Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502659 razy)

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #4065 dnia: Maja 17, 2020, 11:11:40 »
Dokładnie, upewnij się, że nie będzie przeszkadzać i czy w razie "w" można zdemontować radiator. Sam mam pamięci z dużymi radiatorami i jakbym nie usadowił w dual channel to z jednej musiałem ściągnąć radiator bo na dwa sloty nachodzi chłodzenie.

To już lepiej dopłacić 40zł względem Fortisa 3 i wziąć Grandis 2 - to ten sam typ chłodzenia co zalinkowałeś, a tańszy.

EDIT. Teraz widzę, że jest już wycofany na rzecz nowego modelu z numerem 3.

Można ściągnąć ale istnieje ryzyko utraty gwarancji. Pamięci często mają wieczystą, więc trochę szkoda. Zawsze można spróbować zmienić położenie wentylatora (jeśli radiator na to pozwala) lub oprzeć go na kostkach. Ostatecznie można zwrócić i wziąć inne lepiej pasujące ;). Każdy sobie jakoś radzi. Natomiast Fuma 2 nadrabiała wydajnością i da się ja jeszcze gdzieniegdzie dostać, choć ceny nieco podskoczyły.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #4066 dnia: Maja 17, 2020, 11:57:06 »
Ja mogę polecić to:

https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-be-quiet-dark-rock-4-bk021-4073821/

Aczkolwiek nie wiem jak wydajnościowo się prezentuje w stosunku do proponowanych rozwiązań. Wiem, że pięknie wygląda. :P No i ma super system montażu (w porównaniu z posiadanym przeze mnie wcześniej Fortisem).

Co od kwestii zamieszenia się pamięci pod coolerem, to duże znaczenie ma też umiejscowienie slotów na płycie. Ja mam akurat 4 x Corsair Vengeance i wątpię bym akurat Ripjaws tam wcisnął (jeden slot nachodzi się z wentylem). Wentyl można by teoretycznie z drugiej strony zamontować, ale zakłóciłoby to feng shui i przepływ powietrza. Tym niemniej, z dwoma kostkami nie powinno być raczej problemu, bo z reguły problem występuje właśnie ze slotem położonym najbliżej gniazda CPU.

EDIT:
W każdym razie konkluzja jest taka, że ja akurat unikałbym pamięci z takim dużym radiatorem, bo tak na prawdę na wuj jest to potrzebne, a tylko do potencjalnych komplikacji może prowadzić. Nie wiem co by trzeba robić w normalnym użytkowaniu, żeby temperatura kości pamięci była jakimś problemem dla kogoś.
« Ostatnia zmiana: Maja 17, 2020, 12:08:53 wysłana przez Jascha »

« Odpowiedź #4067 dnia: Maja 17, 2020, 12:42:24 »
Przy okazji rozmowy o pamięciach:

Posiadam Kingston HyperX Fury 2x 8GB.
Chciałem powiększyć to do 32GB.
Problem w tym, że nie widzę ich już w sklepach.
Zacząć myśleć o zakupie całkiem nowych 4x8GB lub 2x16GB, czy dobrać inne o podobnych parametrach?

« Odpowiedź #4068 dnia: Maja 17, 2020, 12:51:33 »
Ja po przeczytaniu barwnego wątku Sparrowhawka, z nieoczekiwanym zakończeniem...
http://il2forum.pl/index.php?topic=19704.0

...raczej trzymałbym się z daleka od idei dobierania nowych kości do starych :D.

« Odpowiedź #4069 dnia: Maja 17, 2020, 13:16:03 »
EDIT:
W każdym razie konkluzja jest taka, że ja akurat unikałbym pamięci z takim dużym radiatorem, bo tak na prawdę na wuj jest to potrzebne, a tylko do potencjalnych komplikacji może prowadzić. Nie wiem co by trzeba robić w normalnym użytkowaniu, żeby temperatura kości pamięci była jakimś problemem dla kogoś.

Akurat gdy ulepszałem kompa w 2014 roku to szukałem pod kątem wydajności, a duży radiator to pokątna tego. Ale G.Skill TridentX DDR3 mają po bokach śrubki do zdjęcia ich i wątpię aby naruszało to gwarancję.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #4070 dnia: Maja 17, 2020, 13:28:08 »
@Jascha
Wentyl z drugiej strony nie zakłóci nic, a już na pewno nie przepływ powietrza. No chyba, że go na odwrót zamontujesz. Ma ciągnąć, a nie pchać - z przodu na tył lub z dołu do góry. Można użyć mniejszego wentylatora np. 120 mm. Niektórzy mocują radiator tak aby dmuchał do góry. Różne są patenty. Feng Shui to osobna para kaloszy. U mnie ma działać i przyzwoicie wyglądać. Natomiast jak robiłem testy z położeniem wentylatora to u mnie nie było różnicy w temperaturach.

Wspomniane "żelki" nie są już takie wysokie. Są minimalnie wyższe niż np. Cruciale Tactical. Tego się nie przeskoczy, ale przy obecnych chłodzeniach z mainstreamu nie ma aż takiego problemu. Większość producentów chłodzeń wzięła na to poprawkę. Producenci pamięci też, bo kiedyś to potrafili grzebienie robić. Płyty główne robione są na podstawie wytycznych Intela i nie da się zmienić rozstawu elementów. W Tomahawku (i nie tylko) w pierwszej kolejności zajmuje się dalsze sloty pamięci, więc przy dwóch kostkach nie ma to aż takiego znaczenia. Fortis 3 ma też metalowe zapinki na których można nieco podnieść wentylator i oprzeć go na radiatorze pamięci. Nie ma to wpływu na skuteczność chłodzenia ale trzeba mieć miejsca w obudowie aby nie było kolizji z bokiem budy.

Co zrobić żeby zagrzać pamięci? Być kreatywnym :D. Można bawić się napięciem, podkręcać, mieć szybkie topowe kostki albo po prostu przewalać przez nie sporo danych np. przy renderowaniu etc. Choć faktycznie w stosunku do poprzednich generacji kostek i przy normalnym giercowaniu, te obecne są dość chłodne. Swoje pamięci dodatkowo chłodzę. Może nie dlatego, że im za gorąco, ale żeby zamieszać powietrze pod radiatorem w okolicach VRM. Poza tym mam jednego grata mniej w szufladzie :D.

Wracając do meritum to w tym przypadku nie przewiduję problemów. Będzie dobrze :).

Tutaj gość męczy Fortisa 3 z Tomahawkiem Z370, a jak sprawdzałem to Z390 ma ten sam rozstaw pamięci:
https://www.youtube.com/watch?v=wdt8-V0krsc

Tu gościowi też wlazło, zdjęcie ciemne, ale po rozjaśnieniu można wyczaić jak rozmieszczone są sloty pamięci i wentyl:
https://imgur.com/gallery/MxgY0Tn

Przy okazji rozmowy o pamięciach:

Posiadam Kingston HyperX Fury 2x 8GB.
Chciałem powiększyć to do 32GB.
Problem w tym, że nie widzę ich już w sklepach.
Zacząć myśleć o zakupie całkiem nowych 4x8GB lub 2x16GB, czy dobrać inne o podobnych parametrach?

Nie jest to niemożliwe ale ryzyko istnieje. Sprawdź sobie oznaczenie tych modułów w CPUZ i poszukaj większych odpowiedników z tego okresu. Najprędzej w używkach. Jak nie to szukaj takich pamięci które będą miały nieco lepsze parametry niż te co posiadasz. Wtedy po zwolnieniu jest szansa, że się dogadają. Ewentualnie podrzuć skrina z CPUZ z widoczną zakładką "SPD".

Akurat gdy ulepszałem kompa w 2014 roku to szukałem pod kątem wydajności, a duży radiator to pokątna tego. Ale G.Skill TridentX DDR3 mają po bokach śrubki do zdjęcia ich i wątpię aby naruszało to gwarancję.

Nie zawsze jest opcja, że da się ściągnąć (obniżyć) w ten sposób radiator. Bywa tak, że masz jedną blaszkę i nic nie zrobisz. Dlatego pisałem o gwarancji, bo myślałem, że ściągnąłeś całkiem ;).
« Ostatnia zmiana: Maja 17, 2020, 15:46:35 wysłana przez =OPS=boski qrdl logos »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline =OPS=lipas

• *
  • Very, very hakiem w plery.
« Odpowiedź #4071 dnia: Maja 17, 2020, 13:45:45 »
Fortis 3 b. dobrze siedzi na płycie MSI Z390 Tomahawk. Obsadzenie wszystkich gniazd pamięci nie koliduje z nim. Wiem z własnego doświadczenia. A jeśli nie katuje się proca pokroju i9 9900k w aplikacjach obciążających wszystkie rdzenie na 100%, to spokojnie wystarcza. Tylko proponuję sprawdzić kompatybilność z AM4, mój nie miał. Ale może nowsze edycje mają.

« Odpowiedź #4072 dnia: Maja 17, 2020, 13:50:19 »
Nie zawsze jest opcja, że da się ściągnąć (obniżyć) w ten sposób radiator. Bywa tak, że masz jedną blaszkę i nic nie zrobisz. Dlatego pisałem o gwarancji, bo myślałem, że ściągnąłeś całkiem ;).

Nie, sam górny radiator -> https://i.imgur.com/PzsgffV.jpg

Fortis 3 ma też metalowe zapinki na których można nieco podnieść wentylator i oprzeć go na radiatorze pamięci. Nie ma to wpływu na skuteczność chłodzenia ale trzeba mieć miejsca w obudowie aby nie było kolizji z bokiem budy.

Grandis 1 ma to samo i mimo zdjęcia radiatora i tak wentyl jest podniesiony -> https://i.imgur.com/bIHozs8.jpg

Od 6 lat nic się nie dzieje z kompem więc żadnego wpływu te zmiany nie mają :) Ale jak wspomniałeś, możliwe, że ta kolidacja gniazd RAM i chłodzenia to przypadłość starej platformy.
« Ostatnia zmiana: Maja 17, 2020, 14:04:01 wysłana przez Fear »

« Odpowiedź #4073 dnia: Maja 17, 2020, 22:39:19 »
Fortis 3 z aktualnej dystrybucji jest kompatibilny z AM4 - wykorzystuje się backplate z płyty głównej i 2 blaszki z dystansami z zestawu Fortisa.

Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #4075 dnia: Maja 19, 2020, 21:38:48 »
Zapowiada się niezły piekarnik z tego i9 10 generacji.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #4076 dnia: Maja 20, 2020, 14:44:37 »
Czy ja dobrze widzę i do tego I9-10 ma być, jest nowy socket? Czy mam też rozumieć, że Z390 się nie nada?  ;D

Offline =OPS=lipas

• *
« Odpowiedź #4077 dnia: Maja 20, 2020, 16:22:30 »
Tu trochę danych: https://www.benchmark.pl/aktualnosci/intel-core-i9-10900k-vs-core-i9-9900k-porownanie-wydajnosci-proce.html
Generalnie tego można było się spodziewać, poszli po najmniejszej linii oporu: dodać rdzenie i zwiększyć taktowanie. Słabo.

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #4078 dnia: Maja 20, 2020, 17:42:59 »
Tu trochę danych: https://www.benchmark.pl/aktualnosci/intel-core-i9-10900k-vs-core-i9-9900k-porownanie-wydajnosci-proce.html
Generalnie tego można było się spodziewać, poszli po najmniejszej linii oporu: dodać rdzenie i zwiększyć taktowanie. Słabo.

Wynika z tego, że będzie nowy chipset 400. Latami miałem ocean cierpliwości, ale teraz... to już jawna kpina, bo ten nowy procesor nie ma nic jakościowo nowego, rozumiem, byłyby pamięci DDR5, albo jakieś nowe złącze graficzne... ale tutaj faktycznie dodali rdzeni, podbili taktowania i zmuszają do zakupu nowej mobo. Jeszcze jakbym mógł sobie tego proca wsadzić w Z390, to pewnie jakbym się zmiękczył, to bym kliknął kupuj, ale już z samego faktu przekładania gratów (co niedawno robiłem), to sobie odpuszczę.
« Ostatnia zmiana: Maja 20, 2020, 17:48:15 wysłana przez =OPS=boski qrdl logos »

« Odpowiedź #4079 dnia: Maja 20, 2020, 17:51:00 »
AMD im dokopie swoją linią Ryzenów. I dobrze.