@Jascha
Wentyl z drugiej strony nie zakłóci nic, a już na pewno nie przepływ powietrza. No chyba, że go na odwrót zamontujesz. Ma ciągnąć, a nie pchać - z przodu na tył lub z dołu do góry. Można użyć mniejszego wentylatora np. 120 mm. Niektórzy mocują radiator tak aby dmuchał do góry. Różne są patenty. Feng Shui to osobna para kaloszy. U mnie ma działać i przyzwoicie wyglądać. Natomiast jak robiłem testy z położeniem wentylatora to u mnie nie było różnicy w temperaturach.
Wspomniane "żelki" nie są już takie wysokie. Są minimalnie wyższe niż np. Cruciale Tactical. Tego się nie przeskoczy, ale przy obecnych chłodzeniach z mainstreamu nie ma aż takiego problemu. Większość producentów chłodzeń wzięła na to poprawkę. Producenci pamięci też, bo kiedyś to potrafili grzebienie robić. Płyty główne robione są na podstawie wytycznych Intela i nie da się zmienić rozstawu elementów. W Tomahawku (i nie tylko) w pierwszej kolejności zajmuje się dalsze sloty pamięci, więc przy dwóch kostkach nie ma to aż takiego znaczenia. Fortis 3 ma też metalowe zapinki na których można nieco podnieść wentylator i oprzeć go na radiatorze pamięci. Nie ma to wpływu na skuteczność chłodzenia ale trzeba mieć miejsca w obudowie aby nie było kolizji z bokiem budy.
Co zrobić żeby zagrzać pamięci? Być kreatywnym

. Można bawić się napięciem, podkręcać, mieć szybkie topowe kostki albo po prostu przewalać przez nie sporo danych np. przy renderowaniu etc. Choć faktycznie w stosunku do poprzednich generacji kostek i przy normalnym giercowaniu, te obecne są dość chłodne. Swoje pamięci dodatkowo chłodzę. Może nie dlatego, że im za gorąco, ale żeby zamieszać powietrze pod radiatorem w okolicach VRM. Poza tym mam jednego grata mniej w szufladzie

.
Wracając do meritum to w tym przypadku nie przewiduję problemów. Będzie dobrze

.
Tutaj gość męczy Fortisa 3 z Tomahawkiem Z370, a jak sprawdzałem to Z390 ma ten sam rozstaw pamięci:
https://www.youtube.com/watch?v=wdt8-V0krscTu gościowi też wlazło, zdjęcie ciemne, ale po rozjaśnieniu można wyczaić jak rozmieszczone są sloty pamięci i wentyl:
https://imgur.com/gallery/MxgY0TnPrzy okazji rozmowy o pamięciach:
Posiadam Kingston HyperX Fury 2x 8GB.
Chciałem powiększyć to do 32GB.
Problem w tym, że nie widzę ich już w sklepach.
Zacząć myśleć o zakupie całkiem nowych 4x8GB lub 2x16GB, czy dobrać inne o podobnych parametrach?
Nie jest to niemożliwe ale ryzyko istnieje. Sprawdź sobie oznaczenie tych modułów w CPUZ i poszukaj większych odpowiedników z tego okresu. Najprędzej w używkach. Jak nie to szukaj takich pamięci które będą miały nieco lepsze parametry niż te co posiadasz. Wtedy po zwolnieniu jest szansa, że się dogadają. Ewentualnie podrzuć skrina z CPUZ z widoczną zakładką "SPD".
Akurat gdy ulepszałem kompa w 2014 roku to szukałem pod kątem wydajności, a duży radiator to pokątna tego. Ale G.Skill TridentX DDR3 mają po bokach śrubki do zdjęcia ich i wątpię aby naruszało to gwarancję.
Nie zawsze jest opcja, że da się ściągnąć (obniżyć) w ten sposób radiator. Bywa tak, że masz jedną blaszkę i nic nie zrobisz. Dlatego pisałem o gwarancji, bo myślałem, że ściągnąłeś całkiem

.