Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502918 razy)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #1995 dnia: Września 15, 2011, 16:29:32 »
To może napisz ile chciałbyś mieć tych PCIE ? :D.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1996 dnia: Września 15, 2011, 17:37:39 »
Dla mnie osobiście ułożenie gniazd pamięci na płytach pod SB-E to jakieś nieporozumienie. Kto wymyślił by obłożyć proca z obu stron pamięcią? Wyobraźmy sobie, że mamy wysokie moduły (np.: Corsair Vengance) i sporych rozmiarów dobry radiator na proca. Zwyczajnie nie ma miejsca by to pogodzić.
Pozdrawiam.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1997 dnia: Września 15, 2011, 18:01:56 »
A teraz to co jest? Tak samo. Jak założysz dużego klamota na CPU to o coś może zahaczyć. Jak nie o chłodzenie sekcji zasilania to o pamięci. U mnie wentylator proca położony jest na pamięciach ale gdyby były wyższe radiatory to po zawodach. Zawsze będą problemy jak by się tego nie rozmieściło. Ponadto takie rozłożenie elementów na płycie było podyktowane  z tego co pamiętam kosztami (koszty wielowarstwowego laminatu) i możliwością zasilenia tego wszystkiego (grubość ścieżek). Weź też pod uwagę, że sam proc musi mieć wyprowadzone 2011 połączeń i to kolejne utrudnienie. Zwiększyła też się ilość banków pamięci z czego każdy jak dobrze pamiętam ma 240 pinów itd. Weź to teraz wyprowadź z jednego narożnika płyty... wszystko się da tylko koszta.

Generalnie mi to rybka, bo w temacie nic to nie zmienia. Na każdej platformie były podobne roszady. Poza tym co raz więcej jest pseudo wodnych chłodzeń, które nie zabierają aż tyle miejsca :). Nawet Intel teraz coś zmajstrował takiego.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1998 dnia: Września 15, 2011, 18:33:33 »
Fakt, układy chłodzenia nie były projektowane pod taki układ złącz i niektóre co większe potworki mogą nie pasować. Ale przy cenie tych płyt i procesorów (580$ za najtańszy sensowny - netto) kompatybilność chłodzenia ma małe znaczenie. Najwyżej wyjdzie nowa rewizja coolera i zainteresowani sobie kupią.

Powody już opisał Mazak. Dodam jeszcze, że RAM'y z wielkimi radiatorami to wymysł marketingu a nie realnych potrzeb. Pamięci mogą nawet być bez radiatorów, tylko że będą się w dzisiejszych czasach słabo sprzedawać...
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #1999 dnia: Września 15, 2011, 20:13:16 »
To może napisz ile chciałbyś mieć tych PCIE ? :D.
Cztery by wystarczyły w zupełności, pięć to już nadto.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2000 dnia: Września 16, 2011, 07:39:53 »
Powody już opisał Mazak. Dodam jeszcze, że RAM'y z wielkimi radiatorami to wymysł marketingu a nie realnych potrzeb. Pamięci mogą nawet być bez radiatorów, tylko że będą się w dzisiejszych czasach słabo sprzedawać...

Radiator coś dawał w czasach kiedy używaliśmy pamięci DDR1.  Te potrafiły się grzać. A np. takie Winbondy BH5 czy BH6, które wręcz rozkręcały się przy wysokim napięciu musiały być już chłodzone. Dla przykładu ja swoje zasilałem prosto z linii 3,3V z zasilacza :D. A DDR3 to już z racji obniżenia procesu technologicznego i napięć są chłodne. Radiator służy do wygodnego łapania i zamontowania chłodzenia jak ktoś chce być jazzy. Zwłaszcza, że dziś rzadko się kręci pamięci :).

Rutkov jak wczoraj przeglądałem graty to większości przypadków cztery sloty PCIE były ale coś poszukam jeszcze :).

« Odpowiedź #2001 dnia: Października 20, 2011, 22:50:05 »
O fajny tutaj macie temat na forum :002: Dawno temu interesowałem się komputerami i byłem na bieżąco ze wszystim, ale to było... no właśnie dawno temu. Do rzeczy- będę kupować PC do fsx, take on helicopters i army 3 FSX, Take On Helicopters, Arma 3(oraz do robienia muzyki, ale to nie ma chyba znaczenia). Wszystkie te gry są wymagające, także rozumiem, że wydatek będzie spory. Jestem wstanie wydać nawet 5000zł na sam komputer, pytanie czy warto? jeżeli różnica w wydajności w w/w grach miała by sięgać kilku procent w przypadku zestawów za powiedzmy 3000zł vs 5000zł to dam sobie spokój; nie jestem kolekcjonerem klatek na sekundę. Jednocześnie latam wyłącznie helikopterami, także płynność jest jednak wymagana, podobnie jak ładne widoki :004: Generalnie chciałbym platformę przyszłościową, a więc z dobrą płytą główną, nie interesują mnie neony na obudowach- może być jakaś bardzo brzydka. Więc Panowie- ile powinienem odłożyć na jakiś godny zestaw? Nie proszę o konkretne parametry, jedynie o jakąś radę w jaki przedział cenowy celować.
Pozdrawiam
S

Pisownia. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Października 21, 2011, 08:07:58 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2002 dnia: Października 21, 2011, 08:13:22 »
Jestem wstanie wydać nawet 5000zł na sam komputer, pytanie czy warto? jeżeli różnica w wydajności w w/w grach miała by sięgać kilku procent w przypadku zestawów za powiedzmy 3000zł vs 5000zł to dam sobie spokój; nie jestem kolekcjonerem klatek na sekundę. Jednocześnie latam wyłącznie helikopterami, także płynność jest jednak wymagana, podobnie jak ładne widoki :004: Generalnie chciałbym platformę przyszłościową, a więc z dobrą płytą główną, nie interesują mnie neony na obudowach- może być jakaś bardzo brzydka. Więc Panowie- ile powinienem odłożyć na jakiś godny zestaw? Nie proszę o konkretne parametry, jedynie o jakąś radę w jaki przedział cenowy celować.

Czy warto musisz sam wiedzieć ile chcesz wydać i na jakie graty. A jak wielokrotnie mówiłem tutaj i w kilku innych miejscach - nie ma czegoś takiego jak "przyszłościowość platformy". Czasy są takie jakie są, jedna gra będzie działać elegancko, druga kaszanić się. Sprzęt teraz też ma krótką linię życia. Za 3000zł można już kupić przyzwoity komp.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #2003 dnia: Października 26, 2011, 15:21:08 »
Padła mi karta graficzna 9800GT, taka karma. Muszę zakupić nową, ale jak już ruszam się do sklepu, to może i update komputera można by zrobić za jednym razem. Co prawda wszystko co potrzebuję mi działa, ale kto wie. To jest działało. Ruszenie procesora, to ruszenie wszystkiego: płyta główna i pamięć. Karta graficzna - pewnie i zasilacz, obecny może być za słaby.Nachodzi mnie parę pytań:

1. Procesor I7 korci, ale i5 2500K podobno jest dobry, szybki i się świetnie kręci, a cena mniejsza - to dobry wybór?
2. Płyta główna - to chyba dowolna jest OK, jak ktoś tu pisał - po co przepłacać. 1x PCIex bo na drugą kartę i tak mnie nie stać, 8 x USB i slot na karę dźwiękową
3. Wynalazki typu jakiś flash/cache do dysków na płycie głównej chyba nie mają sensu, zgadza się? Już lepiej kiedyś kupić SSD na system?
4. Pamięć nowa, pewnie też dowolna DDR3. Do Win7 to tak 8GB raczej, czy 4GB styka bez problemu?
5. Karta graficzna - podobno te nowe typu GTX560 są nie tylko mocożerne, ale i strasznie głośne - szukać jakiegoś modelu z fabrycznie dedykowanym "lepszym" chłodzeniem? Czy wersje OC, ze względu na większe wymagania, nie mają wydajniejszych, ale i cichszych wentylatorów?

I pytanie na koniec: do Allegro mam niepewny stosunek, głównie namierzam tam po prostu sklepy z miasta i jadę sam kupić po cenie "z Allegro". Oprócz tego patrzę na strony firm Arest i Proline. Czy jakieś inne strony i/lub firmy polecacie? Bez większych narzutów, ale i bez przegięć fetyszu taniości, i z rozsądnymi czasami dostaw - a najlepiej z Wrocławia :)

Z góry dzięki
I pozdrawiam!
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #2004 dnia: Października 26, 2011, 16:28:15 »
1. Procesor I7 korci, ale i5 2500K podobno jest dobry, szybki i się świetnie kręci, a cena mniejsza - to dobry wybór?
Mój i5 2500k dochodzi do 4.4GHz bez problemów. Te zaczynają się przy 4.6 - wysoka temperatura (Arctic Cooling Freezer 7 Pro) i problemy z dyskiem na SATA2.
5. Karta graficzna - podobno te nowe typu GTX560 są nie tylko mocożerne, ale i strasznie głośne
Pierwsze słyszę. Moja Gigabyte chodzi cicho, ledwo kompa słychać jak jest włączony.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #2005 dnia: Października 26, 2011, 20:03:12 »
Jestem na głodzie gierkowym, więc zamawiam jak najszybciej. 560-tka nie jest głośna? i5 się kręci? No to dobrze, zamówienie wyglądało by tak:

1. karta graf. GeForce CUDA GTX560Ti TWINFROZR II /OC 1GB 746,00
2. procesor CORE i5-2500K 3,3GHz 707,00
3. płyta GA-Z68X-UD3-B3 411,00
4. pamięci DDR3 HyperX 8GB 166,00
5. dysk SSD SSD 60GB 2,5'' Agility 339,00

Chyba na jakiś czas wystarczy? Generalnie komputer zmieniam, jak się popsuje ;) Tfu, na psa urok!

PS: No i ten nieszczęsny Win7 za 3 stówy. Święta w październiku. Na gwiazdkę poproszę dla siebie tylko bombonierkę...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #2006 dnia: Października 26, 2011, 23:22:23 »
Nie zapomnij o dobrym chłodzeniu CPU.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #2007 dnia: Października 27, 2011, 00:41:16 »
TXH ale pójdę w default. Dostanę razem z płytś i procesorem. I tak nie będę OC, bo po co? 3+ghz i tak jest cool.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #2008 dnia: Października 27, 2011, 08:57:31 »
560-tka nie jest głośna?
Prawdę mówiąc to nie wiem jak karty innych producentów. Jak napisałem moja chodzi cicho, ale mogę mieć coś ze słuchem bo nie przeszkadza mi nawet X360 który podobno jest głośny.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2009 dnia: Października 27, 2011, 09:12:02 »
TXH ale pójdę w default. Dostanę razem z płytś i procesorem. I tak nie będę OC, bo po co? 3+ghz i tak jest cool.

Głupota, potem będziesz demontował wszystko żeby chłodzenie zamontować. A jeżeli chcesz latać na BOXie to po co Ci wersja odblokowana procesora. Sam przyznałeś, 3GHz Ci stykają :).

Zresztą ja nie wyobrażam sobie i5 nie kręconego, przecież to wasza babcia by podkręciła i nie bez powodu tak o tej platformie się mówi. Pamiętaj, że czymś musisz napędzić tego GejoForce;a 560 i każdy dodatkowy MHz się przyda. Poza tym gry dziś bardziej obciążają proca niż grafę.

Z68 też nie jest Ci potrzebne. Chyba, że zamierzasz używać układu graficznego w i5 lub zakładasz, że przyda się podczas awarii karty graficznej. Cenowo całkiem nieźle wychodzi także firma AsRock (P67/Z68 Pro3) o której wspominałem parę razy. Na tym Gejobajcie nie dopatrzyłem się sić wyjść wideo przez co też za specjalnie ten chipset Ci nic nie daje. No chyba, że inny patent jest w tej płycie zastosowany i gniazda są gdzieś wyprowadzone. 

Pamięci najzwyklejsze byle by "low voltage" były, mogą być zwykłe GoodRamy. Zerknij sobie na Allegro za pamięciami, tam moża w śmiesznej cenie coś kupić (ja np. Geila DDR3 1333Mhz kupiłem za 20zł :D). No chyba, że zależy Ci na radiatorze. A to co zaoszczędzisz zawsze możesz wrzucić w chłodzenie.

Think about it.