Autor Wątek: Zdięcia PZL łoś  (Przeczytany 37459 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Oberst26

• Gość
Odp: Zdięcia PZL łoś
« Odpowiedź #75 dnia: Sierpnia 21, 2007, 12:32:41 »
Czytałem dane techniczne ,,Łosia" i zaskoczyły mnie dane odnośnie max.udźwigu bomb,oraz porównanie : 2.580 kg (Boeing ,,Super fortress" B-17  - 1700 kg) Czy to była z tym prawda? Zaskoczyło to mnie trochę.

Offline Marcinos

• *
  • Kierowca bombowca
« Odpowiedź #76 dnia: Sierpnia 21, 2007, 13:31:55 »
Boeing ,,Super fortress" B-17  - 1700 kg
Przy B-17 podano jaki udźwig bomb zabierał normalnie (nie max.) ze względu na to żeby mógł wziąść więcej paliwa i tym samym przedłużyć zasięg. A przy Łosiu podano chyba max. ładunek.
Fighter pilots make movies, bomber pilots make history, but everything depends on mechanics.

hellkitty

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: Sierpnia 21, 2007, 15:28:55 »
Na loty krótkiego zasięgu późne B 17F w zamian za ograniczone możliwości manewrowe mogły zabierać nawet do 9434 kg bomb (wliczając w to 2 bomby 4000 funtowe podwieszane na zewnętrznych zaczepach). Zwykle Fortece wykonywały loty ze średnim ładunkiem ok. 2000 kg przy osiąganym zasięgu 2253 km.   

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: Sierpnia 22, 2007, 00:57:07 »
Dla tego z powodu ich udźwigu bomb trochę się naśmiewano ale za to w formacji były niebezpiecznym celem .W końcu w kupie siła no i czasami zasypywały się ołowiem nawzajem.

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
« Odpowiedź #79 dnia: Sierpnia 22, 2007, 09:09:26 »
[...] Dla tego z powodu ich udźwigu bomb trochę się naśmiewano

Taaa, Angole mieli taką pioseneczkę, w której było coś w stylu "50 wielkich Fortec i jedna mała bombka". :D
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

hellkitty

• Gość

« Odpowiedź #81 dnia: Sierpnia 22, 2007, 20:53:37 »
Czytałem dane techniczne ,,Łosia" i zaskoczyły mnie dane odnośnie max.udźwigu bomb,oraz porównanie : 2.580 kg (Boeing ,,Super fortress" B-17  - 1700 kg) Czy to była z tym prawda? Zaskoczyło to mnie trochę.

Trzeba wziąć poprawkę na materiały z jakich wykonano łosia i jego uzbrojenie.
Nie było zbyt różowo.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #82 dnia: Sierpnia 22, 2007, 22:39:10 »
Dla mnie geniusz konstruktora, inż.Dąbrowskiego przejawiał się w tym, że samolot zabierał ładunek (bomby + paliwo) prawie równy masie pustego samolotu!

A co do samego konkretnego ładunku bomb: zabierał dużo, ale z bomb o większym wagomiarze, wchodziły jedynie 2x 300 tki i nic więcej. Kiepsko, jak miało by się lecieć na jakiś konkretny obiekt naziemny.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: Sierpnia 23, 2007, 00:58:35 »
Mnie tylko ciekawi czy w muzeum  Rumuni mają jakiegoś łosia czy wszystkie zajechali na śmierć . Bo chyba zdawali sobie sprawę z tego co posiadają ?

hellkitty

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: Sierpnia 23, 2007, 09:15:23 »
Łoś to niestety gatunek wymarły.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #85 dnia: Sierpnia 23, 2007, 14:38:03 »
Na TW mam kolesia z Rumunii, prosiłem go, żeby się popytał na swoich forach, czy chociaż jakaś dokumentacja ocalała (instrukcje obsługi, bo na plany nie ma co liczyć)

Ponoć na Politechnice Kijowskiej jeszcze w latach 80 były jakieś elementy łosia, ale nie mogę tego potwierdzić :(

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

« Odpowiedź #86 dnia: Sierpnia 23, 2007, 18:44:40 »
instrukcje obsługi, bo na plany nie ma co liczyć)

W mongrafi ajpressu jest przedruk oryginalnej instrukcji.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #87 dnia: Sierpnia 23, 2007, 18:58:59 »
Jasne, źle się wyraziłem. Chodziło mi w ogóle o rumuńskie manuale dla maszyn PZL. Instrukcja łosia to nawet w necie chodzi.

PS: Bez tego byśmy nawet nie ruszyli łosia w wopie.

Oberst26

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: Sierpnia 28, 2007, 08:39:05 »
Mogę wam podac oznakowanie mojego modelu ,,Łosia"

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #89 dnia: Sierpnia 28, 2007, 08:55:25 »
W profile i zdjęcia cz/b jestem dobrze wyposażony, dzięki za pomoc :)

http://img101.imageshack.us/img101/3468/snapgc4.jpg