Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502192 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #675 dnia: Grudnia 16, 2007, 17:06:34 »
Kosi, powiedz mi, co się z Tobą dzieje?

Masz ogromny zasób wiedzy i z tym nikt nie polemizuje. Kapulet niepotrzebnie się upiera z tymi timingami i napięcie, ale przecież jasnym jest, że chodzi raczej o generalną tendencję. Oczywiście, że nie każdemu pójdą na takim napięciu takie timingi... ale tu nie ma o co kruszyć kopii. Nie chodzi o żadną wykładnię, a o generalną tendencję opisaną przez producenta na etykiecie, która to w dużej ilości przypadków się zwyczajnie sprawdzi. Bezgraniczna wiara w te specyfikacje to błąd, ale po co się tak ciśnieniować? :)

Więc nie ma sensu się kłócić, a tym bardziej, skoro wiesz, że kolega mniej wie niż Ty stosować tego typu przytyków:
Bo nie masz argumentów by ze mną dyskutować.
W ten sposób to Labi na PurePC rozmawia, nie? ;)

Nie miej mi za złe, bo ja nie mam zamiaru się z Tobą spierać. Coś Cię gryzie ostatnio? :roll:

A Ty Kapulet, trochę więcej pokory, bo na spieranie się z Kosim w pewnych sprawach wielu z nas jest zdecydowanie za krótkich. Zwłaszcza, że ostatnio, nie ma zbytniej cierpliwości dla plecenia głupot... szczególnie opartych o specyfikacje producenckie :)

Pozdrawiam

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #676 dnia: Grudnia 16, 2007, 17:28:10 »
Nie no luz, ale faktycznie trochę to nie miłe, że w sumie się coś pisze z czystej chęci pomocy, a tu od razu taki naskok jak by człowiek nie wiadomo na jaki odcisk nacisnął. Można to przecież jakoś normalnie napisać. Ja swoją wiedzę na ten temat też nie czerpię z rękawa.

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #677 dnia: Grudnia 16, 2007, 22:26:20 »
Dzięki Panowie !!!
Mimo, iż dyskusja się zrobiła gorąca, a może właśnie dlatego w mojej głowie mocno się rozjaśniło w zadanym temacie.  :002: Płyta automatycznie ustawiła napięcie na 1,8V, czyli poniżej specyfikacji na stronie producenta pamiątek. Stąd prawdopodobnie 5-5-5-18  :004: Na razie nie mam czasu, by coś poustawiać, bo co prawda kompy mam w domu dwa, ale monitor narazie jeden (stare 14" i 15" odmówiły posłuszeństwa po kilku latach na strychu  :021:) a każdy coś musi pilnie zrobić do szkoły lub do pracy  :005:
Właśnie. Myślę o Benq FP 93GP na MVA - dość przystępna cena jak na taką matrycę (830- 1000zł). Niestety nie mogę go spotkać w żadnym okolicznym sklepie. W ogóle wszędzie tylko TN-ki. Dzisiaj widziałem jednego Samsunga prawdopodobnie na PVA bo miał wpisane na kartce kąty 178 st, niestety obsługa nie wiedziała o nim nic konkretnego, a co gorsza nie potrafiła go uruchomić  :karpik (albo tylko udawali, by sprzedać TN-ki).
Kilka osób tutaj używa tych Benq-ów, może podzielilibyście się wrażeniami? Przeczytałem o nim olbrzymi topik na PurePc http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=224752&hl=benq , ale opinie są różne. Od peanów zachwytu w maju i czerwcu do zachowawczych ocen około października. Niektórzy mieli nawet jakieś problemy ze wzrokiem po przesiadce z CRT. Może lepiej rozejrzeć się za używanym CRT o rozdziałce 2,5x1,5 K i około 100Hz ?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #678 dnia: Grudnia 16, 2007, 23:29:59 »
@Labi
Ze mną nic się ciekawego nie dzieje. Jest po staremu, dalej mam ochotę spakować drugą połowę ludzkości i wysłać ich drugim transportem do gazu :P. Ale dziękuję, że pytasz :).Poziom dyskusji nie był wysoki i faktycznie spokojnie go można podciągnąć pod klasyka czyli "od słowa do słowa i zadyma gotowa". Za alfę i omegę się napewno nie uznaję i nigdy się nie uznawałem. Jedyne co można mi zarzucić to fakt, że staram się coś robić dobrze, dlatego może takie argumenty działają na mnie jak płachta na byka. Z takich rzeczy biorą się mity powtarzane później w inych miejscach.

Dlatego faktycznie nie ma co kruszyć kopi. Przepraszam Kapulet i Labi za forme mojej wypowiedzi. Kolejny raz zło przegrało ze zdrowym rozsądkiem fana kaloryferów....damn :D

@Glebas
Teraz może być kłopot z kupnem czegoś rozsądnego, bo koniec roku jest. Hurtownie czyszczą magazyny, przymierzają się do inwentaryzacji. Ludzie też poszaleli i prezenty kupują, więc proponuję się wstrzymć albo nie brać byle czego z wystawy (no chyba, że jakiś konkret rabat).

Co do ludzi i topiku na PPC, to pamiętaj że każdy zwraca uwagę na coś innego. Jeden będzię mówił, ze LCD jest fuj, drugi że smużenie przeszkadza, a jeszcze inny że obudowa nie taka. Ja się nauczyłem, że w LCD najważniejsza jest gwarancja. Do całej reszty się człowiek przyzwyczaja. LCD to swoisty kompromis między jakością obrazu, poborem prądu i zajmowanym miejscem. Dodatkowo pamiętaj że ceny spadają, w maju mógłbyc to najlepszy zakup za te pieniądze, a obecnie jest dziesięć innych lepszych. Niemniej pamiętaj też, że pomimo iż cenię bardzo ludzi z tamtego forum, to trzeba to powiedzieć, że niektórzy myślą innymi kategoriami czyli "zawsze muszę mieć najlepsze", a zdrowy rozsądek gubią gdzieś przy okazji po drodze. Dlatego podejdź do tego z dystansem i wyrób własne zdanie (najlepiej zobacz jak działa i czy Ci pasuje).

A odpowiadając na pytanie, bierz LCD. Benq zacna firma i gwarancje mieli rozsądną z tego co pamiętam. A pamięci spokojnie przestaw na to co powinny mieć. Płyta je tak rozpoznała bo raz, że to taki bezpieczny standard (moje tez tak rozpznaje), dwa że pewnikiem były w słabszych modułach kosci tego samego producenta.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #679 dnia: Grudnia 28, 2007, 03:27:13 »
Witajcie!
Miałem w święta trochę czasu i zacząłem grzebać.
Okazało się, że w sklepie zamontowali mi pamięci (2G 800 Geil Dual Ultra CL-4) tak, iż nie działały w dualu  :121: , do sąsiednich slotów (EVGA 122-CK-NF66-T1). Jakież było moje zdziwienie, gdy po przełożeniu jednej kostki do właściwego slotu, komputer nie wstał  :041: Następna para slotów - to samo. Pojedyncza pamięć w slocie dimm0 lub dimm2 również to samo. Działa tylko dimm1 i dimm3. Przekopałem się przez instrukcję płyty i internet w poszukiwaniu rozwiązania. Znalazłem co prawda kilka podobnych przypadków, ale na innych płytach. Nigdzie nie podano jakiegokolwiek rozwiązania problemu. Czy w związku z tym czeka mnie reklamacja płyty, czy też jest na to jakiś myk?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #680 dnia: Grudnia 28, 2007, 11:36:40 »
Cóż możesz spróbowac to zareklamować ale moim zdaniem może być trudno> klasyczny przypadek jak dwa elementy się nie trawią z jakiś tam względów. Najlepiej sprawdź pojedyńczo pamięci memtestem i przekonaj się czy faktycznie nie są uszkodzone. najlepiej było by je też wsadzić do innego kompa i skatować w dualu, bo tak naprawdę nie ma pamięci nie działających w dualu (chyba że są fizycznie uszkodzone). Musisz wszystkie scenariusze sprawdzić, bo oddasz do serwisu i Oni nic nie stwierdzą.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #681 dnia: Grudnia 29, 2007, 06:06:03 »
Przetestowałem te pamiątki programem Gold Memory, nie wykazał żadnych błędów. Tak na chłopski rozum - jeśli byłby konflikt między płytą, a pamięciami to powinien chyba występować w każdym slocie a nie tylko w dwóch. Myślę tutaj o jednej kości w single channel. Jak to jest?
Zaczynam mieć podejrzenie, że dostałem jakąś płytę po serwisową   Po otwarciu Everesta w sekcji komputer>czujnik>właściwości czujnika jest pozycja
Stwierdzono otwieranie obudowy : Tak
Czy to jest poprawny wpis? Czy na innych płytach też tak jest? Czy też świadczy to o tym, że ktoś już w tej płycie grzebał?

« Odpowiedź #682 dnia: Grudnia 29, 2007, 06:50:48 »
Witajcie!
Miałem w święta trochę czasu i zacząłem grzebać.
Okazało się, że w sklepie zamontowali mi pamięci (2G 800 Geil Dual Ultra CL-4) tak, iż nie działały w dualu  :121: , do sąsiednich slotów (EVGA 122-CK-NF66-T1). Jakież było moje zdziwienie, gdy po przełożeniu jednej kostki do właściwego slotu, komputer nie wstał  :041: Następna para slotów - to samo. Pojedyncza pamięć w slocie dimm0 lub dimm2 również to samo. Działa tylko dimm1 i dimm3. Przekopałem się przez instrukcję płyty i internet w poszukiwaniu rozwiązania. Znalazłem co prawda kilka podobnych przypadków, ale na innych płytach. Nigdzie nie podano jakiegokolwiek rozwiązania problemu. Czy w związku z tym czeka mnie reklamacja płyty, czy też jest na to jakiś myk?

Mam te same pamiątki na MSI NEO 2 FR i działają na 1000 MHz
Odpal kompa na 1 kości i wejdź do biosu . Ustaw napięcie na 2.2 V. Później dołóż drugą kość w DUAL i  komp powinien wstać.

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #683 dnia: Grudnia 29, 2007, 08:04:30 »
Mam te same pamiątki na MSI NEO 2 FR i działają na 1000 MHz
Odpal kompa na 1 kości i wejdź do biosu . Ustaw napięcie na 2.2 V. Później dołóż drugą kość w DUAL i  komp powinien wstać.
Tak jak pisałem wcześniej w dwóch slotach nie ma żadnej reakcji, czy przy jednej kości , czy przy dwóch. W dwóch pozostałych slotach działają. Akurat są to sloty "nie do pary"  :005: Maksimum na mojej płycie to 2.1 V i tyle papu juz dostały. Przejadę się dzisiaj do sklepu i poproszę by sprawdzili inne pamiątki w tych niedziałających slotach.

« Odpowiedź #684 dnia: Grudnia 29, 2007, 08:11:21 »
2.1 V to troszkę mało. Pamiątki na standardzie działają na 2.2 V (tak mi się wydaje) Przy podnoszeniu częstotliwości na pamiątkach może zabraknąć V . Jak masz dostęp do innych kości np jakiś 667 (jeżeli Twoja płyta je obsługuje ) to na nich sprawdź albo jest coś z płytą........

« Odpowiedź #685 dnia: Grudnia 30, 2007, 20:34:43 »
Witam Panów.
 Czy ktoś może mi powiedzieć czy opłaca mi się pod względem wydajności zmienić procesor z AMD Athlona XP 64 3200+ (S 939 ) podkręconego z 2000 GHz na 2500 Ghz na AMD Athlon 64 X2 3800+ (S939) z zamiarem podkręcenia?
   Finansowo to około 180zł, a jeśli by ktoś kupił mój poprzednie procesor, to może i o  te 50 zł mniej.
Zdaję sobie sprawę, że co dwa procesory to nie jeden, ale czy gra jest warta zachodu?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #686 dnia: Grudnia 30, 2007, 22:22:52 »
Zdecydowanie.... nie podkręcony A64 jednojajowy to demon prędkości przy nawet podkręconym do granic XP, nie wspominając już o dwujajowcu.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #687 dnia: Grudnia 30, 2007, 22:30:39 »
AMD Athlona XP 64 3200+ (S 939 )

Chyba o taki procesor chodzi, żadne tam XP. W takim razie sprawa jest dyskusyjna i tak na prawdę zależy do czego wykorzystujesz komputer. Ale patrząc na resztę podzespołów komputera w stopce, raczej szkoda zachodu.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #688 dnia: Grudnia 30, 2007, 22:39:12 »
LOL xle przeczytałem....hyhyhy za dużo tabelek :D Zależy jaki to X2 tzn czy rewizja F3 i jaki rdzeń :D

« Odpowiedź #689 dnia: Grudnia 30, 2007, 22:43:31 »
 939 jest na wymarciu (Athlony 64 są OK) Dla lepszej wydajności lepiej kupić grafikę (jeżeli masz PCI-E bo w AGP już nie warto inwestować) a w przyszłości zmienić na coś szybszego i nowszego. (chodzi mi o mobo +proc+pamiątki)