Padła mi karta graficzna 9800GT, taka karma. Muszę zakupić nową, ale jak już ruszam się do sklepu, to może i update komputera można by zrobić za jednym razem. Co prawda wszystko co potrzebuję mi działa, ale kto wie. To jest działało. Ruszenie procesora, to ruszenie wszystkiego: płyta główna i pamięć. Karta graficzna - pewnie i zasilacz, obecny może być za słaby.Nachodzi mnie parę pytań:
1. Procesor I7 korci, ale i5 2500K podobno jest dobry, szybki i się świetnie kręci, a cena mniejsza - to dobry wybór?
2. Płyta główna - to chyba dowolna jest OK, jak ktoś tu pisał - po co przepłacać. 1x PCIex bo na drugą kartę i tak mnie nie stać, 8 x USB i slot na karę dźwiękową
3. Wynalazki typu jakiś flash/cache do dysków na płycie głównej chyba nie mają sensu, zgadza się? Już lepiej kiedyś kupić SSD na system?
4. Pamięć nowa, pewnie też dowolna DDR3. Do Win7 to tak 8GB raczej, czy 4GB styka bez problemu?
5. Karta graficzna - podobno te nowe typu GTX560 są nie tylko mocożerne, ale i strasznie głośne - szukać jakiegoś modelu z fabrycznie dedykowanym "lepszym" chłodzeniem? Czy wersje OC, ze względu na większe wymagania, nie mają wydajniejszych, ale i cichszych wentylatorów?
I pytanie na koniec: do Allegro mam niepewny stosunek, głównie namierzam tam po prostu sklepy z miasta i jadę sam kupić po cenie "z Allegro". Oprócz tego patrzę na strony firm Arest i Proline. Czy jakieś inne strony i/lub firmy polecacie? Bez większych narzutów, ale i bez przegięć fetyszu taniości, i z rozsądnymi czasami dostaw - a najlepiej z Wrocławia

Z góry dzięki
I pozdrawiam!