Autor Wątek: Słuchawki i mikrofon  (Przeczytany 26160 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ros

• *
  • Uziemniony
Odp: Słuchawki i mikrofon
« Odpowiedź #30 dnia: Lipca 07, 2007, 19:14:58 »
Ale tu chodziło o słuchawki z mikrofonem.

Owszem, ale jak stwierdziło parę osób lepszym rozwiązaniem może być kupno dobrych słuchawek oraz osobno mikrofonu. Dlatego też pozwoliłem sobie napisać parę słów o słuchawkach bez mikrofonu, które byłyby dobre również do grania.
Though I fly through the Valley of Death I shall fear no Evil for I am at 80,000 feet and climbing
36 Quai des Orfevres

Solo

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Lipca 08, 2007, 12:42:09 »
Może i jest to lepsze rozwiązanie, że same słuchawki i sam mikrofon sąlepsze jakościowo od tychże połączonych razem, ale kiedy się ma na biurku monitor, klawiaturę, myszkę, joystick i przepustnicę, to jeszcze wcisnąć tam mikrofon jest po prostu niewygodnie.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #32 dnia: Lipca 08, 2007, 15:37:57 »
Ja mam osobny mikrofon IMG Stage Line HM-20, świetne charakterystyki itd. montuję go do swoich pełnych słuchawek na taśmę velcro - proste i skuteczne  :020:

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
słuchawki - jak wybierać? co polecilibyście?
« Odpowiedź #33 dnia: Stycznia 23, 2008, 12:39:49 »
I stało się - tym razem nie udało się reanimować pacjenta, po tuzinie "bajpasów", amputacji potencjometru i 12 z okładem latach służby moje gestapowskie (bo z tego co się doczytałem to niemiecka firma) słuchawki wielkiej mocy Vivanco SR200 (ale stary model - nie ten co znajdziecie na guglu) odeszły do Blaupunkthimmel (czyli tam, gdzie trafia po zgonie germański sprzęt audio).

Czas zdecydować się na zakup. A ja nigdy nie byłem żadnym audiofilem, nie znam się więc na parametrach - nie wiem na co zwrócić szczególną uwagę. A nie chciałbym, aby wcisnęli mi jakiś szajs. Np. termin "impedancja" znajdę na wiki, ale co z tego: nie wiem jaki jej zakres powinny mieć dobre słuchawki. Podobnie z innymi parametrami.

Potrzebuję czegoś dobrze tłumiącego hałas z zewnątrz (czyli takie duże klasyczne na mój wielki baniak i kłapciaki), życzyłbym sobie także regulację głośności na kablu.

Pytanie czy potrzebuję szpanerskiego mikrofonu na "pałąku"? Do rozmów na ventylu/skypie? (często modele określane są właśnie jako "dla graczy") Mam już mikrofon stand-alone (Koss M-11), który aczkolwiek nieporęczny to chyba lepszy jest przynajmniej od tych badziewi dodawanych z kartą muzyczną.

Na super drogie i markowe mnie raczej nie stać, z drugiej strony chciałbym by pograły parę lat, więc najtańszego szajsu nie chcę.

Będę wdzięczny za porady i sugestie.

Tak dla ordnungu przeniosłem. some1
« Ostatnia zmiana: Stycznia 23, 2008, 13:02:56 wysłana przez some1 »
"Każdy kilogram nowego samolotu szczególnym dobrem Narodu"

syd

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Stycznia 23, 2008, 14:06:53 »
Podstawowe pytanie. Ile chcesz wydać?
Jeśli chcesz tłumiące zewnętrzny hałas to potrzebujesz słuchawek zamkniętych (ewentualnie pół-otwartych). W okolicach 100 zł można dostać bardzo dobre słuchawki AKG lub Senheiser. Ja osobiście wolę te drugie, ale tylko dlatego, że lepiej na mnie leżą :D. Możesz też poszukać Audio-Technica, choć te mogą być droższe.

« Odpowiedź #35 dnia: Stycznia 23, 2008, 14:22:41 »
Witam.
Sprawa wygląda tak: wybierz sobie kilka renomowanych firm robiących słuchawki, zlokalizuj gdzie możesz je kupić ale wcześniej przetestować organoleptycznie (  :karpik uwielbiam to słowo).
Weź ze sobą do sklepu jakiś odtwarzacz muzyki (w miarę możliwości) i jakiś kawałek do odsłuchu w dobrej jakości. Tak jesteś w stanie kupić słuchawki dopasowane do Twoich potrzeb i do Twojego słuchu.
Jak czytam hasła typu "kup te słuchawki bo mi się świetnie w nich słucha" to mnie lekko wykręca.
Można polecić firmę ale nie konkretny model.
Każdy ma inną charakterystykę słuchu i tyle.

Pozdrawiam.

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
« Odpowiedź #36 dnia: Stycznia 23, 2008, 16:44:36 »
Izwienitie, nie zauważyłem tego tematu  :icon_redface:

Chciałbym się zmieścić poniżej 200zł, najchętniej tak ok. 150. Nie kupię za to super sprzętu, ale i nie gniota za 15zł.

A co powiecie o tym modelu/firmie?
http://sklep.benchmark.pl/pelny_46733.html
Dość duże "nauszniki", to lubię (moje stare miały circa 12x9cm). Mikrofonik odłączany, więc może tak szybko nie padnie?

Spodziewałem się, że wyjaśnicie mi nieco technicznych terminów(pasmo przenoszenia, dynamika głośników, impedancja głośników), bym mógł sam porównać parametry, jakie podają sklepy internetowe. Wtedy wybrane modele przetestowałbym w sklepie.

A czy przetestował któryś z Was coś takiego jak słuchawki z dźwiękiem 3D? Swego czasu było głośno o tym. Czy rzeczywiście daje to namiastkę zestawu głośników? (mam mały zestawik 4.1)

« Odpowiedź #37 dnia: Stycznia 23, 2008, 18:25:50 »
Mam ZALMANA 5.1 z mikrofonem.
Mają słaby bas i słabe wysokie. Jak dla mnie jakość dźwięku jest średnia, natomiast odtwarzanie przestrzenne jest ok.
Dodam jeszcze, że mikrofon jest na kabelku i ma klips - nie jest na stałe połączony ze słuchawkami.

||**Boberros**||

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Stycznia 23, 2008, 18:57:42 »
Ja mam te słuchawki z mikrofonem
http://abitech.pl/shop/towar/idt=1023537

Jestem z nich bardzo zadowolony, bas mają, dobrze mi leżą, dźwięk jest super. Mikrofon też jest w porządku. Oczywiście to moje subiektywne odczucia, audiofilowi mogą się wydać gniotem, ale na szczęście mało ludzi z taką "zdolnością" czułości dźwięku.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Stycznia 23, 2008, 20:04:00 »
Spodziewałem się, że wyjaśnicie mi nieco technicznych terminów(pasmo przenoszenia, dynamika głośników, impedancja głośników), bym mógł sam porównać parametry, jakie podają sklepy internetowe. Wtedy wybrane modele przetestowałbym w sklepie.

Problem w tym, że te parametry często są brane totalnie z kosmosu. Wiele razy widziałem pchełki douszne o paśmie przenoszenia 5Hz-20KHz, czyli infradźwiękowe  :karpik Nie należy się zbytnio sugerować takimi danymi :)

W Playu z 11/2007 (tam gdzie była pełna wersja X-3 Reunion) była ZTCP recenzja popularnych słuchawek. Niestety, wywaliłem po przeczytaniu. Coś mi się kojarzy, że te słuchawki Fatal1ty nie były najlepszym wyborem (jeśli chodzi o cena/jakość)

syd

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Stycznia 24, 2008, 02:27:46 »
Doe_PL dobrze napisał. Nie czytaj tych pierdół na stronach bo ludzie nie wiedzą co piszą. Opinie tych domorosłych specjalistów (np. na benchmarku) skupiają się tylko na tym jak zaj$&$#sty jest bas (co bardziej "doświadczeni" wspomną o "górze pasma"), ale jakby na prawdę komuś na nim zależało to by w życiu nie używał słuchawek. Niskie częstotliwości potrzebują przestrzeni, a nie paru centymetrów między membraną słuchawki, a bębenkiem.
Ponadto jak będziesz brał jakąś muzę do sklepu to nie dość, że w dobrej jakości (żadnych mp3) to dobrze by było gdyby to był kawałek, który dobrze znasz (od deski do deski). Albo nawet lepiej wypal sobie płytkę z różnymi gatunkami żebyś mógł sprawdzić słuchawy w różnych warunach. Najlepiej też by było żeby goście w sklepie mieli jakiś fajny wzmacniacz (albo dobry odtwarzacz CD), do którego można by podłączyć wybrane słuchawki (moim zdaniem podłączanie takich słuchawek do jakiegoś przenośnego playera mija się z celem).

Co do parametrów to w twoim zakresie cenowym +-150zł wszystkie modele będą niemalże identyczne i nic Ci nie powiedzą. O ile np. w głośnikach różnice w parametrach są dość zauważalnie i dają przedsmak tego jak grają, to w słuchawkach wszyscy podają niemalże to samo (niezależnie od ceny). Dlatego każdy model powinieneś przetestować "indywidualnie".

Odnośnie tych Creativów - jeśli chodzi o słuchawki to nie jestem fanem tej firmy i pewnie nie zrobią z Ciebie drugiego Fatal1ty :), ale jeśli mają Ci służyć głównie do grania to czemu nie.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #41 dnia: Stycznia 24, 2008, 10:06:35 »
Jak chcesz kupić coś na kilka lat, zainteresuj się firmami, które "siedzą" w słuchawkach i mają doświadczenie, żadne tam Panasonic czy Creative. Na pierwszy ogień posłuchałbym różnych modeli Sennheisera, Koss, AKG w przedziale cenowym, który Cię interesuje. Sam gorąco polecam tę pierwszą firmę, mam 3 pary (duże HD555 do muzyki i grania i 2 pary "pchełek" do odtwarzacza) grają już kilka lat, wciąż równie czysto i dynamicznie. Polecam Sennheisera również ze względu na charakterystyczną cechę - większość ich słuchawek to konstrukcje otwarte. Ogromnym plusem tego rozwiązania jest zdecydowanie mniejsze nagrzewanie i zmęczenie uszu, wiem coś o tym bo przesiaduję w nich godzinami, bez uczucia dyskomfortu. Kolega zakupił jakiś czas temu słuchawki Medusa 5.1 przeznaczone ponoć dla graczy i zachwalane powszechnie, i narzeka, że uszy go pieką i głowa boli po wcale nie tak długim posiedzeniu.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #42 dnia: Stycznia 24, 2008, 10:31:57 »
Powiem tak, jeśli odróżniasz mp3 192kbps od cd-audio i posiadasz w domu dużą kolekcję tych drugich to zrób tak jak pisze syd. Jeśli natomiast należysz do tej (szczęśliwszej IMHO ;) ) grupy ludzi którym nie zależy, to skup się na wygodzie z używania urządzenia. Tak jak napisał Vowthyn, słuchawki otwarte są generalnie lepsze do długiego przesiadywania, przy czym mniej izolują otoczenie od nas i nas od otoczenia. Więc w nocy osobom śpiącym w tym samym pomieszczeniu może przeszkadzać wydobywający się z nich dźwięk gdy za mocno podkręcisz.

P.S. Vowthyn, przebijam, ja mam w domu 4 pary Sennheiserów. Tyle że jedne popsute. ;)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
« Odpowiedź #43 dnia: Stycznia 24, 2008, 15:07:08 »
Meh, ja tam lubię hełmofon zakładać - żałuję, że nie mogę znaleźć na necie fotki mojego starego modelu (obecny SR200 to coś zupełnie innego) ale kształtem i rozmiarem przypominały ten model:
http://www.vivanco.de/ic_web/catalogs/vivanco/images/products/EAN4008928/2/2/4008928227246_p01_b.jpg
Nie były tanie, ale były też i droższe modele - a technika chyba poszła naprzód przez te 12 lat, więc urządzenie rzędu podobnej ceny powinno mieć dziś lepsze parametry.

Macie rację co do bzdur wypisywanych w parametrach słuchawek ze sklepów internetowych, ale miałem cichą nadzieję, że jak będę miał w sklepie opakowanie w łapie to na odwrocie podadzą jakieś w miarę realne dane producenta. Ale może naiwny jestem.

« Odpowiedź #44 dnia: Stycznia 24, 2008, 18:57:10 »
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec