Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502887 razy)

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #255 dnia: Lutego 03, 2007, 00:53:39 »
433 oznacza, że prodcent gwarantuje pracę układów z taką częstotliwością. Co wcale nie znaczy, że overclocking tych pamięci nie skończy się na 435MHz.

To jakimi kombinacjami HT i dzielników osiągniesz 216MHz na pamięciach (x2 ddr) to już twoja sprawa. Być może twoja płya nie pozwala ustawić dzielnika mniejszego niż 1:1 co oznacza, że aby osiągnąć tę częstotliwość musisz podnieść częstotliwość magistali. Czyli de facto podkręcić procesor.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #256 dnia: Lutego 03, 2007, 01:37:25 »
OK.

Rozumiem, że jak płyta obsługuje pamięci ddr400 to te też będą pracowały bez najmniejszego problemu?

I teraz kolejna sprawa. Jeżeli procesor pracuje na magistrali 200MHz (tak jak jest w biosie)- czyli 400MHz -  i pamięc też na 200MHz - czyli 400MHz - to jest stosunek 1:1

Lecz gdy procek pracuje na 400MHz a pamięć na 433MHz to już nie jest 1:1 tylko jakieś dziwne dzielniki wchodzą. To może się odbić na wydajności układu, więc czy te 33MHz na pamięci więcej da lepszy wynik niż 1:1 na 400MHz.
Głównie o to mi chodzi.
Pozdrawiam.

303_Shpacoo

• Gość
« Odpowiedź #257 dnia: Lutego 03, 2007, 06:37:04 »
OK, czas przywrócić temat do życia :)

Ostatnio zastanawiam się nad pamięciu ddr 433. I tu mam pytanie gdyż nie wiem dokładnie czy będzie działać na płyci obsługującej pamięć ddr 400.

Dokładnie chodzi mi o to czy płyta pamięć zobaczy jako 400 czy 433MHz?
Heh, nawet nie wiem jak dokładnie zapytać bo nie wiem jak ta częstotliwość ma się do szyny procesora oraz do podkręcania.
Np.: przy podkręcaniu procesora można podkręcić pamięć, ale jak to się ma do takiej już fabrycznie podkręconej. Czy te 33MHz więcej dają jakąś widoczną różnicę?

Trochę sporo jak na jeden post, ale zrozumcie jakoś nie mogę dojść "z czym to się je" :)

Jeśli już masz pamięci 400, to mie ma sensu imho.
Sam mam Corsaira 512 MB PC3500 (433Mhz) i wolałem go puścić na 400 i kręcić FSB (z 200 na 245) - chodzi. Przy ustawieniu na 433 dużo szybciej się wywalały, więc proca (Semp 3000+ 64bit) nie mogłem wykręcić z 1800 na 2205 Mhz tak jak mam teraz (przy czym całość śmiga bez bawienia się timingami, podoszeniem napięcia i innymi hokus-pokus, o których mam za małe pojęcie lol).

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #258 dnia: Lutego 03, 2007, 10:22:40 »
Nie ma żadnego spadku wydajności przy pracy asynchronicznej pamięci z procesorem, to przekonanie pochodzące z czasów AMD na socket A.

Sprawa tego z jaką prędkością pracują faktycznie pamięci jest skomplikowana, bo zależy nie tylko od częstotliowści magistrali i ustawienia prędkości pamięci w BIOSIE ale także od mnożnika procesora a programy typu everest i cpu-z też nie podają właściwych wartośći. Mnie tych reguł nie chce się pamiętać, więc używam gotowego kalkulatora: :)
http://mardok.ovh.org/download/A64DDRMHz_v1.2.rar

Szpaqu dzieje się dlatego, że obecnie Twoje pamięci pracują grubo ponad fabryczne 433MHz. Wartości które ustawiasz w BIOSie jako DDR-400 czy DDR-433 są prawdziwe tylko przy magistrali 200MHz. Jak podkręcasz magistralę, to pamięci też działają szybciej, tylko stosunek prędkości pamięci do prędkości procesora jest zachowany. (Dlatego przy DDR-433 szybciej dochodziły do maksimum swoich możliwości). Możesz ustawić W BIOS'ie DDR-333 to wtedy procesor podkręci się jeszcze lepiej (o ile nie skończyłe się jego możliwości, ale to prawie pewne :) ) Uruchom ten kalkulator który podlinkowałem i wpisz ustawione obecnie wartości, to zobaczysz jak szybko Ci teraz śmigają pamięci. :)

Co do wydajności to ja jestem zwolennikiem teorii (raczej praktyki bo sprawdziłem empirycznie), że lepiej mieć dużo "wolnej" pamięci niż mało "szybkiej". W granicach rozsądku oczywiście.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #259 dnia: Lutego 03, 2007, 10:43:09 »
Some, fajny ten kalkulator :) W końcu skończy się nudne ręczne liczenie.
Pozdrawiam.

303_Shpacoo

• Gość
« Odpowiedź #260 dnia: Lutego 03, 2007, 12:59:49 »

Szpaqu dzieje się dlatego, że obecnie Twoje pamięci pracują grubo ponad fabryczne 433MHz. Wartości które ustawiasz w BIOSie jako DDR-400 czy DDR-433 są prawdziwe tylko przy magistrali 200MHz. Jak podkręcasz magistralę, to pamięci też działają szybciej, tylko stosunek prędkości pamięci do prędkości procesora jest zachowany. (Dlatego przy DDR-433 szybciej dochodziły do maksimum swoich możliwości). Możesz ustawić W BIOS'ie DDR-333 to wtedy procesor podkręci się jeszcze lepiej (o ile nie skończyłe się jego możliwości, ale to prawie pewne :) ) Uruchom ten kalkulator który podlinkowałem i wpisz ustawione obecnie wartości, to zobaczysz jak szybko Ci teraz śmigają pamięci. :)

To akurat wyczaiłem, że jak się zaczyna od 400, to zdrowiej jest przy większym overclocku :) Jakieś cienki egzemplarz tego Corsaira musiałem trafić, bo wyglebia się już przy 447Mhz (czyli niewiele więcej niż gwarantowane 433Mhz), natomiast mam jeszcze b. fajną Nanye 333Mhz (też 512MB) i ona przechodzi 12-godzinny torture test przy overclocku magistralą na... 412Mhz hehe. Przy czym timingów nie ruszałem, bo po co kusić licho :D
Tak samo wcześniej zdecydowałem, że też wolę mieć trochę wolniejszą pamięć (DVI na 333 podkręcone magistralą o 23%), ale za to 1GB, niż b. szybkie 512 MB.

Kalkulatorek słuszny, dzięki.

« Odpowiedź #261 dnia: Lutego 24, 2007, 18:38:08 »
Czas odświeżyć temat ;)

Dwa obrazki niżej przedstawiają pamięć ddr. Jedna jest wykonana na typowych prostokątnych kościach pamięci, a druga na takich podobnych do ddr2. Tylko jaka jest między nimi różnica? Chodzi mi o typ kości. (Fotki przykładowe)

Oraz jeszcze jedno, czy można pamięć na tych mniejszych kościach dołożyć do pamięci na typowych prostokątnych?
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #262 dnia: Lutego 24, 2007, 18:43:41 »
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

« Odpowiedź #263 dnia: Lutego 24, 2007, 18:53:00 »
Dzięki :)
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #264 dnia: Lutego 24, 2007, 19:09:09 »
Miąłem napisać już wcześniej ale zapomniałem teraz sie zorientowałem :004:
Co do działanie jednych i drugich jednocześnie ja nie widzę przeciwwskazań
U mnie póki mi slot2 na płycie nie padł miałem tak podłączone dwie kości 1xAppacer normalny i taki nie normalny GOODRAM - działało.

Ale płyty potrafią mieć różne odpały np. ASUSy nie lubiły się z którymiś Kingstonami z tego co pamiętam więc nigdy nie wiadomo czy płyt anie ma uczulenia na coś
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34

« Odpowiedź #265 dnia: Lutego 24, 2007, 19:11:39 »
Niezły temat pod tym linkiem ;)

Prawdę mówiąc to się wiele nie dowiedziałem o pamięciach, ale o życiu wielu osób sporo :020:

Ale płyty potrafią mieć różne odpały np. ASUSy nie lubiły się z którymiś Kingstonami z tego co pamiętam więc nigdy nie wiadomo czy płyt anie ma uczulenia na coś

ASUSy? Ja mam ASUSa, ale z "normalnymi" GOODRAMami pracuje, będe musiał poszukać na necie czy przypadkiem nie będzie problemu.
Pozdrawiam.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #266 dnia: Lutego 24, 2007, 20:33:41 »

Zanim się zacznie głosić takie informacje, wypada się dowiedzieć o jakie konkretnie modele chodzi i potwierdzić (nie na zasadzie kumplowi znajomego z forum nie chodziło). Bo ja na przykład miałem zestawik z mobo Asusa i pamiątką Kingstona bez żadnych problemów, a gdybym najpierw przeczytał Twój post, to bym pewnie nie kupił :) Nie szerzmy paniki ;)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #267 dnia: Lutego 24, 2007, 20:58:39 »
Pod nazwa Kingston może być 100 róznych pamięci, zwłaszcza w seriach Value gdzie standardy są dośc luxne. Kingston daje tylko znak firmowy. podobnie jest z Goodramami. Wilk Elektronik stworzył tylko znak firmowy i do swoich pamięci wsadza rózne kości. Microny, Elpedie, noname... Wszystko co aktualnie jest. Mimo wszystko nie powinno być problemu z nimi.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #268 dnia: Lutego 24, 2007, 21:41:24 »
Zanim się zacznie głosić takie informacje, wypada się dowiedzieć o jakie konkretnie modele chodzi i potwierdzić (nie na zasadzie kumplowi znajomego z forum nie chodziło). Bo ja na przykład miałem zestawik z mobo Asusa i pamiątką Kingstona bez żadnych problemów, a gdybym najpierw przeczytał Twój post, to bym pewnie nie kupił :) Nie szerzmy paniki ;)

Spox po prostu chciałem go nakierować że konfiguracja pewnego typu pamięci i płyt nie zawsze działa poprawnie

dlatego też napisałem:
Ale płyty POTRAFIĄ=(nie muszą= loteria) mieć różne odpały np. ASUSy nie lubiły się z KTÓRYMIŚ(=nie wiem dokładnie, które ale coś takiego zaistniało) Kingstonami z tego co pamiętam więc nigdy nie wiadomo czy płyta nie ma uczulenia na coś

Ja czytając teki posta szukam stron z opiniami użytkowników bo widać że coś musiało być nie tak, nie lecę od razu do sklepu i kupuje inne tylko sprawdzam w czym był problem. Są i inne miejsca gdzie można się dowiedzieć równie dokładnie czy coś się działo takiego :004:
Skoro nie byłem pewien na jakich kościach tak się dało to po co mam kogoś wprowadzać w błąd ze to Elixiry jak się potem okaże że to powiedzmy Samsungi. A tak jest chociaż sygnał iż należy sprawdzić co było nie tak, Niekiedy każda nawet z pozoru nieważna informacja może pomóc :001:
To chyba lepiej niż przemilczeć sprawę a jak ktoś kupi i mu nie będzie fungowąć to wtedy napisać "gdzieś o tym czytałem że takie problemy były ale nie wiedziałem czy warto było o tym wspominać..." widać jednak warto

W sumie to też  przecież nie jest tak zawsze że jak u jednych na takiej samej konfiguracji chodzi to wcale nie znaczy że u innych też będzie działać.

Właśnie u kumpla Kingstony na Asusie K8NE(o ile dobrze pamiętam) nie chciały działać, jakaś wersja zwykła kostek na Nanyach albo Elixiraxh teraz nie pamiętam, wymienił na Twimosy i wszystko ok

Pozdr

« Odpowiedź #269 dnia: Marca 03, 2007, 22:48:22 »
Ponownie ja :020:

Właśnie omawiałem z kolegą jeden temat i nie mogliśmy dojść do jednoznacznej odpowiedzi.

A mianowicie, co jest bardziej wydajne?
Dwie takie karty:

http://www.allegro.pl/item170084544__gigabyte_6600_256mb_pcie_nowa_w_wa_gw_24_.html

Połączone w SLi, czy jedna karta 7600GT (500/1600)?

Dwie słabsze karty (450/800) dają łącznie 16 potoków, a jedna 12 potoków. Jednak ta pojedyńcza ma wyższe taktowania, jednak dwie karty dadzą podobne taktowanie (jeżeli chodzi o pamięć - 2x 800MHz = 1.6Ghz ).
Jednak 7600 ma nowsze technologie niż 6600.
Koszt podobny, taką 6600 można dostać za ok. 240zł, razy dwa, to wyjdzie podobny koszt jak jedna 7600GT.

Mam płytę co pozwala na obsadzenie slotów pci-e dwoma kartami pracującymi w trybie x16, co również przyniesie pewny wzrost wydajności.

Pod uwagę biorę też okonomię tego rozwiązania. Dwie kary, podobny koszt co jedna 7600GT, później przy sprzedaży 2 kart mogę (lecz nie muszę) uzyskać więcej niż za jedną 7600GT.
Ktoś może powiedzieć, że lepiej prać już 7900GS, ale nie chcę się pchać w mocne karty na progu dx10.

Ponownie pytanie, co będzie bardziej wydajne, dwie starsze, wolniejsze karty, czy jedna nowsza i szybsza?
Mam nadzieję, że ktoś zrozumie mój tok myślenia ;) Ostrzegam, może to być trudne  :004: :001:
Pozdrawiam.