Autor Wątek: Samolot czy wyciągarka?  (Przeczytany 20422 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Samolot czy wyciągarka?
« Odpowiedź #105 dnia: Sierpnia 11, 2006, 18:42:42 »
I w tym cała zabawa! Przecież to jest sport, więc wysiłku fizycznego zabraknąć nie może!

Pocieszny ten "Puchatek", prawda? I taki poważny, taki metalowy... Spróbujcie znaleźć gdzieś na lotnisku (popytajcie mechaników) pierścień balastowy do niego, i namówcie instruktorów na korkociąg na tym cudzie (łatwo wam nie będzie, ale spróbujcie). Naprawdę warto! Juz sam widok "Puchatka" kręcącego korkociąg zapewnia niezłe wrażenia. A co dopiero doświadczenie tego "od środka"...

Swoją drogą to dziwne, że zmieniają wam typ w trakcie szkolenia podstawowego. Zwykle nie jest to zalecane, ze względu na zakłócenia w procesie dydaktycznym. No ale w sumie słusznie. "Puchatek" tak naprawdę niewiele nauczy...

Miłej zabawy!
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Offline Grabarz

• *
  • FW-190 Fan
« Odpowiedź #106 dnia: Sierpnia 11, 2006, 20:10:06 »
Heh, ten puchatek to faktycznie niezły kloc. Instruktor mówi, że nie ma lepszego szybowca do treningu..A korki to kręci bez pierścienia bo nikomu nie chce go się szukać :) Aha, jedna rzecz  jest w nim niezwykle skuteczna - HAMULCE. Poza tym fajnie świszczy i dudni prz lądowaniu :)

« Odpowiedź #107 dnia: Sierpnia 11, 2006, 20:35:24 »
Do treningu - tak. Do nauki już nie bardzo... A to, co "Puchatek" kręci bez pierścienia trudno nazwać korkociągiem. Ale też niezłe wrażenia!

A próbowałeś/-liście robić na nim głębokie ślizgi? To dopiero jazda! Zwłaszcza jeśli chodzi o dudnienie i świstanie. Miłośnikom mocnych wrażeń polecam w głębokim ślizgu (takim "na pełną nogę") otworzyć hamulce. Tylko róbcie to trochę wyżej niż 100m nad pasem, bo możecie nie zauważyć, kiedy te 100m wcięło...
Get a bike. Break FREE!

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #108 dnia: Sierpnia 11, 2006, 20:46:10 »
a wkrótce chyba przesiądziemy sie na Bociana.
:002: I zacznie obowiązywać zasada Newtona - pilot do ogona. Popraw tężyznę fizyczną  :118: Dopiero teraz poczujesz "latanie".
Pozdrawiam
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

« Odpowiedź #109 dnia: Sierpnia 11, 2006, 23:22:49 »
I zacznie obowiązywać zasada Newtona - pilot do ogona.
...

Święte słowa! mam nadzieję, że masz dobre stosunki z resztą "podstawówki", ogonek "Bociana" potrafi dać w kość...
Get a bike. Break FREE!

syd

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: Sierpnia 12, 2006, 22:28:27 »
No ludziska. Ja jutro zaczynam szkolenie podstawowe w Elblągu :) Pewnie mnie nie będzie trochę czasu ale się podziele wrazeniami jak wroce... :)

kaa

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: Sierpnia 13, 2006, 15:40:04 »
Wczoraj udało mi się zrobić dwa loty na Bocianie - w porównaniu z Puchatkiem startuje i ląduje sam, tylko coś orczyka wyczuć nie mogłem... No i zdecydowanie gorzej się go pcha. Ale za to jest ładniejszy. :P

Ajti

• Gość
« Odpowiedź #112 dnia: Sierpnia 14, 2006, 13:49:21 »
Po przesiadce na Bocka trzeba uwazac, zeby sie nie sypnac w kora, bo ta maska tak niiiisko jest w porownaniu np do Puchacza
Bocian super szybowczyk, szkoda ze w tym roku nie starczylo kasy na ubezpieczenie...

« Odpowiedź #113 dnia: Sierpnia 14, 2006, 14:29:14 »
...
Ale za to jest ładniejszy.
...

Bo "Bocian" powstawał jako szybowiec wyczynowy, a nie szkolny (w tamtym okresie dwusterem szkolnym była "Czapla"). Powstał nawet jeden egzemplaż z balastem wodnym i klapami...
Get a bike. Break FREE!

Elwood

• Gość
« Odpowiedź #114 dnia: Sierpnia 14, 2006, 15:27:50 »
Ad Kaa:
Na 3039, w tym samym miejscu, dawno dawno temu po raz pierwszy oderwałem się od ziemi. Chyba sentymentalny się robię... na tym szybowcu było kiedyś fajne zdarzenie tak poza tym- bodaj w 1996 roku, niechcący ("ja myślałam") udało się odrzucić awaryjnie limuzynę pewnej pilotce-uczennicy, jak wylądowała to miała fryzurę której nie da się zapomnieć... minę zresztą też...

kaa

• Gość
« Odpowiedź #115 dnia: Sierpnia 14, 2006, 20:41:02 »
Dziś na tapecie sytuacje niebezpieczne - przedwczesne wyczepienie i niewyczepienie. Fajna odmiana od kręgów.

kaa

• Gość
« Odpowiedź #116 dnia: Sierpnia 21, 2006, 09:58:06 »
Po dwu tygodniach i 57 lotach zakończyłem szkolenie podstawowe. Jeszcze tylko hol, celność, termika i Pirat. Na razie wróciłem do domu, ale już mi brakuje porannych lotów... bardzo.

« Odpowiedź #117 dnia: Sierpnia 21, 2006, 18:18:32 »
A próbował ktoś z was latający na szybowcach czegoś takiego ??

Ajti

• Gość
« Odpowiedź #118 dnia: Sierpnia 21, 2006, 18:23:19 »
@kaa
Gratulejszons... CHLAST W DUPSKO  :banan

@Loku
skad masz to zdjecie?! masz wiecej takich?

« Odpowiedź #119 dnia: Sierpnia 21, 2006, 18:34:30 »
Niestey nie,zdjęcie to znalazłem w necie szukając czego innego.Ten smigłowiec to Mi-1 vel SM-1 a szybowiec to nie wiem.