Jeśli chodzi o procki za wiele z punktu widzenia użytkownika niewiele się zmienia. To bardziej ewolucja niż rewolucja. Innymi słowy taki Haswell ma na starcie wydajność podkręconego Sandy. Jak trafi się dobra sztuka SB to można jeszcze bardziej zatrzeć tą granice. Dlatego tak trzymają cenę. W dodatku mniejsze prawdopodobieństwo, że trafi się na ciepłe jajko. Żeby było zabawniej jak robiłem testy na i7 920, a takim samym kompie z i5 2500K podkręconym do 4,2GHz z wyłączonym HT to w DCS była ta sama wydajność. Jedyna różnica to pobór prądu z 580W spadł do 286W. To daje do myślenia.
Co do pamięci między 2x2GB, a 2x4GB nie uświadczysz spadku wydajności. Spokojnie kontroler pamięci z tym sobie już radzi. Wydajnościowo raczej nic nie stracisz, choć niektórzy twierdzili, że niby przy OC spada wydajność ale w jakimś teście udowodniono, że to mit. Nie pamiętam sznurka ale jak znajdę to się podzielę.
Kręcenie proca to spokojnie na 4,2 - 4,3GHz jest osiągalne w granicach normy, 4,5Ghz to już podnoszenie napięcia. Dopóki nie wzrośnie ono drastycznie to nic prockowi nie będzie. także możesz śmiało kręcić zwłaszcza, że kręcenie Sandy to kaszka z mleczkiem. Niektóre płyty z automatu ustawiają 4,3Ghz, a nie robiły by tego gdyby groziło to kaplicą

. Obecnie dla proca największym zabójstwem jest przekraczanie zdroworozsądkowych wartości napięcia. Potem temperatura i uszkodzenie kontrolera pamięci.
Wielkość SSD to sprawa indywidualna. Stać Cię to możesz i 500GB sobie sprawić. U mnie mieściłem się z zapasem w 40-50GB, reszta należała do wybranych gier np. DCS. Pozostałe wrzucałem na zwykły dysk. Z czystym sumieniem mogę polecić: Plextor M6S 128GB, Transcend SSD370 128GB. Z większych: Crucial MX100 256GB, Transcend SSD370 256GB, Intel SSD 520 240GB, Crucial MX100 256GB. Spokojnie 500MB/s odczytu wystarcza, bo gwarantuje natychmiastowy dostęp do danych. Dyski SSD do najtańszych nie należą, więc nie należy szaleć

.
Zanim zakupisz 970 poszukaj w necie w których modelach najmniej jest przypadków piszczących cewek. Ponoć w MSI 970 Gamming 5 rzadko się trafia, W Asusach Strix niby też ale zapewne to ruletka. Karta jest warta swojej ceny, może panuje na nią wzmożony popyt ale co zrobić. Zawsze można bawić się w licytację co by trochę zaoszczędzić

. Teraz trochę złotówka nisko stoi co psuje ceny sprzętu niestety

.
Panuje jakieś mylne wyobrażenie, że matryce IPS są najlepsze na świecie i jak LCD to tylko z taką. A otóż TNki wcale tak nie odstają, one cały czas ewoluują. Są szybkie, kolory mają nie najgorsze, a czerń bywa niekiedy na nich lepsza niż na niejednej matrycy IPS. Fakt faktem mogą mieć gorsze kąty patrzenia ale monitory raczej używa się patrząc na wprost niż z boku. Ponadto monitor ASUS ROG Swift PG278Q to jeden z najlepszych, o ile nie najlepszy dla graczy i to jest wciąż TN, a kosztuje trzy kafle

. Płacisz za 144Hz, 1ms i G-Sync

. To kosztuje, poza tym wiadomo - wymiary. Dlatego nie bójmy się monitorów z matrycami TN, niekiedy lepsza jest droga TNka niż tani IPS. Myślę, że 3/4 osób i tak nie zauważy różnicy. Dla przykładu sprzedałem swojego Acera P244W znajomemu co siedział na 19 calowej panoramie i po przesiadce nie mógł uwierzyć jaki to śliczny obraz wyświetla

.
Co do dysku to polecam Crucial MX100 256 GB Bardzo dobry stosunek jakosc-cena. Kupilem niedawno i jestem mega zadowolony z tego dysku, omijalbym Kingstona V300 series. A do migracji systemu z wiekszego dysku na mniejszy ten program- AOMEI Partition Assistant 5.6.0 .Tylko on zabanglal bezproblemowo . Acronis ktorego dodaja do Cruciala migruje system tylko na partycje tej samej wielkosci.
Warto dodać, że zależy którego V300, bo te z pierwsze z pamięciami synchronicznymi to były bardzo porządne dyski w swoim przedziale cenowym. U siebie miałem KC300 i złego słowa nie dam powiedzieć. Natomiast co do migracji to mimo wszystko proponuję sobie zrobić reinstalkę tak aby Win7/8 sobie powyłączał defragmentację, włączył TRIM itd. Zawsze to zaoszczędzi nieco żywota dysku, choć niektórzy twierdzą, że jak ma paść to i tak padnie

.