Autor Wątek: Freetrack - 6DOF  (Przeczytany 278203 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
Odp: Freetrack - 6DOF
« Odpowiedź #720 dnia: Sierpnia 23, 2008, 19:14:27 »
Tak jak napisałem - 30 klatek jak najbardziej mogę osiągnąć, tyle, że przy rozdzielczości niższej, niż 640x480. Jak zmienię na wyższą automatycznie spada do 14FPS. Niższa rozdzielczość jest dla mnie nie do zaakceptowania ze względu na drgania obrazu (ciężko trafić w jakiś przełącznik w kokpicie w Falconie, albo FSX. Przy wyższej rozdzielczości drgań w ogóle nie ma (wiadomo, więcej punktów - większa dokładność), ale płynność ruchów jest kiepska (14 klatek to stanowczo za mało, już przy 20 widać przeskoki). Cóż, wychodzi na to że zostanę przy swojej VX1000. Dzisiaj akurat daje 25-30FPS (wystraszyła się chyba że ją zamienię :-) )

« Odpowiedź #721 dnia: Sierpnia 23, 2008, 19:31:04 »
Może odblaski masz za duże albo odległości między nimi za małe?
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #722 dnia: Sierpnia 23, 2008, 19:36:28 »
Nie mam odblasków tylko diody IR. Z VX1000 działają dobrze, więc chyba nie są złe. Ewidentnie drgania występują przy zbyt małej rozdzielczości. To zresztą dość oczywiste - urządzenie dzieli sobie przestrzeń w której obserwuje diody na tyle kawałków, na ile pozwala ustawiona rozdzielczość. Im będzie ich więcej (wyższa rozdzielczość) tym dokładniej będzie można określić położenie punktów w przestrzeni i przejścia pomiędzy nimi będą mniejsze, a przez to płynniejsze. Nie bez powodu w TrackIr 4 zwiększono rozdzielczość w stosunku do TrackIR 3, myślę że do kamer odnosi się to tak samo. Zresztą w przypadku VX1000 jest identycznie - mniejsza rozdzielczość = mniejsza dokładność śledzenia.

Offline TEX

• *
« Odpowiedź #723 dnia: Sierpnia 24, 2008, 11:30:19 »
Kamerka A4Tech PK-333MB współpracuje znakomicie z FT już przy rozdzielczości 320x240/30FPS i wydaje mi się, że nie ma potrzeby zwiększać rozdzielczości kosztem klatek, ponieważ FT jest przystosowany do pracy  z kamerą, która przechwytuje obraz z +/-30FPS. Popatrz w zakładce „Cam” przy rozdzielczości 320x240 dla wersji z odblaskami uzyskuję:FPS=29 ,Jitter=2-7 (ze wskazaniem na 2), obie wartości na zielono przy ruchach głową i brak wskaźnika użycia CPU, co daje mi płynną pracę w osiach X,Y oraz stabilne przybliżanie w osi Z.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 24, 2008, 11:42:07 wysłana przez TEX »

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #724 dnia: Sierpnia 24, 2008, 12:32:25 »
W takim razie albo mialem coś źle ustawione, albo mamy różne pojęcie "płynnej pracy". Dla mnie różnica pomiędzy 640x480 a 320x240 jest odczuwalna i bardzo duża. Zresztą spakowałem już A4Techa i zostaję przy mojej VX1000. U mnie sprawdza się o niebo lepiej.

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #725 dnia: Sierpnia 24, 2008, 12:42:31 »
Masz rację vowthyn. Przy zmniejszonej rozdzielczości śledzenie jest mniej stabilne. Mam VX3000 i przy 320x240 daje 30FPS o ile nie jest za ciemno (w nocy muszę zdejmować filtr zrobiony z kliszy), ale przy takich ustawieniach zarzyna mi procka. Jako że mam tylko jedno jajko musiałem zmniejszyć rozdzielczość i od razu widać różnicę. Płynność i stabilność jest znacznie gorsza poniżej 320x240, ale za to FPSy w LOFC mi tak bardzo nie spadają.
DCS/FSX/AC/pCARS

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #726 dnia: Sierpnia 24, 2008, 12:52:36 »
Przyszedł mi do głowy jeszcze jeden czynnik. Być może wpływ na płynność pracy ma tutaj rozdzielczość w jakiej latamy. Ja we wszystkie simy (Loczek, Falcon, FSX) latam w rozdziałce 1600x1200, dlatego być może rozdzielczość 320x240 w FT może być za niska do płynnej obsługi widoku i potrzebuję 640x480. Trochę strzelam, ale wydaje mi się że to może mieć znaczenie.

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #727 dnia: Sierpnia 24, 2008, 13:01:42 »
Od wymiany sprzętu z AMD na Intelka :chuck zaobserwowałem spadek płynności freetracka do tego stopnia że osiągał dosłownie kilka klatek co sprawiało że szybciej mogłem się rozglądać na klawiaturze, już nie wspominając o hacie na joyu. Doprowadzało mnie to do szału totalnego. Zamówiłem nawet kamerkę A4Tech PK333MB. Dzisiaj jednak usiadłem nad tematem i zrobiłem myczek który polegał na przypisaniu procesów Freetracka do jednego konkretnego rdzenia. Na tą chwilę pomogło. Klatki wahają się od 28 do 30. Potwierdzę rezultaty tego rozwiązania po wieczornych lotach 1st FIS.
11:05 PM

Offline TEX

• *
« Odpowiedź #728 dnia: Sierpnia 26, 2008, 01:36:50 »
Pojęcie płynności namacalnie. ;)
 Lock On Modern Air Combat oraz IL1946/ kontra FT (odblaski 5x5mm)+ kamerka A4Tech PK-333MB  pracująca w rozdzielczości 320x240 + namiastka komputera (AMD 3000[S754], 1G RAM, GF7600GT [AGP]), ustawienia sterownika grafiki na „pod kontrolą aplikacji”. Oba nagrania dla przechwytywania 30 klatek.
Lock On: rozdzielczość 1280x960, ustawienia grafiki medium, wyłączone lusterka, kąt widoku z kokpitu domyślny. Proszę wybaczyć lamerstwo w posługiwaniu się A-10, dzisiaj odkurzyłem opakowanie z grą dla potrzeb testu.
http://rapidshare.com/files/140111390/lockon_2008-08-25_21-44-23-85_WMV_V9.wmv.html
 IL1946:rozdzielczość 1280x960, ustawienia  w iłku maksymalne +super woda, reszta ustawień tak, że klatki  offline na poziomie 40-85, online 50 i mniej w zależności od serwera.
http://rapidshare.com/files/140106410/il2fb_2008-08-26_00-18-12-76_WMV_V9.wmv.html

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #729 dnia: Sierpnia 26, 2008, 10:15:01 »
Dzięki, że się tak fatygowałeś :-) Złożona sprawa z tym FT, na filmie nie sposób to ocenić, bo sam film nie jest płynny (23 albo 25fps i to widać), poza tym Loczek nie jest tutaj miarodajny, bo nie wymaga takiej stabilności widoku jak Falcon albo FSX (to dlatego, że one w przeciwieństwie do FC mają klikalne kokpity i dopiero wtedy widać jak stabilny jest widok, jak sobie trzeba trafić myszką w malutki przełącznik w trakcie lotu). Mój FT z kamerą VX1000 sprawuje się bardzo dobrze, a minimalnymi niestabilnościami radzę sobie tak, że zmapowałem klawisz zwiększający stabilność widoku (opcja "stable" w FT) i jak chcę coś przełączać w kokpicie to sobie dodatkowo stabilizuję widok. Dotyczy to Falcona i FSX, bo w FC i Condorze nie ma takiej potrzeby - na potrzeby tych gier widoki są wystarczająco stabilne. Jedynym powodem, dla którego testowałem kamerę 333 było to, że moja VX1000 nie posiada opcji wyłączania autoexposure (znaczy teoretycznie posiada, ale to nie działa, bo po odznaczeniu opcja i tak na powrót sama się zaznacza) co przy pewnych szczególnych warunkach oświetlenia (zazwyczaj podczas ostrego zachodu słońca - siedzę przy oknie wychodzącym na zachód) powoduje że za plecami na ścianie mam potężne odbicie IR i wtedy pojawiają się problemy. Nie jest to bardzo uciążliwe, bo przeszkadza tylko przez 30min - do max godziny i to nie zawsze, na ogół jak siadam do lotów to słońce jest już niżej, ale liczyłem na to, że PK333MB i wyłączanie autoexposure usunie problem całkowicie. Wpływ rozdzielczości kamery na płynność i stabilność widoku jest bezapelacyjny (i to nie tylko na A4techu - jak obniżę rozdziałkę na VX1000 to również rozglądanie staje się mniej płynne, pomimo tego że klatki są jak najbardziej w porządku (24-30FPS w zależności od warunków oświetlenia), oczywiście jitter jest niski (1-7) i cały czas stabilne 3 krzyżyki (właśnie dlatego wolę diody, podejrzewam że odblaski przy tym oknie kiepsko by się sprawdziły).

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #730 dnia: Sierpnia 26, 2008, 12:08:50 »
Nie mogę uporać się z jednym problemem w FT 2.1.2. Odpalam FT, ładuję profil który zrobiłem sobie pod LOFC, startuje kamerka, centruje, pauzuje FT. Uruchamiam Loczka i próbuję skrótem wznowić pracę FT, żadnej reakcji. Okazuje się że załadował się inny profil. Czasami nawet bez wstrzymywania pracy FT potrafi przełączyć się na inny profil i nie wiem czym to jest spowodowane. Wydaje mi się, że często zdarza się to gdy np wychylę głowę poza zakres widzenia kamery (np. otwierając piwo). Nie doszukałem się skrótu klawiszowego który mógłby to robić. WTF?! :121:
DCS/FSX/AC/pCARS

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #731 dnia: Sierpnia 26, 2008, 21:12:27 »
U mnie również dość często zdarza się samoczynne przełączanie profili. Zauważyłem, że wpływ na to ma pozostawienie FT w zakładce profili w trakcie pracy. Ja podczas gry zostawiam FT zminimalizowane, a uprzednio przełączam go w zakładkę CAM. Wtedy profile nie przeskakują.

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #732 dnia: Sierpnia 26, 2008, 23:33:15 »
Właśnie dłubałem w Open Falconie i nie chce mi freetrack zaskoczyć... Działał chwile jak miałem joya podpiętego. Jak wyszedłem z niego to odpiąłem joya i ustawiłem sobie w ścieżce uruchamiania -hires. Przy kolejnym uruchomieniu Open Falcona Freetrack znów nie działa :121: Nie wiem co mu szkodzi.
Iq85 - znalazłem rozwiązanie twojego problemu. W zakładce Global odznacz sobie automatyczne ładowanie profilu. Na pewno pomoże. Borykałem się do dzisiaj z tym samym problemem.
11:05 PM

Botras

• Gość
« Odpowiedź #733 dnia: Sierpnia 31, 2008, 23:48:11 »
Mam problem: po zrzuceniu Freetracka do systraya moja wirtualna głowa reaguje na ruchy rzeczywistej ze znacznym opóźnieniem. Nie przejmowałbym się, gdyby pozostawienie Freetracka "na wierzchu", kiedy reakcje wirtualnej głowy są takie, jakie powinny być, ma wyraźny negatywny wpływ na fps  :008: Czy to problem z Freetrackiem, czy raczej z moim komputerem? Co robić?

« Odpowiedź #734 dnia: Sierpnia 31, 2008, 23:50:18 »
Spróbuj: ctrl+alt+del > procesy > prawy przycisk myszy > priorytet o 1 wyższy