Gram na grafice Low i mam pytanie -- czy tylko ja prawie nic nie widzę? Nawet przez lunetkę to wszystko jakieś takie dalekie że trafić niesposób?
No tak ... to się zastanówmy -> ArmA vs Real

Będę bazował na broni dobrze mi znanej czyli takiej, z którą mam spore doświadczenie strzeleckie: SWD i AK
Widok przez celownik SWD - pomiar odległości - cel jest około 500m od nas. Skala "dalmierza" SWD w ArmA jest trochę skopana i daje spore przekłamania, z tym że na 500m akurat jest OK

Broń wycelowana - na tym dystansie w realu przeciętny strzelec z SWD wyposażonym w celownik standardowy (PSO-1) o czterokrotnym powiększeniu zwykle trafia w nieruchomy cel bez problemu - i tak jest też w ArmA.

Ta sama odległość przy broni typu AK-74 ... i na 99% będzie pudło i w ArmA i w "realu"

Z karabinka AK da się strzelać celnie do pojedynczego człowieka maksymalnie na 300m (w miarę dobry strzelec i stabilna postawa), natomiast wielu zwykłych żołnierzy pudłuje do popiersia człowieka z odległości 100m. Tak to wygląda w ArmA 300, 200 i 100 m

... i pistolet (Makarow), który służy do strzelania maksymalnie na 50m, a na zwykłym strzelaniu niektórzy potrafią spudłować z odległości 25m

Używam takich ustawień gry:

... i też z dużej odległości cel jest słabo widoczny - to ma tak być

Wnioski mam takie, że ArmA w miarę dobrze (jak na grę komputerową oczywiście) odwzorowuje zachowanie się i celność broni.
@traun - nie wiem jakie masz doświadczenie z bronią, ale w realu zauważyć przeciwnika też nie jest prosto, a trafić w cel wielkości człowieka z większej odległości wymaga sporej wprawy nawet jak masz celownik optyczny.