Autor Wątek: Zdięcia PZL łoś  (Przeczytany 37377 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Zdięcia PZL łoś
« Odpowiedź #60 dnia: Lipca 11, 2007, 09:17:42 »
Zobacz tu
http://www.iirp.prv.pl/lotnictwo/bombowce/los/dow_lot_bombowce_Los.htm
Jest tam trochę zdjęć wnętrza PZL Łoś

No gites zdjęcia wcześniej ich nie widziałem :D

Silesian też niezłe.

Qbeesh

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: Lipca 12, 2007, 15:22:47 »
A co to tam takie dwusilnikowe bez śmigieł na pierwszym planie u Silesiana?

Online Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #62 dnia: Lipca 12, 2007, 15:35:47 »
Wyżeł, panie.....  :121:
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #63 dnia: Lipca 12, 2007, 15:36:08 »
Prototyp "Wyżła" przechodzący wtedy próby w Instytucie Technicznym Lotnictwa.

EDIT:
Ale żeśmy odpisali na raz ;)

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

« Odpowiedź #64 dnia: Lipca 16, 2007, 15:23:50 »
Monografia Ajpress'u
480 stron twarda oprawa ma swoją wagę :D

Zdjęcia bardzo dobrej jakości . Dużo rysunków , opis kabiny. Kilka wariantów malowań . I malunki pana Wróbla (legendy, autor najlepszego modelu kartonowego łosia MM2004 4-5)
« Ostatnia zmiana: Lipca 16, 2007, 15:31:57 wysłana przez muminek »

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #65 dnia: Lipca 17, 2007, 08:43:11 »
Tylko się nie sugeruj rysunkami kokpitu p.Wróbla. Raz, że się "machnął" przy wręgach, dwa, że podziałki zegarów są z kosmosu:) Odnośnie koloru, uważam, że jednak w środku był khaki, a nie szary. Ale to tylko interpretacja cz/b fotografii. Dobrze, że jest bardzo szczegółowy opis wszystkich zegarów oraz instrumentów pokładowych. Wiecie, że w łosiu zegary były z 4 różnych wytwórni, a każda z innego kraju ?:) Polski Gerlach, brytyjski Sperry (żyrokompas i sztuczny horyzont), niemiecki Morell (obrotomierze) i amerykański Kollsman. Po prostu rozpusta :P A jak co do czego doszło, to chłopaki na parę dni przed wojną sami musieli kompensować busole. Jedna załoga, to wzięła nawet z Żubra. Umocowali metodą "na drucik". Najnowocześniejszy samolot, a wykorzystanie jak w wojnie 1919-21.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

« Odpowiedź #66 dnia: Lipca 19, 2007, 19:55:14 »
Heh nie wiem czy ja tego nie znalazłem albo to jakiś bug w monografi.

Mam 3 przekroje skrzydła X,Y,Z  tylko że jakiś geniusz nie narysował na rzucie z góry(albo od frontu) gdzie te profile się znajdują :/

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #67 dnia: Lipca 19, 2007, 22:52:43 »
Tak, niedopracowana rzecz. Zrób tak: najgrubszy na podstawie skrzydła, średni na wysokości wewnętrznej krawędzi lotki, a mały na zewnętrznej krawędzi lotki. Poczytaj jeszcze w opisie technicznym o profilu aerodynamicznym. No i mam nadzieję, że masz książkę Cynka o Łosiu wydaną w 1990. Tam jest odtworzony rysunek profilu skrzydła łosia na oddzielnej kartce. Przyda się przy składaniu modelu lotu.

« Odpowiedź #68 dnia: Lipca 20, 2007, 16:46:24 »

Heh jak na razie tyle udało mi się odwzorować . Teraz męczę się ze skrzydłami.

Wyszła jeszcze ciekawa rzecz z rusunkami w monografi

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #69 dnia: Lipca 20, 2007, 17:30:29 »
U nas płat łosia przechodzi zmiany konstrukcyjne. Na obecną chwilę wygląda to tak:
http://img170.imageshack.us/img170/6051/plat2uk0.jpg
http://img410.imageshack.us/img410/2664/plat3ja5.jpg

« Odpowiedź #70 dnia: Lipca 20, 2007, 18:23:04 »
Te wręgi to będą do "modelu zniszczeń" ? Ja wyskrobałem na razie coś takiego , tylko końcówka skrzydła nie chce być uber :/

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #71 dnia: Lipca 20, 2007, 19:05:32 »
Tak, to będzie model zniszczeń odpalany w danej sekcji po przekroczeniu określonego progu uszkodzeń. Myślę, że za 2 tyg. zaczniemy go testować.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: Lipca 21, 2007, 21:42:35 »
Te wręgi to będą do "modelu zniszczeń" ? Ja wyskrobałem na razie coś takiego , tylko końcówka skrzydła nie chce być uber :/

Ten wątek Ci się przyda:

http://www.aerodynamika.com/cgi-bin/yabb/YaBB.cgi?num=1183144247/9#9

« Odpowiedź #73 dnia: Lipca 22, 2007, 14:24:13 »
No spróbowałem nawet nieźle by wyszło gdyby nie to.

Próbowałem się tego pozbyć grzebiąc po opcjach ale nie było żadnego rezultatu .

empeck

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: Lipca 22, 2007, 14:28:34 »
Chyba trochę przekombinowałeś :) Ja bym zaznaczył krawędzie na krawędzi (:D) natarcia, potem CTRL+D, w widoku top przesuń zduplikowane krawędzie obróć je, lekko przeskaluj w pionie i tak dalej, wówczas Ci się nic nie przekręci.