Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 505665 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #3945 dnia: Listopada 23, 2019, 16:25:34 »
Ktoś tutaj już to chyba testował i różnic między SSD, a M.2 nie było. Prawdopodobnie wynika to z tego, że podczas ładowania dane są przetwarzane i ogranicza nas procesor.
Czyli to sztuka dla sztuki - dzięki.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #3946 dnia: Listopada 23, 2019, 20:56:04 »
Panowie, w sytuacji gdy DCS jest na innym dysku niż system: zmiana obecnego SSD na szybki M.2 lepiej sprawdzi się na dysku z symulatorem?
Myślę o Samsung 970 EVO Plus M.2 500GB 3500/3200 MB/s.

Deko szybciej Ci się może misja załadować i nic poza tym. U siebie robiłem taką zmianę i szczerze mówiąc nie zauważyłem różnicy. Te transfery mają znaczenie jak np. montujesz filmy i przewalasz z dysku na dysk bardzo ]duże pliki.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline HAV

• *
  • LAST CAT STANDING
« Odpowiedź #3947 dnia: Grudnia 05, 2019, 17:49:10 »
Znajomy chce zmienić sprzęt. Trochę wyszedłem z obiegu co tam aktualnie w trawie piszczy, więc chętnie skorzystałbym z Waszej rady.
Potrzebna jest kompletna pucha bez peryferii typu mysz, klawiatura, monitor.
Zastosowanie do gier i streamu, przy czym nie będą to symulacje więc i jakiś uber bebechów nie potrzeba.
Tak by pograć w miarę komfortowo w większość produkcji. Nie pod VR.
Części mogą być używki, grafika 'pokoparkowa' również choć tu raczej z czynną gwarancją.
Budżet na całość 4500-5000 PLN max.

Pomożecie? :evil:

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #3948 dnia: Grudnia 10, 2019, 10:39:10 »
Cześć. Pomóżcie mi proszę rozwiązać dylemat ze zmianą platformy.
Teraz mam i7 4790K (4600 Hz), Ram 32 Gb 2400, GTX 1070ti.
Chcę wymienić proca, płytę i pamięci.
I teraz pytanie, czy AMD 3700X-3800X czy może jednak Intel 8700K-9700K?
Dodam, że poza graniem, w zasadzie tylko DCS i Il-2 GB komputer służy mi jako narzędzie pracy: projektowanie CAD, modelowanie 3D i renderowanie.
Wiem, że wymiana na Ryzena zapewni mi ponad 100% przyspieszenie renderowania, bo o nie głównie chodzi, ale niekoniecznie przyniesie wzrost wydajności w grach.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3949 dnia: Grudnia 10, 2019, 11:59:34 »
Granie albo praca.

Intel wydaje się być bezpieczniejszą opcją, ale niestety droższą i znowu płacisz za kotleta. Dobrze będzie działać w aplikacjach na jedno jako i więcej. Gry będą działać równie dobrze. AMD jest taniej, w aplikacjach korzystających z wielojajkowości pewnie będzie szybszy, w wydajności na jedno jajko dostanie po tyłku. Będzie za to taniej. Może też być nieco cieplej, zwróć uwagę, że chipset X570 ma wentylator zamontowany na radiatorze, a nowe chipsety nie mają być autorska konstrukcją AMD tylko zajmie się tym ASmedia. W X470 jeszcze jest sam radiatorek, więc dobrze zadbać o wentylacje w puszce. Dlatego jeśli jesteś w stanie przeboleć kilka klatek mniej, jesteś ciekawy świata, Intel Ci się znudził albo masz napięty budżet to idź w kierunku AMD. Chcesz mieć spokój, kupić coś sprawdzonego, to zdecyduj się na Intela.

Zastanów się czy chcesz dopłacać do literki "X" przy AMD, która daje 200Mhz więcej na starcie, a z tego co ludzie mówią te 200Mhz robi każdy proc.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3950 dnia: Grudnia 10, 2019, 14:52:05 »
Mam dylemat między 9700k i 9900k. Jest jakaś różnica między nimi jeśli oba są podkręcone do 5GHz? Nigdzie nie mogę znaleźć porównania przy takim taktowaniu, szczególnie w grach które lubią bardziej CPU niż GPU.

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #3951 dnia: Grudnia 10, 2019, 14:59:55 »
W jednym wątku praktycznie nie będzie różnicy, ale w wielu już tak.
Natomiast wracając do mojego pytania. Przy Ryzenie boję się, że np. w DCSie mogę nie mieć żadnego zysku a nawet może gorzej działać, a w wielu wątkach tak przy Ryzenie jak i Intelu skok wydajności będzie znaczny.
Ty filmik, gdzie nie widać praktycznie żadnej zmiany, a nawet pogorszenie: https://www.youtube.com/watch?v=1OtRqpjF-b8

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3952 dnia: Grudnia 10, 2019, 17:39:46 »
Mam dylemat między 9700k i 9900k. Jest jakaś różnica między nimi jeśli oba są podkręcone do 5GHz? Nigdzie nie mogę znaleźć porównania przy takim taktowaniu, szczególnie w grach które lubią bardziej CPU niż GPU.

Taka trochę sztuka dla sztuki. To w sumie te same procki, tylko ten drugi dołożone ma HT (no i trochę więcej cache'u). To w grach nie daje nic.

https://www.anandtech.com/show/13400/intel-9th-gen-core-i9-9900k-i7-9700k-i5-9600k-review/13

W jednym wątku praktycznie nie będzie różnicy, ale w wielu już tak.
Natomiast wracając do mojego pytania. Przy Ryzenie boję się, że np. w DCSie mogę nie mieć żadnego zysku a nawet może gorzej działać, a w wielu wątkach tak przy Ryzenie jak i Intelu skok wydajności będzie znaczny.
Ty filmik, gdzie nie widać praktycznie żadnej zmiany, a nawet pogorszenie: https://www.youtube.com/watch?v=1OtRqpjF-b8

DCS A-10C: FPS Test #1 | Ryzen 7 3700X | GTX 1060
https://www.youtube.com/watch?v=mPhFlkv12Dg

Z Rysiem 3600 będzie podobnie.

Moim zdaniem jest prawidłowo. Podobny niski fps i chrupanie miałem z Crossfirem i HT załączonym na i7 920. DCS lubi Intela, lubi Nvidię. Do niedawna korzystał z dwóch rdzeni. Pierwszy liczył wszystko, drugi liczył audio, reszta była na urlopie. Dzisiaj może z trzech a nawet czterech skorzysta. Może nawet skorzysta z większej ilości na poziomie np. 20%. Nie wiemy co typ ma namieszane w kompie i co za optymalizację narobił. Sądząc po wielkości licznika klatek może być grubo. Jak dla mnie mało to rzetelne. Qrdl odpalał DCS-a na Duronie, a ostatnio mi nawet kilka polutował i przymocował je na kropelkę do płyty głównej - true story!

Na moim filmie gość na AMD nie narzeka ;).

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #3953 dnia: Grudnia 10, 2019, 18:13:32 »
Tylko, że ma niezbyt wymagające ustawienia. Przy takich, też bym nie narzekał.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #3954 dnia: Grudnia 10, 2019, 18:14:51 »
I wydałeś Mazaku nasze największe tajemnice  :evil:. Teraz każdy będzie jechał na kropelce  :roll:.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3955 dnia: Grudnia 10, 2019, 18:39:38 »
Tylko, że ma niezbyt wymagające ustawienia. Przy takich, też bym nie narzekał.

Albo rybka albo akwarium. Jak sam nie wiesz czego chcesz to może być trudno coś doradzić. Czasami trzeba zaryzykować.

I wydałeś Mazaku nasze największe tajemnice  :evil:. Teraz każdy będzie jechał na kropelce  :roll:.

Damn, faktycznie. Sorry :(.

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #3956 dnia: Grudnia 10, 2019, 19:03:39 »
Albo rybka albo akwarium. Jak sam nie wiesz czego chcesz to może być trudno coś doradzić. Czasami trzeba zaryzykować.
Właśnie, że wiem czego chcę. Aby nie było gorzej w simach i aby wydajność wielowątkowa była dość wysoka. Wybór AMD jest w związku z tym dość ryzykowny ze względu na to pierwsze. A tu niestety nie jest tak, że pójdę do sklepu i oddam płytę i proca, bo po testach mi się nie podoba.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 10, 2019, 19:33:12 wysłana przez KosiMazaki »

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #3957 dnia: Grudnia 10, 2019, 19:32:49 »
Właśnie, że wiem czego chcę.

Takie rzeczy tylko w erze. Odnoszę wrażenie, że jednak nie. Chciałbyś kupić sportową brykę co mało pali, nie psuje się i uda się pociągnąć nią lawetę. Tak się nie da. Nie ma tu osób które wywróżą Ci jak nowy komp wypadnie w twoich zastosowaniach i czy będzie Ci to odpowiadać. Jeżeli robisz upgrade zakładasz, że będzie lepiej.

Wnioski mam dwa:
1. Skoro nie jesteś w stanie udźwignąć ryzyka nie myśl o AMD czy upgradzie kompa.
2. Skoro jesteś zadowolony z Intela, wiesz, ze działa to bierz kolejnego Intela.

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #3958 dnia: Grudnia 10, 2019, 20:58:50 »
Właśnie o to mi chodzi. Trochę ryzykowny jest wybór AMD i trochę się obawiam rozczarowania w DCSie. Powoli się skłaniam ku 9700K.

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #3959 dnia: Grudnia 11, 2019, 18:53:34 »
Jeszcze jedno pytanie.
Coraz bardziej skłaniam się ku i7 9700KF. Ale w specyfikacji jest, że obsługuje pamięci DDR4-2666. Czy w takim razie nie obsługuje wyższych częstotliwości?