Autor Wątek: Ksiązki o lotnictwie  (Przeczytany 98234 razy)

Odp: Ksiązki o lotnictwie
« Odpowiedź #120 dnia: Kwietnia 11, 2013, 20:52:34 »
Niedawno ukazała się, wydana nakładem wydawnictwa FINNA, książka Piotra Sikory „Jeden z niewielu. Paweł Niemiec, myśliwiec z Cieszyna”. Liczy aż 376 stron, więc jest co czytać i oglądać. Zawiera unikalne, w większości dotąd nie publikowane fotografie, ilustrujące młode lata przyszłego lotnika, jego służbę podczas wojny oraz powojenne losy na emigracji w Argentynie.     

Ze wstępu autora tej cennej biografii: „Paweł Niemiec jawi się jako postać nietuzinkowa a mimo to w pamięci ludzkiej pozostało po nim niewiele śladów. Był oficerem przedwojennego polskiego lotnictwa, instruktorem najsłynniejszej uczelni lotniczej, Szkoły Orląt. Należał do grona 145 polskich pilotów, uczestników Bitwy o Anglię. Jako jedyny też oficer Polskich Sił Powietrznych na Zachodzie dowodził aż czterema różnymi dywizjonami myśliwskimi. Po zakończeniu działań wojennych doświadczył tragedii rozczarowania, nie decydując się na powrót do Ojczyzny, o którą walczył. Majątek jego rodziny został zagrabiony przez komunistów, mąż jego siostry zginął w Katyniu, a on sam nie chciał żyć w zakłamaniu, strachu i podzielić losu swych towarzyszy broni, więzionych niesłusznie przez Urząd Bezpieczeństwa. Wybrał emigrację i na stałe osiadł w dalekiej Argentynie, gdzie zmarł w 1985 roku. Był patriotą i wiernym synem swej ziemi, również tej najbliższej swemu sercu, cieszyńskiej. Mimo to, do chwili obecnej, nie doczekał się swego miejsca w panteonie zasłużonych ludzi swego regionu. Dlatego tak ważnym jest przypomnienie sylwetki tego pilota jego krajanom nad Olzą, a także młodej generacji Polaków w całym kraju. Jak napisał w przedmowie do książki jego serdeczny przyjaciel, zmarły w trakcie jej pisania, pułkownik pilot Stanisław Bochniak, Paweł Niemiec był osobą skromną i właśnie dlatego tak niewiele o nim do tej pory wiadomo. Celem niniejszej publikacji jest zmiana tego stanu rzeczy...”

« Odpowiedź #121 dnia: Maja 02, 2013, 22:50:19 »
A fighter pilot is noted for intelligence, independence, integrity, courage, and patriotism. "Fighter Pilot" is a state of mind, not a job title. Therefore, not all people who fly fighters are fighter pilots, nor do all fighter pilots fly fighters, some of them drive trucks.

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #122 dnia: Maja 09, 2013, 10:52:19 »
Wprawdzie to nie książka o lotnictwie, ale równie klimatyczna. Dziś jest za darmo.
Polecam, Metro 2033. Wersja mobi i epub.

http://www.publio.pl/metro-2033-dmitry-glukhovsky,p47615.html?utm_source=swiatczytnikow.pl&utm_medium=link_spec&utm_campaign=promo

Offline Lukas

• 13 WELT
  • *
  • MiG Killer
« Odpowiedź #123 dnia: Maja 21, 2013, 02:07:11 »
Trafiłem na coś takiego: http://www.combatreform.org/colonelthigpencombattalonhistory.pdf. Książka to prawdziwa cegła, ponad 500 str. o Combat Talon.

"Throw a nickel on the grass, save a fighter pilot's ass"

« Odpowiedź #124 dnia: Maja 30, 2013, 22:46:45 »
Moje dwa ostatnie zakupy: Podniebna kawaleria W. Herbsta i Pilot sztukasa. Mój dziennik bojowy H.U. Rudla.
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #125 dnia: Czerwca 02, 2013, 14:31:18 »
akbar -  ta ostatnia pozycja to jest to samo co "Czas Wojny" wydanie z 1995 r ??

Ramm
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

« Odpowiedź #126 dnia: Czerwca 02, 2013, 23:34:44 »
Ramm, szczerze to nie wiem - nie czytałem. Ale chyba nie, bo w "Słowie wstępnym" są tylko odnośniki do wydania francuskiego ("H.-U. Rudel. Pilote de Stukas. ("Trotzdem")" z 1951) i amerykańskiego ("Stuka-pilot" z 1958). Przy czym "Trotzdem" jest ponoć tytułem oryginalnym pierwszej książki Rudla (z "Posłowia wydawcy niemieckiego").
                                                                                  S. Dali

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #127 dnia: Czerwca 03, 2013, 11:58:17 »
Pytam bo w tej samej księgarni znalazłem cosik takiego:
Moje życie w czasie wojny i pokoju H.U. Rudla.

Jesli są to zupełnie inne pozycje niż ta o której wspomniałem - to bym sobie je zakupił.
Daj znac akbar ją dostaniesz i zaczniesz czytać.

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #128 dnia: Czerwca 03, 2013, 13:56:03 »
Ramm, jak kiedyś patrzyłem na spis treści tego "Pilot sztukasa. Mój dziennik bojowy" to jest to wojenna część wspomnień. "Moje życie w czasie wojny i pokoju" to są pełne wspomnienia.

Ja swój egzemplarz kupiłem tutaj (trochę taniej): http://www.aurelus.pl//index.php?products=product&prod_id=4580
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

« Odpowiedź #129 dnia: Czerwca 03, 2013, 22:57:42 »
Nosz kur(cenzura ;))! Jak miałem ją w rękach to cena była siedem dych z jakimiś groszami a tu połowa z tego. Możliwe, że "Pilot..." jest fragmentem "Mojego życia..." gdyż wizualnie objętościowo jest mniejsza. Z takim przypadkiem "kastrowania" książki i wydania pod osobnym tytułem już się spotkałem.
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #130 dnia: Sierpnia 11, 2013, 21:53:58 »
Polecam książkę pt. "Czerwona gwiazda przeciw swastyce" autorstwa Wasilija Jemieljanienki. Wspomnienia pilota Szturmovika, dzięki którym nabrałem wielkiego szacunku do tych maszyn ich pilotów i strzelców.

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #131 dnia: Sierpnia 11, 2013, 23:27:16 »
Kto ma Real'a w mieście to polecam się przejść- można kupić "Byłem pilotem Airacobry" za 13zł. Z resztą nie tylko- ogólnie ciekawe książki Bellony można w tej cenie znaleźć.
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

« Odpowiedź #132 dnia: Sierpnia 11, 2013, 23:33:01 »
@Sherman, w samym Realu, czy na "wysepkach " w galerii?
                                                                                  S. Dali

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
« Odpowiedź #133 dnia: Sierpnia 13, 2013, 19:00:23 »
Są ustawione takie specjalne kosze pt. "Tania Książka". Ja swój egzemplarz nabyłem nawet za 9.99 PLN.
Ciężko się to czyta, bo prawie każda strona ocieka czerwoną propagandą. Ale - takie czasy wtedy były.

PS. Opłaca się w tych koszach pogrzebać głębiej (o czym wspominał Sherman), ja kupiłem 5 świetnych książek o tematyce wiadomej, w sumie za ok. 60 PLN.

Bis zum bitteren Ende.

« Odpowiedź #134 dnia: Sierpnia 13, 2013, 22:27:40 »
Mnie dziś droga wypadła koło "Saturna" i też trafiłem na jakąś wyprzedaż po 9,99. Zabrałem dwie: R. J. Overy "Wojna powietrzna 1939-1945" i A. Drabkin "Jastrzębie Stalina".
Dla zainteresowanych miejscowych: sklep w "Galerii Krakowskiej" K-ów.
                                                                                  S. Dali