Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502822 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #300 dnia: Marca 21, 2007, 17:33:15 »
Jestem po zabawie :)

Pojechałem do sklepu i kupiłem pastę Arctic Silver 5 (mieli tylko taką i jakaś tanią sylikonową).

Włączyłęm S-Pi na 4 miliony, procek zrobił się ciepły. Wyłączyłem i szybko zdjąłem radiator i na palec przetestowałem temperaturę. Czapka była taka sobie, może zdążyła wystygnąć.
Posmarowałem ładnie procka pastą, założyłem radiator i w idle miałem na początku 38*C, teraz mam od 42, do 44*C.
Włączyłem SPi na 32M i temperatura doszła do 52*C (przy zamkniętej budzie). Jak miałem otwartą to była o 3*C niższa.
W idle przy zamknętej budzie miałem ok 46*C.
Kompa mam cichego więc nie przeszkadza mi, że nie jest założony bok. Dosłownie z 50cm nie słychać nic, pomijając pracę dysków :)

Pozdrawiam.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #301 dnia: Marca 21, 2007, 17:48:41 »
No to teraz temperatury masz chyba całkiem w normie.
Chłodzenie boksowe?

Pozdrawiam

« Odpowiedź #302 dnia: Marca 21, 2007, 18:05:51 »
Takie chłodzenie:

http://allegro.pl/item175568398_scythe_ninja_plus_rev_b_super_cisza_i_wydajnosc_.html

Tylko, że ja mam rev. A (różnica w zapince, ja mam do 939, a rev. B obsługuje AM2).

Teraz widzę, że temperatura trzyma się na 43-44*C (przeglądarka, winamp, word) przy 630 rpm.
Pozdrawiam.

kermadec

• Gość
« Odpowiedź #303 dnia: Marca 21, 2007, 18:23:25 »
A ja polecam pastę Zalman ZM-STG1. Właśnie dzisiaj zamówiłem części do nowego komputera oraz właśnie tą pastę.

P.S.Już się nie mogę doczekać Iłka odpalonego na MAX :D.

Pozdrawiam

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #304 dnia: Marca 21, 2007, 19:19:11 »
Jeżeli chodzi o pastę to tylko Coollaboratory Liquid Pro, naturalnie jeżeli chodzi wydajność. A jeżlie wydajność do ceny to Arctic Silver 5.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #305 dnia: Marca 21, 2007, 21:42:02 »
Kosi - widzę, że chyba miałeś do czynienia z Coollaboratory Liquid Pro ? Czy rzeczywiście daje ona spadek temp. w porównaniu do np. Arctic Silver 5 ? I ewentualnie o ile ? Wiem - są testy, które mówią, że tak, ale jestem niedowiarek.... Nie ma to jak opinia znajomego.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #306 dnia: Marca 21, 2007, 22:28:20 »
Ja mam CLP i jest faktycznie bardzo wydajnie. Procesor na mojej Ultrze120 potrafiłem przy obniżonym napięciu oczywiście, schłodzić do około 2-3 stopni powyżej temperatury pokojowej w idle. Oczywiście wszystko wedle diodki procesora, która może być dokładna... ale nie musi :)

Dla osób, które nie są maksymalistami, ale też zależy im na wydajności to bym wziął tego Zalmana ZM-STG1, którego polecał kermadec. Łatwo i szybko się nakłada (bez porównania z niczym innym - pędzelkiem się pastą niemalże maluje powierzchnie), a i wydajność jest w ścisłej czołówce. W kilku testach przebiła Arctic Silver5 i jest zaraz za Coollaboratory Liquid Pro.
Takie chłodzenie:

http://allegro.pl/item175568398_scythe_ninja_plus_rev_b_super_cisza_i_wydajnosc_.html

Tylko, że ja mam rev. A (różnica w zapince, ja mam do 939, a rev. B obsługuje AM2).

Teraz widzę, że temperatura trzyma się na 43-44*C (przeglądarka, winamp, word) przy 630 rpm.
No to tylko się utwierdzam w przekonaniu, że Ninja to straszne gówno. Na tej klasy chłodzeniu powinieneś mieć conajmniej ok.10 stopni mniej przy takim obciążeniu. Wielki kloc, który ci chłodzi tak dobrze jak kilkukrotnie razy mniejszy radiator z pudła z prockiem.

Sprawdź czy podstawa nie jest krzywa (jak się pasta układa) i czy docisk jest dobry - Scythe potrafiło takie numery robić, że 1/4 podstawy stykała się z IHS procesora. Najlepiej zmienić na Thermalrighta... ale na to już trzeba trochę wydać :003: Czekam na odzew Some1 :D

Pozdrawiam

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #307 dnia: Marca 21, 2007, 22:36:52 »
Kosi - widzę, że chyba miałeś do czynienia z Coollaboratory Liquid Pro ? Czy rzeczywiście daje ona spadek temp. w porównaniu do np. Arctic Silver 5 ? I ewentualnie o ile ? Wiem - są testy, które mówią, że tak, ale jestem niedowiarek.... Nie ma to jak opinia znajomego.

Ja osobiście jej nie testowałem, szkoda mi kasy żeby wyrzucić 35zł na pastę która używam dość często. Ja osobiście używam AS5, bo za 15zł mam jej sporo i nie szkoda mi jej marnować, a to że mam 2 stopnie więcej na procu to trudno - cos za coś :). Sporo o tej pierwszej czytałem po forach, faktycznie dawała spadek temperatury. A skoro do tej pory AS5 była najlepsza pastą na rynku, to urwanie nawet załóżmy dwóch stopnii na procu w przypadku dużego OC może mieć czasami zbawienne skutki.

Na szybko z google, tego jest więcej:

http://www.in4.pl/recenzje.htm?rec_id=335

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #308 dnia: Marca 21, 2007, 22:48:04 »
CL Pro jak się komuś nudzi to czemu nie, chociaż współczynnik (cena * niewygoda użytkowania) / efektywność to ma nie najlepszy. BTW, obecnie mam procesor na którym była ta hmm... pasta(?) i oznaczenia na nim są prawie całkiem wyżarte. Czyli działa :)

A co do chłodzenia to nie mam nic do dodania Labi  :002:

No może poza tym, że poczekam jak będzie wyglądać konkurencja w tej klasie chłodnic ze strony freezera Xtreme, który znając życie będzie tańszy :) . Premiera w czerwcu:

A jakby ktoś chciał kupować R600 albo 8800GTX'a to może:
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #309 dnia: Marca 21, 2007, 22:49:46 »
Ninja to straszne gówno.

Zanim to kupiłem, to naczytałem się masę testów i wychodziło, że będzie to najlepszy zakup cena/jakość :)
Ogólnien a starym procku na pasywnym chłodzeniu w stresie (bez wentylatora) miałem 50*C (AMD 3000 @ 2,2GHz), z wiatrakiem w sresie miałem ok. 37*C więc nie było źle. Możliwe, że teraz jak go tak podkręciłem to sporo ciepła daje.
Widzę, że po zmianie pasty radiator zrobił się o wiele cieplejszy :)
Pozdrawiam.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #310 dnia: Marca 21, 2007, 22:50:14 »
CUDOWNE!! ale i tak dużo im brakuje do mojego 17cm wiatraka w każdej swerze  :021: :118:

PS. Patyczek do podpierania też jest?
PS2. Krzywą powierzchnią radiatora nie ma co się przejmować (tzn. jest czym, ale można to poprawić), miałem ich wiele (tańszych i droższych+bloki wodne) i każdy z nich szlifowałem, bo wszystkie były krzywe. Kwestia zakupu papieru wodnego i poświęcenia 2 godzinek na szlifowanko.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #311 dnia: Marca 21, 2007, 22:53:56 »
Oczywiście, hadmade prototype, jak reszta.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #312 dnia: Marca 21, 2007, 22:54:53 »
Co się właśnie okazało :D

Włączyłem C'n'Q :) i temperatura spadła o przeszło 10*C :) , wiatrak zszedł do 500rpm :D

Za chwilę sprawdzę temperatury na "odkręconym" procu :)
Pozdrawiam.

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #313 dnia: Marca 21, 2007, 23:04:21 »
Z tym kolosem na 8800 to już przegięcie. Pozostaje zamontować kibel :021: i tak zajmie mniej miejsca niż te kilogramy miedzi i aluminium. (przynajmniej nie byłoby tyle problemów z "Kuschem" :020:)
DCS/FSX/AC/pCARS

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #314 dnia: Marca 21, 2007, 23:08:20 »
Zanim to kupiłem, to naczytałem się masę testów i wychodziło, że będzie to najlepszy zakup cena/jakość :)
Ogólnien a starym procku na pasywnym chłodzeniu w stresie (bez wentylatora) miałem 50*C (AMD 3000 @ 2,2GHz), z wiatrakiem w sresie miałem ok. 37*C więc nie było źle. Możliwe, że teraz jak go tak podkręciłem to sporo ciepła daje.
Widzę, że po zmianie pasty radiator zrobił się o wiele cieplejszy :)
Mój X2 4400+ podkręcony do 2.68GHz na 1.55V zamknięty w budzie z Ultrą120 w idle ma 33-35 stopni na cieplejszym jajku.

Jednojajkowy SanDiego na standardowym napięciu i przy 2200 czy nawet 2400MHz powinien mieć conajmniej takie wartości na Ninjy.
A co do chłodzenia to nie mam nic do dodania Labi  :002:

No może poza tym, że poczekam jak będzie wyglądać konkurencja w tej klasie chłodnic ze strony freezera Xtreme, który znając życie będzie tańszy :) . Premiera w czerwcu:
Obrazek
Ja w tym czasie będę interesował się Inferno Fire eXtenguisherem 14... z wiadomej stajni :D
Ewentualnie Ultrą120 Extreme :021:
PS2. Krzywą powierzchnią radiatora nie ma co się przejmować (tzn. jest czym, ale można to poprawić), miałem ich wiele (tańszych i droższych+bloki wodne) i każdy z nich szlifowałem, bo wszystkie były krzywe. Kwestia zakupu papieru wodnego i poświęcenia 2 godzinek na szlifowanko.
Nie po to wydajesz ponad 100zł, żeby potem 2 godziny na szlifowanie tracić. Jeśliby to kosztowało 20-30 to owszem, ale nie kiedy chłodzenie zbliża się do połowy wartości elementu chłodzonego.

Pozdrawiam