Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502567 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #825 dnia: Maja 06, 2008, 21:41:49 »
CF-23, jeżeli masz pamięci na 533MHz, to możesz rozważyć zakup płyty EVGA nforce 650Ultra, gdyż na tej płycie OSOBNO ustawia się szybkość magistrali procesora i pamięci  (ja mam od listopoada 2007 podkręcony E4400 na 3,2GHz na boxowym wiatraku, a pamięć 800MHz niepodkręconą) - zgodnie zresztą z rado Kapuleta, Labienusa i Mazaka - bez żadnych problemów. Osobne podkręcanie pamięci i CPU jest niesamowicie wygodne i Twoja pamięć nie ograniczy podkręcania procesora. Jeżeli grasz tylko w iłka i Lock-On, to kupowanie lepszej karty niż 7900GT, nie ma specjalnie sensu, te gry zależą bardzo od procesora. Pewnie uda się na dobrej płycie bez problemu puścić go na 3,2GHz i tu zauważysz znaczny wzrost FPS w w/w grach, wymiana na 8800 niewiele już wniesie (a kosztuje sporo).

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #826 dnia: Maja 06, 2008, 21:43:54 »
Się same połamały, widać kruchy wadliwy materiał  :118:

Dlatego się połamał, przecież to jasne. Wydawało mi się, że nie trzeba tego pisać. Dzięki temu mogłem zastosować lepszy patent ;) Faktycznie powinienem napisać BOX boski logos Qrdl Edyszon ;)

@Booze
Bez rewelacji, to przeciętny wynik jak na ten proc ale nie chciałem być taki gołoosłowny. 9x300 robi bez ruszania napięcia więc teoretycznie by to stykło. To daje jakieś pojęcie o tym ile zapasu drzemeie w zwykłym C2D. Dzięki za miłe słowa :).

@janweg
Zdecydowanie lepszym wyborem jest P31. Jest tańszy, mniej się grzeje, lepsze kondensatory itp. Za 230zł jest już GA-P35-DS3L i jest ciekawszym wyborem od nforce'a. W dodatku z przykrością stwierdzam, ze lubią padać :(. Oczywiście każda z tych płyt ma swoje plusy i minus oraz fochy i trzeba się z tym liczyć.

A co do dzielników na pamięci to proszę bardzo na P35/P31:
2.50 = 4/5
3.00 = 2/3
2.00 = 1/1
2.40 = 5/6
3.20 = 5/8
3.33 = 3/5
4+ = 1/2 
« Ostatnia zmiana: Maja 06, 2008, 21:56:03 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline CF23-BoozerEX

• *
  • Wherever you are...
« Odpowiedź #827 dnia: Maja 06, 2008, 23:10:00 »

Jeżeli grasz tylko w iłka i Lock-On, to kupowanie lepszej karty niż 7900GT, nie ma specjalnie sensu, te gry zależą bardzo od procesora. Pewnie uda się na dobrej płycie bez problemu puścić go na 3,2GHz i tu zauważysz znaczny wzrost FPS w w/w grach, wymiana na 8800 niewiele już wniesie (a kosztuje sporo).

No i teraz jestem jak ten osioł co mu w żłoby dano. Bardzo Ci dziękuję za tę informację Janweg. Niestety, ustosunkowując się do powyższego cytatu muszę odpowiedzieć, iż nie tylko. Niezbyt często, ale lubię sobie pograć w dobrego i ładnego graficznie FPP - zaliczyłem wszystkie Doomy z Doom 3 włącznie, Duke Nukem, Blood, Quake, Unreal I i II, Far Cry, Alien vs Predator, Vietcong, Half Life 1 i 2, F.E.A.R (oraz oba dodatki) i jeszcze trochę innych. No i teraz pojawił się Crysis - grałem tylko w demo - na średnich detalach 1024x768 było srednio ciekawie. Po sieci wtopiłem tylko w Vietconga - bardzo lubię po ciężkim dniu usiąść na godzinkę i zastrzelić parę osób, tudzież samemu wleźć w jakiś booby-trap i zostać rozerwanym na strzępy...lepiej mi się potem zasypia, a i w pracy do rany przyłóż jestem na drugi dzień :021:

Ale tak poważnie, to mam teraz trochę dylemat - z jednej strony gwarancja, że procka i pamiatki będę kręcił osobno i nic się im (pamiątkom) nie stanie, z drugiej te pewne wątpliwości co do możliwej awaryjności tej płyty. Wiem na pewno, że dzięki Waszym sugestiom pierwszym ruchem będzie kupno nowej płyty i tchnięcie nowego ducha w procesor - wtedy zobaczę jak się to będzie miało do tego w co gram i zdecyduję co do ewentualnego upgrade'u karty grafiki. Faktem jest, że najczęściej grywam w FC i Iłka (chociaz w niego ostatnio rzadziej) i tak naprawdę przede wszystkim nteresuje mnie wydajność i ładna grafika w tych właśnie tytułach.

Jeszcze raz dzięki za support - będę informował na bieżąco o postępach

Pozdrawiam wszystkich :001:

Booze

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #828 dnia: Maja 07, 2008, 00:33:01 »
Zdecydowanie przychylam się do zdania Mazaczka - chyba lepiej wymienić płytę główną i porządnie podkręcić dotychczasowy procesor. Nowe procesory z serii E8xxx wcale nie są takie krętliwe - ostatnio się okazuje, że coraz więcej ma trudności z przekroczeniem 4GHz, a więc 4,5-4,8 to już mogą być zdecydowanie za wysokie oczekiwania. Wydawać zatem 700zł na procesor, który może nie spełnić oczekiwań to może być pochopna decyzja.

Mam tylko jedno zastrzeżenie - P31 jest dość grymaśny na pamięci wg znanych mi opinii. Lepiej wziąć P35 choćby dlatego, że jest podobno tego problemu pozbawiony. Poza tym może warto pomyśleć o płycie z obsługą RAID i sobie takowy sprawić w ramach wymiany sprzętu skoro się oszczędzi na wymianie procesora. Porządny RAID 5 przyspieszy to, co jest w kompie najwolniejsze - odczyt danych z dysku, a przy tym zabezpieczy je przed utratą.

Ze swojej strony zasugerowałbym płytę Gigabyte'a GA-EP35C-DS3R (każda literka ma znaczenie - GA-EP35-DS3R to już inna płyta np.) - z tyłu 8 portów USB, 6 faz zasilania procesora, porządny, jak na zintegrowany ofkors, kodek dźwięku - ALC889A, system chłodzenia chipsetu rozsądnych rozmiarów, kondensatory polimerowe na całej płycie... i obsługa zarówno pamięci DDR2 jak i DDR3, dzięki czemu płytka może i nawet na dłużej niż się wydaje :)

W kwestii grafiki odradziłbym model 8800GT wyposażony w chłodzenie Zalmana (chyba Gigabyte) - to chłodzenie wcale nie jest szczególnie ciche i wydajne. Lepiej pomyśleć o Asusie z chłodzeniem Glaciator, Galaxy z chłodzeniem Coolermaster, Sparkle z chłodzeniem pasywnym (o ile obudowa dobrze wentylowana), MSI z serii ZILENT lub najtańszy możliwy za wyjątkiem Palita i wymienić samemu chłodzenie na AC Silencer NV5 Rev.3 + radiatorki na zasilanie np. Zalmana lub Xilence. No i 8800GT najlepiej z 512MB RAM.

Tyle ode mnie :roll:

Pozdrawiam

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #829 dnia: Maja 07, 2008, 01:44:06 »
Największą wadą Gejobajta na P31 przynajmniej na którą narzeka najwięcej użytkowników jest niby problem z zapamiętywaniem ustawień po mocniejszym OC czyli powiedzmy po FSB z rzędu 350Mhz. Niemniej w kategorii ceny spokojnie nie znajdzie się nic lepszego. Mając już choćby 250zł można przebierać i wybierać na kilka stron ale chyba nie o to chodzi. Tutaj zamiarem było pozbycie się kotwicy w postaci VIA. Natomiast RAID ogólnie przyśpiesza ale jednak stwarza komplikacje i jest ryzyko, że nawet przy dość asekuracyjnym rozwiązaniu jak 5 jednak zawsze można stracić dane. Zresztą nawet przy pospolitym SATAII są problemy. Nie twierdzę, że nie masz racji tylko czasami nie warto się sępić na pewne wynalazki skoro się nie przydadzą. Ja przyznam szczerze, że nigdy u siebie nie skorzystałem z RAIDu jak i IE1394.

A co do DDR3 to wciąż są drogie i DDR2 dają rad z taktowaniami więc nie ma co wybiegać do przodu. Do czasu aż się DDR3 upowszechni minie jeszcze trochę czasu, wszystko zdąży przyśpieszyć i wpadną nowe sockety.

Ps. Łabi ja spotykałem się z fochami na 650i, na 945, na 965 zawsze dawało się to ominąć konfiguracją ręczną lub biosem tylko, że wtedy to był początek kiedy to na rynek trafiało sporo DDR2 różni taktowanych dlatego nie ma co panikować. Wszystko da się zmusić do współpracy :D
« Ostatnia zmiana: Maja 07, 2008, 01:54:33 wysłana przez KosiMazaki »

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #830 dnia: Maja 07, 2008, 09:57:50 »
Wiem, wiem, że chodzi o pozbycie się płyty na VIA. Pomyślałem jednak, że za 100zł więcej można dostać płytkę naprawdę z dobrym wyposażeniem, która powinna starczyć na dłużej. DDR3 to żadna opcja obecnie z powodów, o których wspomniałeś. Ale mieć możliwość w przyszłości po prostu wymienić kości to jest dobra perspektywa chyba. Nie wiadomo kiedy się to stanie oczywiście, ale warto pamiętać jakie różnice były w cenach między DDR a DDR2 np. rok temu by nieco się do tego pomysłu przekonać.

Jeśli chodzi o RAID to, przyznam szczerze, ja też jeszcze nie skorzystałem z niego, ale zdecydowanie zamierzam sobie go w niedalekiej przyszłości sprawić. Mimo wszystko poprzez zabezpieczenie danych, ryzyko ich utraty wywołane padnięciem dysku, jest zdecydowanie niższe niż w przypadku pojedynczych dysków. Poza tym to oczywiście kwestia przyzwyczajenia, ale z wielką ochotą przyspieszyłbym te elementy pracy systemu, które opierają się stricte na wydajności dysków - odpalanie aplikacji, kopiowanie itp. itd.. Mnie czasem irytuje, że kupując w końcu porządny sprzęt za ciężkie pieniądze nadal gdzieś to wszystko kuleje. Ale ofkors masz rację, że jest to pewna komplikacja i trzeba być jej świadomym decydując się na nią. RAID 5 mi się wydaje o tyle fajny, że przy ok. dwukrotnym przyspieszeniu w odczycie również zabezpiecza dane, a tylko powierzchnia jednego dysku jest niejako tracona. RAID 01 to już połowa dysków wypada, zaś RAID 0 to przyspieszenie, ale bez żadnych zabezpieczeń, co oznacza, że wystarczy padnięcie jednego i traci się wszystkie dane.

Fochy P31 na pewno są do przeskoczenia, ale chyba, jeśli można spróbować ich uniknąć wybierając np. P35, to czemu nie :) Zakładając oczywiście, że ma się tę stówkę dodatkową w kieszeni.

Pozdrawiam

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #831 dnia: Maja 07, 2008, 14:22:31 »
Jasne Labi, że można tylko nie każdy z niego skorzysta. Z tym starczeniem na dłuej to bym uważał, bo sam dobrze wiesz jak to szybko zasówa zasuwa. Niedawno się wszyscy zachwycali 965 teraz już P35. Trzeba brać co jest obecnie korzystne w zakupie i się nie zastanawiać. Natomiast takie hybrydy jak ta płyta czy Asrock 939dual sata są idealne w momencie jak szukasz kompromisu na już, bo w dalszej perspektywie czasu tracą swoją opłacalność zakupu. Coś jak potrzeba chwili.

No własnie Labi chcę Ci zwrócic uwagę, ze te fochy mogą się pojawić i na P31 i na p35 jak i na 680i itp. Przykład z 965P u Gejobajta. Sporo ludzi pomyślało tak jak Ty. Wezmę DS4 albo DQ6 to będę miał lepiej. A później się okazywało, że możliwości OC są te same, a problemów podobna ilość. Jak na DS3 pojawiał się powiedzmy problem z Micronami, to DS4 lapała coldbooty albo odpalała się na pięć razy, itp. itd. Nie chcę powiedzieć przez to, zż nie opłaca się kupywać lepszych zabawek. Tylko trzeba brać pod uwagę, że podobne bzdety mogą wystąpić na każdej płycie z racji szybkiego postępu i nie jest to nic nadzwyczajnego. Poza tym sam fakt w ilości dostępnych proców i pamięci też nie ułatwia sprawy :). Takie czasy, grunt to nie panikować ;)

SATA2 niby też daje 300mb/s transferu, a w rzeczywistości jak ze 170mb/s mamy jest git. Podobnie pewnie jest z RAIDem. teoria teorią, a życie życiem ;). Kiedyś się pobawie z czystej chęci spsucia czegoś :D

Dobra, nie ma co się ścierać. Decyzja należy do Booze ;)
« Ostatnia zmiana: Maja 07, 2008, 14:31:55 wysłana przez some1 »

Offline CF23-BoozerEX

• *
  • Wherever you are...
« Odpowiedź #832 dnia: Maja 07, 2008, 14:54:07 »

W kwestii grafiki odradziłbym model 8800GT wyposażony w chłodzenie Zalmana (chyba Gigabyte) - to chłodzenie wcale nie jest szczególnie ciche i wydajne. Lepiej pomyśleć o Asusie z chłodzeniem Glaciator, Galaxy z chłodzeniem Coolermaster, Sparkle z chłodzeniem pasywnym (o ile obudowa dobrze wentylowana), MSI z serii ZILENT lub najtańszy możliwy za wyjątkiem Palita i wymienić samemu chłodzenie na AC Silencer NV5 Rev.3 + radiatorki na zasilanie np. Zalmana lub Xilence. No i 8800GT najlepiej z 512MB RAM.

No ale właśnie ja się przymierzałem do MSI 8800GT 512 ZILENT i na niej siedzi fabrycznie chłodziarka Zalmana (rurki miedziane, żeberka aluminiowe)

To zresztą na razie nieistotne - przekonaliście mnie wszyscy, że trzeba płytę na VIA zeszrotować i wymienić na coś innego, podkręcić procka i zobaczyć co się będzie działo. Nad kartą podumam później. Jeżeli chodzi o kasę to ta dodatkowa stówka, czy raczej 25 funtów się jakoś znajdzie, ale dla mnie jest bardzo ważne, żeby płyta była jak najbardziej "idiotenfest" bo wtedy będę w stanie sobie to wszystko sam zrobić. To dla mnie o tyle istotne, że mieszkam w UK, a zdziwilibyście się jacy tu są "fachowcy" - okazuje się na przykład, że można totalnie zepsuć alternator przy wymianie paska klinowego  :505:, spaść z drabiny przy montażu anteny satelitarnej, czy też podać klientowi zamówiony do pokoju obiad w hotelu a potem zap.....alać 3 piętra w dół po sztućce, bo się zapomniało :005:. Naprawdę, powierzanie im czegoś tak delikatnego jak komputer dla mnie pachnie sportem ekstremalnym.

Gdybyście mogli mi powiedzieć, który z wariantów przez Was sugerowanych najlepiej zniesie moja amatorszczyznę, byłbym bardzo dźwięczny ;)

Pozdrawiam

Booze

« Odpowiedź #833 dnia: Maja 07, 2008, 14:58:42 »
To dla mnie o tyle istotne, że mieszkam w UK, a zdziwilibyście się jacy tu są "fachowcy"

Jak to jacy fachowcy? Z Polski. :D ;)

PS. Sorry za mały OT.

Offline CF23-BoozerEX

• *
  • Wherever you are...
« Odpowiedź #834 dnia: Maja 07, 2008, 15:08:22 »
We wszystkich opisanych powyżej przypadkach główne role grali rodowici Brytyjczycy - ubiegając potencjalne komentarze dodam, że wszyscy byli biali.

~S~

Booze

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #835 dnia: Maja 15, 2008, 11:40:48 »
Załóżmy optymistycznie, że mam 400zł. Chciałbym kupić jakąś fajną, cichą obudowę z cichym zasilaczem - co byście polecili?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #836 dnia: Maja 15, 2008, 11:53:41 »
Tak naprawdę każda obudowa markowa będzie dobra. Może ciszej nie będzie, bo to też blacha. Ale za to solidniejsza więc nie powinna wpadać tak w drgania, masz miejsca na wiatraki, lepszy obieg powietrza, itp. Tutaj nawet zwykły Chieftec styknie+do tego jakiś zasilacz znośny (składasz osobno). W sumie można założyć, że każdy ze 120mm wentylem jest już cichy, bo dla każdego "cicho" oznacza coś innego.

Więc proponuję abyś znalazł coś, co podoba Ci się z wyglądu i najwyżej podlinkował. A za 400zł można grzebać.
« Ostatnia zmiana: Maja 15, 2008, 11:58:56 wysłana przez KosiMazaki »

BigMac

• Gość
« Ostatnia zmiana: Maja 15, 2008, 13:03:34 wysłana przez BigMac »

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #838 dnia: Maja 15, 2008, 14:08:58 »
Za te pieniążki chyba nie ma co się zastanawiać :).

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #839 dnia: Maja 15, 2008, 16:15:32 »
Jest, jest :roll:

Ostatnio chłopcy z Enermaxa wydali serię świetnych zasilaczy, które są oceniane (np. przez Silent PC Review) jako jedne z najcichszych w ogóle. Sprawnościowo również wyglądają bardzo solidnie. Warto się pokusić np. o Enermaxa Pro82+ 385W. Niech Cię moc szczytowa nie zwiedzie - on ma z tego 360W (30A) na linii 12V, więc więcej niż niejeden 400-450W. Nominalnie jest zatem tylko odrobinę słabszy od ww. OCZ Stealth XStream 500W.

Do tego zasilacza dobierałbym sobie obudowę. Coolermaster Elite z serii 33x jest świetny... ale to zdecydowane minimum. Ciebie stać na odrobinę więcej, wydaje mi się. Ze swej strony sugerowałbym rozważyć:
Coolermaster Centurion 532 - 209zł
Coolermaster Centurion 534 srebrny - 199zł
Coolermaster Centurion 534 czarny - 179zł
Antec NSK-4000EU - 179zł
Generalnie chyba wszystkie Coolermastery mają blachę grubości 1mm, więc są raczej sztywne. Centuriony 534 poza tym mają aluminiowy front, zaś wszystkie zasysają powietrze przez metalową, dość gęstą kratkę. Nie jest to co prawda filtr, ale ogranicza to dostawanie się kurzu. Poza tym dobra wentylacja oparta o 120mm wentylatory z przodu i z tyłu.
Antec prezentuje się ze wszystkich najsłabiej, bo blacha dość cienka i z przodu tylko 80mm wentylator. Aczkolwiek to mimo wszystko Antec, więc jakościowo raczej nieco lepiej niż w Coolermasterach. Żadna z tych obudów nie jest jakoś szczególnie wyciszona - aby to zrobić sam musisz zainwestować w ciche wentylatory niestety, bo te z zestawu są często marnej jakości.

Szczególnie jednak bym polecał Lancoola K7, który jest odrobinę poza budżetem, ale jakościowo i funkcjonalnie nie do pobicia. Generalnie to bowiem robi high-endowy LianLi, tyle że w oparciu o stalową konstrukcję - stąd niższa cena. Mimo to obudowa ma już zamontowane 3 wentylatory 120mm (2 z przodu i 1 z tyłu) w przeciwieństwie do powyższych wyposażonych w tylko 1 wentylator, i które to choć raczej nie są bezgłośne to na pewno lepszej jakości niż te z od Coolermastera i Anteca. Poza tym obudowa ma filtry, swobodnie zdejmowane panele poza bocznymi również przedni i boczny - szczotkowane aluminium, uchylny panel pod płytę główną, kilka zatrzasków do porządkowania kabli i gumki pod dyski twarde. Dla mnie bezkonkurencyjna w swojej cenie... no, ale 239zł.

Albo też również świetny, tylko z kolei pod względem wentylacji, Antec 300. Jednak, aby było cicho i przewiewnie zdecydowanie wskazane jest dokupić wentylatorów. W zestawie są również filtry.

Teraz masz wybór, wydaje mi się, całkiem niezłych obudów. Obudowy Chiefteca nie reprezentują sobą więcej niż ww. Coolermastery, a przeważnie nawet są nieco gorsze.

Pozdrawiam :)
« Ostatnia zmiana: Maja 15, 2008, 16:23:13 wysłana przez Labienus »