Autor Wątek: Słuchawki i mikrofon  (Przeczytany 26181 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

BigMac

• Gość
Odp: Słuchawki i mikrofon
« Odpowiedź #45 dnia: Stycznia 24, 2008, 22:18:51 »
Wibracje w słuchawkach nie do końca mnie przekonują...

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
« Odpowiedź #46 dnia: Stycznia 28, 2008, 20:37:25 »
No, wreszcie sobie znalazłem - u Sennheisera - o co chodzi z tą terminologią techniczną. Lubię wiedzieć, czego chcę i co kupuję.

http://www.sennheiser.com/sennheiser/glossar.nsf/vwGlossaryOverviewWeb?OpenView&RestrictToCategory=eng
"Każdy kilogram nowego samolotu szczególnym dobrem Narodu"

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: Stycznia 28, 2008, 21:15:05 »
A co myślicie o tym?
http://allegro.pl/item299113435_sluchawki_z_mikrofonem_i_box_hpi_t99mv_z_wibra.html

Niech Cię Ręka Boska broni ... :121:
Żadnego Iboxa. Ja mam w domu, co prawda inny model, ale podejrzewam wykonanie będzie to samo. :090: Przede wszystkim tak ciasne, że uszy mi się gotowały, a czaszka cierpiała katusze. (Łeb mam raczej w okolicach średniej krajowej, naszej , nie chińskiej.) Po miesiącu postanowiły sobie pęknąć. (Wychodzi na to, że mój łeb jest twardszy  :021:) No cóż, zdarza się. Reklamacja nie została uznana, bo uszkodzenie mechaniczne. Skleiłem je sobie cjanopanem i przy okazji rozgiąłem blachę wewnątrz kabłąka.  :051: Potem był problem z mikrofonem, raz działał, raz nie. Prawdopodobnie kabelki, ale już nie sprawdzałem, bo słuchawki są dość upierdliwe w rozbieraniu. Na koniec zaczęły szwankować przewody przy potencjometrze głośności, wiec je poprostu walnąłem w kąt. Nie chce mi się już nawet z nimi jechać do reklamacji. No i najważniejsze. Dźwięk jakiegokolwiek silnika w iłku, brzmi w nich jak pierdzenie, a wg producenta (opis na pudełku) to całkiem niezłe miały być  :060: Muzyki w nich nie słuchałem. Wolę moje stare, zrujnowane Philips-y. Mój model Iboxa to HP-9600MV. Właśnie je wyciagnałem z kąta. Pewno od tych , które Ty przedstawiłeś różnią się tyko obudową, choć nie sądzę, by była trwalsza. A pomyśleć, że kupiłem je tylko ze względu na mikrofon.... :005:

Offline noe

• PAT
  • *
  • War Thunder
    • BILT POLSKA
« Odpowiedź #48 dnia: Lutego 26, 2009, 21:23:00 »
No dobra po przerobieniu 3 szt słuchawek z mic. z MediaMarktu postanowiłem poszukać czegoś bardziej wyszukanego.
Jest sporo fajnego sprzętu no ale 600-1500 zł za słuchawki do granie nie dam.

Panowie i Panie może macie jakieś doświadczenia ze słuchawkami? Jeśli tak to proszę o pomoc przy wyborze. Muszą mieć:

- dobry mic.
- duże nauszniki
- no i dobrą jakość dźwięku abym z daleka usłyszał skradającego się np. Spita.
- Cena do 250 zł
- przeznaczenie : gry, skype

Offline noe

• PAT
  • *
  • War Thunder
    • BILT POLSKA
« Odpowiedź #49 dnia: Lutego 27, 2009, 14:38:22 »
Czy ktoś ma jakieś doświadczenia jesli chodzi o taki sprzęt?
http://www.frazpc.pl/artykuly/440/Lognetmedia/AERO/51

Naprawdę nie wiem co kupić pomóżcie jeśli macie jakieś doświadczenia.

« Odpowiedź #50 dnia: Lutego 27, 2009, 15:22:20 »
Polecam Creative Fatality http://www.komputronik.pl/Sluchawki_i_Mikrofony/Creative_Headset_HS_800_Fatal1ty_Gaming/pelny,id,46733/
mam je od kilku miesięcy i jestem bardzo zadowolony. Odłączany mikrofon (można podłączyć np. do laptopa jako samodzielny mikrofon; giętki pałąk; b. dobra jakość dźwięku), regulacja głośności na kablu (to standard), wyłącznik mikrofonu na kabelku. Porządnie wykonane. Jak na mój gust fajny dźwięk (akurat taki mi się podoba). Może ciut za małe nauszniki ;) albo może mam wielkie uszy ;)
Bartek
Aztec.pl

Offline noe

• PAT
  • *
  • War Thunder
    • BILT POLSKA
« Odpowiedź #51 dnia: Lutego 27, 2009, 15:32:44 »
Konraf też je brałem pod uwagę. Małe nauszniki to jedyna moja wątpliwość co do tego modelu. Zależy mi na wyciszeniu odgłosów z zewnątrz.

« Odpowiedź #52 dnia: Lutego 27, 2009, 19:02:02 »
Jeśli myślisz o Lognetmedia to przeczytaj: http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=4570
Kilka miesięcy temu chciałem dokupić sobie fajne słuchawki do karty XonarDX i po tej recenzji przeszła mi ochota na słuchawki 5.1. Traf chciał, że kolega kupił Creative Fatal1ty i mogłem chwilę testować ten model. Trafiła się okazja i kupiłem swoje za 79zł w MM. Fatal1ty dobrze sprawdzają się np w STALKERze, Wiedźminie a do IL2 nadal zakładam stare i dobre HS-400, które też polecam.
Oba modele Creative mają odłączany mikrofon, regulację głośności i wyłącznik mikrofonu na długim i elastycznym kablu.
« Ostatnia zmiana: Lutego 27, 2009, 19:13:53 wysłana przez JG300_Paulus »

« Odpowiedź #53 dnia: Lutego 27, 2009, 20:42:24 »
Konraf też je brałem pod uwagę. Małe nauszniki to jedyna moja wątpliwość co do tego modelu. Zależy mi na wyciszeniu odgłosów z zewnątrz.
A nie no, to na tyle to wyciszają i zakrywają ucho. Zakrywają całe ucho. Miałem wcześniej jakieś Teac HS coś tam. Niby nauszniki byly większe niż w tych Creative, a okazalo sie, że te Creative wyciszają lepiej.

Co do dźwięku, w tych Creative podoba mi się hmm, taka soczystość i głębia basów (z jednoczesną, niezłą dawką wysokich tonów). Niektórzy uważają, że basy maja za mocne ale mi taki dźwięk pasuje.
Bartek
Aztec.pl

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #54 dnia: Kwietnia 05, 2010, 19:45:12 »
Zakupiłem sobie w końcu nowe słuchawki - tym razem Plantronics Audio 655. Akurat potrzebowałem czegoś pod USB.
Nie spodziewałem sie jednak kłopotów z aplikacjami. Otóż zważywszy, że słuchawki mają własny przetwornik audio - po podłączeniu słuchawek muszę robić restart aplikacji, której akurat używałem - przeglądarki internetowej, odtwarzacza muzyki, czy innych multimediów. Wtedy głośniki stają się ciche. Mogę następnie zmieniać priorytet układów dźwiękowych przez Panel Sterowania, ale jest to już trochę męczące, a chciałbym mieć słuchawki podpięte non stop, albo nie wykonywać akrobacji programami za każdym razem gdy je podepnę.

Czy jest możliwość ustawienia równoległej pracy dwóch urządzeń audio ?

Offline PikAs

• *
  • Check Your 6!
« Odpowiedź #55 dnia: Stycznia 21, 2011, 17:10:46 »
Nieco odkurzę temat.

Chcę zaopatrzyć się w słuchawki z wbudowanym mikrofonem. Taka koncepcja przemawia mi wreszcie do rozsądku.
Do tej pory korzystam ze słuchawek SYNQ HPS-2 http://www.megamusic.pl/ProdInfo.aspx?prodCode=7514
Korzystam z tych słuchawek w połączeniu z mikro zewnętrznym i przyznam, że już nie mam do tego cierpliwości.
Nie należę do audiofilów ale cenie sobie dobrą jakość dźwięku głębokiego basu. Trudno w obecnej chwili, dobrać coś na poziomie wymaganej jakości dobrego dźwięku, z powodu zalewającego rynek gigantycznego waloru przeróżnego szajsungu. Potrafię dokonać własnego wyboru ale też nie zawadzi zapytać o radę jaki produkt nabyć.

Od jakiegoś czasu interesuję się słuchawkami "Saitek Pro Flight Headset" dla zainteresowanych recka o produkcie http://forum.pl-vacc.org/viewtopic.php?f=72&t=29801
Zastanawia mnie, czy może jednak postawić na coś zupełnie innego??? Jednak upłynęło trochę czasu i produkt saiteka, może już nieco odstawać z tyłu z obecnymi rozwiązaniami od strony technicznej i ergonomicznej.

Chętnie zaczerpnę porady jaki produkt nabyć w cenie do 300zł.

PER ASPERA AD ASTRA
                               RAZOR-6

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #56 dnia: Stycznia 21, 2011, 20:10:17 »
Korzystając z odświeżenia tematu zapytał bym się o starą, ciut zapomnianą sprawę: czy zna ktoś słuchawki na całe uszy z mikrofonem, które są MONO? Lub mają takowy przełącznik?

Jako osobie upośledzonej słuchowo stereo nic mi nie daje, a wręcz przeszkadza. Owszem - w każdych słuchawkach mógłbym połączyć we wtyku jack dwa pierwsze segmenciki, ale to ingerencja, lutowanie, problemy... Mam słuchawki jednostronne i niby jest OK, bo powinny być z definicji MONO, ale nie wiem dlaczego efekt stereo jakiś jest. Tak jakby prawa strona była głośniejsza niż lewa i np. odgłos strzałów po prawej stronie jest głośniejszy niż po lewej, albo np. odgłosy silnika zmieniają się w brzmieniu i głośności tylko od kręcenia głową w lewo i prawo...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #57 dnia: Stycznia 21, 2011, 20:52:38 »
Tak jakby prawa strona była głośniejsza niż lewa i np. odgłos strzałów po prawej stronie jest głośniejszy niż po lewej, albo np. odgłosy silnika zmieniają się w brzmieniu i głośności tylko od kręcenia głową w lewo i prawo...

To co opisujesz, to nie problem słuchawek. Komputer nic nie wie o tym jakich słuchawek używasz i zawsze generuje dźwięk co najmniej stereo, z podziałem na lewy i prawy kanał. W grach z pozycjonowaniem dźwięku 3D (czyli praktycznie wszystkich), natężenie dźwięku w lewym i prawym kanale będzie się zmieniać niezależnie w zależności od położenia źródła dźwięku.

Czego potrzebujesz, to oprogramowanie (lub sterownik karty dźwiękowej), które zmiksuje z powrotem dźwięk stereo w mono zanim sygnał trafi na wyjście słuchawkowe. Niestety niczego takiego nie znam.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline PikAs

• *
  • Check Your 6!
« Odpowiedź #58 dnia: Stycznia 21, 2011, 22:25:48 »
czy zna ktoś słuchawki na całe uszy z mikrofonem, które są MONO? Lub mają takowy przełącznik?

Nie spotkałem słuchawek z mikrofonem, zawierających przełącznik do zmiany dźwięku stereo/mono. Może i nawet takich nie ma ale jeżeli się mylę to niech ktoś mnie poprawi. Przypuszczam, że nawet jednostronne słuchawki też nie będą posiadały wcześniej wspomnianej opcji.

Można spotkać z przełącznikiem mono/stereo ale dwustronne słuchawki, jednak bez wbudowanego mikrofonu jak na przykładzie tych; http://motoallegro.pl/sluchawki-stereo-mono-z-regulacja-wysterowaniahpd5-i1403934971.html

Ciekawym rozwiązaniem lecz w wysokiej cenie sprzedaży, może stać się jednostronna słuchawka z mikrofonem od Beyerdynamic DT 108   http://www.novamusic.pl/beyerdynamic-dt-108-20050-ohm-zestaw-naglowny-sluchawki-mi-p-3248.html     Z pewnością jest monofoniczna, więc zarówno jakość dźwięku jak i słuchawki może zadowalać. Wadą jest cena.

A tu monofoniczna słuchawka jednostronna bez mikrofonu, na całe ucho   http://sklep.avt.pl/p/pl/48861/sluchawki+monofoniczne+dla+dj.html

PER ASPERA AD ASTRA
                               RAZOR-6

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #59 dnia: Stycznia 22, 2011, 11:31:02 »
Dzięki za info i linki, będę szukał dalej. Badania driverów, opcji dźwięku, karty etc. nie dają nic - raczej nie widzę tam opcji do tego. Chwila w Google też nic nie dała - może poszukam jakiś softów dla inwalidów :) Może to pomoże...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.