. Chciaż staramy się oddać jak najwierniej sytuację z "reala". Proponuję żebyś założył wątek (lub wykorzystał jakiś istniejący) w dziale "Współczesne lotnictwo wojskowe" i wtedy na pewno znajdą się chętni do wymiany pogladów na temat rzeczywistej siły bojowej PSP czy w ogóle Polskiej Armii.

« Odpowiedź #301 dnia: Marca 12, 2006, 14:36:56 »
W związku z faktem, że pojawił się pomysł kontaktu z ED w sprawie umieszczenia Polski w wersji gry 1.2 http://www.il2forum.pl/index.php/topic,6416.0.html - pewne sprawy dotyczące PL-MOD2 ulegną zmianie:

1. Schmicht rozpoczął pracę nad nową wersją stopni, medali itp., które będą zrobione tak jak w oryginalnym LO, a jak dotychczas w sposób uproszczony czyli z doborem odpowiedniego koloru tła.

2. Zostaną stworzone dwie wersje PL-MOD2 - jedna taka jak w pierwotnym pomyśle czyli z pełną listą skinów polskich MiG-ów, zmianą MiG-29S na AM itd. (będzie miała około 200MB) i druga nieco uproszczona czyli w formie jakią mamy zamiar zaproponować ED (czyli wytwórcy dodatku LOBS 1.2) mającą mniejszą ilość skinów i generowaną numerację.

Przy okazji pytanko do Schmichta - skoro rozgryzłeś sprawę tego kanału Alfa to może spróbujemy zamienić generowane niemieckie czarne numery na polskie czterocyfrowe z 41 na początku ? - byłoby super gdyby się to udało.

W najbliższym czasie wykonam skin polskiego MiG'a z początkowego okresu ich eksploatacji - tak aby "wstrzelić się" w początek lat dziewięćdziesiątych. Dokonam także wyboru i stworzenia "uniwersalnych" skinów reprezentujących różne okresy eksploatacyjne polskich MiG'ów.

Chciałbym dla wersji uproszczonej moda wykonać nastepujące skiny MiG-29:
- z początkowego okresu eksploatacji samolotów kupionych w Związku Radzieckim
- z początkowego okresu eksploatacji samolotów uzyskanych w Czechach (to malowanie podobno wg. pilotów było najlepsze)
- z końcowego okresu istnienia 1 PLM (takie skiny właściwie już są bo kilka samolotów tak pomalowanych jeszcze lata - trzeba tylko wybrać jeden "reprezentatywny")
- najnowsze po remontach wykonywanych obecnie (sytuacja podobna jak w przypadku poprzedniego - już są pozostaje tylko wybór)

Postęp prac i pliki do pobrania dla forumowiczów będą jak zwykle umieszczane na bieżąco.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #302 dnia: Marca 12, 2006, 18:26:24 »
Mam tylko pytanie, po co "wstrzeliwywac" się w lata 90 kiedy sami twórcy nie są konsekwentni co do okresu z jakim mamy doczynienia w symulatorze i dodają maszyny, które weszły do uzbrojenia dwa lata temu pozostawiając inne w formie w jakiej były pod koniec lat 80'tych ?

« Odpowiedź #303 dnia: Marca 12, 2006, 21:04:12 »
Mam tylko pytanie, po co "wstrzeliwywac" się w lata 90 kiedy sami twórcy nie są konsekwentni co do okresu z jakim mamy doczynienia w symulatorze i dodają maszyny, które weszły do uzbrojenia dwa lata temu pozostawiając inne w formie w jakiej były pod koniec lat 80'tych ?

W sumie z dwóch powodów:

1. Właśnie po to aby dostosować się do tej niekonsekwencji w grze, a może celowej działalności - dającej samoloty z przestrzeni kilkunastu lat (np. skiny rosyjskich MiG-ów stacjonujacych na terenie dawnego NRD) i umożliwiającej graczowi pewien ograniczony wybór czasu rozgrywania fikcyjnego konfliktu. Dostosowując się do tego poprzez wykonanie skinów polskich MiG-ów w różnego okresu ich użytkowania dajemy tę możliwość także w stosunku do Polski.

2. Dlatego, że daje to zestaw ciekawych i różniących się od siebie malowań przy ograniczonej ilości skinów.

Dla przykładu MiG-29 uzyskany z Czech w początkowej fazie użytkowania tych maszyn, jeszcze w "czeskim" malowaniu.

Skin w początkowej fazie "produkcji" stąd "niedoróbki" na stykach plam i niektórych elementów.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #304 dnia: Marca 12, 2006, 21:08:59 »
Ujeee... Piękny!
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Schmicht

• Gość
« Odpowiedź #305 dnia: Marca 12, 2006, 21:23:08 »
Przy okazji pytanko do Schmichta - skoro rozgryzłeś sprawę tego kanału Alfa to może spróbujemy zamienić generowane niemieckie czarne numery na polskie czterocyfrowe z 41 na początku ? - byłoby super gdyby się to udało.

OK, zobaczymy co w tej sprawie da się zrobić.  :)

A co do skinka, to właśnie o czymś takim marzyłem ;)

« Odpowiedź #306 dnia: Marca 12, 2006, 23:22:06 »
[A co do skinka, to właśnie o czymś takim marzyłem ;)

No to sobie możesz wypróbować  :004:

http://rapidshare.de/files/15357054/MiG-29_z_Czech.zip.html

« Odpowiedź #307 dnia: Marca 14, 2006, 12:17:44 »
Dzięki uprzejmości Toyo nasze Lockon-owe MiG'i-29 wzbogaciły się o nowy element, a mianowicie logo PKW "Orlik", które zostało namalowane na aktualnym składzie grupy czyli maszynach 40,77,111,115.

Tak wzgląda oryginał:

A tak to wyglada w LO:

przy okazji uzupełniłem skiny o logo Wojskowych Zakładów Lotniczych nr 2 z Bydgoszczy, które jest malowane na samolotach po remontach.

NORBERT natomiast nadesłał zdjęcia i schematy malowania wyremontowanego MiG-a nr 4122, który trafi wkrótce do 41 elt. Na ich podstawie powstanie czwarty skin MiG-29G w LO.

PS. Ciekawe czy doczekamy się wreszcie funkcji "połącz posty"   :003:

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #308 dnia: Marca 14, 2006, 12:25:08 »
Pikne :P
Ciekawe czy doczekamy się wreszcie funkcji "połącz posty"   :003:
Jak masz znajomego moderatora to zrobi to za Ciebie ;)

« Odpowiedź #309 dnia: Marca 15, 2006, 13:44:03 »
Mały zestawik z historii polskich Mig'ów-29

1. MiG-29 z zakupu w ZSRR w 1989 i 1990 roku w pierwszej wersji malowania (szachownica oczywiście "odwrotnie")

2. MiG-29 uzyskany drogą wymiany za śmigłowce z Czech, w oryginalnym czeskim malowaniu.

3. MiG-29 po remoncie w  WZL-2, pierwsza wersja malowania.

4. Mig-29 po remoncie w WZL-2, druga wersja malowania - stosowana obecnie.

Jutro to popakuję i wrzucę gdzieś na serwer.

NORBERT

• Gość
« Odpowiedź #310 dnia: Marca 15, 2006, 17:54:31 »
Świetna robota z tymi skinami  :002: Aż się serce raduje  :002: Jedna drobna uwaga, w pierwszym schemacie malowania po remoncie w WZL-2, początkowo MiGi 29 trafiające do 1 PLM nie miały namalowanej czarnej plamy przed stałą częścią wiatrochronu m.in. egz. nr 70. Na wniosek pilotów latających na MiG-ach, otrzymały ją samoloty powracające do pułku po pracach remontowych w późniejszym okresie. Na tych kilku pierwszych nigdy ich nie namalowano.

« Odpowiedź #311 dnia: Marca 16, 2006, 01:29:08 »
Jedna drobna uwaga, w pierwszym schemacie malowania po remoncie w WZL-2, początkowo MiGi 29 trafiające do 1 PLM nie miały namalowanej czarnej plamy przed stałą częścią wiatrochronu m.in. egz. nr 70. Na wniosek pilotów latających na MiG-ach, otrzymały ją samoloty powracające do pułku po pracach remontowych w późniejszym okresie. Na tych kilku pierwszych nigdy ich nie namalowano.

Wiem bazowałem na maszynie numer 56 - ale tej plamy nie ma np. maszyna 70 i 92 - w tym układzie skinów starałem się zrobić malowanie jak najbardziej reprezentatywne dla tej grupy samolotów - ponieważ w tej chwili większość maszyn ma plamę to ją zastosowałem.

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #312 dnia: Marca 16, 2006, 10:28:11 »
A po co ta plamka ? Zeby swiatło nie odbijało sie?

« Odpowiedź #313 dnia: Marca 16, 2006, 15:48:32 »
A po co ta plamka ? Zeby swiatło nie odbijało sie?

Dokładnie tak - pewnie myśleli, że skoro przód samolotu pomalowali na ciemniejszy kolor to nie będzie potrzeba malowania przeciwodblaskowego, ale tak jak napisał NORBERT na skutek wniosku pilotów musieli jednak to namalować.

Tutaj do pobrania skiny pod roboczym tutułem "Z historii naszego MiG'a-29"  :004:

http://forum.combatace.com/index.php?dlcategory=21

Są spakowane na razie pod "gołego", nie modowanego Locka i zastępują rosyjski skin "AF Standard-2" - ten z czerwonymi numerami.

« Odpowiedź #314 dnia: Marca 18, 2006, 10:04:37 »
Pytanie do forumowiczów:

Czy ktoś posiada i mógły udostępnić na potrzeby PL-MOD2 template F-16C ? Może ktoś takowy gdzieś wyszperał w sieci (bo ja jakoś nie mogę znaleźć) i może podać link.

Chciałbym wykonać skiny dla polskich F-16C wg. aktualniej dokumentacji fotograficznej, a skiny otrzymane swego czasu od Skopro były produktem finalnym bez template'a. Zrobienie template'a to dość czasochłonna robota i jeżeli jest taka możliwość to chciałbym sobie jej zaoszczędzić, a tym samym przyspieszyć "wydanie" skina.