Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502338 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #195 dnia: Grudnia 11, 2006, 13:16:11 »
Tak się składa, że jakiej firmy ten dysk by nie był, zawsze może paść- to kwestia przypadku. A jedyna rada na przypadek to długa gwarancja i kopie zapasowe. Możemy sobie jedynie wybierać między głośnymi/cichymi HDD, do tego dochodzi cena i wydajność. Bezawaryjności niestety się nie kupi. Niedawno padł mi Samsung- pomyślałem, że kupię Segate- gościu w sklepie powiedział, że sprowadza tylko Samsungi, bo są najmniej awaryjne. Wystarczy popatrzeć na komentarze w komputroniku- 8, 9 , 10 i... 1, bo akurat ktoś miał pecha i mu pudełeczko padło- i tak praktycznie we wszystkich modelach.
Jak już kupować, to dysk serwerowy, czy np. Raptora. Ale nawet taki dysk też może komuś paść i ta osoba stwierdzi, że dyski danej firmy są do d**y, bo siadają.

« Odpowiedź #196 dnia: Grudnia 11, 2006, 20:05:30 »
Coż już wiedziałem wiele maxtorów, co po kilku latach pracy, ba, nawet po 2 latach pracy, potrafiły z sekundy na sekunde przestać pracować.
Objawy: 100% badów - nie do naprawienia, dane... szło odzyskać ale proces zajmował nawet dwa tygodnie :/
Pozdrawiam.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #197 dnia: Grudnia 11, 2006, 21:16:32 »
Panowie, spokojnie. Wszystko zależy od własnych preferencji i doświadczeń. Ja z Maxtorami mam złe doświadczenia, były głośne jak traktor, grzały się i przeważnie kończyły się znienacka. Stare Samsungi raczej były Szajsungami bo padały równie szybko, IBMy też miały byc niezniszczalne, a lakier z talerzy odpadał (błąd fabryczny ale jak dane z dysku leca w kosmos to w zasadzie nie ma znaczenia). Największe zaufanie miałem do Seagate'a Barracudy, ale za opiniami innych zdecydowałem się na nowe dysku Samsunga z serii SP i przyznam szczerze to bym strzał. Ciche, oparte na dwóch talerzach - przez co i szybkie. Oferowały SATAII za rozsądne pieniądze. Teraz dochodzą do tego Seagate'y bo również mają dwa talerze, a to oznacza szybszy dostęp i mniejszą awaryjność. Żadne 5 letnie gwarancje do mnie nie przemawiają bo pod koniec i tak znajdzie się coś co będzie podstawą do odrzucenia z powodu "uszkodzenia mechanicznego". Więc nei ma co przesadzać, raz dobre jest jedno, a raz drugie i osobiście wolę się zdać na coś co polecają inni. No przynajmniej jeżeli chodzi o dyski twarde.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #198 dnia: Grudnia 11, 2006, 21:27:19 »
Stare Samsungi raczej były Szajsungami bo padały równie szybko,

Zależy jak stare. Miałem kiedyś Samsunga SP 20GB 5200rpm. Co mogę powiedzieć. Miałem go od nowości (czyli od 99 roku), cichy, solidny, chłodny i nigdy mnie nie zawiódł. Sprzedałm kumlowi, działa do dziś :)

Może faktycznie zależy od modelu :) .
Pozdrawiam.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #199 dnia: Grudnia 11, 2006, 21:33:42 »
Miałem ich kilka, teraz tworzą u mnie kolekcje sztywniaków :D. Życie...jak mówię, wszystko zależy od preferencji i własnych doświadczeń.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #200 dnia: Grudnia 12, 2006, 01:11:46 »
Jedynym dyskiem jaki mi padł kiedykolwiek był Segate  Barracuda 720 mb w moim 486 :karpik
Caviar nigdy mnie nie zawiódł, IBM też

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
« Odpowiedź #201 dnia: Grudnia 12, 2006, 09:03:46 »
IBM nie ma, maxtora nie ma, Wd chyba nie ma.
Z mojej kolekcji ciekawostek WD 240 MB (kilka bad BS) oraz Maxtor 120  :021: w 100% sprawny. Takich 2-3 GB nie liczę.
IBM mnie zraził ostatnią partią swoich dysków 40GB padały jak muchy, Seagate kiedyś mnie załatwił z dyskiem, bo nie chciały się bootować z NTFS w NT4, a maxtory się grzeją i są głośne.
Wniosek ?? jak nie kupuję dysków do serwerów to parzę na cenę bo i tak zanim padnie to go zmienię.

« Odpowiedź #202 dnia: Grudnia 13, 2006, 15:37:24 »
IBM mnie zraził ostatnią partią swoich dysków 40GB padały jak muchy

Podobno tylko w Polsce, podobno partia tych dysków stała sobie w TIRze na mrozie, podobno...
Ale mówił mi tak człowiek, kóry żyje ze składania pecetów, po tym zdarzeniu zdarzało mu się montować ibm-y i żadnych problemów nie było.
Dziecku w kolebce kto łeb urwał chytrze...

Silesian

• Gość
« Odpowiedź #203 dnia: Grudnia 17, 2006, 19:13:58 »
W kwestii wyboru HD w zasadzie przyłączam się do wypowiedzi Ger0nim0. Jeżeli nie kupujecie napędu dla serwera to każdy na podstawie opinii w sieci i własnych gustów jest w stanie w 10 min dokonać pobieżnego wyboru. Sprzedawca też za coś bierze marżę wiec pytać.
Teoretycznie HD może uleć awarii w każdej chwili, nawet może się zdarzyć że odmówi wam współpracy ”quite new” HD. Dlatego należy systematycznie robić kopie ważnych dla was plików co w połączeniu z obecnie 5-cio letnia gwarancją na dysk wydaje mi się optymalnym rozwiązaniem. „Diagnostyka” HD jest tak samo obowiązkowa jak przeglądy, olej i paliwo dla auta – nie posmarujesz nie pojedziesz.

A nawiązując do tematu modernizacji komputera to uważam, że obecnie osiągnęliśmy jakiś stan paranoi. Nie będę twierdził, że nie ma koncepcji na rozwój PC na płaszczyźnie hardware-u bo tu wszystko ewoluuje w kierunku wielordzeniowości ale jednak pewne fakty są zastanawiające. Ostatnio wpadła mi w oko dodatkowa specjalna karta, która wspiera fizykę w grach, wsparta genialnym demem z gry Crysis o mało nie sprawiła iż w euforii kliknął bym na „dodaj do koszyka”. Kilka opisów i szybko się okazało, że sama karta nic nie dodaje do aplikacji jeżeli programiści tejże w mozole od początku jej tworzenia nie zaimplementują jej obsługi. Kilka dni później jakaś firma z Jeruzalem zaskoczyła rynek ofertą karty, dzięki której AI w grach załatwi was w takim stylu że Gari Kasparow się nawet nie połapie.
Wszystko było by ok. przy jednordzeniowym procesorze, ale w momencie gdy będziemy ich mieli np. 16 i mielibyśmy mieć kilka dodatkowych kart do obsługi np. fizyki, AI czy czego tam jeszcze to co właściwie będą robić te rdzenie ? Ileż aplikacji na raz człowiek może chcieć uruchomić ? 500 ? 1000 ? …. paranoja.
… jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze.
Dla obecnego stanu hardware mamy stan totalnego braku wsparcia przez software, możemy tylko sobie poczytać nadruki na pudelkach podzespołów jakie to „przyszłościowe” technologie i aplikacje wspierają.
Za 2 miesiące minie 2 lata jak kupiłem swój ostatni PC. Wybrałem do niego popularny już wtedy procesor 64ro bitowy AMD licząc -wkrótce stanę się „wesołym” użytkownikiem Windows 64 co niebagatelnie podniesie wydajność.
Lecz Windows XP 64bit  okazał się rozczarowaniem przez braki w sterownikach (istnieje już kilka lat a dla bardzo wielu urządzeń wciąż nie pojawiły się, a dla setek po prostu ich nie będzie) oraz brakiem oprogramowania skompilowanego w 64bit środowisku.

Jak namazałem powyżej  mamy obecnie wielordzeniowe procesory – oczywiście wszystkie 64 bit i znikomy odsetek gier, które to wykorzystują ( bo i jak ma być skoro jeszcze nie skorzystały z ich 64bit architektury. Ale oczywiście nowe gry zmuszają nas do wymiany sprzętu, którego nieraz może nawet w połowie nie  wykorzystują.

Dlatego porzuciłem zamiar zmiany kompa co 2 lata i modernizuję to co mam by używać tego przez najbliższe 1.5 – 2 lata
I tu mam prośbę do szanownego grona o pomoc i radę.

Oto czym dysponuję:
1.MB     Gigabyte GA-K8NXP-SLI nVidia nForce4-SLI
2.CPU   AMD Athlon 64 4000+  (Socket 939) San Diego
3.RAM  GeIL 2 x 1GB PC-400 CL3 (DDR PC-400 Mhz; 3 200 MB/s; 3-8-4-4; 2,550 - 2,7 V)
4.VGA    Leadtek GeForce 6800GT 256MB (PCI-E)

Ad1. Płyty nie planuje ruszać, zmieniłem jedynie bios z F6 na F11

Ad2. Do ubiegłego tygodnia miałem Athlon 64 3200+ Winchester i planowałem kupić X2 4800 (1300 PLN) ale skusiła mnie cena. Za 370 PLN mam 4000+  San Diego najwyższy jednordzeniowy dla  socket 939 który kiedyś cenił się ponad 4000+ PLN.
Bardzo zaciekawiły mnie informacje o możliwościach podkręcania tego proca i tu głównie kieruje mój apel o wsparcie. Proszę spójrzcie na te mini recenzje
http://sklep.benchmark.pl/pelny_14661.html
wynika z nich, że są spore szanse by zbliżyć się do FX 57.
http://www.neoseeker.com/Articles/Hardware/Reviews/amd64-4000/
Nie proszę o podanie wszystkiego na talerzu (chyba, że ktoś byłby tak łaskaw),  sam też staram się szukać informacji lecz nie mam tu żadnego doświadczenia a głupio było by zepsuć taki miły gerat. Sprawa się dla mnie też totalnie komplikuje bo wynika, że AMD nie podkręca się poprzez banalne podniesienie napięcia lecz jest to szereg ustawień : napięcie, częstotliwość, mnożnik ( zmniejszany ?) – do całości dochodzi jeszcze kwestia jakiś ustawień z pamięciami. Coś mi się zdaje że łatwo można tu dać ciała. Znalazłem też takie opracowanie:
http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=177
Są tam podane dwie drogi, ja z kolei mam możliwość zainstalowania takiej aplikacji EasyTune5 załączonej z płytą główną, w której można podnieś częstotliwość CPU i która ponoć sama wszystko odpowiednio poustawia ( nie wiem co o tym sądzić, czy nie jest to kolejna aplikacja do listy procesów obciążających proca).
Niech ktoś poratuje radą.

Ad3.Wymiana proca na nowy z instrukcjami SSE3 daje mi tez możliwość dołożenia drugiej pary  pamięci 2x1GB na razem 4 GB Kontroler poprzednika (Winchester) przy obsadzeniu wszystkich banków pamięci dwustronnymi modułami DDR400 nie pracował z pełną prędkością.

Ad4. Zmiana karty graficznej na GeForce 8800 GTS powinna umożliwić bezproblemowe granie przez te najbliższe 1,5 – 2 lata i przynajmniej przeczekanie zamieszania z wdrażaniem wielordzeniowych procesorów i Visty 64 (nawet złacze PCI –Expres idzie do wymiany na wersje 2)

Jeżeli ktoś po przebrnięciu przez te wypociny zechce mi pomóc w podkręceniu Athlona 4000 to z góry dzięki. 

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #204 dnia: Grudnia 17, 2006, 20:27:06 »
Silesian, masz rację z tą wielordzeniowością. Niedawno widziałem na youtube pokazówkę z nowej giery twórców Max Payne'a wraz z prockiem quadro core (http://www.youtube.com/watch?v=9OF9qoWKNbA&mode=related&search= ). Spiker gada właśnie o tym, że jest taki podział roboty - jeden rdzeń liczy fizykę, inny składa teren itp. Całkiem możliwe, że te karty nie znajdą zastosowania, zwłaszcza że hardware jak zwykle i tak wyprzedza programistów.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #205 dnia: Grudnia 17, 2006, 21:20:32 »
W kwestii wyboru HD w zasadzie przyłączam się do wypowiedzi Ger0nim0. Jeżeli nie kupujecie napędu dla serwera to każdy na podstawie opinii w sieci i własnych gustów jest w stanie w 10 min dokonać pobieżnego wyboru. Sprzedawca też za coś bierze marżę wiec pytać.
Teoretycznie HD może uleć awarii w każdej chwili, nawet może się zdarzyć że odmówi wam współpracy ”quite new” HD. Dlatego należy systematycznie robić kopie ważnych dla was plików co w połączeniu z obecnie 5-cio letnia gwarancją na dysk wydaje mi się optymalnym rozwiązaniem. „Diagnostyka” HD jest tak samo obowiązkowa jak przeglądy, olej i paliwo dla auta – nie posmarujesz nie pojedziesz.

Nie ma znaczenia czy dysk domowy czy serwerowy. Ich budowa jest identyczna więc sypnąć mogą się tak samo. Serwerowy ma nawet gorzej bo nie dośc że musi się kręcić szybciej to przeważnie w gorszych warunkach i praktycznie non stop. konkluzja jest z tego taka że skoro jest w środku coś mechanicznego to się spsuć może. A gwarancje 5 letnie to chwyt marketingowy. Ja się na 3 letniej przejechałem.

A nawiązując do tematu modernizacji komputera to uważam, że obecnie osiągnęliśmy jakiś stan paranoi. Nie będę twierdził, że nie ma koncepcji na rozwój PC na płaszczyźnie hardware-u bo tu wszystko ewoluuje w kierunku wielordzeniowości ale jednak pewne fakty są zastanawiające.

Ostatnio wpadła mi w oko dodatkowa specjalna karta, która wspiera fizykę w grach, wsparta genialnym demem z gry Crysis o mało nie sprawiła iż w euforii kliknął bym na „dodaj do koszyka”. Kilka opisów i szybko się okazało, że sama karta nic nie dodaje do aplikacji jeżeli programiści tejże w mozole od początku jej tworzenia nie zaimplementują jej obsługi.

Mówisz o karcie "PhysX" i tutaj nie rozumiem zdziwienia. Od samego poczatku mówiono, że ona sama w sobie nic nie daje, a sam program musi ją wspierać i to nie powinno być zaskoczeniem. A co do popularności tej karty to sprawa może się zmienić po wyjściu Crisisa. Ponadto ATI też zapowiedziało, że podobny układ będzie montowany na ich kartach i sprawa dodatkowo zwolniła. Czas pokarze czy to się przyjmie, jak narazie jest kiszka.

Kilka dni później jakaś firma z Jeruzalem zaskoczyła rynek ofertą karty, dzięki której AI w grach załatwi was w takim stylu że Gari Kasparow się nawet nie połapie.

Nic nie słyszałem ale myślę że dobry proc jest w stanie to pociągnąć, a co dopiero kilka.

… jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze.

Zgadzam się, trafiłes w sedno. Wyjątkiem są ludzie bawiący się w OC. U tych nie liczy się cena a wynik końcowy :)

Dla obecnego stanu hardware mamy stan totalnego braku wsparcia przez software, możemy tylko sobie poczytać nadruki na pudelkach podzespołów jakie to „przyszłościowe” technologie i aplikacje wspierają.

W tym światku nie ma czegoś takiego jak "przyszłościowe", im szybciej to zrozumiemy i zaakceptujemy tym lepiej, bo napewno trochę kasy zaoszczędzimy.

Za 2 miesiące minie 2 lata jak kupiłem swój ostatni PC. Wybrałem do niego popularny już wtedy procesor 64ro bitowy AMD licząc -wkrótce stanę się „wesołym” użytkownikiem Windows 64 co niebagatelnie podniesie wydajność.
Lecz Windows XP 64bit  okazał się rozczarowaniem przez braki w sterownikach (istnieje już kilka lat a dla bardzo wielu urządzeń wciąż nie pojawiły się, a dla setek po prostu ich nie będzie) oraz brakiem oprogramowania skompilowanego w 64bit środowisku.

Win 64bit od samego początku był poligonem doświadczalnym dla Visty, stąd też wielu developerów zamiast robić sterowniki dla tego XPka stwierdziło, że oni zaczną dłubać, a sterowniki wypuszczą już dla Visty która będzie 64bitowa. Ponadto sytuacja nie jest taka zła, sporo driverów jest, natomiast problem mają stasze sprzęty np. drukarla na port szeregowy.

Jak namazałem powyżej  mamy obecnie wielordzeniowe procesory – oczywiście wszystkie 64 bit i znikomy odsetek gier, które to wykorzystują ( bo i jak ma być skoro jeszcze nie skorzystały z ich 64bit architektury. Ale oczywiście nowe gry zmuszają nas do wymiany sprzętu, którego nieraz może nawet w połowie nie  wykorzystują.

Obecnie większość userów ma OSy 32bitowe, stąd aplikacje robi się pod 32bity. Sytuacja się zmieni po wyjściu Visty. A z wykorzystaniem to tak zawsze było, moim zdaniem uroki otwartej architektury PC, a resztę robi marketing bo gry muszą szybko być wydawane i nikomu się nie chcę ich optymalizować. Cóż szybka kasa i tyle.

Ad2. Do ubiegłego tygodnia miałem Athlon 64 3200+ Winchester i planowałem kupić X2 4800 (1300 PLN) ale skusiła mnie cena. Za 370 PLN mam 4000+  San Diego najwyższy jednordzeniowy dla  socket 939 który kiedyś cenił się ponad 4000+ PLN.
Bardzo zaciekawiły mnie informacje o możliwościach podkręcania tego proca i tu głównie kieruje mój apel o wsparcie.

Wszystko zależy jaka rewizja, jeżeli E4 to jest szansa ze poleci wysoko, nawet 3.0 GHz i wyżej. Jeżeli E6 to może być ciężarowo. Jest szansa, że to E4 bo te procki były drogie i zalegały na półkach. A recenzje na benchmarku to potraktuj jako ciekawostkę...

Nie proszę o podanie wszystkiego na talerzu (chyba, że ktoś byłby tak łaskaw),  sam też staram się szukać informacji lecz nie mam tu żadnego doświadczenia a głupio było by zepsuć taki miły gerat. Sprawa się dla mnie też totalnie komplikuje bo wynika, że AMD nie podkręca się poprzez banalne podniesienie napięcia lecz jest to szereg ustawień : napięcie, częstotliwość, mnożnik ( zmniejszany ?) – do całości dochodzi jeszcze kwestia jakiś ustawień z pamięciami. Coś mi się zdaje że łatwo można tu dać ciała. Znalazłem też takie opracowanie:
http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=177

Tu poszedłeś w krzaki. Nigdy żaden proc nie podkręcąło napięcie. Napięcie dawało stabilność i tylko po to się je zmieniało. Na A64 też się zmienia napięcie bo po przekroczeniu pewnej granicy inaczej się nie da. Są też wyjątki od tego, wszystko zależy od szczęścia i powiedzmy rewizji procka. OC polega na zabawie i tam nie ma gotowcó. Do pewnych wniosków trzeba dojśc samemu.
A64 to wdzięczna platforma do kręcenia, na początek zrób tak:

1. Mnożnik proca najwyższy (ruchomy w dół).
2. Dzielnik pamięci na 166
3. Napięcia zostawiasz w spokoju narazie, dopiero jak będzi emiał problemy ze wstaniem to podnosisz (na proca smiało 1.550v, na pamięci 2.9v)
4. Podnosisz HTT od 5 do 10 MHz.
5. HT zmieniasz na z 5 na 3.
6. C&Q wyłącz.

A ten poradnik jest całkiem dobry i śmiało możesz go stosować.

Są tam podane dwie drogi, ja z kolei mam możliwość zainstalowania takiej aplikacji EasyTune5 załączonej z płytą główną, w której można podnieś częstotliwość CPU i która ponoć sama wszystko odpowiednio poustawia ( nie wiem co o tym sądzić, czy nie jest to kolejna aplikacja do listy procesów obciążających proca).
Niech ktoś poratuje radą.

Tego typu programy sobie odpuść. Wszystko co potzrebne narazie znajdziesz na tej stronie:

http://www.cpuid.com/cpuz.php (dział software)

CPUZ - identyfikacja proca
Clockgen - kręcisz spod Windowsa

Ad3.Wymiana proca na nowy z instrukcjami SSE3 daje mi tez możliwość dołożenia drugiej pary  pamięci 2x1GB na razem 4 GB Kontroler poprzednika (Winchester) przy obsadzeniu wszystkich banków pamięci dwustronnymi modułami DDR400 nie pracował z pełną prędkością.

Tu poszedłeś w krzaki jeszcze bardziej bo SSE3 nie ma nic wspólnego z pamięciami i jest to rozszerzenie instrukcji SSE i SSE2. Nie ma nic wspólnego z kontrolerem pamięci w procu. Nigdy żaden kontroler w AMD nie ograniczał dokładania jakichkolwiek kości. Kontroler w Winchesterze to praktycznie to samo co w SanDiego i w jednym i drugim mogą być problemy przy obsadzeniu czterech banków modułami dwustronnymi czy ogólnie obsadzaniu wszystkich banków. Wtedy najczęściej pamięci zaczynają pracować z magistrala 333 i 2T. Wszystko zależy jakiej jakości jest kontroler i jakie są pamięci. Ale na to nikt nie patrzy bo albo się idzie na ilość (4 banki) albo na jakość (2 banki)

Ad4. Zmiana karty graficznej na GeForce 8800 GTS powinna umożliwić bezproblemowe granie przez te najbliższe 1,5 – 2 lata i przynajmniej przeczekanie zamieszania z wdrażaniem wielordzeniowych procesorów i Visty 64 (nawet złacze PCI –Expres idzie do wymiany na wersje 2)

Nie byłbym taki pewien. Ja osobiście poczekam do Visty i do Dx10, dopiero wtedy się okaże czy da się na tym grać 2 lata. Rozsądek mi podpowiada że raczej nie, gdyż szybko ta wydajność zostanie zabita patrząc na to jak robi to FSX, Lock ON i kilka innych gier.

Wracając jeszcze do sprawy proca to wielowątkowość i zwiększanie ilości rdzeni jest naturalna gdyż w nieskończonośc nie mozna zmniejszac budowy samych jajek, a innaczej nie ma sposobu aby wejśc na wyższe taktowania gdyż mniesze jajko = więcej tranzystrów = mniejszy pobór mocy = mniej wydzielanej energii. Sam Moore, przyznaje że do 2020 roku procesory będą miały wiekość atomu czyli całkiem niedługo. Problemem obecnie jest to że kiedy wychodził Windows XP, te wszytskie bajery typu 2 proce w jedny, czy 4 proce na jednej płycie były ciekawostką i zwyczajnie sobie Winda z nimi nie radzi. 64bitowa już lepiej, dopiero Vista ma to zmienić na lepsze....czas pokaże. Jednak na horyzoncie już kolejne problemy, kotwica są dyski twarde, przepustowość pamięci itp. Obecnie już trwają prace aby wykorzystac laser do komunikacji z płyta i procem, baa nawet jeden komp to obsługuje ale narazie to ciekawostka.

Silesian

• Gość
« Odpowiedź #206 dnia: Grudnia 17, 2006, 22:06:36 »
Wielkie dzięki Mazak jeszcze dzisiaj  …lub najpóźniej jutro spróbuję powalczyć z moja materią

Wszystko zależy jaka rewizja, jeżeli E4 to jest szansa ze poleci wysoko, nawet 3.0 GHz i wyżej. Jeżeli E6 to może być ciężarowo. Jest szansa, że to E4 bo te procki były drogie i zalegały na półkach. A recenzje na benchmarku to potraktuj jako ciekawostkę...
W oknie Revision mam: SH-E4 ... rozumiem że jest to E4 ... te dodatkowe wcześniejsze symbole cos oznaczają?

Tu poszedłeś w krzaki jeszcze bardziej bo SSE3 nie ma nic wspólnego z pamięciami i jest to rozszerzenie instrukcji SSE i SSE2. Nie ma nic wspólnego z kontrolerem pamięci w procu. Nigdy żaden kontroler w AMD nie ograniczał dokładania jakichkolwiek kości. Kontroler w Winchesterze to praktycznie to samo co w SanDiego i w jednym i drugim mogą być problemy przy obsadzeniu czterech banków modułami dwustronnymi czy ogólnie obsadzaniu wszystkich banków. Wtedy najczęściej pamięci zaczynają pracować z magistrala 333 i 2T. Wszystko zależy jakiej jakości jest kontroler i jakie są pamięci. Ale na to nikt nie patrzy bo albo się idzie na ilość (4 banki) albo na jakość (2 banki)

A to Mazak info z samego AMD. Jak 2 lata temu kupowałem to wiedziałem, że coś jest na rzeczy i pro forma pytałem. Najpierw serwis a póżniej u AMD, oto kopie tych mejli:

1
Witam

1. całe 4 GB w trybie DualChannel. Ale zamiast obsadzać 4x 512MB,
zdecydowanie lepiej tylko dwa
banki 2x 1024MB

2. j/w. zamiast obsadzać wszystkie cztery banki, proponuje 2 x 1 GB

pozdrawiamy, obsługa sklepu internetowego
http://sklep.benchmark.pl - sklep internetowy
http://www.benchmark.pl - serwis informacyjny

> -----Original Message-----
> From: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx...
> Sent: Friday, February 11, 2005 1:54 PM
> To: wojtek.sklep@benchmark.pl
> Subject: Wiadomość od klienta sklepu
>
> Witam
> 1. Pytanie dotyczy płyty głównej Gigabyte GA-K8NXP-SLI nVidia
> nForce4-SLI.
> Czy można obsadzić wszystkie złącza pamięci(są 4 i obsługują
> max 4GB) na płycie i będą one pracować w trybie dwukanałowym
> np. 2x (GeIL 2 x 512MB PC-400 CL2.5 )- razem 2GB ,czy może w
> trybie dwukanałowym płyta obsługuje tylko 1 parę  pamieci ?
>
> 2. Pytanie powiązane z 1.
>  Czy wprowadziliście państwo już do sprzedaży procesory AMD
> Athlon 64 z instrukcjami SSE3 ?
> Jeżeli nie to od kiedy będą one dostępne ?
> Czy w aktualnych wersjach procesorów AMD Athlon 64
> (Winchester (0.09);Socket 939) z instrukcjami SSE2 w
> przypadku obsadzenia wszystkich złącz pamięci na plycie
> głównej modułami dwustronnymi, kontroler pamięci ustawia się
> w wolniejszy tryb pracy, znacznie ograniczając wydajność
> (odpowiedzialnym miał by być brak instrukcji SSE3) ?

Tu od AMD
Witam,

W tym kwartale powinny pojawić się już wersje Athlonów64 z obsługą
SSE3.
Jeśli chodzi o obsługę pamięci  -faktycznie przy obsadzeniu wszystkch
banków pamięci dwustronnymi modułami DDR400 kontroler nie będzie
pracował z pełną prędkością. Możliwości kontrolera są dokładnie
opisane
w dokumencie pt. "BIOS and Kernel Developer's Guide for AMD AthlonT 64
and AMD OpteronT Processors" - dostępny jest on na stronie:
http://www.amd.com/pl-pl/Processors/TechnicalResources/0,,30_182_739_720
3,00.html

Bardzo istotna jest też implementacja obsługi pamięci przez producenta
płyty głównej - toteż te informacje należy zawsze weryfikować u
producenta płyty (BIOS, FAQ itp.. ).

Z poważaniem

AMD Polska
Wsparcie Techniczne

E-mail:  support@amd.pl
WWW: www.amd.pl

-----Original Message-----
From: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx....
Sent: Friday, February 11, 2005 11:50 AM
To: support@amd.pl
Subject: Zapytanie na temat procesora

Witam
Czy wprowadziliście państwo już do sprzedaży procesory AMD
Athlon™
64 z instrukcjami SSE3 ? Jeżeli nie to od kiedy będą one dostępne ? Czy
w aktualnych wersjach procesorów AMD Athlon™ 64 (Winchester
(0.09);Socket 939) z instrukcjami SSE2 w przypadku obsadzenia wszystkich
złącz pamięci na plycie głównej modułami dwustronnymi, kontroler
pamięci
ustawia się w wolniejszy tryb pracy, znacznie ograniczając wydajność ?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #207 dnia: Grudnia 17, 2006, 22:41:13 »
Troszkę namieszane.

W przypadku "zwykłych" AMD 64 z 512kb cache L2 (Winchester i Venice) ten pierwszy nie miał SSE3. AMD wprowadzając na rynek nowszy rdzeń (Venice) usprawniło w nim także kontroler pamięci dzięki czemu może on pracować z pełną prędkością z czterema modułami dwustronnymi (ale nadal w trybie 2T). Tak jak Mazak napisał dużo zależy od samej płyty głównej i pamięci. SSE3 nie ma nic wspólnego ze sprawniejszą pracą pamięci. Po prostu tak się złożyło, że oba usprawnienia zostały wprowadzone jednocześnie.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #208 dnia: Grudnia 17, 2006, 23:10:07 »
SSE3 to tylko instrukcja na sprawniejsze radzenie sobie z kodem, dodatkowo aplikacja musi mieć zaimplementowaną obsługę. Trafiła do procków AMD tylko dlatego że Intel ją montuje u siebie od 2004 roku. A to jest dość istotne w przypadku stacji roboczych i serwerów bo zwykły user raczej z tego nie korzysta. Zresztą ten rok był bardzo owocny dla AMD jeżeli chodzi o wybór platformy serwerówej.

Po sukcesie, jaki odniósł zestaw SSE2 Pentium 4 (Streaming SIMD Extensions - 144 instrukcje), SSE3 stanowi reakcję na życzenia i potrzeby wielkich wytwórców oprogramowania. Tym razem dodano zaledwie 13 nowych instrukcji, ułatwiających życie programistów:
fisttp: konwersja liczby zmiennoprzecinkowej (fp) do całkowitoliczbowej (int)
addsubps, addsubpd, movsldup, movshdup, movddup: arytmetyka zespolona
lddqu: kodowanie wideo
haddps, hsubps, haddpd, hsubpd: grafika (SIMD FP / AOS)
monitor, mwait: synchronizacja wątków

cytat z THG

Natomiast były też przypadki gdzie taki Winchester spokojnie sobie radził z 4 bankami i 1T. Ale z tego co widzę nawet AMD mówi że lepiej obsadzić 2 banki niż 4. Zresztą IMHO Pan z AMD nie odpowiedział bezpośrednio na twoje pytanie, tylko zasugerował odrazu że lepiej 2 banki obsadzać. U mnie w instrukcji od DFI, podobnie i w MSI było wyrażnie jest napisane że 4 banki = pamięci w trybie 333. Zapewniam Cię że to jest ruletka, nie każdy proc sobie z tym poradzi, podobnie jak nie każdy wskoczy na 3 GHz. Poniekąd sporo też od płyty zależy :). Uwierz mi SD też może się pogubić na 4 bankach z dwustronnymi pamięciami i nie będzie w tym nic nadzwyczajnego. taki urok s939 :)

Co do proca to masz E4, czyli spore szanse na dobry OC.

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
« Odpowiedź #209 dnia: Grudnia 24, 2006, 13:40:34 »
Nie chce tworzyć nowego wątku.

Planuje zakup nowego komputera (Do symulatorów, i ArmA).
Kupuje oczywiści po świętach, jak ceny spadna :002: :002:

Narazie zbudowałem taki zestaw na komputroniku:
   Proc: AMD Athlon 64 X2 3800+ BOX (Socket AM2) zawiera: wentylator procesora -- 556zł

Mobo: Asus M2N nForce 430 MCP zawiera: karta muzyczna, karta sieciowa  -- 295zł

RAM:    GeIL Dual Ultra 2x 1GB DDR2 667 MHz--968zł

Grafa: Radeon X1900GT Sapphire 256MB VIVO / 2xDVI bulk -- 679zł

Dysk: Samsung SpinPoint P80SD 160 GB (SATA II, 8MB cache, NCQ) -- 240zł

Obudowa/zasilacz:    Chieftec DG-01B-D-U - 350W  -286zł

Razem brutto:   3024.00   
Razem netto:   2478.72   

Co forumowa brać hardware'owa sądzi o wyborze?
Wszystkie rady, co można wymienić na coś lepszego w tej samej cenie, lub tańszy odpowiednik, mile widziane:) Nie specjalnie chcę wykraczać poza 3000zł brutto przy zakupie, choć trochę mogę przekroczyć, zwrot vatu dostanę.
Chociaż kroczę Dolina Śmierci,
zła się nie uleknę...
bo lecę na 6 kaflach i się wznoszę...