Autor Wątek: IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover (dawny Storm of War: Battle of Britain).  (Przeczytany 232415 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mmaruda

• Gość
Odp: Storm of War: Battle of Britain -screeny
« Odpowiedź #930 dnia: Stycznia 17, 2011, 01:53:40 »
1280x1024... wiesz, że teraz to jest low-res, prawda?

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #931 dnia: Stycznia 17, 2011, 10:54:15 »
Obecne najnowsze karty od jakis 2 lat lepiej sobie radzą z wygładzaniem na panoramicznych monitorach i dużych rozdzielczościach niż 4:3. Nie ma to też wpływu na ilość FPS.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #932 dnia: Stycznia 17, 2011, 11:32:38 »
U mnie 1600x1200 na 19" i również AA bez zarzutu spełnia swoje zadanie. Jestem mocno uczulony na "schodki".

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #933 dnia: Stycznia 17, 2011, 19:49:41 »
Boję się wymagań sprzętowych... Może być ciężko! Chociaż z drugiej strony ROF miał także spore wymagania, a znajomy, który ma podobny zabytek jak ja, twierdził, że wszystko działa płynnie na niższych ustawieniach i nadal wygląda rewelacujnie... Oby!
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #934 dnia: Stycznia 18, 2011, 00:34:04 »
Wcale tak rewelacyjnie nie wygląda, ja po zmianie monitora na full HD 24'' odczuwam w takich tytułach ja RoF, Arma 2 i Flaming Cliffs 2 mega ból, bo trzeba detale zdjąć i pewne rzeczy zaczynają kłuć w oczy. Cieszę się, że wszystkim antyalias działa płynnie na wysokich ustawieniach, ja w tych gierkach więcej jak 2-4 sobie nie wrzucę.

Nowy Iłek (już chyba można tak mówić?) męczy mnie jeszcze bardziej, bo raz, że przyspieszają premierę, a nie znamy nawet przybliżonych wymagań, dwa, że symulacje zawsze mordują głównie procek przez sporą liczbę nieskryptowanych jednostek AI i skomplikowaną fizykę, trzy że wspomniany gatunek średnio sobie radzi z wykorzystaniem dobrodziejstw Quadów.

« Odpowiedź #935 dnia: Stycznia 18, 2011, 08:57:40 »
Obecne najnowsze karty od jakis 2 lat lepiej sobie radzą z wygładzaniem na panoramicznych monitorach i dużych rozdzielczościach niż 4:3. Nie ma to też wpływu na ilość FPS.

Rozumiem, że masz na myśli po prostu rozdzielczości dzisiejszych przeciętnych monitorów (1680x1050, 1920x1080) w porównaniu do tego co gościło na przeciętnym biurku komputerowym 2 - 3 lata temu (1280x1024)? Bo działanie AA z samym ratio obrazu nie ma nic wspólnego. ;)
Jeśli chodzi o brak wpływu na FPS to się nie zgodzę. To nie anizotropowe filtrowanie, które obecnie nie ma większego wpływu na wydajność a parę lat temu potrafiło zmaltretować okrutnie kartę graficzną nawet przy śmiesznym dzisiaj ustawieniu 8x.
Antialiasing wciąż daje popalić większości kart graficznych i czasem nawet 2x GTX 580 nie daje rady z większym AA przy rozdzielczości fullHD (1920x1080). Poza tym implementacji AA jest cała masa i wynika to z prostego faktu, że nie ma idealnego sposobu realizowania wygładzania krawędzi. Jaki algorytm zastosować żeby tekstury nie były rozmywane? Jaki algorytm zastosować żeby wygładzone zostały schody na teksturach wykorzystujących przezroczystość (siatka, drzewka ze sprite'ami, drut kolczasty itd.)? Jak nie ubić kompletnie wydajności? Jak zrobić żeby AA działało bezproblemowo z ambient occlusion? I tak dalej...
Polecam zerknąć na to jak AA jest realizowane w takim "Bad Company 2" i porównać to z, na przykład, rozwiązaniem stosowanym w przypadku "Metro 2033" albo ze starszym tytułem przy AA wymuszonym w panelu konfiguracyjnym sterownika.
Mój znajomy, który pisze silnik graficzny na hasło "antyaliasing" od razu wali w ryj. :D

« Odpowiedź #936 dnia: Stycznia 18, 2011, 20:48:56 »
http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=56495

wg. źródła powyżej premiera wypada 25 marca

empeck

• Gość
« Odpowiedź #937 dnia: Stycznia 18, 2011, 20:57:10 »
Lepiej podać źródło niż link do Faktów ;). Żenujące dziennikarstwo, które nawet nie poda linka do oficjalnego press release.

http://www.1cpublishing.eu/news/1c-and-ubisoft-announce-il-2-sturmovik-cliffs-of-dover

Offline Bucic

• *
  • "negative thrust to weight ratio"
    • GIMP
« Odpowiedź #938 dnia: Stycznia 18, 2011, 21:30:12 »
1280x1024... wiesz, że teraz to jest low-res, prawda?
Człowieku, pleciesz takie głupoty o AA, że czy chodzi o 800x600, czy o 1920x1600, nie ma tu większego znaczenia. Przestań wprowadzać ludzi w błąd, a  w domu ustawiaj sobie, jak ci się rzewnie podoba. Żeby nie było, że "atak na osobę", to krótko:
Niestety te schodki są nieuniknione - zawsze tam były, są i będą... bardziej się rzucać w oczy im wyższa jest rozdzielczość ekranu(...)
Bzdura! Żeby nie było się czego czepić w żaden sposób - widoczność pikseli na krawędziach zależna jest wprost od wielkości fizycznej pikseli (mierzonych linijką) i kontrastu między krawędzią obiektu a tłem. Tyle w temacie.

Nie chce mi się wdawać z wami w żmudną i nudną dyskusję techniczną.

Dziękujemy!

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #939 dnia: Stycznia 18, 2011, 21:48:11 »
http://il2sturmovik.ubi.com/cliffs-of-dover/en-GB/home/coming-soon.aspx

Stronka oficjalna z Defiantem w tle, bedzie też blog. Pre order jest ale cena TBA
« Ostatnia zmiana: Stycznia 18, 2011, 21:53:12 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #941 dnia: Stycznia 18, 2011, 22:01:30 »

Wciaż mi nie leżą te tekstury ziemi. Nawet przy jasnym słońcu nie jest to aż tak jasne wszystko.

www.yoyosims.pl

Offline Bucic

• *
  • "negative thrust to weight ratio"
    • GIMP
« Odpowiedź #942 dnia: Stycznia 18, 2011, 22:45:34 »

Wciaż mi nie leżą te tekstury ziemi. Nawet przy jasnym słońcu nie jest to aż tak jasne wszystko.

Bo ziemia jest z Settlers IV :P

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #943 dnia: Stycznia 18, 2011, 23:35:28 »
Bucic, strasznie się rzucasz. Nie zakładam, że masz jakieś złe intencje, ale twój post trąci arogancją na kilometr. Ale, żeby nie było, że ktokolwiek tutaj celowo, bądź nieumyślnie wprowadza w błąd, polecam zapoznać się z artykułem: http://pclab.pl/art35447.html

Offline Piniol

• JG300
  • *
« Odpowiedź #944 dnia: Stycznia 18, 2011, 23:40:08 »
Nie, jesteś w błędzie a pozostali mają tu akurat rację. Przeczytaj jeszcze raz co napisałeś. Bucic może nie był zbyt tu zbyt subtelny, ale też ma rację.