Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)  (Przeczytany 275429 razy)

Odp: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)
« Odpowiedź #690 dnia: Kwietnia 03, 2009, 15:12:09 »
Gerrah masz rację, ostatnią misję uznałem za w pełni zakończoną... Ja wraz z moim "Elementem" ogólnie zniszczyliśmy 9 wrogich maszyn, wróciłem do domu bez pocisków, flar i chaff... ponadto kończyło mi się paliwo, a tankowiec był za daleko.
Dzięki chłopaki.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #691 dnia: Kwietnia 04, 2009, 09:56:12 »
Liczba misji zakończonych formalnie sukcesem ma znaczenie. W Falconowej kampanii jest taki mały przekręt, że postępy wojsk są uzależnione od success ratio gracza - jeśli zawalasz misję za misją, to siły koalicji będą słabo walczyć. Nawet, jeśli faile będziesz łapał broniąc tychże sił (wbrew nakazom misji). Nie jest też dobrze, gdy zbyt długo gracz nie lata (tj. siedzi w mapie z przyspieszonym czasem przez x godzin).

Tak przynajmniej było w "starych" Falconach, mechanizm dający graczowi nieco większy wpływ na przebieg kampanii niż by to wynikało z bycia anonimowym trybikiem. Nie wiem, czy w AF to dalej jest - jest to na tyle subtelnie, że ciężko mi się było połapać, czy działa.

Aha, faile AI się nie liczą, tj. liczba misji zawalonych przez komputer nie wpływa na ten magiczny "czynnik sukcesu" (ale oczywiście wpływa na "jawny" przebieg kampanii)

« Odpowiedź #692 dnia: Kwietnia 04, 2009, 13:17:05 »
Znowu robiłem SEAD Strike i żaden z HARM'ów nie trafił... szczerze ? Zaczyna mnie to denerwować. NIGDY nie trafiłem żadnego AGM-88 w kampani, a robiłem już z 30 treningowych SEAD Strike.

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #693 dnia: Kwietnia 04, 2009, 13:32:00 »
Dziwnie...   Z tego co pamiętam to w AFie trafienie HARMem nie było jakieś zbytnio problemowe.

« Odpowiedź #694 dnia: Kwietnia 04, 2009, 13:42:52 »
Może wina patcha 1.0.13 ? Może grać na podstawowej wersji, bez updatów ??

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #695 dnia: Kwietnia 04, 2009, 14:00:54 »
Wręcz przeciwnie ;)

« Odpowiedź #696 dnia: Kwietnia 04, 2009, 18:43:38 »
No to chyba wróce do BF'a 2 :D:D

« Odpowiedź #697 dnia: Kwietnia 05, 2009, 09:33:27 »
Poprzedni post do żart. Sporo w Falcona gram i nie zamierzam odpuszczać, tylko dlatego że HARMY nie trafiają :) 2 pytania:

1. Może skutkiem niecelności jest fakt iż odpalam pociski z wysokości 20 000 ft ?
2. Wiem, że "IP" to punk wyjściowy do celu, mogę w punkcie "IP" atakować SAM'y, czy mam lecieć do punktu SEAD ? To drugie chyba bardziej prawdopodobne, ale pytam Was. Na razie tyle.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #698 dnia: Kwietnia 05, 2009, 09:55:32 »
Atakować SAMy możesz wtedy, gdy jesteś w zasięgu HARMa. Nad którym steerpointem jesteś w tym momencie nie ma znaczenia.

Inna sprawa, że w briefingu często będziesz miał podaną konkretną stację do rozwalenia. Wtedy musisz odszukać właśnie ją, powinna być w okolicy stp SEAD, ale nie zawsze dokładnie na nim.

Ja robiłem tak, że jeśli intel wie, gdzie jest SAM, tj mogę odnaleźć stację na mapie i dać recon, to z okna recon zapisuje sobie na kartce współrzędne geo celu i potem, po wejściu do kokpitu, ręcznie koryguję pozycję steerpointa celu via ICP.

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #699 dnia: Kwietnia 05, 2009, 10:15:22 »
Witam

A czy w AF jest możliwość dodania precyzyjnego stp?

Offline Meehau

• *
  • CyC
« Odpowiedź #700 dnia: Kwietnia 05, 2009, 11:40:04 »
W "każdym" Falconie, przez ICP można sobie wklepać dowolne współrzędne stp. Z tym że w OFie można współrzędne celu ustalić jednym przyciskiem z poziomu briefingu.
Napisz koman jaki typ celu atakowałeś i czy na HTSie było, że stacja "świeci" (przeczytałeś manual odnośnie HTSa mam nadzieję), bo możliwe jest to, że odpaliłeś HARMa np. do jadącej Sziłki, albo do samobieżnej wyrzutni, które zaświeciły na chwilę a potem wyłączyły swój emiter, a ich ślad został na HTS.
Meehau
"The milk of aircrew kindness comes in very small containers and has a quick expiration date"

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #701 dnia: Kwietnia 05, 2009, 13:18:56 »
Najlepiej to nagraj wszystko Frapsem i zuploaduj na mediafire.com. Wtedy wszystko będziemy mieć jak na dłoni, i będzie można określić co jest nie tak.

Pozdrawiam.

« Odpowiedź #702 dnia: Kwietnia 05, 2009, 16:07:50 »
SUKCES. Co prawda mission failed (i tak trening), ale 2 AGM-88 trafiły w cel. Namierzyłem StraightFlush radar przez dane geograficzne, i wybrałem cel najbliżej stp. Trafiłem. Podobnie zrobiłem z drugim pociskiem, ale nie mogłem znaleźć odpowiednio bliskiego celu dla stp z nowymi danymi geo. Odpaliłem 1 pocisk, zawróciłem, w między czasie wprowadziłem drugie dane dla stp, zawróciłem i odpaliłem 2 pocisk. Wcześniej odpalałem 2 naraz i nic trafić nie mogłem, chociaż nie wierzę, żeby to był powód. A cele świeciły na HTS, że musiałem okulary założyć xP

« Odpowiedź #703 dnia: Kwietnia 05, 2009, 16:53:10 »
A co ty tak sie upierasz przy tych stp ? One nic nie mają do tego czy trafisz HARMem czy nie. Wszystko zależy jak jesteś daleko od celu i czy radar jest aktywny. Czasem też oczywiście zależy kąt podejścia jeśli radar jest za budynkiem ale to czy jest on 2 mile czy 50 od najbliższego steerpointu to nie ma żadnego znaczenia.

« Odpowiedź #704 dnia: Kwietnia 05, 2009, 17:07:44 »
Wiem, ale dzięki danym geo i stp wiedziałem, jakie odpowiednio poprawne cele musiałem zaatakować, aby misja zakończyła się succes.