Ale się dzisiaj w robocie uśmiałem . Montowaliśmy internet w bloku ...
Hehehe ja też się dzisiaj uśmiałem. Przychodzi ekipa zamontować mi internet ...

tzn. włączyć szybsze łącze (chello plus 6MB) ... zaraz po dzień dobry pytają ... co myśmy tu mieli zrobić? ... bo my zakładamy taką opcję 1 raz (łącze na 3 kompy z 3 "publicznymi" adresami IP ble, ble, ble - oferta standardowa ich firmy!) i wyciagają ruter nie bardzo wiedząc co z nim zrobić.
Jakoś od czasu jak jestem emerytem

zrobiłem się spokojniejszy i bardziej wyrozumiały dla młodzieży więc mówię chłopcom:
- spokojnie, jakoś wspólnymi siłami damy radę, ale niestety nie znam systemu w jaki ich firma dostarcza internet (zintegrowany z kablówką) więc połączyłem kable do komputerów i "ekipa" zabrała się za konfigurację - po 30 minutach pracy i 2 telefonach po poradę do firmy - nieśmiało podpowiadam, że to co robią to rozdzielenie jednego adresu zewnętrznego na 3 wewnetrzne i nie za to zapłaciłem ble, ble, ble ... następny telefon i słysze, że im ktoś coś tłumaczy, poprosiłem o ten telefon i gość mi mówi że dostarczają "ze skrzynki" trzy IP do mojego mieszkania. Odpiąłem ich ruter (za dzierżawe chcieli 9,90 PLN/mies., wyciagnąłem stary switch, podpiąłem kabelki, zasilanie - test na 3 kompach - wszystkie mają swoje własne zewnętrzne adresy i jest OK (tyle, że straciłem 3 godziny czekając na ekipę 11-14 czyli o 14.10 i prawie godzinę patrzyłem jak robią coś bez sensu, co w końcu zrobiłem sam przez 5 minut)
A gdzie tu LOL - ano "panowie" spakowali całkowicie zbędny sprzęt, stwierdzili, że w sumie niepotrzebnie przyjechali, ale tak "w biurze" wyszło, że niby trzeba ruter itp. (kobieta która obsługiwała mnie w siedzibie firmy - w ogóle nie miała pojęcia co to jest IP), że to pomyłka, bo łącze podłączyli zdalnie, że wystarczyło do mnie tylko zadzwonić ble, ble, ble ... no to będzie taniej bo odchodzi dzierżawa rutera i ...
zaczęli wystawiać rachunek na 59 PLN za usługę (jaką!? - sama instalacja kosztowała przecież osobno 1 PLN w promocji) ... no i wtedy przestałem być miły ...

Ech ci fachowcy kocham ich ...

Nie wiedziałem gdzie to wstawić, ale Pogo "mnie natchnął" tylko do LOL-a :karpik