Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502359 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #2805 dnia: Stycznia 13, 2015, 22:07:01 »
Te 2500K to rzeczywiście świetna sprawa i tu chciałem bardzo podziękować tym, którzy tutaj właśnie te parę lat temu poradzili mi zakup tego procesora. Salut!
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #2806 dnia: Stycznia 13, 2015, 22:38:38 »
Dziękuję bardzo za przydatne opinie.

W telegraficznym skrócie:

- Mam pamięć RAM DDR3 2 x 4 GB Kingston HyperX 1333MHz (odczytałem błędnie taktowanie z CPU-Z), myślę że skuszę się na dokupienie drugiego kompletu takich samych kostek. Zakładam że: na CL nie ma co patrzeć i nie ma sensu kupować z wyższym taktowaniem. Czy jest różnica czy będzie to 4 x 4 GB czy 2 x 8 GB?

- Procek i płytę w takim razie zostawiam. Mam obecnie lekko ustawione 4.0GHz + chłodzenie Silentium Fortis. Pewnie da się spokojnie osiągnąć więcej, tylko pytanie czy warto? Czy przez to procesor nie będzie się.... bardziej "zużywał"? ;) (PS. Swoją drogą to i5-2500k to istne dzieło myśli technicznej - zakupiony 4 lata temu za ok. 750 zł, dziś używane na Allegro schodzą za ok. 600 zł :D ) PS. Zmianę tandemu procesor&karta rozważałem tylko dlatego, że wydawało mi się, że może on ograniczać możliwości karty z najnowszej generacji, ale rozumiem, że tak nie jest.

- Zakup SSD - raczej wydawało mi się, że warto iść w 256GB bo teraz jak patrzę to na partycji systemowej 120 GB (Win7 + programy + trochę badziewia) mam raptem 25 GB wolnego. Czy możecie doradzić jakiś konkretny model / markę? Zupełnie nie jestem w temacie.

- Wymiana karty - tu jeszcze chciałem się zapytać czy waszym zadaniem GTX970 jest warty swojej ceny czy może lepiej nieco poczekać aż stanieje. Ewentualnie jakieś inne opcje?

A co do monitora Kosi to taka kasa za TN i to 1080p? Czy ten G-sync jest tego warty (jeśli jako alternatywę w tej cenie mam monitory 1440p IPS)?
Co do dysku to polecam Crucial MX100 256 GB Bardzo dobry stosunek jakosc-cena. Kupilem niedawno i jestem mega zadowolony z tego dysku, omijalbym Kingstona V300 series. A do migracji systemu z wiekszego dysku na mniejszy ten program- AOMEI Partition Assistant 5.6.0 .Tylko on zabanglal bezproblemowo . Acronis ktorego dodaja do Cruciala migruje system tylko na partycje tej samej wielkosci.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2807 dnia: Stycznia 13, 2015, 22:40:27 »
Jeśli chodzi o procki za wiele z punktu widzenia użytkownika niewiele się zmienia. To bardziej ewolucja niż rewolucja. Innymi słowy taki Haswell ma na starcie wydajność podkręconego Sandy. Jak trafi się dobra sztuka SB to można jeszcze bardziej zatrzeć tą granice. Dlatego tak trzymają cenę. W dodatku mniejsze prawdopodobieństwo, że trafi się na ciepłe jajko. Żeby było zabawniej jak robiłem testy na i7 920, a takim samym kompie z i5 2500K podkręconym do 4,2GHz z wyłączonym HT to w DCS była ta sama wydajność. Jedyna różnica to pobór prądu z 580W spadł do 286W. To daje do myślenia.

Co do pamięci między 2x2GB, a 2x4GB nie uświadczysz spadku wydajności. Spokojnie kontroler pamięci z tym sobie już radzi. Wydajnościowo raczej nic nie stracisz, choć niektórzy twierdzili, że niby przy OC spada wydajność ale w jakimś teście udowodniono, że to mit. Nie pamiętam sznurka ale jak znajdę to się podzielę.

Kręcenie proca to spokojnie na 4,2 - 4,3GHz jest osiągalne w granicach normy, 4,5Ghz to już podnoszenie napięcia. Dopóki nie wzrośnie ono drastycznie to nic prockowi nie będzie. także możesz śmiało kręcić zwłaszcza, że kręcenie Sandy to kaszka z mleczkiem. Niektóre płyty z automatu ustawiają 4,3Ghz, a nie robiły by tego gdyby groziło to kaplicą :). Obecnie dla proca największym zabójstwem jest przekraczanie zdroworozsądkowych wartości napięcia. Potem temperatura i uszkodzenie kontrolera pamięci.

Wielkość SSD to sprawa indywidualna. Stać Cię to możesz i 500GB sobie sprawić. U mnie mieściłem się z zapasem w 40-50GB, reszta należała do wybranych gier np. DCS. Pozostałe wrzucałem na zwykły dysk. Z czystym sumieniem mogę polecić: Plextor M6S 128GB, Transcend SSD370 128GB. Z większych: Crucial MX100 256GB, Transcend SSD370 256GB, Intel SSD 520 240GB, Crucial MX100 256GB. Spokojnie 500MB/s odczytu wystarcza, bo gwarantuje natychmiastowy dostęp do danych. Dyski SSD do najtańszych nie należą, więc nie należy szaleć :).

Zanim zakupisz 970 poszukaj w necie w których modelach najmniej jest przypadków piszczących cewek. Ponoć w MSI 970 Gamming 5 rzadko się trafia, W Asusach Strix niby też ale zapewne to ruletka. Karta jest warta swojej ceny, może panuje na nią wzmożony popyt ale co zrobić. Zawsze można bawić się w licytację co by trochę zaoszczędzić :). Teraz trochę złotówka nisko stoi co psuje ceny sprzętu niestety :(.

Panuje jakieś mylne wyobrażenie, że matryce IPS są najlepsze na świecie i jak LCD to tylko z taką. A otóż TNki wcale tak nie odstają, one cały czas ewoluują. Są szybkie, kolory mają nie najgorsze, a czerń bywa niekiedy na nich lepsza niż na niejednej matrycy IPS. Fakt faktem mogą mieć gorsze kąty patrzenia ale monitory raczej używa się patrząc na wprost niż z boku. Ponadto monitor ASUS ROG Swift PG278Q to jeden z najlepszych, o ile nie najlepszy dla graczy i to jest wciąż TN, a kosztuje trzy kafle :). Płacisz za 144Hz, 1ms i G-Sync ;). To kosztuje, poza tym wiadomo  - wymiary. Dlatego nie bójmy się monitorów z matrycami TN, niekiedy lepsza jest droga TNka niż tani IPS. Myślę, że 3/4 osób i tak nie zauważy różnicy. Dla przykładu sprzedałem swojego Acera P244W znajomemu co siedział na 19 calowej panoramie i po przesiadce nie mógł uwierzyć jaki to śliczny obraz wyświetla :).

Co do dysku to polecam Crucial MX100 256 GB Bardzo dobry stosunek jakosc-cena. Kupilem niedawno i jestem mega zadowolony z tego dysku, omijalbym Kingstona V300 series. A do migracji systemu z wiekszego dysku na mniejszy ten program- AOMEI Partition Assistant 5.6.0 .Tylko on zabanglal bezproblemowo . Acronis ktorego dodaja do Cruciala migruje system tylko na partycje tej samej wielkosci.

Warto dodać, że zależy którego V300, bo te z pierwsze z pamięciami synchronicznymi to były bardzo porządne dyski w swoim przedziale cenowym. U siebie miałem KC300 i złego słowa nie dam powiedzieć. Natomiast co do migracji to mimo wszystko proponuję sobie zrobić reinstalkę tak aby Win7/8 sobie powyłączał defragmentację, włączył TRIM itd. Zawsze to zaoszczędzi nieco żywota dysku, choć niektórzy twierdzą, że jak ma paść to i tak padnie ;).
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2808 dnia: Stycznia 13, 2015, 23:08:38 »
Zanim zakupisz 970 poszukaj w necie w których modelach najmniej jest przypadków piszczących cewek. Ponoć w MSI 970 Gamming 5 rzadko się trafia, W Asusach Strix niby też ale zapewne to ruletka. Karta jest warta swojej ceny, może panuje na nią wzmożony popyt ale co zrobić. Zawsze można bawić się w licytację co by trochę zaoszczędzić :). Teraz trochę złotówka nisko stoi co psuje ceny sprzętu niestety :(.

Myślałem o Gigabyte Windforce 3X. Mam Radka w tej wersji i sobie chwalę.

Panuje jakieś mylne wyobrażenie, że matryce IPS są najlepsze na świecie i jak LCD to tylko z taką. A otóż TNki wcale tak nie odstają, one cały czas ewoluują. Są szybkie, kolory mają nie najgorsze, a czerń bywa niekiedy na nich lepsza niż na niejednej matrycy IPS. Fakt faktem mogą mieć gorsze kąty patrzenia ale monitory raczej używa się patrząc na wprost niż z boku. Ponadto monitor ASUS ROG Swift PG278Q to jeden z najlepszych, o ile nie najlepszy dla graczy i to jest wciąż TN, a kosztuje trzy kafle :). Płacisz za 144Hz, 1ms i G-Sync ;). To kosztuje, poza tym wiadomo  - wymiary. Dlatego nie bójmy się monitorów z matrycami TN, niekiedy lepsza jest droga TNka niż tani IPS. Myślę, że 3/4 osób i tak nie zauważy różnicy. Dla przykładu sprzedałem swojego Acera P244W znajomemu co siedział na 19 calowej panoramie i po przesiadce nie mógł uwierzyć jaki to śliczny obraz wyświetla :).

Ok. Dzięki za wyjaśnienie. Nadal żyję przesądami, że TN to kiszka. Mam obecnie Samsung SyncMaster XL2370 LED i zależy mi aby odczuć różnicę po przesiadce. Zwłaszcza jeśli o czerń chodzi. Szkoda, że ten monitor nie ma wyższej rozdziałki, bo jednak kusi mnie to 1440p strasznie.

PS. A po podkręceniu procka do 4.3Ghz + GTX970 + SSD + dodatkowy RAM zasilacz 650W da radę?

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #2809 dnia: Stycznia 14, 2015, 02:05:49 »

PS. A po podkręceniu procka do 4.3Ghz + GTX970 + SSD + dodatkowy RAM zasilacz 650W da radę?

Jeśli rzeczywiście tyle ma, to da.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #2810 dnia: Stycznia 14, 2015, 07:05:39 »
Na porządnym zasilaczu 650W mam podkręcone SB, 4 kostki ram, dwa dyski talerzowe, dwa ssd, dwie GTX770, kilka wentylatorów i trochę symulotniczego złomu na USB.
Zatem spokojnie, o ile to nie jest jakiś krzak który tyle ma tylko na papierze, to da radę :D
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #2811 dnia: Stycznia 14, 2015, 14:37:48 »
Odnośnie zapotrzebowania blaszaka na prąd, to powstało sporo urban mitów, szczególnie ze strony jabolowych neofitów, np. taki, że mocny pecet na dziń dybry bierze 0,5 kW, co jest totalną bzdetą. U mnie jest dość podobna konfiguracja jak u samraza z tym, że mam trochę mocniejsze karty (2 x GTX 780) i 3 dyski talerzowe + SSD. Zasilacz 860W, który mam, jest z modułem cyfrowego sterowania, co umożliwia odczyt rzeczywistego poboru mocy bezpośrednio z zasilacza przez interfejs usb (przy ok. 90% wydajności). Otóż w spoczynku (desktop), jak piszę tego posta i zerkam na wykres, na wyjściu Power Out jest ok 130W a na wejściu Power In ok. 145W, czasami trochę mniej, czasami trochę więcej. Jeśli się graty napędzą w jakiejś wymagającej grze 3D, w rozdzielczości 2560x1440, to nie widziałem nigdy poboru wyższego niż 630W (zasilacz ma 860W). Dość nieoczekiwane, że DCS jest w stanie wyssać >600W, a przecież silnik graficzny jest bardzo archaiczny. Strzelanki czy gry z tzw. głównego nurtu ssają w okolicach 350W-600W w zależności od ustawienia grafiki i obciągania proca.

Tako rzecze,
Zaratustra

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2812 dnia: Stycznia 14, 2015, 15:28:40 »
U mnie był jeszcze bardziej prądożerny zestaw niż u Qrdla, kto miał LGA1366 ten wie o czym mowa. Do tego 6x HDD, 2x DVDRW, 10+ wentylatory, regulator obrotów i 2x6950, a wszystko ciągnął Tagan BZ600. Grunt aby zasilacz nie był na styk, bo ani nie będzie cichy ani nie wpłynie to dobrze na żywotność. Najlepiej aby gdzieś tak w okolicach połowy swojego obciążenia pracował ;).

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #2813 dnia: Stycznia 14, 2015, 19:44:12 »
Możecie polecić jakiegoś nowego laptopa w okolicach 1500zł?
Szukam coś dla mamy, czyli głównie internet, jakieś filmy, itp. więc nie musi być to demon wydajności.

« Odpowiedź #2814 dnia: Stycznia 14, 2015, 20:48:15 »
Jakie macie zdanie na temat dwóch tańszych kart graficznych (np. R240, R250, lub GT640, GT740, wszystkie DDR5 i z pamięcią 1GB - 2GB każda) połączonych SLX, czy Crossfire w odniesieniu do FSX'a i dodatków? Nastąpi wzrost wydajności? :) Zawsze mnie to zastanawiało. Pozdrawiam! ;)

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #2815 dnia: Stycznia 14, 2015, 21:28:08 »
Odpowiedź masz dwie strony wcześniej.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator

« Odpowiedź #2817 dnia: Stycznia 14, 2015, 23:22:50 »
Dzięki za porady. Jeszcze 2 pytania z mojej strony:

- w przypadku dokupienia RAM - czy wskazane jest dokupienie dokładnie takich samych kości (ten sam producent, taktowanie, CL) czy też nie ma to większego znaczenia?

- odnośnie dysku SSD - podoba mi się ten Crucial MX100 256GB, choć jak teraz szukałem to jeszcze zastanawiam się nad http://www.morele.net/dysk-ssd-hyperx-3k-240gb-2-5-sata3-555-510-sh103s3-240g-464402/ Transfer zapisu ma znacznie większy (i cenę też). Pytanie czy warty swojej ceny, bo chyba podstawa to chyba odczyt, co nie?

Aha, mój zasilacz to Corsair HX650W, więc zakładam, że styknie.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #2818 dnia: Stycznia 15, 2015, 08:26:50 »
Ad. 1. Teoretycznie nie ma znaczenia, bo możesz sobie ustawić w biosie ustawienia ręcznie tudzież komp sam sobie ustawi optymalne ale najlepiej znajdź sobie takie same dla świętego spokoju. Na Allegro ich pełno było Kingstonów.

Ad. 2. W dysku SSD ważniejszy jest odczyt niż zapis. Częściej z tego korzystasz niż z zapisu. Dlatego nie ma sensu się szarpać i dopłacać. Te rzekome 330MB/s jeśli osiągniesz to i tak jest dużo za dużo jak na domowe potrzeby. W SSD zyskujesz na tym, że dostęp do plików jest błyskawiczny i nie czekasz na głowice.

« Odpowiedź #2819 dnia: Stycznia 15, 2015, 11:57:08 »
Ad. 2. W dysku SSD ważniejszy jest odczyt niż zapis. Częściej z tego korzystasz niż z zapisu. Dlatego nie ma sensu się szarpać i dopłacać. Te rzekome 330MB/s jeśli osiągniesz to i tak jest dużo za dużo jak na domowe potrzeby. W SSD zyskujesz na tym, że dostęp do plików jest błyskawiczny i nie czekasz na głowice.

W takim razie może Crucial MX100 : http://www.morele.net/dysk-ssd-crucial-mx100-256gb-sata3-2-5-550-330-mb-s-7mm-ct256mx100ssd1-645069/

Z drugiej strony dyski z szybszym zapisem są droższe o ok 100 zł. Niestety kurs złotówki trochę psuje ceny.....